pátek 19. listopadu 2010

Pomerančové sušenky s mandlemi a čokoládou

40, 39, 38, 37... Ne! 35 dní do Štědrého dne. Není to skvělé? Představte si sami sebe, jak sedíte v rodinném kruhu se svými blízkými, nasloucháte vánočním koledám a samozřejmě ujídáte vánoční cukroví. Ale Vánoce nejsou jen o dostávání či dávání dárků. Jsou celé o lásce, rodině, přátelství a tradicích. A těmi nejlepšími dárky jsou ty ručně dělané. Co takhle malá krabička těchto báječných pomerančovo-mandlových sušenek?

Když jsem se včera rozhodovala, o čem napíšu článek, pomyslela jsem si, že Vánoce jsou skoro tady! Napiš něco vánočního! Žádný problém. Já miluju Vánoce ze všeho nejvíc, dokonce víc než vlastní narozeniny :D

V Česku je velká tradice, co se vánočního pečení týče. Každý dělá asi 10 až 20 různých druhů cukroví a pokud ne, tak si ho lidé kupují. Osobně kupované cukroví nesnáším. Zaprvé, vánoční pečení je úžasnou a zábavnou aktivitou a druhým důvodem je velmi velmi nízká kvalita kupovaného cukroví. Je totiž vyrobeno z všemožných rostlinných a ztužených tuků a často je jen sladké bez jakékoliv další chuti. A pokud sháníte nějaké kvalitní, musíte hledat opravdu těžce a být připraveni zaplatit docela hodně (pokud se vám ho tedy podaří sehnat). Takže já a mamka každý rok pečeme asi 10 druhů cukroví, dáváme je našim blízkým jako malou pozornost a vychutnáváme si je večer při sledování vánočních pohádek a za neustálého povídání a užívání si sami sebe navzájem.

Tyhle sušenky nejsou jedny z těch tradičních, ale já je miluju pro jejich jakoby šťavnatou chuť, která skvěle kontrastuje s těžším máslovým cukrovím.

Někteří začínají péct cukroví v listopadu. Já osobně to nemám ráda - proč bych měla jíst staré cukroví, když si ho mohu udělat čerstvé? Chci říct, že vím, že některé druhy cukroví potřebují čas na odležení, ale většinou tak 5 až 10 dnů, ne víc (nicméně většinu z nich můžete skladovat po dobu až 1 měsíce). Ale když je uděláte v listopadu, jsou to skoro dva měsíce předem a svátky trvají dalších asi 10 dní a to se mi prostě nezdá. Takže doporučuji udělat tyhle sušenky asi 1 týden předem, ne víc, protože jsou skvělé hned po upečení a nepotřebují žádný čas na odležení. Dejme se do práce :)
Ingredience:
125 g změklé máslo
100 g cukr moučka, prosátý
150 g polohrubá mouka, prosátá
50 g jemně mleté mandle
1 žloutek
1,5 lžičky škrobu
1,5 lžičky strouhané čerstvé pomerančové kůry
1/2 lžičky kypřící prášek
100 g jemná hořká čokoláda
plátky mandlí na posypání

Postup:
Vařečkou rozmícháme máslo s cukrem do krému. Přidáme žloutek a dobře promícháme. Mouku smícháme s kypřícím práškem, škrobem, pomerančovou kůrou a mletými mandlemi. Moučnou směs lehce vmícháme vždy po 2 lžících do máslového krému. Mělo by vzniknout hladké, měkké těsto. Rozdělte ho na malé kuličky (průměr asi 2,5 cm - ne menší) a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Kuličky zploštěte na tlusté placky (výška okolo 0,5 cm). Dejte chladit na cca 45 minut. Pečte v předehřáté troubě na 180C asi 8 až 10 minut nebo do zezlátnutí okrajů. Nechte zcela vystydnout. Čokoládu rozpusťte v misce nad hrncem s horkou vodou (nesmí vařit). Když je roztavená, nalijte ji do mikrotenového sáčku, odstřihněte malinký kousek z jednoho rohu sáčku a čokoládou sušenky postříkejte. Nakonec je posypte plátky mandlí. Nechte čokoládu ztuhnout nebo je můžete rovnou jíst (jak to obvykle dělám já :D). Skladujte v dobře uzavíratelné nádobě na chladném a temném místě.

  • Pokud nemáte rádi měkké a vlhké sušenky, pečte je o trošku déle - budou sušší a křupavé.
  • Darujte je svým přátelům v pěkné krabičce. Vyberte barvu (krabičky), která se hodí k barvě sušenek (např. zlatou, oranžovou, hnědou, béžovou).
  • Můžete použít jakoukoliv čokoládu chcete (mléčnou, extra hořkou atd.), ale čím tmavší, tím lepší. Použijte jen čokoládu vysoké nebo dobré kvality s alespoň 30 % kakaových součástí pro mléčnou a 50 % pro hořkou čokoládu (ujistěte se, že čokoláda neobsahuje žádné další tuky kromě kakaového másla).
Závěr:
Pokaždé, když je peču, jsem ohromně potěšená výsledky. Jsou křupavé na povrchu a měkké uvnitř. Kombinace hořké čokolády, mandlí a pomeranče je naprosto vynikající. Pomerančová příchuť jim dodává tu správnou hloubku a svěžest. Takže pomerančovou kůru v žádném případě nevynechávejte! Miluju jejich měkkost a lehkost a u nás vždy zmizí do pár hodin. Báječné sušenky + jejich příprava je docela rychlá :)

40 komentářů:

  1. Jsem naprosto unešena. Perfektní fotografie, nápad, šmrnc a glanc a ještě mnohem více. Tvůj blog je úplně úžasný.

    Také se moc těším na Vánoce a již tradičně (asi 4. rok) budu blízké obdarovávat domácím likérem (ještě nevím, na který padne los letos). Možná přidám i domácí čokoládové bonbóny nebo burákové máslo... :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Mockrát děkuju :) Kdybys mě teď mohla vidět, tak se celá červenám :D
    Domácí likér zní skvěle, nám ho vždy dávála babička, když ještě měla čas ho dělat, a každé Vánoce na něj vzpomínám, protože s těmi kupovanými se to nedá srovnat. Tví blízcí mají štěstí, že tě mají a navíc burákové máslo ... to je nebe samo :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nevím co dodat, coco-choc to napsala zcela přesně. Jsem dalším fandou tvého blogu!
    Vánoce taky začínám řešit, loňské byly ve znamení nových receptů na cukroví, letos rodina hlásí návrat ke klasice.Nejvíc mám na vánočním pečení ráda, jak provoní celý byt.

    OdpovědětVymazat
  4. Naprostá a dokonalá krása.Těším se na Tvoje další recepty:o))a to nejen tolik očekavané s vánoční tématikou :O).Laura

    OdpovědětVymazat
  5. HaF: Páni, moc děkuju :) Doma právě taky máme tak 5 druhů, které musí být každý rok, a pak se vždy snažím zkusit pár nových, jestli se třeba ujmou. Tyto se ujaly a teď patří k těm každoročním :D A ta vůně, tu nic nenahradí :)

    Laura: Děkuju :) Další vánoční recepty určitě přijdou, ale ještě chvilku to potrvá :)

    OdpovědětVymazat
  6. Na "sůše" se chystám o víkendu spolu s perníčkama. Já bych nejradši pekla do aleluja, jenže se bohužel taky musím učit na zkoušky:-( Vloni jsem nakonec napekla jen perníčky a vánočky, letos teda rozšířím o Tvoje sušenky. Koneckonců, obě babičky a mamka napečou každá asi 7 druhů (a ač některé by mělo být stejné, od každé chutnají jinak), takže si i tak pošmáknu:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Olinka: To mě těší :) Tak pak dej určitě vědět, jak ti chutnaly :)

    OdpovědětVymazat
  8. Nádhera, nádhera! Úplně si umím představit tu chuť. Vždycky dáváme svým blízkým nějakou jedlou drobnost jako dárek, takže v tomhle případě (jestli se ještě před Vánoci dostatečně zmátořím) určitě udělám tyhle sušenky. Popis a fotky jsou totiž tak dokonalé, že bych se na ně vrhla hned!

    OdpovědětVymazat
  9. Madla: Děkuju moc, až se celá červenám jak rajče :D Jo, jo, jedlé dárky jsou ty nejlepší :) Kdyžtak dejte vědět, jak se povedly :)

    OdpovědětVymazat
  10. Fotky jsou naprosto dokonalé. Dnes jsem pekla spekulaas a už zase pokukuju po něčem novém a tyto sušenky vypadají luxusně. Jen jsem se chtěla zeptat. V popisu postupu píšeš, že se udělají kuličky, které se na plechu rozmáčknou. Ale na fotkách jsou sušenky varhánkované. Jak jsi tohoto varhánkování dosáhla? Díky moc za odpověď!!!

    OdpovědětVymazat
  11. Veronika: Děkuju ti moc! Jsem moc ráda, že jsi vyzkoušela Speculaas (a za krásný komentář).
    Máš pravdu, mě se totiž to těsto zdálo tenkrát relativně měkké, a tak mě napadl (fakt "úžasný") nápad: dát ho do strojku na cukroví a nastříkat ho na plech - pár kousků se mi podařilo (ty jsem pak použila na focení, aniž bych si to uvědomila), pak mi ale strojek pod tlakem těsta praskl a od té doby je jenom koulím a zplošťuju :D Takže stříkat ho nedoporučuju :D

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj:). Vypadá to vážně překrásně, já bych z takového dárku byla nadšená:). (Akorát by mi vydržel tak 5 minut:D ). Jen se chci zeptat, jestli je nutné tam přidávat ten škrob, popřípadě jestli nevíš, co se stane, že tam je a co by se stalo, kdyby tam nebyl..popřípadě, jak "to" vypadá, když bych ho chtěla koupit:). Děkuju moc, máš krásný blog!

    OdpovědětVymazat
  13. Eliška: To jsme na tom stejně - mě všechny jedlé dárky víc jak 5 minut nevydrží :D Teoreticky by se nemělo stát nic, pokud místo něj použiješ mouku, ale škrob v těstě (na dorty, sušenky) pomáhá k tomu, aby byly jemnější a jakoby měkčí. Každopádně škrob se dá koupit v každém supermarketu - prodávají ho většinou v sekci s instantní bramborovou kaší, moukama a krupicí. Bývá v papírové krabici (jako od cereálií, akorát trochu menší) většinou ve 200g nebo 400g balení - např. Gustin od Dr. Oetkera :) A moc děkuju!

    OdpovědětVymazat
  14. Tak vyzkoušeno. Dnes jsem pekla. Použila jsem hliníkový strojek na cukroví (nemá tam co prasknout:-D ) a povedlo se báječně. trošku jsem měla strach, že okraje už zlátly, ale sušenky byly stále měkké, ale zchladnutím ztvrdly. Chuťové báječné s jemnou chutí a vůní pomeranče!!!! A to je ještě nemám pocákané čokoládou a ozdobené mandlemi :-) Takže moc díky a receptík už má své čestné místo v mé kuchařce :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Veronika: No tomu říkám nápad! Hliníkový mě nenapadl :D Jsem fakt moc ráda, že ti chutnají a věř mi, že s tou čokoládou a mandlemi jsou ještě lepší, tak to vydrž :D

    OdpovědětVymazat
  16. Tak, včera upečeno, dnes dozdobeno čokoládou (se 70% kaka) a mandlovými lupínky a ta chť je vážně skvělá! jemné a křehoučké, s výraznou chutí pomerančové kůry, prostě super. Musím se hrozně ovládat, abyh je nechodila užírat :-) Teď se jdu vrnout na speculaas :-)
    Jak to tak vypadá, letošní Vánoce budou u nás doma v Catalinině duchu :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Madla: Jé, to jsem moc ráda, že jsi je vyzkoušela! Taky na ně používám 70% čokoládu (pokud si teda sestra neobjedná pár s méně hořkou :D. Mimochodem obdivuju tě za tvou vůli - já bych se neovládla (což už teď plně dokazuju při výrobě cukroví - občas si to ani neuvědomím a 10 kousků je hned ve mně).
    Přeju dobrou chuť :) Udělala jsi mi obrovitánskou radost! :)

    OdpovědětVymazat
  18. Hrozně tě obdivuju! Také mě baví pečení....vždycky, když mám trochu volna snažím se něco vyčarovat....jsem ještě docela začátečník, takže ne vždycky se povede.... :D
    každopádně díky moc za tvoje recepty a nápady :)
    chtěla bych tě poprosit, jestli by si sem nedala nějaký recept na nějaké suflé ( ne čokoládové prosím :D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za kompliment, celá se teď červenám :D Neboj, mě se taky všechno nedaří :DD Recept na suflé momentálně nechystám, ale co není, může být :))

      Vymazat
  19. Ahoj, chtěla bych se tě zeptat, jak často pečeš tyhle tvoje úžasné recepty? :) Já jsem totiž zjistila, že kdybych pekla třeba každý týden,tak se sladkýho strašně přejím a pak to nemůžu ani cítit :D
    Jinak samozřejmě strašně moc chválím! Tyhle pomerančový dobroty jsou na listině-co-budu-péct :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, mě předávkování sladkým nehrozí, já ho můžu jíst pořád a stejně na něj mám pořád chuť :D Ale určitě nepeču každý den. Jednak není čas a nestíhali bychom to doma sníst :D O prázdninách, když mám volno, peču cca co čtyři dny (ale není to pravidlem). Během školy jednou týdně (o víkendu), někdy jednou za 14 dní (podle toho, jak moc se musím učit :D).
      Děkuju moc :))

      Vymazat
  20. Loni jsem pekla snad 3 dávky, vždycky se strašně rychle snědly. Dneska zadělávám těsto na další, letos je hodlám slepovat sobě pomerančovou marmeládou (s nějakou whisky:-) a slepené sušenky chci potřít čokoládou (nebo je možná namočím do čokolády celé:-D Pokud teda před tím nesežeru celou tu marmeládu....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, to jsem moc ráda :) S tou marmeládou to musí být výborný! Sušenky tím povýšíš na úplně novou úroveň :)

      Vymazat
    2. Tak první dávku jsme už úspěšně zkonzumovali, ale ještě zbyla půlka sklenice té marmelády, takže tento týden jdu na další várku. Po namazání marmeládou a "očokoládování" se cca během 5 dní v krabici v lednici krásně rozležely a jednalo se o dosti orgasmický (nejsem si jistá správným tvarem, ale jistě chápete:-) zážitek. Jen jsem chtěla poreferovat, jak se zadařilo.

      Vymazat
    3. Děkuju moc za poreferování :)) Jak je budu dělat znovu, zkusím je i s tou marmeládou. Měla jste úžasný nápad!

      Vymazat
  21. Robila som ich môjmu drahému do Mikulášskeho "ccokie balíčka", ktorý tento rok dostal a mala som veľký problém, aby som ich sama všetky nezožr..ehm, nezjedla.. :D naozaj výborné, určite dorobím aj na Vianoce :))

    Basha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Basho, to mě moc těší! Doufám, že jich pár na přítele zbylo :D

      Vymazat
  22. Tak jsem zkusila upéct tvoje pomerančové sušenky. Chybička se vloudila a trochu jsem je připálila a navíc jsem jim nechala málo místa. Nicméně jsou tak dobré, že se snědly i bez polevy a nepovedené. Jdu zadělávat z dvojité dávky....
    Děkuju :)
    Curly

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne vždycky je připálení na škodu :) Já třeba pravidelně trochu připálím linecký, protože mi tak víc chutná :D Jsem moc ráda, že chutnaly!

      Vymazat
  23. Catalina, dakujem za super recept ale nieco bude zle :) pri priemere 2,5 mi vyslo 24 guliciek a nie ako ty pises 50-60.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Imho v texte je chyba, 2,5cm priemer bol mysleny uz na placky a nie gulicky.

      Vymazat
    2. Netuším, jak jsem to udělala, ale vážně jsem jich měla 50 :D Možná jsem je dělala přece jen o něco menší, ale 24 kousků je fakt málo. To je teda záhada :D

      Vymazat
  24. Idem ich hned teraz vyskušat ! vyzeraju mlsne ! :)

    OdpovědětVymazat
  25. Dobrý večer,

    mám začátečnickou otázku k receptu: používáte kůru z "obyčejných" (samozřejmě omytých) pomerančů? Nebo jen bio? Nevím, jestli se obyčejné dají použít vzhledem ke vší té chemii...

    Díky,

    PK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. PK, snažím se používat bio, ale ne vždycky je u nás mají, pak teda používám ty chemicky ošetřené a zatím žiju :D Vždycky je důkladně kartáčem operu v horké vodě a doufám, že to stačí :D

      Vymazat
  26. Ahoj! Chtěla jsem se zeptat: škrob používáš kukuřičný? díky =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jo jo, kukuřičný, ale v tomto množství může být klidně i bramborový. Už se mi je podařilo zaměnit při výrobě pudinku a žádný rozdíl jsem nezpozorovala :)

      Vymazat
  27. Tak jedním z mých dvou letošních druhů cukroví jsou tyhle oblíbené pomerančové sušenky. Protože teď nesmím ořechy, dala jsem na uvedené množství surovin 180 g polohrubé mouky a na kráse jim to neubralo. Jen jsem musela snížit teplotu trouby - na 175°c a horkovzduch byly za pět minut dost opálené :-)) ale křupavé jsou nejlepší, žejo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda :) s tou teplotou mě to mrzí, každá trouba peče jinak a chce to vychytat, ale občas se mi taky podaří něco "opálit" :D U lineckýho to teda dělám záměrně, protože mi hnědší chutná víc :D

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)