sobota 16. dubna 2011

Hot Cross Buns (Horké křížové bochánky)

Jaro, slunečné počasí, kytky, zajíčci, vajíčka, beránci a kuřátka. Co mají tato slova společného? Samozřejmě jsou to Velikonoce! Ještě týden a jsou tu! Velikonoce zbožňuju stejně jako Vánoce (a to je mám hoodně ráda!). Velikonoční zvyky a tradice mám moc ráda a co teprve to jídlo, mňam. Velikonoce vždycky trávíme u babičky na vesnici uprostřed krásné přírody na Vysočině. Už si ani neumím představit být na Velikonoce ve městě, protože tady se zdá, že už všechny zvyky vymizely. Bohužel, je to tak. Tradice se pomalu vytrácí a zdá se, že to nikoho netrápí. Na druhou stranu na vesnicích jsou tradice stále živé, každý se na ně připravuje, peče tradiční pokrmy a užívá si svátků. A to se mi na tom líbí. Ta atmosféra. Je velmi přátelská, laskavá a bezstarostná. Tentokrát bych vám chtěla říct něco málo o Velikonocích v zahraničí a podělit se o recept na jeden tradiční anglický velikonoční pokrm.

Nejdřív bych se tedy věnovala anglickým Velikonocím, protože pokud začnu s hot cross buns, nebudu vědět, kdy přestat, a taky se k těm Velikonocům už nedostanu. Velikonoce v Anglii se nazývají Easter (čti ístr). Časově jsou na tom stejně jako ty naše, čili někdy v březnu, jindy v dubnu. Náš Zelený čtvrtek se jmenuje Holy nebo Maundy Thursday (čti holy/maudy frzdej, doslova svatý čtvrtek), Velký pátek je Good Friday (čti gud frajdej, doslova dobrý pátek), Bílá sobota je opět Holy nebo Silent Saturday (čti holy/sajlent satrdej, doslova svatá/tichá sobota) a konečně Boží hod velikonoční je Easter Sunday (čti ístr sandej, doslova velikonoční neděle).

Během Velikonoc se peče tzv. Simnel cake (čti simnl kejk), což je dort plný sušeného a kandovaného ovoce potažený marcipánem a ozdoben přesně 11 kuličkami z marcipánu (představují skutečné Ježíšovy učence, Jidáš je schválně opomenut). Další tradiční pokrm je tzv. potica, což je hodně podobné našemu makovci, akorát je tam o hodně víc náplně (a ta může být i ořechová, popřípadě jiná, ale tyto dvě jsou nejtypičtější).

Na Holy Saturday se tradičně zdobí velikonoční vajíčka, která pak rodiče ukryjí po domě či zahradě a další den je děti hledají.

Na Easter Sunday muži v Anglii tančí tanec zvaný "Morris dancing", kdy se muži oblečou do kostýmu (bílá košile a kalhoty s červenými kšandami, ale různé zdroje uvádí různé barvy kalhot) se zvonečky kolem kotníků, které zvoní během tančení. Tento den taky (jak je zmíněno výše) děti hledají schovaná vajíčka, ovšem rodiče jim někdy řeknou, že je schoval velikonoční zajíček spolu se spoustou čokolády, marshmallow kuřátek (tzv. Peeps) atd. Proč by to ten zajíček dělal, se ale neví :D Většinou se jí pečené jehněčí nebo šunka.

Řekla bych, že o tradicích toho už bylo dost a teď je čas na naši hvězdu dne - hot cross buns! Hot cross buns (čti hot kros bans, doslova horké křížové bochánky) jsou velmi mírně sladké a chlebu podobné kořeněné kynuté bochánky se sušeným ovocem. Tradičně se jí na Velký pátek (Good Friday) v Británii. Každopádně v dněšní době jsou známé skoro ve všech anglicky mluvících zemích - USA, Austrálii, Novém Zélandu a Kanadě. Jejich vršek je tradičně ozdoben křížem z moučné pasty. Ten má symbolizovat ukřižování Ježíše Krista. A právě tady je ten největší rozdíl. V USA jsou kříže dělány z cukrové polevy až po upečení. S tímto osobně nesouhlasím. Bochánky vydrží jen 24 hodin a pak se obvykle v toustovači znovu rozpečou, aby byly opět dobré. A jak se tohle má udělat, když je na nich cukrová poleva?! Ta by se spálila. Proto Britové nedokáží pochopit tento zvyk, kdy se místo moučné pasty (která se peče s bochánky) používá cukrová poleva. Mimochodem, s těmito bochánky se váže jedna velmi slavná a stará rýmovačka (z 19. století):

Horké křížové bochánky! Horké křížové bochánky! (Hot cross buns! Hot cross buns!)
Jeden za penny, dva za penny - horké křížové bochánky! (One a penny two a penny - Hot cross buns!)
Nemáte-li dcery, dejte je svým synům, (If you have no daughters, give them to your sons,)
Jeden za penny, dva za penny - horké křížové bochánky! (One a penny two a penny - Hot cross buns!)

Historie bochánků je poněkud složitá a na Wikipedii je napsána opravdu dobře, takže text jsem převzala odtud:

Někteří věří, že tyto bochánky jsou z dob předkřesťanských, ačkoliv první zmínka o "hot cross buns" je známá až po roce 1733. Věří se, že bochánky označené křížem jedli už Sasové na počest bohyně Eostre (kříž měl symbolizovat čtyři čtvrtiny měsíce). "Eostre" je nespíš původ názvu "Easter". Jiní lidé tvrdí, že to byli Řekové, co značili své pečivo křížem už mnohem dřív. Podle kuchařské spisovatelky Elizabeth David protestančtí angličtí monarchové viděli bochánky jako nebezpečný přežitek katolické víry. Proto se protestantská část Anglie snažila zakázat prodej těchto bochánků. Ty ovšem byly tak populární, že Alžběta I. pouze vydala nařízení, které jejich pečení umožňovalo jenom na Vánoce a Velikonoce.

S hot cross buns je spojena také spousta pověr. Jedna říká, že pokud si bochánek vezmete na výlet po moři, bude vás chránit před ztroskotáním. Další tvrdí, že bochánky upečené a podávané na Velký pátek se nezkazí ani nezplesniví během celého roku. A další zase nabádá, abyste si takovýto bochánek nechali na léčivé účely. Kousek z něj podaný nemocné osobě ji prý uzdraví. Pokud se o bochánek podělíte, utuží to vaše přátelství na celý rok. Někteří tvrdí, že kvůli kříži na jeho povrchu byste ho měli před snězením políbit. To dělám vždycky, než je sním :D A konečně, říká se o nich, že ochraňují před požáry a zajistí, že se všechny chleby doma pečené vydaří na jedničku s hvězdičkou - pokud si bochánek zavěsíte do kuchyně.

Teď bych se pro změnu věnovala přísadám. Nejdůležitější je nejspíš typ mouky. Nejtradičnější je použítí tzv. strong bread flour, která obsahuje větší množství lepku a vytváří lepší jakoby chlebovou chuť. Hodně jsem pátrala a zjistila jsem, že se jedná o typ 550 nebo 650. Takže pokud neseženete přímo strong bread flour (což nejspíš neseženete), použijte mouku T550 nebo T650 (tu jsem použila já a mají ji jak v Kauflandu, tak v Hrušce a dalších maloobchodních prodejnách). Ale určitě použijte jednu z těchto, výsledky jsou chuťově jiné a lepší!

Ovoce v bocháncích je vždy sušené a sestává z korintek, rozinek (či sultánek) a kandované kůry. Ty nejčastější a nejdůležitější jsou však ty první dva druhy. Takže kůru můžete případně vynechat a použít místo ní právě rozinky či korintky. Korintky jsou v Anglii velice časté, ovšem u nás je nejspíš neseženete. Je to zvláštní typ rozinek, který se pěstuje z 80 % v řeckém Korintu (odkud i pochází). Já je nahrazuji sušeným rybízem, protože velikostně i barevně je s korintkami téměř identický, i když korintky jsou o něco sladší. Sušený rybíz se taky neprodává, ale je jednoduché udělat si domácí. Jen pečte asi 250 g čerstvého (i mraženého) rybízu na velmi nízkou teplotu (100 až 150C) asi 1 až 3 hodiny do vysušení. Z tohoto množství dostanete akorát tak na tento recept - 50 gramů. A pokud ani toto není možné, použijte prostě dva různé druhy rozinek a kandovanou kůru.

Hot cross buns jsou kořeněné pečivo. Koření, které se do nich obvykle používá, se nazývá "mixed spice" (čti mixd spajs, doslova směs koření) a v Británii je opět velmi oblíbené. Hodně jsem hledala, abych našla ten pravý recept na tuto směs a výsledkem je, že žádný takový neexistuje. Každý výrobce si směs míchá sám podle sebe, a proto je těžké říct, která směs je nejlepší. Nicméně druhy koření, které by tam opravdu měly být, jsou skořice, hřebíček, muškátový oříšek, nové koření, koriandr a zázvor. Takže v mých bocháncích je určitě najdete.

A konečně, bochánky jsou obvykle potřené glazurou hned po vytažení z trouby, aby byly hezky lesklé a zářivé. Glazura může být buď z cukru a vody, nebo ze zlatého sirupu a vody. Já používám tu první, protože s ní mám nejlepší zkušenosti a navíc ne vždy mám po ruce zlatý sirup.

Dobře, tak až teď je to konečně :D Bochánky jsou nejlepší ještě teplé přímo z trouby, podélně rozkrojené a namazané máslem. A když říkám namazané máslem, myslím tím pořádnou vrstvu másla! Ta dělá z každého bochánku nebeskou záležitost! A občas i domácí džem. Tak tady je recept. Ještě máte spoustu času si všechno nachystat do Velkého pátku, tak neváhejte, nakupte vše, co je třeba, a udělejte si je na onen den. A nezapomeňte svůj bochánek políbit!
Ingredience:
Těsto:
450 g mouka T550 či T650, prosátá
65 g cukr krupice
55 g změklé máslo, na kostičky
1 lžička sůl
8 g sušené droždí
2/3 lžičky mleté nové koření
2/3 lžičky mletá skořice
2/3 lžičky mletý muškát. oříšek
1/3 lžičky mletý hřebíček
1/3 lžičky mletý koriandr
1/3 lžičky mletý zázvor
1 vejce, lehce rozkvedlané, pokojové teploty
180 ml vlažné mléko
120 g sušené ovoce (rybíz, rozinky, kand. kůra)
Kříže:
45 g mouka (stejná jako do těsta)
1/2 lžičky cukr moučka
1 až 3 lžíce voda
Glazura:
2 lžíce cukr krupice
1 lžíce voda

Postup:
Těsto: Mouku, sůl a koření smíchejte v míse, přidejte máslo a rukama ho zapracujte do mouky do drobenkové konzistence. Nyní přidejte cukr a droždí a dobře promíchejte. Uprostřed udělejte důlek, do něj nalijte mléko a vejce. Míchejte do vytvoření měkkého těsta, co drží pohromadě (můžete použít ruce, pokud to nejde dohromady). Přendejte těsto na pomoučněný vál a 5 minut hněťte. Teď do těsta zapracujte sušené ovoce a hněťte dalších 5 až 10 minut. Těsto by mělo být měkké, hladké, elastické a nelepivé. Velkou mísu lehce vytřete olejem, dejte do ní těsto, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 90 minut kynout (nebo do zdvojnásobení objemu). Pak těsto znovu dejte na vál a krátce (2 až 3 minuty) prohněťte. Potom ho rozdělte na 12 stejných částí, ze kterých utvořte koule (každá by měla mít cca 80 g). Koule dejte na vyložený plech, zakryjte utěrkou a nechte znovu kynout 30 minut. Mezitím si připravte pastu na kříže. Pak na na každý bochánek nastříkejte pastou kříže a pečte v předehřáté troubě na 200C celkem 10 minut. Potom snižte teplotu na 160C a pečte dalších 10 až 15 minut nebo do zlatohnědé barvy. Vyndejte z trouby a ihned potřete glazurou. Nyní je čas zhltnout je všechny s máslem.
Kříže: V misce smíchejte cukr s moukou a přidejte vodu dle potřeby. Začněte s 1 lžící, důkladně promíchejte a přidejte více vody, je-li třeba. Měli byste získat trochu tekutou, lepivou hmotu, která se dá snadno stříkat cukrářským sáčkem, ale neroztéká se. Pastu dejte do cukrářského sáčku s jednoduchou malou špičkou. Nyní je pasta připravena k použití.
Glazura: V pánvičce smíchejte cukr s vodou na nízkém plameni. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte do rozpuštění cukru - asi 1 až 2 minuty. Ihned odstavte a okamžitě použijte. Pokud glazura zkrystalizuje, přidejte trochu vody a proces opakujte.

  • Já jsem použila 50 g rozinek, 50 g rybízu a 20 g kandované kůry. Poměr ale můžete upravit dle své chuti. Takto chutnají nejvíc nám.
  • Bochánky opravdu nejsou moc sladké, protože mají být typem chlebového pečiva. Ovšem pokud opravdu milujete sladké, doporučila bych zvýšit cukr z 65 g na 90 až 100 g.
Závěr:
Miluju je. Nemůžu si pomoct, přísahám! Je to prostě láska :D Horké, hedvábné, lehké a vzdušné těsto s úžasnou kořeněnou chutí, nepříliš sladké. Nejlepší jsou se spoustou másla, ale zkoušela jsem je i s Nutellou a domácím džemem a taky je to fantastická kombinace. Každý rok je dělám na Velký pátek, už se to nějak stalo naší rodinnou česko-anglickou tradicí :D Rozinky dodají trochu sladkosti, rybíz kyselosti a kůra jen dotek nahořklé chuti citronu a pomeranče. Kombinace koření je báječná. U nás vždycky zmizí během pár hodin. Vlastně bych doporučila upéct je rovnou z dvojité dávky. Snězte, co můžete, a zbytek zamrazte na později. Bohužel tyto bochánky jsou skvělé jen prvních asi 6 hodin po upečení, dobré dalších 18 a pak už jsou jako staré rohlíky - gumové. Nicméně je můžete rozpéct v toustovači a budou zase skvělé. Ale když je zmrazíte, chutnají pak jako právě upečené. Ach bože, proč jsem neudělala dvojitou dávku??

19 komentářů:

  1. takže v pátek mám o zábavu postaráno..:D vypadají božsky

    OdpovědětVymazat
  2. krasny prispevok plny mnozstva zaujimavosti,krasne fotky,a celkovo krasny blog,kt.som rada objavila:)

    OdpovědětVymazat
  3. Zbožňuji Tvé fotografie - jsou úchvatné, krásné a tááák jedlé. Je nádhera, co dokážeš vytvořit. Úplně na mě dýchla velikonoční nálada, já se snad pustím do velikonočních perníčků.

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherné a zajímavé povíání a opravdu nezvyklém (v českých zemích) pečivu. Chtěla jsem péct tradiční jidášky, ale asi zkusím i toto - jen manžel si asi bude klepat na hlavu, proč dělám na Velký pátek dva druhy pečiva :-) jen s tím rybízem bude trošku problém v mrazáku sice mám ještě zbyteček mraženého, ale ten jsem chtěla použít na tvůj předešlý koláč :-) (To se dělá, takhel člověka ponoukat k dobrotám, když pak nemá základní suroviny :-))

    OdpovědětVymazat
  5. Tieto vyzeraju super! krasne fotky! Ja este podotykam,ze aj v Irsku je toto pecivo velmi popularne, nielen pocas Velkej noci, ale pocas celeho roku. Mne v kupovanej verzii velmi nechutia, ale take domace, cerstvo upecene, tak to uz hej! Raz urcite vyskusam, mnam ;o)

    OdpovědětVymazat
  6. Jak jsi přišla na tuto anglickou tradici? Je zajímavé, jeden národ bochánek do tvaru kříže nařízne, druhý namaluje pastou. Moc pěkně jsem si početla. Díky.
    "Tož ráno vstanu v šest a budou k snídani, znáš mě :-D."

    OdpovědětVymazat
  7. Moi.Péťa: Děkuju moc :) Pak dej vědět, jak ti chutnaly, ale myslím, že chutnat určitě budou (teda doufám :D).

    Martina(Dulce de Leche): Moc děkuju a jsem moc ráda, že se ti tu líbí :)

    coco: Jejda, děkuju strašně moc :D Kdyby existoval červenající se smajlík, tak ho sem hnedka dám :D Velikonoční perníčky taky pečeme (hlavně pro pány s pomlázkou :D), takže máš mou podporu :)

    Madla: Děkuju :) Jidášky taky dělávám, ale ve čtvrtek (někde jsem četla, že dřív dělávaly na Zelený čtvrtek, ale jinde zase psali, že na Velký pátek, takže jsem to rozdělila). Rybíz si nechej spíš na ten koláč, do bochánků můžeš dát jen rozinky a kandovanou kůru :) Pokud je vyzkoušíš, dej vědět, jak vám doma chutnaly :)

    Marianna (Halusky-in-Ireland): Moc děkuju i za zajímavou informaci, o Anglii a tak jsem věděla, ale to Irsko jsem nějak nezaregistrovala. Kupované jsem neměla možnost vyzkoušet, ale budu věřit, že ty domácí jsou lepší :D

    toffo: To jsem ráda, že se článek líbil :) Já jsem tak3-4 roky zpátky brouzdala po internetu a narazila na knihu od Donny Hay, která je tam dělala (vyzkoušela jsem, ale byly to spíš buchty než hot cross buns, tak jsem pátrala dál až jsem skončila s tímto receptem, který mám nejradši). Mimochodem, kvůli těmto bochánkům taky vždycky vstanu v šest, aby byly na snídani hotové :D

    OdpovědětVymazat
  8. mimochodem, cesky "chlebova mouka" s vyssim obsahem lepku byva v pohode i v Tescu, a to psenicna i zitna. a v bio oddeleni byvala i "tesco organic strong flour". Krasne bochanky to jsou.. a hezke Velikonoce!

    OdpovědětVymazat
  9. Ani nevíš jako jsi mi udělala radost tímto receptem. Už několik let po nich v tuto dobu pokukuji a říkám si, že je musím upéct. Nikdy jsem nesebrala odvahu, ale ty tvoje vypadají tak úžasně, že letos prostě musím! Díky moc za inspiraci a přeji krásné Velikonoce!

    OdpovědětVymazat
  10. Nějak nestíhám a tak přeji veselé Velikonoce po svátcích! Zajímavé povídání a krásné bochánky!
    Na příští svátky je budu muset vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
  11. farfalla: Děkuju moc za informace :) Já se do Tesca běžně nedostanu, takže mi musel pomoct internet :D

    Pavla: Děkuju moc a jsem moc ráda, že tě recept i článěk zaujal! Není se čeho bát, s těstem se pracuje jedna báseň :D Pokud je vyzkoušíš, tak dej vědět, jak vám chutnaly :)

    HaF: Děkuju moc :) Já jsem Velikonoce trávila už od středy u babičky, kde není ani počítač, takže jsem popřát ani nestihla :( Zpětně tedy přeju hezké Velikonoce a doufám, že jste je prožili v klidu a pohodě :)

    OdpovědětVymazat
  12. wow, tie vyzeraju tak rozkosne! uz som chcela upiect nieco s kysnuteho cesta, nieco lahke a uzasne, a toto vyzera dobry kandidat. tak dik za inspiraciu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Tyhle jsou fakt úžasný, u nás bez nich Velikonoce ani nemůžou být. Pokud je vyzkoušíš, dej vědět, jak chutnaly :))

      Vymazat
  13. Jednoduše geniální. Podle tvých receptů se peče vážně skvěle! Zatímco čekám až nakyne těsto nebo se upeče, čtu si je znovu a znovu. Já vím, měla bych se učit, ale co kdyby mi něco překynulo nebo ještě hůř spálilo se:-O Ale žádná pohroma se nestala a chutnají skvěle. Mockrát díky! Použila jsem dva druhy rozinek a místo kůry, kterou jsem v obchodě neviděla, jsem koupila kandovaný zázvor. Sehnat chlebovou mouku byl tak trochu oříšek. Ač v Praze, koupila jsem jí až v pátém obchodě - Albert hypermarket (Albert supermarket, Lidl a Billa - nic). Měla označení 1050, což měla i mouka v drogerii DM, tak jsem si mohla zkrátit procházku a pochutnat si dřív:) Přeju krásné a pohodové Velikonoce! Renča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc!! S tím učením to mám stejně, radši peču, než abych se učila :D Jsem moc ráda, že jsi je vyzkoušela :) S tou moukou máš pravdu, u nás ji mají jen v Kauflandu a v Hrušce, ale než jsem na to přišla, taky jsem se dost nachodila :D Měj se krásně a přeju dobrou chuť :)

      Vymazat
  14. Neverila som tomu, ale naozaj sa mi podarili (trápila som sa s hnetením cesta). Sušené ovocie, ktoré nemám rada som nahradla orechmi a semienkami a je to jedna báseň. Ďakujem za recept, určite som nerobila naposledy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, to hnětení je dost namáhavý :D Mě z toho vždycky strašně bolí ruce :D Moc ráda slyším, že ti chutnaly, s těmi oříšky to musela být dobrota :) Nemáš zač a děkuju :))

      Vymazat
  15. Vypadaj dobře. Škoda, že nemám doma tu mouku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Tu mouku koupíš v Kauflandu či Hrušce.

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)