neděle 4. září 2011

Truffes au Chocolat (Čokoládové lanýže)

Minulý týden se konalo odhalení výzvy "daring bakerů". Hlavním úkolem bylo udělat aspoň dva různé druhy sladkostí a protože jsem vám ukázala zatím jenom jeden, ten druhý přijde na řadu právě dnes. Tato "sladkost" byla, co se výroby týče, mnohem jednodušší a výsledek byl famózní. No, aspoň podle mě. Zbytek rodiny by docela nesouhlasil. Jo, každý den není posvícení. Všichni jsme jiní s jinými chutěmi, takže to neznamená, že když já mám něco ráda, budou to milovat i ostatní. Vždycky je mě pro těžké tohle akceptovat, protože když se snažím upéct dort nebo něco takového, doufám, že všem ostatním bude chutnat. Nicméně tentokrát se to nestalo a vím, že je to jenom moje chyba :D

Truffes au chocolat (francouzsky, výslovnost zde) jsou typem čokoládových cukrovinek. Tradičně je tvoří základ z čokoládové ganache (čti ganáš), který je pak obalen v kakau či čokoládě. Obvykle mají kónický, kulovitý či oválný tvar. Pojmenovány jsou takto proto, že svým vzhledem připomínají pravé lanýže, což jsou velmi drahé a vzácné houby. Pochází z Francie, kde je vynalezl Louis Dufour v Chambéry v prosinci 1895. Do širšího povědomí se dostaly se založením londýnského obchodu s čokoládou jménem Prestat, jehož zakladatelem byl Antoine Dufour v roce 1902. Zde se stále prodávají "lanýže Napoleona III." podle původní receptury.

Louis Dufour, výrobce čokolády, zjistil, že mu došel materiál potřebný k výrobě cukrovinek k oslavě konce roku. Odmítl koupit si ho od kolegy a dostal geniální nápad: smíchal smetanu ke šlehání, vanilku a kakaový prášek. Aby jeho produkt lépe vypadal, namočil ho do čokolády a obalil v kakau. No a čokoládový lanýž byl na světě! (zdroj: Wiki)

Teď, když je historie za námi, se přesuneme k surovinám. Tradiční lanýže sestávají ze tří přísad: smetana ke šlehání, čokoláda a kakao (nikoliv granko!). Ovšem v dnešní době existuje nepřeberné množství různých variací s bezpočtem nejpodivnějších koření a přísad, protože původní recept je tak univerzální. Přiznám se, že lanýže jsem zatím nedělala, takže jsem se držela tradice a udělala pouze ty základní. Pročetla jsem dost francouzských (díky, ségra :D) receptů a téměř všechny přidávají do lanýžů trochu másla, aby byly ještě sametovější a jemnější. Tohle nemůžu dostatečně doporučit, opravdu to udělá rozdíl a výsledný lanýž je báječný!

Důležitým krokem je správná volba smetany. Čím lepší smetanu použijete, tím lepší lanýže mít budete. Je třeba použít smetanu ke šlehání - obsah mléčného tuku je od 30 do 40 % a je celkem jedno, jestli si zvolíte tu 31% nebo 33% smetanu. Nejlepší by samozřejmě bylo použít smetanu přímo ze statku nebo aspoň bio, ale taková je aspoň u nás nesehnatelná, takže si vystačíte i s běžnou smetanou ke šlehání, ovšem radši sáhněte po té dražší.

Tou nejdůležitější přísadou je ovšem čokoláda. Na ní závisí výsledná chuť a kvalita lanýžů. Velmi doporučuji použít tu nejlepší čokoládu, jakou si můžete dovolit - tu, kterou rádi mlsáte a chutná vám. Pokud vám chutná čokoláda samotná, budou vám chutnat i lanýže. Pokud ale samotná čokoláda nestojí za nic, i lanýže za nic stát nebudou a není nic horšího než zle chutnající lanýž. Věřte mi, vím to (ale to už je pro další odstavec). Tady je pár mých tipů. Použijte pouze čokoládu, co obsahuje jen kakaové máslo (jestli obsahuje i rostlinné tuky, tak to stejně ani čokoláda není). Jakou určitě ne: Orion, Figaro a všechny, co nesou název jako pochoutka, poleva, cukrovnika a podobné. Pokud máte tu možnost, jděte do Lindt nebo Valrhony - to je to nejlepší, co můžete použít. Dále pak v Lidlu řadu čokolád J. D. Gross a z těch levnějších Milku nebo Schogetten. Samozřejmě na trhu jich je víc. Obecně byste neměli udělat chybu s žádnou čokoládou, pokud obsahuje pouze kakaové máslo, má min. 30 % kakaa (ideálně 35 až 45 %) v mléčné variantě a min. 50 % kakaa v hořké. Čili než nějakou čokoládu koupíte, pročtěte si složení a vyberte tu nejlepší. Pokud víte o nějaké další dobré čokoládě nebo se mnou nesouhlasíte, napište do komentářů, ráda se nechám poučit a dozvím se o dalších super čokoládách.

Já jsem na své lanýže vzala mou oblíbenou Lindt s obsahem kakaa 85 %. Miluju její extra hořkou a jemnou čokoládovou chuť právě proto, že je tak intenzivní a nepříliš sladká. Myslela jsem si, že s ní budou lanýže chutnat skvěle, ale bohužel se zdá, že jsem u nás doma jediná, kdo ujíždí na hořké čokoládě. Jak mamka, tak sestra si jednou kously a pak zdvořile odmítly další dávku, protože je to na ně moc hořké. Jaká škoda! Taťka snědl jednoho, nic neřekl a tiše odešel. Obvykle aspoň řekne, že mu to chutná nebo tak něco. Později se mi všichni přiznali, že samotnou hořkou čokoládu fakt nemusí. Potom, co jsem tohle slyšela, jsem byla ráda, že jsem udělala jen malé množství, protože jsem si je musela sníst všechny sama :D Ne že by mi to vadilo, ale moje "štíhlá" linie za to moc šťastná nebyla. Takže mějte na paměti, že MUSÍTE mít rádi tu čokoládu samotnou, jinak vám nebudou chutnat ani ty lanýže.

Co se týče másla, dává se ho tam jen trocha, takže na chuť nemá příliš velký efekt, je tu kvůli textuře. Každopádně použijte pravé nesolené máslo! Pro lanýže margaríny a podobné neexistují. Když totiž přijde na výrobu sladkostí podobného typu, je velmi důležité nenahrazovat ingredience.

A konečně, když vybíráte kakao, nekupujte to nízkotučné. Tyhle čokoládové kuličky už tím neozdravíme a akorát by ztratily svou perfektní jemnou chuť, kterou jim poskytne hedvábné tučné kakao (s obsahem kakaového másla vyšším jak 20 %). Vím, že u nás není moc k mání, ale ve větších obchodech k dostání je (např. v Kauflandu mají dobré fair-trade kakao nebo v DM drogerii). Je sice poněkud dražší, ale chuťově mnohem lepší. A teď už se do nich pusťme.
Ingredience:
200 g kvalitní hořká či mléčná čokoláda, nastrouhaná
140 ml smetana ke šlehání (30 až 40 % tuku)
30 g nesolené máslo
1 vanilkový lusk (nemusí být)

Postup:
Nastrouhanou čokoládu dáme do mísy. Smetanu s vanilkovými zrníčky (vydlabanými z lusku) zahřejeme v malém hrnci na středním plamenu k varu. Ihned smetanu nalijeme na čokoládu a necháme ji 1 až 2 minuty bez míchání rozpustit. Přidáme máslo a mícháme dohladka. Zakryjeme fólií a chladíme aspoň tři hodiny, nebo dokud není hmota tuhá (klidně i den až dva). Kakao nasypeme do misky a čokoládovou hmotu vyndáme z lednice. Lžičkou trochu nabereme a (pokud je hmota dostatečně tuhá) v dlaních hmotu uválíme do kulata (neměly by to být dokonalé kuličky). Takto totiž připomíná pravé lanýže. Ihned kuličku obalíme v kakau, dáme ji na talíř či do jiné misky a opakujeme do spotřebování veškeré hmoty. Kuličky na talíři zakryjeme fólií a skladujeme v lednici. Před podáváním je necháme přijít k sobě při pokojové teplotě.

  • Pokud se vám čokoláda dokonale nerozpustí nebo je hmota hrudkovitá, zkuste ji znovu ohřát ve vodní lázni do rozpuštění. Pokud je pořád hrudkovitá, už s tím nic nedělejte a dejte hmotu vychladit podle receptu. Teprve potom ji přendejte do food processoru či mixéru a krátce ji rozmixujte dohladka. Tohle zachrání jakoukoliv hrudkovitou směs.
  • Nejtužší hmotu získáte z hořké čokolády - ta tuhne i velmi rychle (cca 3 hodiny). Z mléčné čokolády je hmota (ganache) trochu měkčí, doporučuju ji tvarovat pomocí lžičky nebo ji dát na 30 minut do mrazáku víc ztuhnout.
  • Pokud chcete lanýže z bílé čokolády, použijte pouze 100 ml smetany. Ganache pak tuhne asi 1 až 2 dny, doporučuju pak lanýže tvarovat lžičkou nebo rukama obalenýma moučkovým cukrem - ganache pak méně lepí a lépe se tvaruje.
Závěr:
Podle mě byly vynikající! Opravdu jsem měla ráda tu sametovou hebkost rozplývající se čokolády, extra jemnou hořkost kakaa a jemné vanilkové aroma v pozadí. Nicméně zbytek rodiny rozhodně nesouhlasil. Nikdo z nich neocenil hořkou chuť a preferovali by spíš lanýže z mléčné či dokonce bílé čokolády. Takže příště se budu držet zpátky se svou vášní pro hořkou čokoládu a místo ní použiju dobrou mléčnou. Tak či tak, s čokoládovými kuličkami nemůžete udělat chybu a každý, včetně vašich hostů, bude potěšen těmito lanýži, které jako by z oka vypadly lanýžům v čokoládovně!

57 komentářů:

  1. Uzasne, uzasne, uzasne, ja milujem horku cokoladu a teda by som pokojne zjedla aj celu davku lanyzov! Musi to byt velka lahodka, urcite to vyskusam, netusila som, ze je to take jednoduche:-))

    OdpovědětVymazat
  2. tedy to nemá chybu :)
    slintám tady u počítače a opisuji si recept :)
    Vypadá to dokonale

    OdpovědětVymazat
  3. Ty jseš úžasná!
    Prosííím, peč mi každej den něco do školy!! :D

    OdpovědětVymazat
  4. ahoj, zrovna v pátek jsem je dělala a byly výborné. rodinka taky moc neholduje hořké čokoládě, takže do směsi přidávám griliáš z lískáčů nebo nesolených arašídů. je to prostě dokonalá kombinace, hořkost čokolády to krásně doplňuje.

    OdpovědětVymazat
  5. Mňam, mňam, lanýžky z kvalitní vysokoprocentní čokolády, ty já fakt můžu. Taky miluju tu jemnou bohatou chuť pomalu se rozpouštějící v puse. Ale protože máme v rodině i zaryté nepojídače čokolády, kteří sní tak maximálně bílou čokoládu, dělám na oslavy moc ráda dva druhy lanýžků - jedny z hořké a druhé z bílé čokolády. Jako třeba tady: http://madlinakuchyne.blog.cz/1001/delikatni-black-white-lanyzky
    Nedávno jsem dělala lanýžky z hořké čokolády, kávy a kardamonu a byly opravdu luxusní. S pralinkami je piplačka, do toho bych nešla, ale lanýžky, mňam, ty můžu :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Catalina, vydarili sa ti na jednotku :) mozem si jednu vziat? :)

    OdpovědětVymazat
  7. Nadherne fotky,Katka..a opat kooopec zaujimavych informacii:)..ja by som ta tentokrat ako host asi tiez nepotesila,lebo na horku pravu cokoladu som este akosi nedozrela..a taaaak moc by som chcela...snad raz,zatial sa budem krasnymi lanyzkami len kochat:)

    OdpovědětVymazat
  8. uuuzasneee! ja by som ti tvoje lanyze po ochutnani urcite pochvalila, pretoze milujem prave take z horkej cokolady a malo sladke! to je uplna slast! dakujem za uzasny recept a aj dolezite dalsie informacie! :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Katka opat zaujimave, poucne citanie. Lanyze vyzeraju skutocne ako tie z cokoladovne. Nadherne fotecky. Ty to proste umis dievca. Paradicka.

    OdpovědětVymazat
  10. Mňam mňam mňam! Jak to může někdo odmítnout!!! Já bych si dala hned :-).

    OdpovědětVymazat
  11. Docela chápu rodinu, že jim přišly lanýže moc hořké. Já sice miluju hořkou čokoládu a 85% Lindt ještě podle mě jde, ale zkoušela jsem 99% a to se vůbec nedalo. Vůbec se nerozplývala v ústech a jazyk jsem měla poté dost drsný :-D. Ale jinak bych strašně ráda ochutnala. Jak lanýže tak pralinky vypadaly náramně!! Opět výborná práce.

    OdpovědětVymazat
  12. Lanýžky vypadají výborně a chutnaly určitě skvěle, holt všem se jeden nezavděčí - a my potrefení vařením se rychleji propracováváme k vytříbenějším a neobvyklejším chutím, pro což nemá každý pochopení, však to každý zná...

    OdpovědětVymazat
  13. Ach, Ty si neuveriteľná, vyzerajú krásne, prekrásne, aj celý Tvoj blog, držím palce, nech varíš a pečieš čoraz radšej :)) podľa Tvojho receptu by som si na ne trúfla aj ja, MERCI :)

    OdpovědětVymazat
  14. Já je zbožňuju.. A ještě do nich přidávám lžíci dobré kávy a lžíci medu:) Není to po tom tak hořké a je z nich krásně cítit kafe:)

    OdpovědětVymazat
  15. Na Vánoce jsem dělala podobné podle Bistra Florentýna, z hořké čokolády, ale s přídavkem karamelu. Chválili si je všichni. Jinak čokolády velmi ráda nakupuju v rakouských supermarketech (např. v Intersparu, Penny) - mívají tam oprvadu vynikající čokolády jak hořké (např. luxusně balená po plátečkách), tak i s příchutí (bílá se zázvorem, hořká s chili, která se samotná fakt nedá...) a cena asi 1 € :-)

    OdpovědětVymazat
  16. ahoj, prosím můžeš mi poradit? Zkusila jsem vstoupit k daring bakers, zdá se že úspěšně, ale teď nevím . tato výzva je ta poslední? Nevím jak tam ty challenges aktuální najít...jsem nějaká zmetěná. Děkuji za případnou navigaci.

    OdpovědětVymazat
  17. Lucia: Děkuju moc :) Já mám tu smůlu, že si prostě nedokážu říct stop :D Závidím těm, co nedojí kousek dortu, protože je na ně moc čokoládový. Já bych snědla klidně tři :D Pokud se do nich pustíš, dej vědět, jak chutnaly :)

    Ceady, Kate: Moc děkuju za tak pěkné komentáře! Ty vždycky potěší :)

    Anonymní: Páni, to zní skvěle! Možná, kdybych tam taky přidala něco sladkého, tak je sní i zbytek domácnosti. Ale s tím griliášem jsi mě vážně navnadila :) Oříšky jsou taky jednou z mých (mnoooha) slabostí :D

    Madla: Jsem ráda, že ve světě čokoholiků nejsem sama :) Kardamom používám, jak víš, moc ráda, a když říkáš, že je v lanýžích vynikající, tak ho tam určitě taky zkusím příště dát :) Mimochodem tvé lanýže jsou velmi lákávé!

    ChoCoRRoL (LuBA): Děkuju moc, klidně i dva, tři, kolik jen budeš chtít :D

    Martina(Dulce de Leche): Moc děkuju! Od takové fotografky to potěší hned dvakrát :) Já jsem jako děcko hořkou čokoládu přímo nesnášela. Je vidět, že chutě se mění stále, takže kdo ví, možná za pár let jí taky přijdeš na chuť :) Do té doby si můžeš lanýže udělat třeba z mléčné, budou taky dokonalé :))

    Anetka: Vítej mezi nás, hořkočokomilovníky :D Jsem moc ráda, že se ti článek líbí. Když je píšu, vždycky se taky dozvím tolik nových věcí :D Děkuju moc!

    Adriana: Adrianko, moc děkuju za tak milá slova! Těší mě, že tě text zaujal :)

    marysity, Ire: Děkuju moc!

    Pavla: Tu 85% považuju za takový ideál. Dlouho jsem pátrala po Lindt 99%, ale taky jsem z ní nebyla až tak nadšená. Přece jenom, to už bylo torchu moc i na mě, i když i tak jsem ji snědla během dvou dní :D Děkuju!

    vilemina: Děkuju moc, podle mě byly skvělé, podle zbytku zase tak moc ne, ale asi máš pravdu - my kuchtíci :D se rychleji adaptujeme novým chutím :D

    andurejka: Moc děkuju, tolik chvály si ani nezasloužím :D A určitě bys je zvládla, je to vlastně docela jednoduché, i když to tak možná na první pohled nevypadá :)

    Anonymní: Hmm, s kávou a medem to musí být taky lahůdka! Už teď se mi sbíhají sliny, budu muset někdy vyzkoušet :))

    Olinka: Jů, děkuju moc za tip na čokoládu, té není nikdy dost :) Do Vídně jezdíme pravidelně na Vánoce a o prázdninách, tak se tam určitě stavím. Ta bílá se zázvorem mě fakt láká, ale ta s chilli má taky něco do sebe!

    Vanda: Ahoj :) Rozhodně se pokusím. Teď už běží výzva nová, ale ta je zatím tajná. Pokud ses zaregistrovala teď v září, tak se staneš oficiálním bakerem až v říjnu. To znamená, že fórum, kde se to všechno odehrává, uvidíš až 1. října, do té doby je pro tebe skryté. Pak ho najdeš normálně pod odkazem na thedaringkitchen.com - FORUMS, kde bude téměř na konci stránky a jmenuje se
    The Daring Bakers' Challenges. Kdyby něco, klidně napiš, ráda pomůžu :)

    OdpovědětVymazat
  18. Milá Catalino,
    snažím se na Vás, bohužel marně, najít emailovou adresu. Rádi bychom Vám totiž v krátkém čase poslali pozvánku na jednu kulinářskou akci. mohla byste se mi prosím ozvat na k.doubkova@gmail.com?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
  19. Katka dokonalé tak ako vždy. Si proste perfektná v tom čo robíš! Horkú čokoládu zbožňujem ..ach škoda že sa nemôžem aspoň po jednu načiahnuť cez monitor :))

    OdpovědětVymazat
  20. Natali: Děkuju moc! Taky bych to občas (vlastně vždycky) brala, aby to šlo - jen se natáhnout a z obrazovky si dát všechny dobroty, co vidím :D Ještě jednou moc děkuju :)

    OdpovědětVymazat
  21. Děkuji za skvělý (a báječně podaný) recept. Natrefila jsem na něj, zrovna když jsem přemýšlela o narozeninovém dárku pro kamarádku - a lanýže se staly hvězdou oslavy a úplně pohřbily všechny ostatní dary :-D Akorát trvalo dost dlouho, než ztuhly. Lanýže měly správnou "tuhost" až asi třetí den. Ganache jsem nechala v lednici přes noc, ráno byla pevná jen na povrchu a v rukou rychle tála a špatně se s ní pracovalo. Chuť ale byla bezvadná od začátku. Udělala jsem v něčem chybu? Čokoládala byla 35% mléčná J.D. Gross, smetana 33%, máslo vysokoprocentní farmářské...
    slečna Barbora

    OdpovědětVymazat
  22. slečna Barbora: Nemáš zač :) Jsem moc ráda, že jsi je vyzkoušela a hlavně, že jsi s nimi měla takový úspěch :) Akorát co se týče toho tuhnutí, tak to jsi mě fakt dostala. Mě ztuhly během 3 hodin jako nic, opravdu netuším, čím by to bylo - ingredience jsi použila parádní, tam by problém určitě nebyl. Zkoušela jsem něco vygooglit, ale nic jsem nenašla, kromě rady, že pokud by se to opakovalo, je prý dobré zkusit ganache prohnat mixérem a měla by trochu zpevnit.

    OdpovědětVymazat
  23. to Catalina: Díky za radu :-) Zkusím to teď znovu se 40% smetanou, třeba to byla jen začátečnická smůla.

    OdpovědětVymazat
  24. slečna Barbora: Není zač, moc jsem ti toho neporadila. Je to pro mě jedna velká záhada, dej mi určitě vědět, jak to šlo napodruhé :) Budu držet palce!

    OdpovědětVymazat
  25. Nedá mi to a musím ti vyseknout pochvalu. Jseš ohromně šikovná, já v tvým věku jsem neuměla skoro nic:). Skvělý nápady, krásný fotky i počtení. Lanýžky jsem vyzkoušela, protože jsem milovník čokolády a všeho sladkýho. Chuťově dopadly dobře, nevydržely ani do druhýho dne, jen neměly tak krásný tvar jako u tebe. Ale to myslím nevadilo:).

    OdpovědětVymazat
  26. Já bych moc ráda ochutnala, ale pak taky moc nejedla, protože čokoládu a obzvlášť tu hořkou moc nemusím :D Vypadají ale naprosto luxusně, jako cokoliv od tebe :)

    OdpovědětVymazat
  27. v týdnu jsem udělala tuto lahůdku a jsou opravdu dokonalé a velmi jemné. Jelikož miluji hořkou čokoládu, tak jsem neustále chodila sama uzobávat. Bohužel manžel má naopak rád mléčnou, takže vše bylo jenom moje, ale to mi vůbec nevadí:-) děkuji za skvělý recept

    OdpovědětVymazat
  28. Oli: Děkuju ti moc za takovou krásnou pochvalu :) Jsem moc ráda, že jsi je vyzkoušela! A co se tvaru týče, u lanýžů je naopak dobře, když nejsou úplně perfektní - vypadají pak víc reálně (jako ty houby :D) - a hlavní je, že doma chutnaly :)

    Meg: Děkuju moc, naši na tom jsou stejně, mají radši mléčnou, hořkou leda z donucení :D

    VeronikaCer: Nemáš zač, to já děkuju :) Těší mě, že ti chutnaly! Byla jsem na tom stejně jako ty - rodiče i sestra radši mléčnou, takže to bylo jenom na mě, ale jak říkáš - taky mi to nevadilo :D

    OdpovědětVymazat
  29. Ahoj, Catalino, hlásím další pokus s lanýži. Tentokrát v Lidlu neměli JDG 35%, takže jsem je dělala z JDG mléčné 46% (kterou zas neměli minule :-). Během tří hodin to dokonale ztuhlo. Hotové lanýže pak v další hodině ztuhly tak, jak ty 35% neztuhly ani za tři dny. Tentokrát jsem použila i 40% smetanu, ale myslím, že je to v té čokoládě. Víc % víc tuhne (což mě teda mohlo napadnout:-) Asi jsem divná, ale ta 35% čokoláda mi stejně tak nějak chutnala víc. Tak s ní holt bude trochu víc práce. Myslíš, že bych ganache mohla dát ztuhnout do mrazáku? Aby aspoň na to tvarování líp držela tvar?
    Slečna Barbora

    OdpovědětVymazat
  30. Slečna Barbora: Jsem moc ráda, že jsi je zkusila podruhé a ještě víc mě těší, že se podařily a hezky ztuhly :) Hledala jsem po netu trochu víc a jedna rada byla, že s méně % čokoládami je lepší použít o trochu méně smetany. Schválně to ještě jednou s mléčnou čokoládou (30%) a stejným množstvím smetany a uvidím, jak to (ne)tuhne :D S tím mražením si nejsem =uplně jistá, ale četla jsem, že příliš rychlým zchladnutím by se v ní mohly zformovat krystaly a nebyla by pak hladká. Radši bych ji nechala v té lednici :)

    OdpovědětVymazat
  31. to Catalina: Jj, lanýže mě chytly :-) Spousta přátel má v tomto období svátek či narozeniny, takže jedu jako velkovýrobna. Nejenže jsou strašně dobré, ale ještě vyjdou levně :-) Už mám za sebou i pokus s 33% čokoládou (kdo mi neustále vykupuje 35% JDG, ať se stydí!). Ganache byla zase trochu rozplizlá, ale dalo se to ukoulet (ruce upatlané od čokolády mi fakt neva). Ale při obalování mi došlo kakao Van Houten, takže jsem dodělávala s nějakým předhoutenovským, a to teda byla katastrofa :-) Ještě zkusím dát méně smetany a pak asi přijdu do čokoládového nebe :-)
    slečna Barbora

    OdpovědětVymazat
  32. Slečna Barbora: To máš pravdu, rozhodně jsou levnější než kupované a podle mě i mnohem lepší a navíc se dají různě ochutit :) Ruce mám taky vždycky pěkně zamatlané, takže ganache většinou během koulení často odpočívá v lednici, ale komu by vadilo olíznout si čokoládu z ruk? :D S tím kakaem s tebou soucítím!

    OdpovědětVymazat
  33. Ahoj,
    nedřív bych chtěla pochválit moc povedený blog. Dneska jsem zkoušela lanýže a mam taky problém s tim, že mi neztuhly :( Žiju v Německu, kupovala sem čokoládu milka s 45% kakaa asmetanu 30%. hodinka v mrazaku a neztuhly mrchy.tak nevim kde je chyba.stejně ale měly úspěch :)
    Monika

    OdpovědětVymazat
  34. Monika: Děkuju moc :) Jsem moc ráda, že jsi je zkusila, Milka je skvělá čokoláda, akorát mě mrzí, že u nás už tu 45% neprodávají. K tomu tuhnutí, správně by měla ganache tuhnout v lednici aspoň ty 3 hodiny, ale může klidně i přes noc. Barča měla stejný problém, takže bych zkusila příště dát o trochu méně smetany. Hned to dopíšu do článku :) A moc mě těší, že i přesto chutnaly :)

    OdpovědětVymazat
  35. to Catalina: Taky jsem je zkoušela ochutit - kávou, čajem, marcipánovým likérem a kořením na perník (byly to 4 druhy, ne tohle všechno zmatlané dohromady :-). Všechny byly moc dobré, ale u mě vítězí čistá čokoláda...
    Slečna Barbora

    OdpovědětVymazat
  36. Slečna Barbora: No páni, to zní skvěle - marcipánový likér, to musela být lahůdka :) Ale taky se zatím přikláním k obyčejné čokoládové chuti, holt v jednoduchosti je krása (a síla) :) Mimochodem zkoušela jsem teda z mléčné čokolády (použila jsem 30% Milku), chladila jsem 1 den a ganache krásně ztuhla, dokonce se mi ani moc nepatlaly po rukách. Pak jsem je ještě udělala z bílé čokolády (opět Milka), chladila taky 1 den, ale tahle ganache byla o poznání méně tuhá - tak jsem k tvorbě použila lžičky a šlo to hezky, ale moc se jim nechtělo držet tvar. K bílé čokoládě bych teda určitě dala jen 100ml smetany. Hned to dopíšu do článku :)

    OdpovědětVymazat
  37. tak mi právě chladnou za oknem.. :) už se na ně těšíím! :)

    OdpovědětVymazat
  38. Anonymní: Hmmm, taky bych si teď nějaké dala :D Moc mě těší, že jsi je vyzkoušel(a)! Jaké byly?

    OdpovědětVymazat
  39. Tak jsem taky zkusila ty lanýže..a měla jsem hmotu celou noc v lednici, zkusila jsem je dát i do mrazáku, ale hmota pořádně neztuhla :/..chtěla jsem to dát jako vánoční dárek..ale nakonec si to bude muset sníst sama..ale to mi zas tak nevadí :D..
    jen budu muset jít ještě shánět náhradní dárky :D..
    mizerná kuchařinka Klára :D

    OdpovědětVymazat
  40. Klára: Jejda, to mě moc mrzí! Z jaké čokolády jsi je dělala? Když je dělám z hořké, ztuhnou během 3 hodin, z mléčné někdy tuhnou i dva dny - záleží i na množství, z jakého je děláš - z poloviční dávky ztuhnout během 1 dne, z celé za cca 2 dny a pokud jsi je dělala např. z dvojnásobné, tak to bude ještě déle. Tak jim dej ještě pár hodin/dnů a oni nakonec ztuhnou, uvidíš :) Dělám dost často a vždycky ztuhly :)

    OdpovědětVymazat
  41. Chci se pustit do tech s bilou cokoladou a mlecnou...
    A na ty bile se hrozne tesim protoze ackoli nedopustim na jakoukoli poradne cokoladovou cokoladu a od te doby co jsem byla v Belgii v cokoladovne a delala pralinky si hodne hlidam kvalitu cokolady porad nedopustim na tu podvedenou ale presto mou milovanou, nejmilovanejsi bilou cokoladu :)) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bílou mám taky ráda, ale ta tmavá zatím vede :D Doufám, že ti budou chutnat, pak mi napiš :))

      Vymazat
  42. Můžu se zeptat proč né granko? děkuju za odpověd, napiš prosím na blog :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protože granko není kakao, ale cukr s pár procenty kakaa. Ale pokud nesneseš normální kakao, tak si lanýže v granku obalit samozřejmě můžeš, jen na ty pravé prostě nepatří :)

      Vymazat
  43. Tak já se na ně asi vrhnu nebo co :D Já moc klasický vánoční cukroví nemusím, mám radši sušenky a všelijaký jiný dobrůtky a čokoládu miluju, jím v podstatě jen tu hořkou, takže to vidím na 74 procent Lindt. Mám dojem, že kdybych to dělala z té 85ky, tak to budu jíst sama, tak uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zas klasiku můžu (jako všechno :D). Jinak s tou 74% je to fakt báječný, akorát ne pro všechny (aspoň u nás z toho moc nadšení nebyli). A 85 musí být ještě lepší! Ale to bych si musela sníst vážně úplně sama :D

      Vymazat
    2. Tak jsem je uz udelala a je to fakt super, mam to u me na Facebooku blogu jako posledni fotku i s nahledem lanyzu-hub, jak se mi povedly podobny tvary :D

      Vymazat
    3. Už jsem se na ně dívala a povedly se ti fakt na výbornou! Ten tvar je naprosto bezkonkurenční!

      Vymazat
  44. moc dobrá čokoláda je taky mléčná a hořko-mléčná z lidlu od Bellaroom

    OdpovědětVymazat
  45. Máš opravdu kvalitní fotky, to se hned pozná! A takové lanýže, to je dobrůtka. To je potom zbytečné kupovat nějaké čokoládové sladkosti, jako třeba pralinky, když si to dokážeš připravit sama :) Chválím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za pochvalu fotek :) Jen jednu nevýhodu to má - můžu si jich připravit tolik, že pak jdou kila nahoru šílenou rychlostí :D

      Vymazat
  46. Nedávno jsem četla knížku o Provence a tam tyto lanýže obalovali v kakau a pak ještě v jemném moučkovém cukru. Tak recept vyzkouším s cukrem i bez :-) Hezký den, Maru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, viděla jsem je tak i nedávno v čokoládovně, pokud použiješ vanilkový moučkový cukr, bude to dotažené k dokonalosti :)

      Vymazat
  47. Taky bych šel do receptu bez cukru, jsou super chutný i bez něj a navíc to je pak skoro "zdravá zelenina" :)

    OdpovědětVymazat
  48. Čokoláda je i pro mě nesmírně důležitá, a to to neříkám jen proto, že pracuji v čokoládovně. Bez čokolády by byl život hrozně smutný :-D . Je to univerzální a moc dobrý "lék" :-D . Hodně lidí to má stejně, proto o zákazníky nemáme nouzi. Navíc od té doby, co jsme si koupili stroj na čokoládu z Cesk a děláme si tak své výrobky, tak kvalita hodně stoupla, čehož si všimli i lidé, takže se k nám vracejí pro další čokoládu :-) .

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)