pátek 30. prosince 2011

Výzva The Daring Bakers: Pšenično-žitný chléb s kmínem

Výzva The Daring Bakers na prosinec 2011 byla hostována Jessicou z My Recipe Project. Všem nám ukázala, jak je zábavné udělat si doma kváskový chleba! Poskytla nám kváskové recepty z Bread Matters od Andrewa Whitleyho, stejně jako vynikající recepty na využití kváskového chleba z Things on Toast od Tonii George a Great British Food od Canteen!

Nejspíš se nemusím moc zmiňovat o tom, že naše země je zemí chleba. Dá se koupit kdekoliv, kdykoliv a za nejnižší cenu, jakou jsem kdy viděla (v porovnání s Rakouskem, Chorvatskem, Itálií, Slovinskem nebo i Německem). Každá rodina ho u nás zná a jí a ani ta moje není výjimkou. Nedokážu si představit život bez čerstvého bochníku chleba ráno k snídani, odpoledne ke svačině s dobrým máslem, kvalitní šunkou nebo sýrem. A troufám si říct, že nejsem jediná.

Ten rozhodně nejpopulárnější chleba u nás je obyčejný pšenično-žitný chléb s kmínem, lehce solený, i když dneska už v obchodech najdeme nepřeberné množství nejrůznějších druhů chleba od bramborového po česnekový. Nicméně v dnešní době si chleba spíš kupujeme, než abychom si ho dělali sami doma, protože je mnohem jednodušší zaskočit do krámu a koupit ho, než se s ním patlat doma. Aspoň já jsem teda nikdy chleba nepekla, protože mi ten proces výroby připadal děsně složitý. Ale teď jsem moc ráda, že jsem si to vyzkoušela a naši mě dokonce prosí, abych ho pekla mnohem častěji.

Jessica nám dala několik receptů na chleba, ale já jsem prostě musela zkusit ten náš pšenično-žitný, protože o něm jsem snila už od... jakživa (mám ho i na seznamu). Recept jsem si vypůjčila na stránkách Cuketky. Ovšem jsem taky moc ráda, že nám Jessica krok za krokem vysvětlila přípravu kvásku - z něj se chleba vyrábí a dává mu jeho typickou nakyslou chuť. Takže na kvásek jsem použila její recept a rozhodně si ho ukládám.

Přiznávám se, že jsem na sebe celkem pyšná - fakt jsem se bála, že chleba nebude k jídlu, ale naopak chutnal přesně jako z pekárny! Nakonec se mi ta výroba chleba ani nezdála tak těžká, ale prostor na zlepšení tu určitě je. Příště bych chtěla, aby můj chléb nebyl tak placatý, ale vyšší.

Ode mě je tu poslední poznámka - na formování chleba se používá ošatka. Velmi doporučuji její pořízení, ale jinak můžete použít jiný košík vhodného tvaru, co doma najdete, nebo např. formu na srnčí hřbet či jinou mísu. Hlavně ji nezapomeňte POŘÁDNĚ vysypat moukou - já jsem svou ošatku jen zlehka popřášila a chleba se mi na ni "krásně" nalepil, takže onen proužkovaný vzhled byl fuč.

Další povinnou součástí výzvy bylo udělat něco, co by chleba nějak doplnilo a vyzdvihlo. Pro tuhle část jsem zvolila výrobu domácího sádla. Jako malá jsem trávila hodně času u babičky na Vysočině v malinké vesnici. Tady měl téměř každý doma prase - nikoliv jako mazlíčka - a když vyrostlo, konala se zabijačka. Všechno z prasátka bylo nějakým způsobem zpracováno na jitrnice, prdelačku, jelita, tlačenku, vařené maso a v neposlední řadě i sádlo a škvarky. Se sádlem to nemám teda tak, že bych ho ze sklenice vyjídala po lžících, jako to dělám s Nutellou nebo burákovým máslem, to zas ne, ale když mi babička namazala čerstvý krajíc chleba vrstvou sádla, posypala solí a pažitkou či petrželí, to byl zážitek. Snad nic není typičtějšího pro český venkov. Takže tímto jsem se chtěla vrátit k našim národním tradicím (jo jo, vypadá to, že ve mně stále dříme kousíček patriota :D).

Tyhle tipy nám dala Jessica: Dobrý chléb začíná dobrou moukou. Zkuste sehnat kvalitní mouku, ideálně bio. Já jsem použila chlebovou žitnou a chlebovou pšeničnou mouku - obojí od Penamu.

Jak jednou dokončíte pečení, zbyde vám určitě nějaký kvásek. Uchovávejte ho ve vzduchotěsné nádobě, protože ho můžete použít k přípravě dalšího chleba! Ty nejlepší kvásky jsou staré i stovky let - a s časem se lepší. Pokud pečete denně, uchovávejte ho při pokojové teplotě. Pokud pečete týdně, nechte ho v lednici. Dokonce ho můžete i zmrazit, pečete-li hodně nepravidelně, ale klidně ho můžete nechat v lednici, pokud ho nakrmíte aspoň jednou za měsíc. Jednoduše ho obnovte podle konkrétního receptu - nebo s odpovídajícím množstvím mouky a vody - a nechte ho přijít k sobě při pokojové teplotě.

Možná, že si všimnete, že váš kvásek páchne po acetonu - to je naprosto normální. Můj kvásek doslova smrděl jak aceton - až mě to v nose pálilo. Také se může na povrchu vytvořit šedý povlak, který můžete buďto odstranit, nebo zamíchat zpět do kvásku. Když obnovuju svůj kvásek, půlku z něj vyhodím a přidám čerstvou mouku a vodu k nakrmení kvásku.

Někdy, velice zřídka, může začít kvásek plesnivět. To je většinou proto, že byl ponechán při pokojové teplotě bez krmení. Pokud je v kvásku plíseň hodně rozšířená, vyhodila bych ho. Ale maliknký kousek není nijak velký problém. Je téměř nemožné kvásek zabít, ledaže se do něj dostane sůl nebo chemikálie - takže nešilte! Často je to jen otázka krmení kvásku po pár dnech a oživování ho.
Ingredience:
Žitný kvásek:
120 g žitná chlebová mouka
260 ml vlažná voda
Chleba:
300 g žitný kvásek
300 g pšeničná chlebová mouka, prosátá
150 až 200 ml voda
2 lžičky sůl
1 lžičky celý kmín
voda na potírání

Postup:
Žitný kvásek: Tento proces zabere 4 dny. V DEN 1 smíchejte ve velké sklenici 30 g žitné mouky s 60 ml vody. Zakryjte sklenici fólií a dejte na teplé místo (okolo 30C). Já svůj nechávám na topení. Mělo by to být tekuté "těsto", které bude později lehce bublat. V DEN 2 vmíchejte do kvásku ze DNE 1 dalších 30 g mouky a 60 ml vody. Zakryjte a vraťte na teplé místo. V DEN 3 vmíchejte dalších 30 g mouky a 60 ml vody do kvásku ze DNE 2. Zakryjte a vraťte na teplé místo. V DEN 4 vmíchejte posledních 30 g mouky a 60 ml vody do kvásku ze DNE 3. Zakryjte a vraťte na teplé místo na 24 hodin. Nyní by měl kvásek bublat a páchnout po droždí či acetonu. Pokud tomu tak není, opakujte proces krmení další den atd., dokud nebublá a nepáchne! Váš kvásek je teď hotový.
Chleba: Ve velké míse smíchejte mouku, kmín a sůl. Přilijte kvásek a 150 ml vody (mně tohle stačilo zatím pokaždé). Vařečkou smíchejte do smísení. Pokud je hmota suchá, přilijte dalších 50 ml vody, až dosáhnete požadované konzistence. Těsto by mělo být celkem tekuté - o něco hustší než na palačinky, ale ridší než na lívance. Nyní ho hněťte vařečkou asi 10 až 15 minut nebo mixérem s hnětacími metlami 10 minut. Po tomto by těsto mělo být hladké a hustší. Přendejte ho na silně pomoučněný vál a pomalu ho začněte ručně hnětat. Bude velice lepivé, ale napanikařte. Hněťte ho, až přestane tolik lepit, zhoustne, bude hladké a hedvábné. Utvořte z něj kouli, zakryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout. Pak z něj utvořte válcový bochánek a dejte ho do silně mouku vysypané ošatky. Znovu posypte moukou a nechte 3 až 6 hodin kynout, až se objem zdvojnásobí. Pak chleba opatrně vyklopte na vyložený plech. Pečte v předehřáté troubě na 250C asi 30 až 45 minut do výrazně hnědé barvy kůrky. Když na něj zaklepete, měl by znít dutě. Vyndejte z trouby, potřete povrch chleba vodou a nechte zcela vystydnout. Nyní ho můžete nakrájet a sníst.

  • Chleba nesmí být nedokynutý, ale ani překynutý. Těsto musí v ošatce zdvojnásobit svůj objem (to trvá většinou 3 až 6 hodin). Nedokynutý chleba se neupeče správně a střídka bude sražená. Pokud chleba necháte kynout příliš dlouho, krásně vykyne, ale velmi rychle tzv. spadne (bude v ošatce propadlý) a během pečení se už nenafoukne - sice nebude sražený, ale bude z něj tvrdá placka.
  • Pro maximální požitek, potřete krajíc chleba dobrým sádlem, posypte solí a posekanou pažitkou či petrželí.

  • Závěr:
    Právě teď se chystám ho péct znovu. Tento jediný bochník jsme doma snědli během jednoho dne. Normálně jíme koupený chléb aspoň 2 až 3 dny, takže jsem nesmírně šťastná, že zbytek rodiny si ho tak oblíbil. Jeho chuť je lehce nakyslá, s kmínem kdesi v pozadí a tou správnou mírou slanosti. Vidím se v budoucnu, jak tenhle chleba dělám dost často.

    36 komentářů:

    1. Odvážne pekárky, krásne chlebíky! Tohtomesačná výzva je perfektná. Po uverejnení Luciinho postu, som sa veľmi tešila, s čím príde Katka a Meg. Veľmi som dúfala, že si spomenuté 3 alternatívy necielene rozdelíte a budeme sa môcť kochať všetkými tromi druhmi chlebových výziev. Dnes už viem, že Katka sa pustila do pšenično-žitného, tak som v očakávaní, s čím príde Meg (ak sa do tohtomesačnej výzvy pustila). Hm, len mi tak napadlo, či niektorá z vás troch (alebo niekto z Čechov, dosiahol niekedy aj na výhru)? Viem, že ty Kačko si bola v užšom výbere s nádhernými "kraslicami".

      OdpovědětVymazat
    2. Nic se nevyrovná poctivému kváskovému chlebu. Jakmile ho upečeš, nemusíš ten den vůbec připravovat další jídlo, jen se krájí, zakrajuje krajíc za krajícem. Jsem moc ráda, že si volila sádlo - takto to já také miluju.

      OdpovědětVymazat
    3. Dovolím si přidat poznámku: cokoliv, na čem je viditelná plíseň v libovolném rozsahu (kromě plísňových sýrů) patří do koše.

      OdpovědětVymazat
    4. WAU no ten je krasny! Perfektna korka.

      OdpovědětVymazat
    5. Mňam, mňam a ještě jednou mňam. Já peču různé chleby strašně moc ráda, hrozně mě baví ten proces, kdy se z mouky, vody a droždí stává hutné a měkoučké těsto, které poté nádherně nakyne a v troubě se upeče do báječně kyprého chleba s křupavou kůrkou. Už Luciin příspěvek mě konečně dokopal k založení vlastního kvásku a já se za pár dní vrhnu do tvého chlebíku, protože klasickou Šumavu s kváskem jsem chtěla vždycky vyzkoušet. Včera jsem (navnaděna receptem) upekla podmáslový chleba s kmínem a chlebové bagetky, protože domácímu chlebu se rozhodně nic nevyrovná. Můj kvásek už začíná dneska trošku smrdět, tak snad mi nechcípne :-)
      Pečení zdar a chlebu zvlášť!

      OdpovědětVymazat
    6. Jo a s tím sádlem naprosot souhlasím. Normálně sádlo moc nemusím, ale tence namazané na čerstvém domácím chlebíku, posolené a posypané pažitkou nebo jarní cibulkou nemá chybu!

      OdpovědětVymazat
    7. Catalino, tak tohle je pro mě zatím ta nejbáječnější výzva, jakou jsem četla. Udělala mi ohromnou radost. Už nějakou dobu toužím po domácím kváskovém chlebu - žačalo to normálním kynutým, ale stále to nebylo "ono". Cuketkův chleba jsem měla už dlouho v merku, ale bohužel jsem nikde nepořídila kvásek. A když jsem se rozhodla vyrobit si doma vlastní, normálně mi nezačal kvasit, ale prachsprostě na povrchu zplesnivěl. A jelikož je více než polovina členů rodiny doktorská, rozkaz zněl jasně:"do koše!" nedalo se svítit:D Nevím co jsem udělala špatně, ale je pravda, že takhle krásně, jasně a srozumitelně popsanou výrobu kvásku jsem ještě neviděla. Hned jak jsem to viděla u Lucie, nadchla jsem se, jen mi bylo jasné, že ten semínkový by doma asi moc neprošel. Takže jsem se modlila, abys Ty udělala něco ve stylu česká "šumava" a přání bylo vyslyšeno!!
      jen k sádlu mám spíš negativní vztah (zlý zážitek z dětství), takže já bych tam spíš mázla domácí máslo:)
      Jinak ale naprosto úžasný příspěvek, jeden z nejlepších, děkuju děkuju moc, i když se teď tak 10 hodin denně učím, mám krásný výhled do budoucnosti - hned po zkuškovém jdu na to!!:D

      OdpovědětVymazat
    8. Krásně stylový příspěvek na konci roku! Ano, chléb, to je ta základní potravina, tak typická pro naše končiny. A jak se dá zničit průmyslovým zpracováním, při honbě za úsporami a minimalizací všeho, na čem při výrobě chleba tak záleží.
      Mám radost, že i mladí v sobě objevují toho "patriota" - protože jen tak se dá dosáhnout toho, aby potraviny chutnaly tak jak mají!

      OdpovědětVymazat
    9. Katka tvoje prispevky je radost citat. Su take jedinecne ako jedinecne su aj tvoje vytvory. Krasna rozlucka so starym rokom. Do noveho roku ti zelam pevne zdravie, nech sa ti dari, nech si stastna, nech sa ti splnia vsetky sny a tuzby, a nech ti to dobre vari a pecie aj v novom roku. Tesim sa na tvoje krasne a inspirativne prispevky aj v roku 2012.

      OdpovědětVymazat
    10. katka.hrncek-var: Jsem moc ráda, že jsme se ti trefily s chleby do noty :D Lucčin ruský mě taky moc zaujal a na fotce vypadá fakt parádně. Na chleba od Meg zatím taky napjatě čekám :) Co se týče těch soutěží, tak nakonec jsem to s těmi kraslicemi vyhrála :)

      toffo: Tak to máš úplnou pravdu! Byla jsem fakt ráda, že se povedl, ale ještě je co zlepšovat, protože taková chlebová přebornice, jakou jsi ty, zatím nejsem :D Těší mě, že nejen u nás doma chleba se sádlem chutná :)

      RenataE: V tom s tebou souhlasím, ale Jessica nám uvedla tohle, tak jsem to přeložila a dala i do článku. Možná to v tom kvásku tolik nevadí, ale já bych to nejspíš neriskovala.

      Michaela Samant: Děkuju moc! Byla extra křupavá :D

      Madla: Krásně jsi to vystihla! Dřív bych tomu nevěřila, že obyčejná mouka s vodou vytvoří něco tak báječného :D Dej mi pak vědět, jak se Šumava povedla :) Jo a s tím kváskem se neboj, smrdět bude mnohem víc, ale tak to má být (mě se občas i oddělí voda od mouky a musím to promíchat) - ve finále je to lahoda (teda v chlebu, samotný kvásek jsem neměla odvahu ochutnat :D).

      Arion: Netušila jsem, že takhle obyčejný chleba dokáže tolik zaujmout :D Jsem moc ráda, že moje volba byla trefou do černého! Já jsem právě taky nenašla žádný přesný návod na kvásek (já všechno potřebuju přesně, od oka to prostě neumím - všude hledám poměry a vztahy mezi čísly a gramáží atd. :D), až teď u Jess - přesné množství vody+mouky+postup :D S tím sádlem je mi to líto - já na pečení taky dávám přednost máslu, ale sádlu se nebráním, byla jsem "odkojená" na obojím, i když sestra sádlo nesnáší. Přeju hodně štěstí u zkoušek (jak Tě ale znám, dáš to levou zadní!) a jak ho zkusíš, dej vědět :)

      HaF: To máš pravdu, naštěstí u nás je místní chleba "Šumava" celkem vydařená, ale záleží na dodavateli (např. balený chleba stojí za houby) - občas kupujeme od Rašnera (když není jiného zbytí) a ten je jak piliny (po pár hodinách od upečení). Zato u babičky na Vysočině mají chleba fantastický, vydrží čerstvý i několik dnů. A děkuju!

      Adriana: Adi, děkuju moc! Tobě také přeju krásný rok plný radosti a štěstí :)

      OdpovědětVymazat
    11. Katka,ty ma vzdy dostanes:)a tak to bolo aj tentokrat,zostala som v nemom uzase pri pohlade na tvoj dokonaly chlebik,za ktory by sa nemuseli hanbit ani v paradnej pekarni..tlieskaaaaaaam♥ a dufam,ze ma opat inspirujes,a ras sa na to dam:)

      OdpovědětVymazat
    12. V novom roku Vám aj Vašim blízkym želám všetko dobré a hlavne veľa nových nápadov pri varení a pečení! :o)

      Odkedy mám pekáreň, skúšam v nej všetko možné až som sa napokon dopracovala aj ku kvásku, striedavo ho hýčkam v teplúčku pri peci a otužujem v chladničke ;o)
      Občas z neho odoberiem na chlebík a veru jeho chuti sa iný nevyrovná.

      Inak zaujímavý článok o dnešnej úrovni kupovaného chleba: http://life.ihned.cz/c1-52896800-konec-ceskeho-chleba-enzymy-ecka-a-rychla-zkaza-co-nevite-o-chlebu-ktery-si-kupujete

      OdpovědětVymazat
    13. Catalina, akurat som sa pristilhla pri tom, ako s otvorenou pusou citam tvoj prispevok ;o) no parada!!!!! nic ine ani neviem povedat, skveleeeee! taky krasny chlebik, ani sa necudujem, ze ste ho zjedli za jeden den!

      OdpovědětVymazat
    14. Martina(Dulce de Leche): Marti, moc ti děkuju za nádherný a milý komentář!!

      Shira313: Děkuju za přání a i Vám přeju jen to nejlepší do nového roku :) Taky si teď udržuju kvásek na topení :D Jen do té ledničky se zatím nedostal, pořád totiž slouží při pečení chleba :D Děkuju za odkaz na článek, celkem mě dostal. Věděla jsem, že se vším to je spíš tak chemicky, ale aspoň u toho chleba jsem slepě doufala, že to tak nebude :/

      Marianna: Děkuju moc! Jsem moc ráda, že tě tak chytil :D

      OdpovědětVymazat
    15. Chleba vypadá pěkně, mně se podle Cuketky taky dobře povedl - a použila jsme mouku úplně obyčejnou :)
      Jasně že se sní za den dva, ale zkoumala jsem vzorek - spíš vyschl, neplesnivěl tak rychle, jenže v čem je ten fígl, aby vydržel aspoň 7 dnů poživatelný, to jsem ještě neodhalila.
      Každopádně je to velká zábava (tedy s robotem).

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. dle mých zkušeností.. výdrž chleba závisí na dobrém nakynutí, vypracování kvásku.. žitné mouce.. právě dobře vedený kvásek násobí jeho životnost. nejprve jsem kvásek používala po jednom přikrmení na těsto.. teď vedu kvásek na třikrát.. celkově chlebík vzniká cca 30hodin.. já vím je to bláznivé..ale takto krásně vydrží .. až deset dní. leč většinou ho sníme dříve :-) a taky správně uchovávat - zkrojenou střídku zakryji alobalem a celý chleba zabalím do bavlněné utěrky a v plechové krabici.. zkrátka domácí chléb je najednou jakási posedlost :-) chlebu čest!

        Vymazat
    16. vilemina: Děkuju :) To je dobře, že se povedl i z obyč mouky, protože tu chlebovou normálně doma nemívám a aspoň teď nemusím letět na druhý konec města, když budu chtít chleba :) Já jsem teď taky kousek nechala a aspoň u mého to fungovalo tak, že zabalený pevně v utěrce byl pěkně vhlký a čerstvý 4 dny, déle jsem to už zkoumat nevydžela :D

      OdpovědětVymazat
    17. Povedl se ti nadherne, ja bohuzel nemela cas, a hlavne silu, se do vyzvy poustet - ale rozhodne zustava na seznamu, tak snad jednou se dokopu :)

      OdpovědětVymazat
    18. Meg: Áá, seznam, to znám :)) Na tom mém byl pěkně dlouho :D Rozhodně si ho přesuň do první desítky :) Děkuju moc!

      OdpovědětVymazat
    19. Tvůj chleba vypadá naprosto úžasně, proto jsem se rozhodla ho také udělat :o)
      Před 6 dny jsem založila na kvas, ale nějak se nedaří. Každý den poctivě dokrmuji, ale pořád se mi odděluje voda od mouky a ani nijak extra nezapáchá.

      OdpovědětVymazat
    20. Cherry: Děkuju moc! Oddělování vody od mouky je naprosto normální - taky se mi to děje pořád a pořád :D Co se týče zápachu, tak nemusí to být kdovíjak silné, stačí, aby trochu kysele "voněl" a pokud máš odvahu, zkus ho ochutnat - měl by být trochu nakyslý. Jinak když ho nakrmíš, měl by po chvíli lehce bublat (jakože se na povrchu objeví bublinky). Hlavně ho měj pořád v teple kolem 30C. Pokud je v chladu, tak je proces strašně pomalý, ve velkém teple ho zase zabiješ.

      OdpovědětVymazat
    21. Díky za rady :o) Večer už kvas vypadal že je připravený, můžu se tedy pustit do tvoření chleba :o)

      OdpovědětVymazat
    22. Cherry: Nemáš zač, doufám, že ti aspoň trochu pomohly :) Určitě mi pak napiš, jak se ti povedl/chutnal atd :D

      OdpovědětVymazat
    23. Rady pomohly, už jsem ztrácela trpělivost a chtěla poslat kvas do kanalizace :o) Včera jsem konečně měla dostatek času, abych zadělala těsto a nechala kynout. Všechno šlo jak má, dokud jsem těsto nešoupla na plech. Nevím, jestli to bylo použitím celozrnné mouky nebo větším obsahem vody, ale těsto se "rozlezlo". Takže ve výsledku to není vysoký bochánek, ale spíš placka :o) Což mu ale v žádném případě neubralo na chuti ;o) Už se těším až kvas oživím a budu zkoušet další varianty.

      OdpovědětVymazat
    24. Jsem ráda, že kvas dostal šanci :D Celozrnnou moukou to bude, problém bude spíš v té vodě - Cuketka v receptu uváděl až 250ml vody, což mi přijde strašně moc, protože už když tam dám těch 150ml, tak do těsta při hnětení musím zapracovat celkem dost mouky navíc. Taky se mi už stalo, že jsem měla spíš placku, než bochánek, a bylo to tím, že jsem dala moc vody a zapracovala málo mouky. Chce to zkoušet a zkoušet :D Jsem moc ráda, že ti i tak chutnal :)

      OdpovědětVymazat
    25. Kde seženu kvásek? Normálně v obchodě jsem ho neviděla

      OdpovědětVymazat
    26. Anonymní: Kvásek si musíš vyrobit sama - např. podle tohoto receptu, nebo se dá koupit v některých pekárnách/pekařstvích (nemají ho normálně v nabídce, ale když se zeptáš, tak ti ho možná kousek dají). Každopádně vyrobit ho není vůbec složité :)

      OdpovědětVymazat
    27. Moc díky za tenhle článek a recept...zkusit chleba jsem vždy toužila, ale chyběla odvaha..navíc nemám jsem závislák na českém chlebu, takže různé netradiční verze mě nelákaly...
      Tvůj recept a článek mě nadchnul a přesvědčil, že to musím zkusit:)
      Zkusila jsem to, a teď se snažím vychytat pečení v remosce a kynutí bez ošatky...pomohl mi tenhle článek http://www.maskrtnica.cz/?p=25 ...
      Jen jsem se chtěla zeptat, kolik je odhadem toho kvásku(na 300+300g mouky), myslím jaký objem? nemám váhu a kvásek mám už dýl a jak ho dokrmuju, tak už nevím, kolik ho mám (v gramech).
      díky moc..Dytta

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Není zač :) Taky mi to dlouho trvalo, než jsem se do něj pustila :D V remosce jsem vždycky chtěla zkusit něco upéct, nevím proč, ale mám prostě takové tušení, že to z ní bude chutnat mnohem lépe než z triuby :D
        Bohužel odpověď na tvou otázku netuším, u kvásku je dost těžké odhadnout objem, protože jak ho dokrmuješ bez váhy poměr vody a mouky se mění a tím i objem. Doporučuju koupit váhu anebo tam dát kvásek odhadem - je to risk, ale třeba to vyjde :)

        Vymazat
      2. já tedy na 700g chleba mám asi 350ml kvásku.. ale přesné míry už dávno nepoužívám.. už se to peče tak nějak podle chuti a oka :-) když se nechá dobře nakynout a propracuje, není asi co pokazit .-) at se daří!

        Vymazat
    28. Jen s tím acetonem si nejsem tak jist...všude jinde se uvádí, že po acetonu by smrdět neměl a na zdravém kvásku že by se ani neměl dělat nějaký povlak.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. S tím povlakem a plísní určitě souhlasím, ale s tou vůní si nejsem tak jistá. Mě tak voněl každý kvásek i třeba po jednom dni a chleba z něj byl dobrý. Každopádně nejsem žádný odborník přes chleba, takže je klidně možné, že máte pravdu :))

        Vymazat
    29. Tak jsem se do toho taky pustila a výsledek stál za to :)! Kůrka pěkně křupavá, uvnitř vláčný a krásně voňavý po kmínu :) Jen škoda, že se tak rychle jí!

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. To moc ráda slyším :)) Mamka si taky stěžovala, že byl hned pryč :D

        Vymazat
    30. Zkoušela jsem dělat kvásek podel tohoto receptu a moc se nedařilo, bublinky byly malinké a jen na povrchu, jinak voněl zřejmě správně... Takže jsem to málem vzdala, než jsem se na jednom fóru dočetla, že příčinou by mohl být řídký kvásek. Také jsem si mezitím koupila kvas od pekaře, který byl tuhý skoro jak samotné těsto na chleba, zkrátka - kvásek jsem zahustila a už konečně funguje, jak má!

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. To mě mrzí, mě se podle něj daří pěkně, ale jsem ráda, že se to vyřešilo :) Přeju spoustu skvělého chleba!

        Vymazat

    Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)