neděle 16. prosince 2012

Perníková chaloupka

Už jsem to slibovala dost dlouho, takže tady to je - perníková chaloupka. Sice nemá okna z cukrkandlu jako ta z pohádky o Jeníčkovi a Mařence, ale sníst ji můžete celou i tak. Vánoce letos přicházejí asi v sedmimílových botách, ale ještě pořád spousta času zbývá na to, abychom si zahráli na architekty a takovou jedlou chalupu si postavili. Teda upekli.

Nejdřív jsem chtěla udělat něco jako tady páni, protože to určitě musí být brnkačka, ale pak zase kam s tím, že? Dělám si samozřejmě srandu. To bych teda nesvedla ani omylem. Takže jsem se uskrovnila a přišla s nápadem vytvořit něco jako tohle. Teď už budu vážná. Vážně. Zkrátka jsem chtěla udělat nějakou roztomilou chaloupku, která bude jedlá, kýčová, vánoční a aspoň trochu hezká.

Nejtěžší bylo plánování, jelikož vážně nejsem architekt, fyzice se vyhýbám obloukem (a když to jde, tak i matice). Takže jsem upustila od nějakých super složitých konstrukčních návrhů a zvolila nejsnadnější cestu klasického tvaru domku tak, jak ho kreslí děti (a já :D). Dovolila jsem si dát sem i fotku svých šablon, podle kterých jsem chalupu vyřezávala. Pokud by někdo chtěl čitelnější fotku, napište mi na email a já vám ji pošlu. Šablony si udělejte z pevnějšího papíru/lepenky - nepromastí se tak rychle a můžete je použít i příští (a další a další) rok.

Při pečení chaloupky záleží hodně na těstě. Pokud má těsto tendenci hodně vyskočit, většinou se i změní jeho velikost. Proto je lepší na chaloupku použít těsto, které příliš nevyběhne a je tvrdší (čili přesný opak toho, jak si představujeme ideální perníčky). Já jsem teda měla v plánu si chaloupku potom sníst, takže jsem ji dělala z těsta na perníčky, které používám pořád. Po upečení se jednotlivé tvary trochu zcvrkly a úplně to nesedělo v některých spojích, ale po ozdobení to nešlo vidět. Ale jestli chcete spíš decentní zdobení ve formě různých ornamentů bez velké vrstvy polevy, pak zvolte "sušenkovější" těsto.

U polevy neudávám množství cukru, protože je to silně individuální (záleží hlavně na velikosti bílku). Konzistence by měla být opravdu hodně hodně tuhá. Jako nějaká táhnoucí se lepící pasta. Ta totiž pevně spojí jednotlivé části k sobě a rychleji zaschne, navíc krásně drží tvar, pokud s ní chcete dělat např. trsy trávy, sněhovou pokrývku střechy apod. Já jsem si k chaloupce ještě udělala podstavec, na kterém to všechno stojí - jeho rozměry jsou zcela na vás (taky ho můžete úplně vynechat) - záleží, kolik dalších věcí/postaviček si chcete kolem chaloupky postavit. Zpátky k lepení. Chaloupku lepte postupně - nejdřív základy (přední stěnu, k ní potom boční a zadní, nakonec střechu). Je dost možné, že ji budete muset různě podpírat, než zaschne. Po zaschnutí ozdobte střechu, přidejte okenice, dveře. Chaloupku celou ozdobte a teprve potom se vrhněte na zbytek volné plochy podstavce.

S nápadem přidat k chalupě nějaké ty kýčovitosti (alias roztomilé vánoční postavičky) přišel od mé sestry. Z čeho je vyrobit vzešlo taky z její hlavy (aby mohla ujídat). Určitě sem tady o tom už psala, takže se budu opakovat, ale už jako děcka jsme měly hrozně rády takový ten falešný marcipán, co se dělá jen z cukru a sušeného mléka (a v cukrárně nejspíš z dalších surovin). Našla jsem jeden fakt báječný recept, ze kterého se ty postavičky parádně tvarují a taky skvěle chutná. Jedinou nevýhodou, která v tomto případě je spíš výhoda, je to, že hmota časem ztvrdne na kámen a nedá se jíst (tomu se dá zabránit přidáním oleje). Každopádně šla krásně obarvit i tvarovat, sestra jí vůbec půlku nesnědla :D Ale na oplátku aspoň vytvarovala stromeček a pár prasátek.

Málem bych zapomněla na ten kopeček, na kterém stojí sněhulák. Ten jsem udělala taky z těsta pomocí formičky na kraslice a pak jsem ho polevou přilepila k podkladu. Plot byl profesionálně zkonstruován ze solených tyčinek pro děti (tím pádem bez soli) a ozdoben řidší polevou, ze které jsem udělala i krápníky. Konzistenci opět musíte vyzkoušet sami metodou pokus/omyl. Zkuste ji stříkat na ještě nenazdobenou chaloupku (ať se to dá setřít/slíznout/zamaskovat). Jak postupně budete přidávat cukr, přijde chvíle, kdy krápníky stečou, ale už nespadnou dolů - tím pádem poleva musí být hustší než ta, kterou používáte ke zdobení normálních perníčků, ale ne zase o moc. Nebojte, určitě to vychytáte.

Doufám, že jsem popsala všechno, případně se ptejte. Postavit tohle zimní sídlo mi trvalo jeden den (sestra trochu pomáhala), trvanlivost je snad nekonečná.
Ingredience:
Těsto:
100 g máslo
300 g cukr moučka
2 vejce
2 lžičky soda
10 tlučených hřebíčků
2 lžičky mletá skořice
2 lžičky mletý koriandr
2 lžičky mleté nové koření
1 lžička mletý kardamom
1 lžička mletý anýz
1 lžička mletý badyán
120 ml mléko
200 g med
900 g mouka
vejce na potření
Poleva:
2 bílky
cukr moučka
2 lžičky citronová šťáva
Ozdobení:
potravinářská barviva, kokos, solené tyčinky, bonbóny, jedlé perličky

Postup:
Těsto: Vše, kromě mouky, dáme do hrnce. Za stálého míchání přivedeme k varu. Směs začne lehce pěnit. Vaříme asi minutu, pěna se bude postupně zvětšovat. Rychle nalijeme na mouku ve velké míse a zpracujeme na hladké pružné těsto. Ihned ho rozdělíme na 3 ks. Jeden rozválíme na plát tlustý 0,5 cm, zbylé dva zabalíme do alobalu (ten udržuje teplo). Vykrajujeme jednotlivé části chaloupky, dáme je na vyložený plech (vždy malé tvary s malými, velké s velkými, jinak by se nepekly rovnoměrně) a necháme 1 hodinu odležet. Opakujeme i s dalšími 2 kusy těsta (nejspíš vám zbude dost i na normální perníčky). Pečeme v předehřáté troubě na 180C asi 8 až 10 minut dozlatova. Ihned po vytažení potřeme vejcem. To dodá lesk a teplem těsta se uvaří. Necháme zcela vychladnout a můžeme začít slepovat chaloupku. Jak zaschne, můžeme ji ozdobit.
Poleva: Bílky s citronovou šťávou šlehejte do smísení. Je důležité, aby všechno náčiní, které používáte, bylo nemastné. Prosejte moučkový cukr a přidejte ho k bílkům. Šlehejte na nízkou rychlost do smísení a dohladka. Pokud bude poleva moc řídká, zašlehejte víc cukru (a že ho to spolkne hodně). Okamžitě použijte nebo skladujte v uzavíratelné nádobě v lednici až 3 dny. Poleva začne tuhnout hned, jak se dostane do kontaktu se vzduchem, takže všechny misky s polevou, se kterými právě nepracujete, zakryjte fólií.
Závěr:
Chuťově mám perníky z tohoto těsta nejradši, nicméně tady jde spíš o tu vizuální stránku. Původně měla vypadat jinak (však víte - ten hrad), ale i tak jsem s výsledkem spokojená. A jíst ji nebudu, protože kvůli té vrstvě polevy by to nebylo nic moc a navíc další Vánoce tu jsou za chvíli!

46 komentářů:

  1. super pohádka :P
    prasátka a sněhulák se mi líbí nejvíc - celý je to nádherný!

    OdpovědětVymazat
  2. Teda ty sis vyhrála!:)))

    http://eliska-dvorakova.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jsme se dočkali :) No je to samozřejmě super, jak jinak! A jsem si jistá, že bys zvládla i ty hrady, možná ještě o něco lěpší ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, já jsem s tím zpožděním fakt strašná :) Děkuju, ale na hrad bych si netroufla :D

      Vymazat
  4. nádhera, tleskám :-) kdo umí, ten umí :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc krásné! Parádně se ti povedla.

    OdpovědětVymazat
  6. wow, wow, to je nádhera, potešila si aj mňa, nielen moju dcérku :-)) nevieme sa vynadívať :-D...prajeme krásnu adventnu nedeľu :-))

    OdpovědětVymazat
  7. Ta je nádherná, příští rok se budu opičit a taky tam udělám, ale asi ovečku a toho sněhuláka, to je úplně pecka; já jsem letos pekla první, takže jsem se moc nerozmáchla a je trochu kýčovitá, ale to jsem stejně tušila, že bude, tady je http://img10.rajce.idnes.cz/d1002/5/5205/5205884_d0ebc222a744219aead51e723e6578c4/images/P1040448.jpg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Tvoje je nádherná! Kýčovitost k Vánocům patří :D Moje je taky taková :D

      Vymazat
  8. To je najkrajšia chalúpka, akú som kedy videla! A tie malé prasiatka!! Toto by som kľudne nechala stvrdnúť a nikdy nezjedla a celý život ju obdivovala a v duchu sa chválila, aká som šikovná :D ale fakt, je veľmi krásna! A mne by ju teda určite bolo ľúto zjesť :) (ha, a myslím, že keby som ti pomáhala ja, tak nezjem polku ale všetok marcipán :D

    Basha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! No mě už ty postavičky ztvrdly, takže je vidím taky na věčný život u nás na stole :D

      Vymazat
  9. Catalino, čekala jsem na ní tak dlouho a konečně jsem se dočkala! Je super, úžasná a krásná...jsi prostě úžasná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za to dlouhé čekání, jsem moc ráda, že se ti líbí!

      Vymazat
  10. Takato "samota u lesa" sa mi paci viac ako megahrady takze za mna 100 bodov. Mimochodom ako si riesila topeni v chalupke? ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Obávám se, že v chaloupce moc teplo není, ale příště tam tu pec zkusím nějak postavit :D

      Vymazat
  11. Teda ta je tak nádherně kýčovitá, že mám až chuť si pustit Mrazíka :-) A ten sněhuláka ta prasátka! Ty jsi prostě hvězda a když se do něčeho pustíš, jdeš do toho na 100%. Já teda perníčky zdobila včera, ale tak jsi mě nakopla, že nedám na bolavá záda aperníkovou chlapoupku teda ještě udělám. Ale tak krásnou ji mít určitě nebudu :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tím Mrazíkem si mi hned připomněla chaloupku na kuřích nožkách :D Těším se na tvou chaloupku!

      Vymazat
  12. Katka to je fakt nádherné, úžasné, proste super, super ! Tí dvaja páni v úvode môžu ísť do kelu !

    OdpovědětVymazat
  13. Nádhera! Skláňam sa v hlbokom obdive ;o)
    Hádam raz prekonám lenivosť, lepšie si zorganizujem čas, budem mať včetko poupratované v predstihu a poviem si: Čo tak chalúpku či skôr v mojom prípade búdu pre psíka?
    Ak sa tak raz stane, určite pošlem fotky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc! To já většinou začnu tím: Co takhle chaloupku? A pak teprve řeším, že mi nezbývá čas na to potřebné, takže i letos jsem balila dárky až v 5 odpoledne 24. 12. :D

      Vymazat
  14. je to nádhera máš šikovné ručičky :-) pekný advent.....

    OdpovědětVymazat
  15. Chaloupka je nádherná! Já se o ní pokoušela několik let po sobě, ale s nevalným výsledkem, tak jsem to vzdala. Zajímavé je, že polevu šleháš šlehačem... Četla jsem recept od paní, co dělá klasické zdobené perníky, že šlehačem to nejde, že poleva pak nedrží, a že se musí pěkně po staru třít 20 min ručně... A vida, ono to taky jde! Super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuju moc :) Já jsem moc pohodlná na to, abych tu polevu dělala ručně :D Ale většinou perníčky sníme tak rychle, že ani nejde zjistit, jestli by odpadla ta poleva. Každopádně na chaloupce zatím drží :)

      Vymazat
  16. Katka,ved toto je hotove umelecke dielko :) velky obdiv pre teba !!! si sikulka!!! ale to uz viem o tebe davno :) ♥

    OdpovědětVymazat
  17. Tak to je nádherne, naozaj nádherne. Proste nie len, že chalúpka ale ešte aj okolie, škoda niečo také zjesť. úžas. nemám slov normálne:D

    budem rada, keď sa prídeš pozrieť:)↓
    nati

    OdpovědětVymazat
  18. Krásná chaloupka - nejvíc mě dostala ta prasátka!
    Přeji klidné a pohodové svátky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za přání i za pochvalu :)) Také ti přeju krásné prožití svátků!

      Vymazat
  19. Jééé no nádhera,fantastické a ta práce co tomu předcházela, smekám :)

    OdpovědětVymazat
  20. no ta je ale nádherná :) letos sem pekla poprvé, ale jak tak na to koukám asi se mám hodně co učit :) ještě jednou chválím, opravdu se povedla :)

    OdpovědětVymazat
  21. nejkrásnější perníková chaloupka, kterou jsem kdy viděla :)) jak si dokážeš vyhrát s detailama je neskutečný!! :)
    Normálně mám chuť upéct takovou v lednu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markét, děkuju ti moc!
      Na chaloupku není nikdy pozdě :))

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)