úterý 25. srpna 2015

Čokoládové palačinky s jogurtovým krémem a ostružinami

Abych to hned na začátku uvedla na pravou míru, sice jsem slibovala dortování, ale v podstatě jsem zase moc nekecala, protože v angličtině je skoro všechno dort alias cake. A palačinky jsou takovým dortem v pánvi, takže přece jen o dortování nikdo ochuzen nebude. Taky tu je poslední týden prázdnin pro většinu školáků - kromě nás vysokoškoláků (my začínáme až na konci září, juch!, nezáviďte :D) -, což znamená posledních pár volných dnů a dost času na ranní vymazlenou snídani. Taky ostružiny už končí, a tak je nejvyšší čas je využít, dokud ještě poslední kousky zvolna zrají na zahradě. A slibuju, že té hodinky navíc ráno u plotny nebudete litovat. Nebo pozvěte přátele a udělejte si pozdní snídani, za odměnu vám můžou pomoct třeba s nádobím :D

Teď to tu mám poslední dva týdny takový snídaňový, ale doufám, že nikdo není proti, přece jen volné ráno je ta nejlepší část dne, kdy člověk nic nemusí, hlavně ne vstávat, a tak je čas se trochu rozmazlovat. Minule to byly syrníky. Dneska zase palačinky a aby byly řádně hříšné, tak rovnou s čokoládou a krémem z jogurtu a mascarpone. Možná si pamatujete, když jsem poprvé dělala americký palačinky s javorovým sirupem, pořád je to fenomenální snídaně, kterou čas od času dělám, ale zase ne pořád, abych se nekoulela, i když na druhou stranu bych ušetřila za dopravu. Tentokrát jsem si řekla, že by to chtělo změnu jednak proto, že mi došel javorový sirup, jednak proto, že změna je život a potřebovala jsem nějak upotřebit to kvantum ostružin, co obden sbíráme ze zahrádky. Povšimněte si toho "sbíráme" - já moc ne, spíš mamka, trochu začínám lenivět, ale zase občas udělám tu snídani, tak to tím snad lehce dorovnávám.

Většinu teorie jsem už ze sebe vypsala tenkrát právě u těch palačinek s javorovým sirupem. Co asi bude stále trochu sporné, je ten překlad. Jsou to spíš palačinky nebo lívance? Tvarem jasný lívance, chutí a přísadami naopak palačinky a teď babo raď. Já teda zůstávám u těch palačinek, protože lívance prostě chutnají jinak, dělají se z droždí a zkrátka jsem v tomhle pro palačinky, jsem trochu tvrdohlavá :D Každopádně je to nejasné, v angličtině se to moc nerozlišuje. Je to na pánvi? Je to z těsta? Tak je to pancake. A teď si to přeložme, jak je libo. Nevím proč, ale pod slovem lívance si vždycky vybavím tu specifickou chuť smažené kynuté placky z droždí, na kterou si dám velkou lžíci kysané smetany a ještě větší vrstvu domácí marmelády, kdežto při slově palačinka jsem mnohem víc přípustná různým variacím. Může být tlustější, tenčí, s tímhle nebo tímhle, nemám to spojený s tou představou z dětství, takže mě dost ovlivňuje i čistě moje vzpomínková část. A možná jsem taky trochu magor, když zvládnu řešit takovouhle věc přes celý odstavec a mohla bych o tom napsat i pár A4. Tak radši popojedu.

Recept je veskrze stejný jako ten na klasické americké palačinky, jen jsem si ho trochu poupravila přidáním kakaa, odebráním trochy mouky, dodáním čokolády a to bude asi všechno. Ještě jsem ho tentokrát dělala z poloviční dávky, protože jsem věděla, že naši budou pryč až do odpoledne a zase já a sestra toho tolik nesníme. Respektive já jo, ale to by opět vedlo k tomu koulení, a to nutně nepotřebuju. Jakou tam dáte čokoládu, záleží zcela na vás, osobně jsem použila trochu bílé, trochu mléčné i hořké, tady se fantazii meze nekladou. Množství cukru bych určitě nezvedala, i když kakao je hořký, zase tam přijde dost čokolády, kterou se to bohatě vyrovná.

Krém jsem připravovala už tady a skvěle se hodí i jako příloha právě k palačinkám. Jak už jsem zmiňovala tam, jogurt určitě normální, nic odtučněného. Lepší je třeba tučný řecký jogurt, ale i s běžným hustým jogurtem okolo 3 % tuku neuděláte chybu (každopádně už vás to nezachrání tak jako tak). Mascarpone už mají téměř všude od různých značek, osobně kupuju v Lidlu to jejich maxi balení a hned mě to nutí péct víc, protože půl kila je půl kila (pokud neděláte tiramisu, tam je půl kila hned pryč). A smetanu ke šlehání preferuju tu v papírovém obalu, ta je živější než v plastovém kelímku.

Ještě se budu krátce věnovat ostružinám. Nevím, jestli jsme výjimka, ale na zahradě nám stále rostou, ještě předevčírem jsme tam nasbírali mísu a další brzo dozrajou. Pokud máte k dispozici čerstvé, je to super, pokud mražené, taky se dá. Ohřejte je s troškou vody a cukru v hrnci a po vystydnutí přelijte přes palačinky s krémem jako ovocnou omáčku. Oblizovat se budou všichni stejně. Určitě by se dalo použít i jiné ovoce, já jsem ostružiny zvolila teda proto, že je zrovna mám, ale taky jsou správně kyselé a dodají tomu ten správný říz. Jahody nebo borůvky mi k tomu úplně nesedí, protože jsou málo kyselé, možná červený rybíz by šel, ale ten je možná až moc kyselý. I když taková lesní směs by určitě udělala stejnou parádu jako ostružiny.

Doufám, že jsem vás dostatečně navnadila nejen na snídani teď v týdnu, ale třeba i o víkendu. Je to rychlovka, během přípravy zvládnete i uklidit (to se podařilo dokonce i mně a to už je co říct!) a je tam čokoláda. Čokoláda. ČOKOLÁDA. Víc říkat netřeba. Takže směle do toho a půl je hotovo :D
Ingredience:
cca 400 g ostružiny
Palačinky:
250 g mouka (1/2 polohrubá, 1/2 hladká), prosátá
30 g kakao, prosáté
2 lžičky kypřící prášek
1 lžička soda
55 g cukr krupice
1/2 lžičky sůl
100 g čokoláda, nasekaná na malé kousky
2 vejce, pokojová teplota
480 ml podmáslí, vlažné
55 g máslo, rozpuštěné
1 lžička pravý vanilkový extrakt
máslo na pomaštění
Krém:
150 g mascarpone
50 g smetana ke šlehání
100 g jogurt, tuk od 3 %
30 g cukr třtinový

Postup:
Palačinky: Ve velké míse smíchejte obě mouky, kakao, kypřící prášek, sodu, cukr, sůl a čokoládu. V další míse rozšlehejte vejce, vlažné podmáslí, rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt. Nyní nalijte mokrou směs do suché. Vařečkou zlehka promíchejte JEN do smísení. NEPŘEMÍCHEJTE těsto - měly by v něm zůstat malé hrudky (nesnažte se je rozmíchat, jinak budou palačinky tvrdé a tuhé). Pak těsto nechte odpočívat 45 až 60 minut. Rozehřejte pánvičku (nebo plotnu) na středním plamenu a vymažte ji zhruba lžičkou másla. Naběračkou (75 ml) nalijte těsto na rozpálenou pánev. Když spodek palačinky půjde nadzvednout, obraťte ji (první palačinka se většinou moc nepovede) a opět smažte, až druhá strana půjde snadno odlepit. Opakujte se zbylým těstem (nepřilnavou pánev už máslem nepotírejte a místo toho potřete máslem až hotové usmažené palačinky). Ihned podávejte (naskládejte na sebe cca 3 palačinky, potřete krémem a hojně posypte ostružinami)!
Krém: Všechny suroviny (vychlazené) dáme do mísy a mixérem rozmícháme dohladka při nízké rychlosti. Pak začneme šlehat při vyšší rychlosti, až se vytvoří pevné špičky. Směs nepřešleháme, aby se nesrazila (mascarpone to dělá rádo).

  • Pokud neseženete čistý vanilkový extrakt, nahraďte 20 g cukru v těstě bio vanilkovým cukrem (např. Amylon).
  • Nemáte-li po ruce podmáslí, dejte do odměrky 2 lžíce citronové šťávy a doplňte mlékem do 480 ml. Promíchejte, nechte 10 minut stát a náhražka podmáslí je na světě (ale nejlepší je samozřejmě to pravé podmáslí).
Závěr:
Co tak ještě dodat? Čokoláda mluví skoro za vše, navíc ještě k snídani, to už samo o sobě naznačuje božskou manu. Palačinky chutnají samy o sobě skvěle, ale ve spojení s jemným a jen lehce sladkým krémem jsou ještě lepší a třešničkou na pomyslném dortu jsou rozhodně ostružiny. Nakonec jsem si jich přidávala víc a víc, abych měla jednu ke každému soustu, protože s čokoládovou plackou tvořily skvělou kombinaci a skvěle dorovnávaly sladkou chuť čokolády. Ideální je teda sníst je hned, dokud jsou čerstvé, ale i druhý den jsou fajn, pokud si je krátce ohřejete v mikrovlnce. Zkrátka perfektní snídaně, co vykouzlí úsměv na tváři i za deštivého rána.

4 komentáře:

  1. Miluju tvoje recepty, fotky a vůbec všechno, ačkoliv nic z toho běžně nejím :D :D
    Jen jsem chtěla napsat, že já to mám s palačinkami obráceně, palačinky mají přesný tvar a chuť a všechno "ostatní" jsou pro mě lívance nebo placičky :) Asociace z dětství, kdy doma byly palačinky a jen u tety jsme měly lívance :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, děkuju strašně moc :) Bohužel v pečení se moc nehlídám, všude samá čokoláda :D Ale snažím se to krotit pak ve zbytku týdne. Jinak pravděpodobně budu v menšině já s těma palačinkama, co tak koukám, když já už to tak mám prostě zafixovaný :D

      Vymazat
  2. Jé, jak jsem mohla tyhle kouzelné čokoládové lívance přehlédnout? Vypadají úžasně a tak se je budu muset pokusit vytunit do bezlepkové verze (uvažuju nahradit půlku dávky mouky kokosem), protože kde je čokoláda, to je moje :-) A jinak to jsou jasný lívance, čalapinky (k palačinkám se za mého dětství vždycky pil čaj, tak proto :-)) jsou tenounké, natřené domácí marmoškou a nejlepší byly ty od mého tatínka. Ale lívance jsem taky neměla pekelně dlouho, tak asi někdy dětem a sobě udělám sladkou čokoládovou večeři. Už se těším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madli, děkuju! S tou bezlepkovou verzí nejspíš moc nepomůžu, protože - bez mučení přiznávám - v tom se až tak nevyznám, ale jsem si jistá, že ty to s přehledem zvládneš :) Ten kokos zní skvěle, určitě by tam nic nepokazil. Je to jisté, s těma palačinkama jsem v menšině :D

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)