pondělí 25. července 2011

Marcipánoví šneci s černým rybízem

Každé léto se snažím navštívit babičku, která žije docela daleko od našeho města. Protože (zatím) nemám řidičák, musím se tam dopravit vlakem, což je docela vyčerpávající (naše vlaky jsou totiž dost děsný) a drahé. Takže jsem vždycky ráda, když naši mají pár dnů volna a můžeme tam jet autem všichni společně. Navíc když máme tu možnost jet autem, vždycky si od babičky přivezeme nějaké čerstvé ovoce, zeleninu, vajíčka a další věci, protože babička má fakt velkou zahradu, kde pěstuje jablka, meruňky, okurky, třešně, jahody a spoustu dalšího. Tentokrát nás obdarovala obrovskou mísou sladkokyselého černého rybízu. Docela mě překvapilo, že jsem zvládla sníst menší misku jen tak samotnou bez přidávání cukru - obvykle je totiž rybíz tak kyselý, že se mi po něm křiví pusa. Asi jsem letos měla štěstí. Každopádně jsem nechtěla, aby tento černý poklad přišel nazmar, a tak jsem si musela najít způsob, jak ho využít.

Nicméně tentokrát jsem nechtěla dělat jednoduchou buchtu s ovocem a drobenkou. Chtěla jsem zkusit něco nového. Hříšnějšího. Dekadentního. Zajímavého. Prošla jsem spoustu stránek a kuchařek (nebo pekařek??) a nakonec jsem našla jeden článek napsaný Eddy van Dammem. Myslím, že jeho recept je dobrý, akorát se vůbec nezmiňuje o množství, které z toho bude, ani o přípravě těsta (dobře, vím, jak tento typ těsta udělat, ale vyžaduje hodně času a v létě jsem zkrátka líná). Tak jsem se omezila na pouhou inspiraci a místo toho si vymyslela vlastní recept.

Sladké šneky moc často nedělám. Většinou s mamkou pečeme slané z listového těsta plněné sýrem, slaninou a čerstvými bylinkami. Ty zmizí tak rychle, že ani nemám šanci je vyfotit :D Jsou rozhodně rychlé a nic z nich nevytéká. Narozdíl od těchto. Těsto musíte rozválet na opravdu velmi velmi VELKÝ obdélník, potřít ho TENKOU vrstvou náplně a opatrně ho zavinout do rolády. Nebudu lhát, je to "špinavá" práce a jak jsem se snažila roládu rozkrájet na šneky, náplň mi vytékala všude kolem. Takže pokud se vám to stane, zachovejte klid. Vyteklou náplně nevyhazujte, ale pomocí lžíce ji vraťte zpět do mísy a pak ji rozetřete na povrch šneků, co jsou už na plechu - během pečení se nespálí a zbytečně nebudete plýtvat.

Část, kterou mám na těchto šnecích nejradši, je poleva. Pořád nemůžu uvěřit, že tahle jasně růžová barva je zcela přírodní! Je tak krásná. Když se podíváte na černý rybíz, je černý, že?! Když do jednoho kousnete, má tmavě žluto-zelenou barvu (jako bláto), ale když ho rozmixujete, barva se změní na tu nejúžasnější jasně sytě růžovou, jakou jsem ještě neviděla! Teď můžu říct, že jen růžová to může být (a už mi chybí jen to dokonalé tělo a blond vlasy a je ze mě Barbie).

Slibuju, že tohle je poslední odstavec :) Nejspíš, možná, kdo ví :D Těsto je z čerstvého droždí, čili vyžaduje čas a trpělivost, ale vyplatí se to! Taky jsem do něj přidala kysanou smetanu, abych zajistila jeho lehkost, vláčnost a zkrátka super chuť, tak ji určitě nevynechávejte. Doufám, že se vám recept zalíbí a užívejte si zbytek prázdnin/dovolené.
Ingredience:
1 vejce na potření
Těsto:
50 ml vlažné mléko
42 g (1 kostka) čerstvé droždí
500 g mouka (1/2 hladká, 1/2 polohrubá)
1/4 lžičky sůl
100 g cukr krupice
strouhaná kůra z 1 limety
200 g kysaná smetana
2 žloutky, lehce rozkvedlané
45 g změklé máslo
Náplň:
300 g marcipán, pokrájený
100 až 150 g cukr moučka (dle chuti)
1 vejce
300 g černý rybíz
50 g hladká mouka, prosátá
Poleva:
135 g cukr moučka
45 g černý rybíz

Postup:
Těsto: Na kvásek nalijte do mísy vlažné mléko, zasypte rozdrobeným droždím a přidejte 1 lžíci cukru a 1 lžíci mouky. Promíchejte, až se droždí rozpustí. Nechte 15 minut kynout na teplém místě nebo do zdvojnásobení objemu. V jiné velké míse smíchejte zbytek mouky, kůru z limety, sůl a zbytek cukru. Uprostřed utvořte důlek a nalijte do něj kvásek, kysanou smetanu a žloutky. Vařečkou dobře promíchejte, přidejte máslo a opět promíchejte. Nyní rukama vytvořte hladké těsto. Hněťte ručně asi 10 minut, dokud není elastické a nelepivé. Dejte ho do mísy, zakryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1 hodinu nebo do zdvojnásobení objemu.
Náplň: Marcipán, cukr moučku a vejce dejte do mísy a ručním mixérem rozmixujte dohladka (asi 3 minuty). Přidejte černý rybíz a mixujte (téměř) dohladka (budou v tom kousky rybízu). Vmíchejte mouku.
Poleva: Do mixéru dejte černý rybíz s cukrem a rozmixujte na hladkou kaši. Pokud je příliš hustá, přidejte pár kapek vody a opakujte.
Sestavení: Těsto znovu krátce prohněťte a vyválejte ho na pomoučněném vále na velký tenký obdélník (60 x 45 cm). Potřete ho tenkou vrstvou náplně (nemusíte ji použít všechnu) a nechte volné 2 cm velké okraje. Srolujte obdélník dlouhou stranou do rolády. Pomoučněným ostrým nožem roládu rozkrájejte na 15 až 20 plátků (během krájení nůž stále "namáčejte" do mouky). Plátky (šneky) dejte na vyložený plech (já potřebovala 2) a povrch potřete zbylou náplní (pokud jste ji všechnu nepoužili). Nechte je 10 minut odpočívat na teplém místě. Strany šneků potřete vejcem a pečte v předehřáté troubě na 180C asi 10 minut. Pak ztlumte teplotu na 160C a pečte asi 5 až 10 minut do zlatohnědé barvy. Vyjměte z trouby, nechte trochu vystydnout a buď ihned ozdobte polevou a jezte ještě teplé, nebo nechte zcela vystydnout a počkejte do vyschnutí polevy.

  • Můžete použít buď čerstvý, nebo mražený černý rybíz. Pokud použijete mražený, nechte ho trochu rozmrznout a okapat.
  • Já jsem použila marcipán se 40 % mandlí. Pokud použijete marcipán s menším obsahem mandlí, možná budete chtít snížit množství cukru v náplni a naopak.
  • Nejlepší jsou první den (jako všechno z kynutého těsta), ale dají se bez problému zmrazit (dokonce i s polevou). Jednoduše je dejte do mrazáku a když na ně dostanete chuť, nechte je na lince pár hodin přijít k sobě.
Závěr:
Jednoduše vynikající! Hádám, že vám ani nemusím říkat, jak dokonale pokazily mou dietu! Snědla jsem čtyři a nemohla jsem na ně přestat myslet, což vedlo k tomu, že jsem spořádala další dva. Takže jsem je měla k snídani, obědu i večeři :D Těsto není příliš sladké, ale je nádherně jemné, měkké a docela vláčné, rozhodně není suché. Náplň je sladká s příjemným dotekem rybízové kyselosti a mandlové chuti z marcipánu. Poleva je ta nejhezčí část - tak pestrá a růžová. U nás zmizely tak rychle, až mi bylo dost líto, že jsem jich neudělala víc. Tohle pečivo je skvělá letní pochoutka, ať se děje, co se děje.

19 komentářů:

  1. Katka,tak toto je nieco tak hriesneho,ze mi to dnes v noci urcite neda spat:))a ak aj ano,moje sny budu urcite ruzove:))krasa,po kazdej stranke!!!♥

    OdpovědětVymazat
  2. Katka ..dnes som natrafila na Tvoj nádherný blog, určite prídem častejšie ! Gabika

    OdpovědětVymazat
  3. Šneky motám hlavně listové se špenátem, zkoušela jsem i s pudinkem a rozinkami, no to byla patlačka - ale chuť vynikající, tak počítám, že tady se ta náplň bude chovat podobně...ale je to zajímavý tip.

    OdpovědětVymazat
  4. Katka tvoje slimacky vyzeraju uuzasne. Tak krasne si opisala ten recept, az som zacitila ich uzasnu chut na jazyku:) Mas to tu velmi peknucke. Zdravim Ada

    OdpovědětVymazat
  5. Catalina, toto je neuveritelne! Same super ingrediencie a este aj krasny vzhlad!!! Dokonaly recept!

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, objevila jsem váš web při hledání receptu na rybízový koláč pro děti a jsem z něj nadšená. Mám moc ráda hezké fotky a ty vaše se mi opravdu líbí. Koláč dopadl taky velmi dobře a brzo udělám klukům i tyhle šneky. Napadlo mě, že bych ráda recepty přidala s odkazem do svých stránek, aby je našlo třeba ještě více lidí. Budu ráda, když mi napíšete a domluvíme se. Hezký den! vendula@dobravina.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Šneky já sice nejraději skořicové, ale uznávám, že marcipán má něco do sebe. Dokonce by byla výzva zjistit, jestli se díky vzájemné reakci marcipánu a černého rybízu stane rybíz poživatelným. Bohužel už je všechen náš rybíz otrhán, tak jsou tyto úvahy jen teoretické. Ačkoliv klad to má. Mám rok pokoj než budu muset vymyslet další výmluvu na témě: proč nebudu trhat černý rybíz.

    OdpovědětVymazat
  8. Daždivý víkend priam núti pripraviť si kus slniečka na tanieri.
    Slimáky sú veľmi chutné a aj po dvoch dňoch je cesto mäkké. Na plnku som rozmrazila prepasírovanú šťavu z čiernych ríbezlí a tak bola veľmi tekutá. Čo vytieklo z cesta sme použili ako omáčku a upečených slimáčikov ;o)
    Ďakujem za ďalší dobrý recept :D

    OdpovědětVymazat
  9. Martina: Děkuju moc :) Doufám, že sny byly sladké a růžové :))

    Gabika: Moc mě těší, že se Ti tu líbí a děkuju!

    vilemina: Hmmm, se špenátem to musí být taky dobrota :) Jo, jo, tvůj odhad je správný - patlačka to trochu je, ale stojí to za to :D

    Ada: Moc děkuju! Zrovna jsem dočetla tvůj recept na trikolóru a sbíhají se mi sliny na jazyku, jak dobře to zní :D

    Anetka: Děkuju, jsem ráda, že recept zaujal :D

    čokoláda: Děkuju moc za hezký komentář, moc ráda slyším, že vám koláč chutnal :) Pokud šneky vyzkoušíte, dejte vědět, jak chutnali :)

    Pája: Souhlasím, že skořicoví šneci jsou dobrota, ale tihle se jim, řekla bych, vyrovnají :) Osobně mi černý rybíz chutná i samotný (což jsem ale jen jedna z mála), každopádně ve spojení s marcipánem určitě poživatelný je :)

    Shira313: To jsem ráda, že i šneci chutnali :D Věřím, že s tou šťávou to muselo být opravdu řídké, protože i s čestvým rybízem to nebylo nijak moc hutné, hlavně, že se podařili :) A nemáš vůbec zač - vždycky mi udělá velkou radost, když ostatním chutná :)

    OdpovědětVymazat
  10. Thanks for following. I am following back.

    OdpovědětVymazat
  11. Miluju čerstvý černý rybíz a tohle musí být veliká dobrota. Ještěže jsem skoro všechnu úrodu černého rybízu (od rodičů - já bohužel vlastníkem zahrádky nejsem :-() upotřebuila do podoby báječného sorbetu z černého rybízu a čerstvé máty, protože jinak bych už asi zapínala troubu a šla zase na nákup :-)
    Variace na šneky nikdy nezklame, já jsem takhle na sladko dělala šneky s vanilkovým krémem a kořeněnou rebarborou, a i když se mi v troubě úplně rozlezly, a tudíž nebyly ani za mák fotogenické, v chuti to bylo učiněné blaho ... Takže já hlasuju pro šneky! :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Už dlouho sbírám čas, abych sem napsala, protože zase moc chci :D Černý rybíz už začíná být vzácný, ale největší vzácnost je Tvoje babička. Já mám na babičky ty nejkrásnější vzpomínky a moc ráda bych je obě měla ještě tady :D
    Šneci jsou nádherní (i když ne živí), ale nejvíc mne "bere" právě ta růžová. V mé skříni je dost kousků růžové barvy a také růžové víno je mé oblíbené. Stejně tak i lak na nehty :D Takže tento Tvůj krásný a určitě bezvadný (ta smetana těsto nepochybně krásně zvlhčí) recept je brnkání na mou růžovou strunu. Díky! :D

    OdpovědětVymazat
  13. Kati, tak tomuto by som urcite neodolala! Cierne ribezle, ako som sa aj sama presvedcila, su uplne uzasne na kolace a do kolacov. A tento tvoj recept s tou polevou, hmmmmm! Aj fotky krasne:-))

    OdpovědětVymazat
  14. Černý rybíz miluju, toto je úžasný recept! Opět všechno krásně nafocené a člověk má nutkvou chuť si vše přes monitor podat k ochutnání - ale to bohužel nejde!

    OdpovědětVymazat
  15. Černý rybíz se ke mě letos nedostal, dokonce ani na místním trhu jsem ho nespatřila... Recept však vypadá superúžasně ( miluji rybíz a marcipán )a po posledních zbytcích toho černého rybízáku nepřestanu pátrat ! :D

    Jinak, obdivuji jak tvé výsledky pečení vypadají a jak je dokážeš nafotit... Kéž bych mohla být tvůj strávník :D

    OdpovědětVymazat
  16. Grandma Bonnie: You're welcome :)

    Madla: To mně se zase sbíhají sliny při pohledu na tvůj kornout se sorbetem! Bohužel i u se už po rybízu slehla zem :( Tvoji šneci zní skvěle! Rebarbora a vanilka...už zase mi děláš chutě :D

    Papaja: Děkuju Ti moc :) Vždycky, když jsem v různých dotaznících a testech měla zvolit svou oblíbenou barvu, měla jsem trochu problém - mám ráda totiž všechny a skutečně tu nej jsem neměla, až doteď :D Zdá se, že mám taky svou růžovou strunu :D

    Lucia: Moc děkuju a jsem fakt ráda, že tě to zaujalo :) S černým rybízem s tebou zcela souhlasím, tvůj cheesecake s ním mě omámil :)

    HaF: Děkuju moc :) Kdybych mohla, hned ti jich pár podám :D

    OdpovědětVymazat
  17. Miška: Moc děkuju! Černý rybíz jsem taky nikde neviděla, teda kromě babiččiny zahrádky, což je dost škoda, protože je moc zdravý a hlavně dobrý :D Každopádně ti držím palce a doufám, že na něj natrefíš :) Ještě jednou moc děkuju, pěkný komentář vždycky potěší :))

    OdpovědětVymazat
  18. Kdybych měla vyzkoušet všechno, co u tebe zahlédnu, tak se celá rodina asi nedostane ani ze dveří :D Šneci vypadají skvěle a ta barva! Úžasní, a voní až ke mně :)

    OdpovědětVymazat
  19. Meg: Děkuju moc :D Musela jsem teď v pečení zmírnit tempo, protože už se to začalo projevovat trochu na váze :D Naštěstí poslední dobou celá rodina objevuje kouzlo cyklistiky, tak se to vyrovnává :D

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)