středa 17. srpna 2011

Mascarpone

Občas mám trochu problém s dodržováním slibů. Obvykle rodičům slíbím, že třeba umyju nádobí nebo pomůžu s něčím dalším, co se domácích prací týče, a pak na to úplně zapomenu. Nicméně tentokrát tu jsem, abych splnila svůj slib z minula a ukázala vám, jak si doma velice jednoduchým způsobem vyrábím mascarpone. Slibuju (a je to tu zase :D), že to není těžké a výsledek je vynikající.

Mascarpone je italský nezrající sýr, který se vyrábí ze smetany (s obsahem tuku vyšším jak 30 %) srážené kyselinou vinnou, citronovou nebo octovou. Potom se z takové smetany samovolně odstraní syrovátka (vyteče, není použita žádná mechanická či jiná síla k jejímu odstranění). Sýr má mléčnou barvu a je snadno roztíratelný. Chutná jako velmi hustá a extrémně krémová smetana, má měkkou texturu a pevnou konzistenci jako pomazánkové máslo, ale chuť je naprosto jiná! V Itálii je opravdu velmi levné a prodává se téměř v každé sámošce (mají ho tu větší množství než mléka či smetany). Jen pro představu, jedna pixla mascarpone (250 g) tam stojí ani ne 35 Kč. Mascarpone se dá v podstatě považovat za jednu ze základních ingrediencí v italské kuchyni a používá se běžně do omáček, dezertů a dalších pokrmů. Jeho použití je nejznámější např. v tiramisu nebo risottu.

Tím nejdůležitějším krokem při výrobě tohoto sýra je správná volba smetany, od níž se vyvíjí konečná kvalita a chuť mascarpone. Čím lepší smetanu použijete, tím lepší mascarpone budete mít. Je třeba použít smetanu ke šlehání - obsah mléčného tuku je od 30 do 40 % a je celkem jedno, jestli si zvolíte tu 31% nebo 33% smetanu. Nejlepší by samozřejmě bylo použít smetanu přímo ze statku nebo aspoň bio nepasterizovanou, ale taková je aspoň u nás nesehnatelná, takže si vystačíte i s běžnou smetanou ke šlehání, ovšem radši sáhněte po té dražší. Vyhněte se použití vysokoteplotně pasterizované smetany (neboli UHT) - taková by potřebovala delší dobu vaření, protože v ní už bylo všechno živé (přírodní bakterie a jiné organismy) zabito. Já jsem se zatím takové smetaně úspěšně vyhýbala, protože dávám přednost té "přírodnější" pasterizované smetaně v papírové krabičce v chladícím boxu než té UHT v kelímku a tetra paku na policích, kde vydrží za běžné teploty.

Tento recept jsem si vytvořila minulý rok, když jsem vyráběla krém na dort a s českým mascarpone od Italatu nemám moc pozitivní zkušenosti. Je takové hrudkovité a ať dělám, co dělám, skoro vždycky se srazí a navíc jeho cena je směšně vysoká (v porovnání s importem z Itálie a Německa). To mě donutilo jít, najít a udělat si vlastní a teď můžu s klidem říct, že domácí mascarpone se opravdu vyrovná italskému originálu. Trochu opovážlivé tvrzení, ale podle mě pravdivé. Když říkám, že jsem ho "vytvořila", chci říct, že jsem si prošla spoustu receptů a tipů od lidí, co tyto recepty zkoušeli, a dala si jednotlivé kousky skládačky dohromady. Recepty na mascarpone se příliš neliší, jsou vlastně téměř stejné, takže dát je "dohromady" nebyl žádný problém. Od té doby jsem mascarpone dělala už mnohokrát a zatím mě postup ani výsledek nezklamal. Pustíte se do toho? Doufám, že jo!
Ingredience:
500 ml smetana ke šlehání (30 až 40 % tuku)
1 lžíce čerstvá citronová šťáva

Postup:
V široké pánvi přiveďte k varu asi 3 cm vody. Snižte teplotu na středně nízkou, aby voda jen lehoučce vařila. Smetanu nalijte do hrnce a ten dejte do pánve s vodou. Za časté kontroly teploty zahřejte smetanu na 88C, občas zamíchejte. Jakmile dosáhnete této teploty, udržujte ji a míchejte asi 15 minut. Pak přidejte do zahřáté smetany citronovou šťávu a pokračujte za častého míchání v zahřívání, dokud se smetana nesrazí. "Srazí" v tomto případě znamená, že zhoustne, neobjeví se žádné hrudky. Hmota silně obalí spodek vařečky a objeví se pár čirých pruhů syrovátky, jak budete míchat. Odstavte z plotny a nechte hmotu ustát a lehce vychladnout asi 20 minut. Mezitím si připravte síto. Vyložte ho zhruba čtyřmi vrstvami navlhčeného plátýnka. Připravené síto postavte na mísu, do které pak bude odkapávat syrovátka. Do síta pak nalijte smetanovou hmotu. Nijak ji nemačkejte a netlačte na její povrch, nechte ji prostě nerušeně zcela vystydnout. Síto i s mísou dobře zakryjte fólií (mascarpone hodně přejímá různé pachy) a chlaďte 12 až 24 hodin - sýr se trochu vysuší a ztuhne. Odstraňte ho ze síta, přendejte do misky a buď ho ihned použijte, nebo skladujte v lednici dobře zakryté fólií.
  • Z množství v receptu získáte 260 g až 280 g mascarpone, ale klidně ho můžete zdvojnásobit, abyste měli dostatek sýru na tiramisu nebo jakýkoliv jiný pokrm.
  • Nepodceňujte množství vrstev plátýnka! Nepoužívejte méně jak 4 vrstvy, jinak sametová řídká hmota proteče skrz síto a tím pádem i váš budoucí sýr. Chcete, aby se přes síto dostala pouze syrovátka. Já jí obvykle v míse najdu zhruba 2 až 3 lžíce. Syrovátka má téměř průhlednou barvu, takže pokud v míse uvidíte hodně bílé tekutiny, něco je špatně a nejspíš jste nepoužili dostatečné množství vrstev plátýnka.
  • Můžete použít jakýkoliv teploměr: na pečení, cukrářský, zavařovací (ten používám já) atd. Musí být ale schopen naměřit 88C.
Závěr:
Mascarpone je další věc, kterou bych mohla jíst vždy a pořád, a tak jsem ráda, že v lednici ho vždy a pořád rozhodně nemám vzhledem k množství tuku a všem těm kaloriím. Každopádně pokaždé, když udělám tenhle sametově jemný krémový sýr, musím se hodně držet, abych ho nespolkla s velkou lžící najednou - zatím jsem byla dost silná a tohle se naštěstí nestalo. Navíc většinou potřebuju každou malou lžičku plnou mascarpone, aby mi to stačilo na určitý dezert či dort. Co se týče chuti, je B O Ž S K Á! Nádherně jemný sýr s mléčnou chutí, měkký a tuhý zároveň, na jazyku jemný a hedvábný. Není divu, že je to velice hříšná pochoutka, ale jednou za čas se to dá skousnout.

37 komentářů:

  1. Taky mě rozčiluje nesmyslně vysoká cena, za kterou se u nás mascarpone prodává, takže velké díky za tenhle recept :-). Vypadá dobře!

    OdpovědětVymazat
  2. Catalina, mascarpone mam velmi rada, urcite ho vyskusam pripravit podla tvojho receptu :)

    OdpovědětVymazat
  3. ty jsi prostě úžasná holka, takových dobrých receptů a nápadů a tipů!! strašně moc tě obdivuji. já se chystám zase na svůj první cheescake a cena sýra philadelphia mě taky moc nepotěšila:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Philadelphia alias naše Lučina se dá také vyrobit jednoduchým způsobem doma. Našleháte smetanu ke šlehání (250ml), trochu (!) osolíte a přimícháte tři velké bílé jogurty (á 500g). Necháte prokapat přes plátýnko, stejně jako v případě mascarpone, ideálně 24hodin.

      Vymazat
  4. Určite vyskúšam, včera padlo pol kila na tiramisú a to ani nespomínam, ako vylepší krémovú omáčku na cestoviny ;o)

    OdpovědětVymazat
  5. Tyjo - opravdu je to tak jednoduchy? Krasny fotky, takovy cisty :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Waaau! tak toto je super recept!!! nikdy by ma nenapadlo vyrobit si mascarpone doma...

    OdpovědětVymazat
  7. Díky! :D Vážně by mě nikdy nenapadlo páchat mascarpone doma, takže jsem doooost zvědavá, jak to dopadne, až se odvážím :)

    OdpovědětVymazat
  8. Vzhledem k ceně je to fajn recept - jak je to s tou tučností? Počítám, že zredukujeme-li objem cca na polovinu, bude kolem 60 % a profimascarpone má přes 80%...takže skoro dieta:)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak doma už toho páchám docela dost, ale domácí mascarpone mě ještě nenapadlo. jenže já ho taky zbožňuju a kvůli jeho ceně ho tak často nepoužívám, jenže to se asi teď změní díky tvému receptu. :-)
    Kvalitní šlehačky už teď kupujeme díky mé zmrzlinové mánii spousty a teď abych si vyhradila v lednici jeden speciální foch jen na šlehačky :-)
    Mascarpone není nikdy dost, takže slibuju i já, že opravdu brzy prubnu!

    OdpovědětVymazat
  10. Jdu shánět síťku !!! A pak spáchat něco hříšnýho v kuchyni... A začnu používat mascarpone tam, kde jsem vše nahrazovala různými krémovými sýry... Děkuji moc, za tento recept... :)

    OdpovědětVymazat
  11. Ire: Jsem ráda, že sdílíš můj názor a děkuju :))

    ChocoRRoL (LuBA): No jo, mascarpone je láska na život a smrt :D Pokud vyzkoušíš, dej vědět, jak se podařilo :)

    Weruska: Děkuju ti moc za tak pěkný komentář! S cenou philadelphie s tebou souhlasím - proto radši kupuju tesco soft cheese (chutná mi víc i cena je o trochu nižší). Výroba "cream cheese" je už doma bohužel dost složitá :/

    Shira313: Mňam, v omáčce chutná famózně - krásně ji zjemní :) Až vyzkoušíš, napiš, jak se sýr podařil :)

    Lucie: Děkuju moc! Než jsem to vyzkoušela, taky by mě nikdy nenpadlo, že je to vlastně docela lehký - vzhledem k tomu, jak jsou ostatní sýry složité na domácí výrobu (třeba obyčejný tvaroh apod.)

    Marianna (Halusky-in-Ireland): Moc děkuju, člověk se pořád něco učí a dozvídá :D

    toffo: Není vůbec zač :D

    Meg: Není zač, doufám, že se mascarpone podaří!

    vilemina: Tak teď jsi mě dostala :D Po tomto jsem vůbec nepídila, ale teď jsem se pokusila zjistit něco blíž a tučnost by měla být, jak píšeš, od 50 do 60% podle tučnosti použité smetany. Obsah tuku na 100g je kolem 35g a kalorická hodnota okolo 335 kcal. K té dietě to má už o zase o trochu blíž :D

    Madla: Děkuju a těší mě, že jsem tě receptem navedla zase k něčemu dalšímu, protože už teď vím, že z toho pak vykouzlíš zcela novou lahůdku :) Určitě pak dej vědět, jak to šlo :)

    Miška: Nemáš zač :) Jsem ráda, když ti recept pomůže :) Přeju hodně štěstí ve shánění síťky, určitě ji seženež. Dej pak vědět, až se to hříšné v kuchyni odehraje :D

    OdpovědětVymazat
  12. Já jsem tak dlouho otálela se zveřejněním receptu na mascarpone, až jsi mě předběhla :)) Ale takhle krásně bych to nikdy nenafotila, takže díky moc za krásný recept a nádherné fotky. Měla jsem tentýž úmysl, mascarpone je v Čechách vyloženě luxusní potravina a vzácnost nad vzácnost. Ještě nám prozraď jakou značku smetany jsi použila a kde se kupuje ta krásná svatební síťka? :))

    OdpovědětVymazat
  13. La Cuoca: Děkuju moc! To je pravda, u nás to prodávají jako takový kaviár mezi mléčnými výrobky :D Co se týče té smetany, tak když se dostanu do Brna (nebo jiného většího města), kde je mnohem větší výběr než tady u nás, kupuju čerstvou smetanu od Madety (tu v papírové krabiččce), jinak používám smetanu od Moravia Lacto (u nás mají z těch pouze pasterizovaných buď tuto, nebo ty privátní značky supermarketů). Za svatební síťkou se skrývá obyčejný trojcípý šátek z fáčoviny :D

    OdpovědětVymazat
  14. Fascinuje mě tvoje tvořivost! Většina lidí by zašla do obchodu a i přes vyšší cenu by si mascarpone koupila, ale ty jdeš vždycky o kus dál! Fakt úžasný! Já jsem spíš ta, která si mascarpone spíš koupí než vytvoří, ale i přes to si tento recept založím, však víš, kdyby náhodou... :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Pavla: Děkuju :D Není to tak, že bych si nejradši mascarpone nekoupila, ale problém je v tom, že to, co se dá koupit tady u nás (pouze to od Italatu), je nevalné kvality. Kdyby tu prodávali nějaké z dovozu (klidně i německé), tak jdu a koupím ho. Bohuel ho tu neprodávají, a tak bych pro něj musela jezdit do Brna pokaždé, když budu mít chuť něco vytvořit a to si ho právě radši vyrobím doma :D

    OdpovědětVymazat
  16. Dlouho jsem tu nebyla a po té době na mě bafne zrovna toto! Že jsou u nás zahraniční sýry obecně šíleně předražené je mi bohužel známým faktem (opět ověřeno - v Curychu kilo gruyére asi 400 Kč, tady v lahůdkách 700 Kč:-/ ). Můj milý tiramisu zbožňuje, jenže neustále tvrdí, že musí držet dietu. Tak nevím. Pravda, že se mi ve spíži válí zcela nevyužité cukrářské piškoty:-) Ale počkám, až pominou ta horka. Teď to vidím tak na gazpacho:-)

    OdpovědětVymazat
  17. jej,mascarpone som este neskusala,ale podla tvojho skveleho postupu sa na to raz urcite dam..ja robievam doma ricottu,prv sa mi moc nedarilo,ale uz mam konecne spravne platienko,a naposledy sa mi ricotta podarila dokonala:)niet nad domace produkty,vsak?:))♥ a krasne fotky,samozrejme:)

    OdpovědětVymazat
  18. Tak a pokus jedna je za mnou. Poznatek číslo jedna: na sklokeramické desce v kombinaci s pánví naplněnou vodou nelze dosáhnout u smetany teploty 88°C. Pozn. č. 2: smetana vaří při 85°C (zkoušeli jsme bez vodní lázně). Pozn. č. 3: zaměnění množstevního údaje anóbrž lžíce za lžičku má na produkt neblahý charakter (ale zavčas jsem přišla na to, proč se to furt nesráží:-)). Mascarpone je hodně sladké a smetanové ze 2 šlehaček vyjde tak na 2 misky tiramisu (já udělala 5 mini a ještě ošizených). Ale zase jsem nepoužila vejce - ta syrová mi prostě vadí. Tož uvidíme, co řeknou strávníci. Mně to přijde docela v pohodě, i když práce s tím trošku je. Ale když má člověk tak dokonalý návod, jde to samo (to je poklona, Catalino!! :-)).

    OdpovědětVymazat
  19. Saša: Dej pak vědět, jak se povedlo :)

    Martina: Děkuju moc! To máš úplnou pravdu, domácí je domácí :) Já jsem zase ještě nezkoušela ricottu, ale ta mě teda hodně láká, protože tu mám taky strašně ráda :D

    Olinka: Já mám doma ještě plynový hořák a i tak to trvá docela dlouho - většinou se zaseknu na 80C a pak čekám a čekám a nakonec to vyleze na těch 88C. Bez té lázně jsem to nezkoušela - bála jsem se, aby se mi smetana nepřipálila, každopádně je to zajímavý poznatek! Ještěže sis toho všimla včas, to by pak byla citronová smetana :D Strávníkům určitě chutnat bude!

    OdpovědětVymazat
  20. četla jsem dolejší dodatek že všechna práva vyhrazena a podobně. musím tě poprosit, že ti seberu recept a musím prostě MUSÍM ho vyzkoušet :D to je prostě mazec a hlavně tě prosím nikdy nemaž tyto stránky ukládám pro zdroj zkušené kuchařky a pro své osobní rady. moje rada na konec? měla bys učit některé lidi vařit, když bys nebyla z takové dálky byla bych v řadě prvních lidí, která by se hlásila do pořadí na učení pečení a vaření. škoda že nemám takový dar jako ty a že vše na co šáhnu se mi většinou nepodaří... - teda aspon v kuchyni :D

    OdpovědětVymazat
  21. Líza: :D :D Ten dodatek tam je hlavně kvůli některým jedincům, kteří rádi "kradou" fotky a recepty a vydávají to za svoje, jinak samozřejmě si recept vzít můžeš a když ho i vyzkoušíš, šťastnější už mě udělat nemůžeš :D Mockrát ti děkuju za radu, ale obávám se, že tak zkušená a dobrá ještě nejsem :D A neboj, mě se taky nedaří všechno, na co šáhnu :D První pokusy (a občas i teď) byly celkem krušné :D Klíčem je nepřestat a zkoušet to dál! Až mascarpone vyrobíš, určitě mi dej vědět, jak to šlo :)

    OdpovědětVymazat
  22. tak se ozývám znovu, mascarpone jsem zkusila - přítel mi pomáhal s vystýlkou "svatebního" šátku na slévání a mohu říct že super povedlo se, až na to že ted díky napečenému 14 druhů cukroví nevím teď co s ním protože už nám vše leze krkem a kila ne a ne dolu... :D děkuji Catalino

    OdpovědětVymazat
  23. Líza: Tak to jsem moc ráda! Já pro změnu letos dost brutálně nestíhám a namísto plánovaných cca 17 druhů mám hotovo tak 5 a to ještě napůl :D A z toho ustavičného ujídání mi kila taky lezou pěkně nahoru (o opačném směru nemůže být řeč :D). Když mám mascarpone hodně, používám ho místo másla na chleba jako takovou o trochu lehčí variantu :) Tak se dá jíst i naslano :)

    OdpovědětVymazat
  24. Ahoj Catalina,tvoj recept ma zaujal a v dohladnej dobe ho planujem vyskusat.Skusala som vyrobit mascarpone z kyslej smotany podla jedneho receptu ktory som si vygooglila,ale od chuti originalneho mascarpone mal velmi daleko...islo tam o to ze kysla smotana sa ma zahrievat v mikrovlnke a ked bude tepla,prelozi sa na sitko a necha odkvapkat...tak chcem skusit tvoju verziu.Len mam este taku otazku:ten hrniec so smotanou musi stat v panvici? teda ma byt polozeny do panvice a ponoreny vo vode? alebo dno hrnca ma byt nad vodnou hladinou a nedotykat sa vody?Vdaka za odpoved.Lydia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lydie, příprava mascarpone z kysané smetany zní velmi zajímavě, jenom tu chuť si moc neumím představit :) Mascarpone podle tohoto receptu chutná jako mascarpone, nemusíš se bát :) K tvému dotazu, jak popisuješ v prvním případě, hrnec se smetanou normálně postavíš do té vody, tedy voda se hrnce dotýká, nemusíš se bát, že by se to spálilo či tak něco jako v případě čokolády. Přeju dobrou chuť a dej vědět, jak jsi byla spokojená :))

      Vymazat
  25. Zdravím Catalina, tak jsem teď zkoušela Mascarpone, ale nějak se nepovedlo. Měla jsem dvě smetany v krabičce z Lidlu Pilos 33%, Zahřívala 15 minut na 88st., přidala lžíci čerstvé citronové šťávy a zahřívala a míchala a míchala....a nic. Po dvaceti minutách jsem to přendala na přímý plyn a po dalších 20 minutách se sice srazila, ale oddělila se na část bílé hmoty a máslo.Tak nevím. Chtěla jsem si udělat radost a nějak to nevyšlo. Nevím kde jsem udělala chybu..?? Ružena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc mrzí. Ve smetaně problém nebude, tuto taky někdy používám. Ono se v podstatě nic zásadního nestane - akorát to zhoustne a objeví se pár (občas těžce pozorovatelných) pruhů syrovátky. Moc nerozumím tomu, že jsi to potom dala na přímý plyn - znamená to, že jsi po přidání citron. šťávy smetanu odstavila z plotny a teprve když se nic nestalo, tak jsi ji tam vrátila? Pokud jsem to dobře pochopila, tak by mohl být problém v tomto.
      Je možné, že se ti smetana nezdála sražená, i když vlastně byla (pokud to zhoustlo - konzistencí asi jako svíčková omáčka). Snad jsem ti trochu pomohla :)

      Vymazat
  26. jéje, děkuji za radu, já myslela, že to musí být hodně husté, tak jsem pořád čekala. Ne, po přidání citronu jsem to měla pořád ve vodě na plotně, jenom když to pořád "nehoustlo", tak jsem to dala přímo na hořák. Tak jdu zkusit znovu Ono to teda zhoustne až po vychlazení? Ružena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač :) Po přidání té šťávy smetana zhoustne a bude zhruba jako svíčková omáčka a měla bys tam vidět ty proužky syrovátky - někdy jsou fakt hodně těžce pozorovatelné (takové čiré pruhy, když mícháš). Potom, jak to necháš 20 minut chladnout, to bude pořád skoro stejné a teprve až když to naliješ do síta a necháš v lednici těch 12-24 hodin se z toho stane klasické mascarpone :)

      Vymazat
  27. Catalina,tak mam za sebou 2 pokusy a obidva neuspesne...:-( neviem cim to je,skusim popisat ako som to robila.Prvy pokus-smotanu som dala do obycajneho zelezneho (smaltovaneho) hrnca a postavila som ho nie do panvice,ako pises ty,ale do woku.Kedze mi teplota nechcela stupnut na 88´C,prelozila som smotanu na priamy ohen,ale nie celkom-dala som ho na tzv. rozptylovac plamena-taka kovova sietka.Potom mi ale teplota prudko vybehla az nad 90´C.Snazila som sa rychlo ju znizit a potom som varila tych 15 min aj s pridanim citronovej stavy,ale uz pocas toho varenia mi smotana velmi zhustla.Bola ako husta svieckova omacka.Myslela som,ze to tak ma byt,a dalej som robila podla postupu-prelozila na sitko,nechala vychladnut a po pol hodine dala do chladnicky.Ale ked som na druhy den nadobu vybrala,dolu nebola prekvapkana ziadna srvatka a hmota mala rovnaku hustotu a konzistenciu ako predosly den.Ani neviem,k comu by som to mohla prirovnat-nebolo to maslo ani syr,bolo to take gumovite.Myslela som si,ze na vine je smotana-bola totiz den pred skoncenim doby trvanlivosti.Tak som o par dni kupila cerstvejsiu a zacal pokus c.2. Tentokrat som dala smotanu do teflonoveho kastrolika,aby neprihorela,lebo prvykrat v zeleznom prihorela,kastrolik som dala zase do woku a ten som postavila na najvacsi plamen (prvykrat som ho dala na stredny plamen). Teplota mi vysla za 5 min varenia na 80´C a vyssie ist nechcela.Po dalsich 5 min zacala teplota klesat,tak som rychlo zamiesala citronovu stavu a odstavila smotanu z plamena,aby vychladla. Potom nasledoval zase preklad na sitko a do chladnicky na odkvapkanie. Tentokrat uz zacala srvatka odkvapkavat,ale nasledujuci den som zase bola sklamana.Vysledny produkt sa sice konzistenciou podobal na mascarpone,ale zapachom pripominal nieco velmi skazene...Tak neviem,ci som naozaj taka nesikovna,alebo sa mi nahromadilo vela chyb?Inak pri pochodzkach po obchodoch som zistila,ze kvoli cene sa mi mascarpone vobec neoplati vyrabat doma,lebo najlacnejsia slahackova smotana u nas stoji 0,55 eur a drahsie okolo 0,70-0,90 eur. A jeden kelimok mascarpone (250 g) stoji v akcii od 1,15 do 1,45 eur. A to som este nezapocitala cenu energie-ani plyn nie je zadarmo...Asi dam este jeden pokus,ked mi povies,kde som urobila chybu...a ked mi to nevyjde,tak sa na to vykaslem.Robila som to len preto,lebo ma to bavi,ale je mi luto tej znicenej smotany...no co uz. Dufam,ze do tretice to vyjde :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Saltyno, to je mi moc líto, že hned dva pokusy nevyšly. S tou teplotou v té vodě je to trochu problém, mě to taky trvá dlouho, než se na těch 88C dostanu. Každopádně z toho prvního pokusu, co popisuješ, to vypadá dobře - ta smetana právě zhoustne zhruba jako svíčková. Teď mě napadá, jestli si to sítko nevyložila až moc hustě tím plátýnkem, pak by pro změnu mohla zůstat ta syrovátka "uvězněná" ve smetaně. Co se týče toho druhého, tam už mě nenapadá vůbec, proč by to mělo páchnout. Leda že bys v lednici měla něco hodně aromatického (ale to bys asi necítila jen z toho mascarpone), protože mascarpone nasává okolní vůně (i pachy), ale zase si nemyslím, že až tak moc :)
      Co se týče ceny, psala jsem to před zhruba rokem a půl a od té doby se dost změnilo. Šlehačka už nestojí 13, ale 18 Kč a mascarpone nestojí 50, ale 37 Kč (aspoň to , co u nás prodávají v Lidlu), takže teď už se to samozřejmě nevyplatí tak, jako před rokem a půl.
      Pokud se odhodláš i potřetí, určitě dej vědět a budu ti držet palce!

      Vymazat
  28. je tedy nevím, ale nestojí to takhle náhodou víc, než když koupíte Mascarpone v Lidlu například? to není vůbec špatný výrobek a myslí, že jedno mascarpone nebo dvě šlehačky je stejná cena...
    Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lindo :) Tenhle recept jsem tu psala před víc jak rokem a půl a tehdy (aspoň mimo velká města) bylo k dispozici jen to mascarpone od Italatu a to stálo 50 Kč a naopak krabicová šlehačka 13 Kč, takže to domácí mascarpone vyšlo na 26 Kč. Teprve nedávno se v Lidlu objevilo mascarpone za 37 Kč, o kterém se zmiňuješ, a krabicová šlehačka teď stojí 18 Kč, takže za tu práci to teď nestojí :D Každopádně tenkrát to bylo mnohem výhodnější. A to mascarpone z Lidlu používám, je fakt dobrý :))

      Vymazat
  29. ... co se popisovanych neuspechu pri domaci vyrobe tyce, mam za to, ze duvody lezinejspisev oblasti ˇkyselostniˇ -kys. citronova neni to same jako stava z citronu, nemluve o pojmech jako vinny ocet nebo kyselina octova ... takze neztracet pri improvizacich hlavu a zamerit se na adekvatni ˇkyseleniˇ ...potom by melo byt syrovatky dostatek

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)