pátek 30. září 2011

Výzva The Daring Bakers: Croissants au beurre (Máslové croissanty)

Tento měsíc na to šli odvážní pekaři v retro stylu! Díky jedné naší velmi talentované neblogující člence, Sarah, jsme byli vyzváni, abychom udělali croissanty podle receptu královny francouzského kuchtění - nikoho jiného než Julie Child!

Ani jsem si to nestačila uvědomit a už tu je konec září. Uteklo to pěkně rychle, co? Září miluju i nenávidím, protože přece musíme jít do školy (proto ta nesnášenlivost) a taky mám narozeniny (a proto ta láska). Další důvod k tomu milovat září je, že můj blog bude už rok starý :D Vlastně první příspěvek spatřil světlo světa až v říjnu, ale můj druhý blog (anglická verze) fungoval už od srpna, a proto jsem se to rozhodla "oslavit" v září, neboť je uprostřed. Každopádně tahle výzva byla skvělou příležitostí jak oslavit narozeniny mého blogu i moje. Kdo by nemiloval čerstvé croissanty?

Už strašlivě dlouhou dobu jsem chtěla croissanty udělat, ovšem nebylo nic, co by mě k tomu donutilo. Nicméně musím přiznat, že jsem nepoužila recept, který nám Sarah poskytla, ale místo toho jsem opět propátrala francouzské recepty a stránky, abych zjistila, jak to ti Francouzi vlastně dělají. Přece jenom croissanty jsou součástí jejich viennoiserie (aneb pečiva). Croissant je máslový vrstvený typ pečiva pojmenový takto pro svůj půlměsícový tvar. Vyrábí se z kynutého typu lístkového těsta, který je podobný těstu plundrovému, ve francouzštině to je pâte feuilletée levée. Kynuté těsto je několikrát proloženo vrstvami másla, vyváleno a přeloženo a opět vyváleno do plátu - tomuto procesu se říká laminování - tím pádem lze tedy říct, že croissant patří do skupiny laminovaných těst.

Moderní verze croissantu se datuje do 19. století do Paříže. Croissanty mají dlouholetou tradici ve francouzských pekařstvích. Dá se říct, že jsou nejznámějším francouzkým pečivem na světě. Nicméně ta úplně první zmínka o podobném pečivu pochází z Rakouska, kde se mu tehdy říkalo "kipferl". Původ kipferlu se datuje do 13. století. "Zrození" croissantu proběhlo nejspíš v roce 1839, když rakouský dělostřelecký důstojník August Zang v Paříži založil vídeňské pekařství ("Boulangerie Viennoise"). Toto pekařství se rychle proslavilo a inspirovalo francouzské imitátory. Francouzská verze kipferlu dostala jméno podle svého půlměsícového (= croissant) tvaru. Ovšem první recepty pro croissanty, jak je známe dnes, se objevily až ve 20. století. (zdroj - Wikipedia)

Teď, když máme za sebou historii dlouhého života croissantů, podíváme se na zoubek přísadám. Kynuté těsto sestává pouze z mouky, čerstvého droždí, cukru krupice, tekutiny (buď vody, nebo mléka) a soli. V těstě nejsou ani vejce ani tuk. Aspoň to jsem během svého průzkumu odhalila. Tuk nebo vejce se přidat mohou, ale v tradičním těstě by být neměly. Ovšem v domácích podmínkách tyto přísady usnadňují vyvalování a hnětení těsta. Já jsem je do svého těsta nedala, protože jsem se chtěla držet tradice a proces vyvalování se mi nijak obzvláště obtížný nezdál. Ale abyste dosáhly pěkně "nalístkovaných" a vrstvených croissantů, musíte do těsta přece jen nějaký ten tuk zapracovat, akorát trochu jinak. Podle mě je tím nejlepším jednoznačně máslo - žádný jiný tuk vám z croissantů nevykouzlí tak chutné a máslové "půlměsíčky" a samozřejmě by to pak ani nemohly být croissants au beurre. Pokud chcete použít margarín (ne, Hera není máslo), pak běžte do nejbližší sámošky a kupte si tam pár croissantů - ušetříte si dost času.

Máslo, které použijete, by mělo být co nejlepší. Velmi doporučuji koupit "značkové" máslo - např. Madeta, Tatra - a vyhnout se těm "no name". Rozhodně se ujistěte, že máslo obsahuje minimálně 82 % tuku. Já jsem použila to nej máslo, co jsem mohla u nás sehnat - s 85 % tuku (od Tatry, Farmářské máslo) a pouze 15 % vody. Nicméně pokud seženete lepší, jděte do něj.

Když jsem pročítala recepty ve francouzštině, všimla jsem si, že většina z nich vyžadovala kombinaci mouky typu 45 a 55 (aneb farine T45 et T55 francouzsky). Jelikož u nás se tyhle typy fakt nevedou, byl to docela oříšek. Každopádně po chvíli pátrání jsem našla, co jsem hledala. Typ 45 je podobný naší hladké mouce, ale s menším obsahem lepku i proteinů, a typ 55 je něco jako mouka chlebová s vysokým obsahem lepku i proteinů (u nás typ 650). Nicméně jediný správný typ použitý na toto těsto by měl být T55. Přídavek mouky T45 má pouze usnadnit vyvalování v domácích podmínkách. Já jsem teda použila mouku chlebovou a nevšimla jsem si zvýšené obtížnosti při vyvalování a croissanty se povedly na výbornou.

Co se týče tekutiny, někdo si stojí jen za vodou, jiní zase za mlékem, tak jsem se rozhodla pro kompromis - půlku vody a půlku mléka. Obě tekutiny MUSÍ být vlažné, aby aktivovaly droždí. Droždí se používá čerstvé, v žádném receptu jsem nenarazila na droždí sušené a navíc čerstvé droždí dodá pečivu tu správnou jinou chuť, však to znáte.

Klidně se nebojte a naplňte croissanty jakoukoliv náplní. Může být jak sladká, tak slaná. Já miluju croissanty nasladko, a tak k receptu přikládám i návod na mnou extra oblíbený čokoládový cukrářský krém (alias Crème Pâtissière francouzsky), protože moc nemám ráda pečivo plněné samotnou čokoládou - po vychladnutí ztvrdne a už to není tak dobré. Čokoláda, kterou si zvolíte, je zcela na vás. Já mám radši hořkou se 70 % kakaa, ale zbytek rodiny raději mléčnou. Pokud chcete, můžete použít i bílou čokoládu. Kromě toho, moje sestra s láskou vzpomíná na kupované croissanty s karamelovou polevou, které už bohužel neprodávají. Proto jsem se pokusila o vytvoření této polevy a to celkem jednoduše. Prostě jsem rozpustila karamelky s trochou mléka a soudě dle šťastného výrazu ve tváři sestry se povedla. Zkuste koupit karamelky, které neobsahují rostlinné tuky, ale jsou pěkně z másla. Bohužel ty od Orionu to nejsou. Jediné, co jsem našla, jsou ty (kupodivu) nejlevnější karamelky z Lidlu - jsou pouze z másla, cukru a smetany bez rostlinných tuků. Prodávají je v balení po 300 gramech za 30 Kč, kdybyste někdo chtěl zkusit.

Tak, všechno důležité bylo řečeno a teď se rychle vrhněme do croissantového maratonu. Není to tak těžké, jak se zdá. Vlastně je to dost jednoduché, ale chce to strašně moc času. Aspoň 15 hodin. V receptu vám dám instrukce, jak udělat croissanty jeden den a druhý den ráno je upéct čerstvé k snídani. Ale v mých tipech a poznámkách je uvedeno, jak je udělat i upéct během pouhého 1 dne.
Ingredience:
Croissants:
1000 g hladká mouka typ 650
250 ml mléko, vlažné
250 ml voda, vlažné
55 g čerstvé droždí
125 g cukr krupice
20 g sůl
500 g máslo, studené
1 vejce na potírání
Čokoládový Crème Pâtissière:
250 ml plnotučné mléko
25 g kukuřičný škrob
70 g cukr krupice
1 velké vejce
2 velké žloutky
30 g máslo
1/2 vanilkový lusk
100 g čokoláda
50 ml mléko (na čokoládu)
Karamelová poleva:
200 g karamelky
1 lžička mléko

Postup:
Čokoládový Crème Pâtissière: 50 ml mléka (to na čokoládu) přivede k varu, odstavíme, vmícháme jemně nasekanou čokoládu a promícháme do rozpuštění, zatím dáme stranou. Z 250 ml mléka odlijte trochu do mísy a rozmíchejte v ní škrob. Pak do ní zašlehejte nejdřív celé vejce a pak oba žloutky. Zbylé mléko dejte do hrnce, přidejte cukr, dřeň z vanilky i samotný vanilkový lusk. Tuto směs přiveďte k varu a pak z ní trochu odlijte do mísy s vaječnou směsí. Tu stále šlehejte, aby se vám vejce teplem nezdrcla. Zbylou horkou mléčnou směs dejte opět na hořák a nalijte do ní tenkým pramínkem teplou vaječnou směs, přitom stále šleháte. Nepřestávejte šlehat!! a přiveďte k varu. Krém začne houstnout. Vařte asi minutu, pak odstavte z plotny, stále šleháme. Přidáme máslo, odstraníme vanilkový lusk a vmícháme čokoládu rozpuštěnou v mléce. Krém nalijeme do mísy, okamžitě přímo na něj přitiskneme potravinářskou fólii (aby nevznikl škraloup) a necháme trochu zchladnout. Pak dáme do lednice aspoň na 2 hodiny.
Croissants: Droždí rozmícháme ve vlažné vodě. Ve velké míse smícháme prosátou mouku, cukr, sůl, vlažné mléko a droždí rozpuštěné ve vodě. Všechny přísady promícháme vařečkou, až se mouka smísí s ostatními přísadami (směs se bude zdát trochu suchá). Pak rukama uhněteme těsto, až je krásně hladké, hedvábné a měkké (asi 5 až 10 minut). Z těsta utvořte dva stejné bochánky a povrch každého z nich nařízněte do kříže - to usnadní kynutí (obrázek 1). Zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě nebo do zdvojnásobení objemu (obrázek 2). Každý bochánek dvakrát až třikrát prohněteme, abychom z něj vyhnaly vzduch, zabalíme do fólie a dáme chladit na 1 hodinu. Zatímco se těsto chladí, rozdělíme máslo na dvě poloviny a každou z nich změkčíme poplácáním válečkem (obrázek 3). Ustřihneme velký kus pečícího papíru a přehneme ho tak, aby vznikl čtverec 20 x 20 cm. Opět ho rozložíme, jednu půlku změkčeného másla do něj zabalíme do papíru a takto zabalené máslo vyválíme, až má tvar toho čtverce - tohle opravdu hodně usnadní vyvalování másla a získáte přesný čtverec (obrázek 4). Opakujte s druhou půlkou másla. Chladíme, dokud není čas je použít. Nyní vyválíme jeden bochánek těsta na přesný čtverec 30 x 30 cm. Do středu takto vyváleného těsta umístíme jeden čtverec másla (obrázek 5), rohy těsta přehneme přes máslo jako obálku a přitiskneme. Dejte pozor na okraje a rohy, nechceme jak místa, kde není máslo, tak místa, kde by máslo vykukovalo ven (obrázek 6). Těsto vyválíme na velký obdélník tlustý 0,5 cm (velikost cca 35 x 60 cm). Nyní tento obdélník přehněte třikrát jako dopis - přehněte pravou třetinu těsta na střed a pak levou třetinu přehněte přes pravou (už přeloženou) třetinu (obrázek 7). Zabalte do fólie a chlaďte 45 minut. Opakujte s druhým bochánkem. Těsto vyndejte z lednice a opakujte vyválení a přehýbání ještě 2x, což dává celkem 3 "kola" (aniž byste přidávali další máslo). Poslední chlazení by mělo být o něco delší - 2 hodinky jsou super. Teď je čas rozřezat těsto a udělat croissanty. Vyndejte jednu část těsta z lednice a vyválejte ho na 3 až 4 mm tenký obdélník široký 32 cm. Ten pak rozkrojte na dva pásy, každý 16 cm široký. Každý pás rozřežte na trojúhelníky o základně 12 cm a výšce 16 cm. Nebojte se odkrojit nedokonalé okraje, pokud chcete perfektní tvar. Do středu základny udělejte malý zářez (obrázek 8). Dejte na chvilku chladit, pak každý trojúhelník roztáhněte na výšku 20 cm, tím bude mít po upečení více vrstev. Nyní dejte na trojúhelníky 1 lžičku náplně, chcete-li. Od základny ke špičce rolujte trojúhelníky směrem ven. Rolujte je celkem těsně (pokud jsou plněné, ne tak moc, aby náplň nevytekla). Špička by měla být naspodku. Zakřivte do tvaru půlměsíce. Utvořené croissanty dejte na vyložený plech a jemně potřete vajíčkem. Chlaďte aspoň 8 hodin. Opakujte s druhou půlkou těsta. Croissanty vyndejte z lednice a nechte kynout 2 hodiny (při teplotě od 22C do 30C, ne teplejší, jinak máslo začne vytíkat). Znovu potřete vejcem. Pečte v předehřáté troubě na 200C asi 15 až 20 minut do silně zlatohnědé barvy. Podávejte buď jen tak, nebo s máslem či polevou.

Karamelová poleva: Karamelky vybalíme z obalů a dáme do vodní lázně spolu s mlékem. Dobře mícháme a pomalu zahříváme, až jsou karamelky rozpuštěné bez hrudek. Ihned do ní namočte croissanty a nechte na nich polevu zatuhnout - asi 5 minut.

  • Ujistěte se, že vaše těsto je vždy studené. Pokud se totiž příliš zahřeje, máslo z něj vyteče nebo se s těstem spojí a na lístkování můžete zapomenout. Pokud těsto začne lepit a uvidíte malé trhlinky, neváhejte a dejte ho vychladit na pár minut.
  • Pokud chcete udělat jenom 20 croissantů (jako já), nedělejte recept z poloviční dávky - nevyplatí se to. Jednoduše dejte jednu půlku těsta do mrazáku po posledním "kole" přehýbání a nejdelším odpočinku (těch 2 hodinkách).
  • Pokud chcete upéct croissanty bez osmihodinového čekání, tak prostě tohle osmihodinové chlazení vynechte a rovnou dejte croissanty kynout na 3 hodiny.
  • Croissanty chutnají nejlépe prvních 6 hodin po upečení, pak už nejsou křupavé. Aby byly jako nové, rozpečte je krátce v troubě.
  • Množství nápně i polevy je na 20 croissantů. Pokud chcete naplnit i polít všechny, udělejte jak náplň, tak polevu z dvojnásobné dávky.
  • Toto video mi hodně pomohlo. I když v něm kuchař těsto přehýbá trochu jinak než já, skvěle ukazuje, jak vyválet to máslo. Nepotřebujete tomu rozumět (je to francouzsky), jeho pohyby jsou dost jasné.
Závěr:
Protože jsem nad nimi strávila 2 dny, jsem fakt ráda, že jsem upekla jen 20 croissantů a zbytek těsta zamrazila. Jinak byste strávili příliš mnoho času pro pětiminutové potěšení. Nekecám. Jsou tak dobrý, že zmizí dřív, než řeknete "švec"! Taky jsem koupila jednoho "máslového" croissanta na porovnání a celá rodina se shodla, že ty moje jsou o dost lepší (jupí :D). Ten kupovaný byl celkem bez chuti, příliš slaný a chutnal jak pěna (jako kupovaná vánočka - prostě jíte vzduch, čili nic), protože byl tak nafouklý a bez krusty. Na druhou stranu moje croissanty byly máslové, ne moc sladké, lehce slané, lístkované s úžasnou křupavou krustou, i když podle mě mohl být trochu víc nalístkovaný a vrstvený. Každopádně sestra se úplně zamilovala do té karamelové polevy. Nejdřív je sice trochu tuhá a lepivá, ale po cca hodině krásně změkně a zvláční, a přesto zůstane nádherně lesklá. Nejoblíbenější byly ale rozhodně ty naplněné čokoládovým cukrářským krémem. Krém byl sametový, sladký, čokoládový a prostě výborný a croissanty díky němu byly krásně vláčné! Mňam! Nenechte se vyděsit přípravou, buďte odvážní a zkuste je!

68 komentářů:

  1. Už párkrát jsem se do toho chtěla pustit, ale nenašla jsem odvahu. Ale vím, že jednou na ně přijde řada a těším se ;) Tenhle post mě opět inspiroval a trochu nakopl tím správným směrem, děkuji!

    OdpovědětVymazat
  2. Catalino, máš je nádherné! Tohle byla moje první výzva:-) prošla jsem, ale tedy takhle nádherně nafocené k sežrání...no budu se muset ještě dost školit. Taky jsem je dlouho chtěla zkusit a taky jsem potřebovala pošťouchnout:-)

    OdpovědětVymazat
  3. och páni ! nie som zástancom kupovaných croissantov a doma som ich ešte nepiekla, ale toto vyzerá BOŽSKY!!!

    OdpovědětVymazat
  4. ty brdo,toto je vysoka skola pecenia! :))) mnam!!! :)))

    OdpovědětVymazat
  5. dnes zkouším ty podle Meg, ale na tyto se vrhnu příště, vypadají fantasticky!!!

    OdpovědětVymazat
  6. boožinku tak toto je úlplne dokonalé..krásne sú hneď by som si dala ..a tá karamelová poleva..no nemám slov!

    OdpovědětVymazat
  7. Bože, já bych si tak jeden dala. Když se dívám na ty vypečené fotky, no, jenom jeden by to nebyl. Musím to jít zaspat.
    Jsi skvělá!

    OdpovědětVymazat
  8. Holka, holka, chodím na Tvůj blog už hodně dlouho a pokaždé jsem němá úžasem - nejenže úžasně pečeš i fotíš, ale vždycky se děsně těším na Tvé komentáře i odborné informace. Jsi fajn a moc Ti fandím!!!

    OdpovědětVymazat
  9. Ty jsi neuvěřitelná! Vždycky po přečtení tvého (Cuketkova, Luciina, ....atd.) blogu upadnu do deprese, jakej jsem flink a jak svoje články odbývám. A vždycky se dušuju, jak příště sesmolím něco daleko přínosnějšího. Takže ti tímto děkuju za další vlastní (nesplnitelný) závazek a hluboce smekám. Navíc je máš nádherný, jak mi ani nechutnaj, hned bych si dala. Ach...

    OdpovědětVymazat
  10. Catalino, ty teda jsou! Vsechno nejlepsi k narozeninam tvym i blogovym... Ctu te moc rada :-)

    OdpovědětVymazat
  11. P.S. Musela jsem si včera otevřít balíček kakaových Bebe dobré ráno. Nedalo se to zaspat :-D!

    OdpovědětVymazat
  12. Tak... zaprvé všechno nejlepší k tvým blogovatinám, zadruhé - máš to úžasný ! A to s tím karamelem je perfektní nápad, olizuji se až za ušima O:) :D

    OdpovědětVymazat
  13. Fantasticke, v zivote by som sa do toho asi nepustila lebo by som to nedokazala!! Ani nahodou!! Krasne su, az sem citim tu chut a vonu tych pravych francuzskych. Este raz krasne narodeniny!

    OdpovědětVymazat
  14. Skvelá práca Katko. Ako čítam komentáre vyššie, vidím, že rodina českých odvážnych kuchárov a pekárov sa rozrastá, takže budete mať baby (Katka, Meg a Lucka) ďalšiu "konkurenciu". Teším sa, ale hlavne som zvedavá, kto zo Slovákov sa odváži ako prvý.

    OdpovědětVymazat
  15. Well done! Skvela praca! Normalne mi padla sanka. Snimam pomyselny klobuk. Mala som moznost ochutnat prave francuzske croissants vo Francuzsku a tie, ktore si kupujeme obcas v Anglicku sa na ne nechytaju ani nahodou. Nedaleko hotela sme mali malu pekarnicku...:) Tvoje vyzeraju tak chutnucko a ta karamelova poleva, no proste uzas. Myslim, ze ja som na toto este nedorastla:) Mas moj hlboky obdiv a nielen za tieto croissants. Ada

    OdpovědětVymazat
  16. Que ricas recetas y que magnifica luz tus fotografías.
    Te seguiré con tu permiso.
    Un saludo desde Canarias-España

    OdpovědětVymazat
  17. Sbíhají se mi sliny! Na croissanty se chystám už dlouho, ale mám to podobně jako ty, nebyla žádná páka, která by mě donutila k činu. A teď už je asi nestihnu :-(
    Ale vypdají úžasně, máš je krásně nalístkované, dozlatova vypečené, no prostě opět radost pohledět. A moc se mi líbí i čokoládový cukrářský krém, ten musel být úžasný! Normálně závidím tvým strávníkům!

    OdpovědětVymazat
  18. oooch,Katka..no,to je proste dokonale...no,vlastne ty si dokonala..tak mlada,a pritom tak nesmierne sikovna,a talentovana...krasny postup,fotky,informacie..a croissanty proste k "sezrani":)

    OdpovědětVymazat
  19. a aby som nezabudla,vseetko len to najlepsie k narodeninam,a aj k vyrociu blogu:)

    OdpovědětVymazat
  20. Boruvk_a: Nemáš zač :) Nebýt té výzvy, taky je pořád odkládám na jindy a pak na další jindy atd. :D Jsem ráda, že jsem tě trochu popostrčila, určitě se jich neboj :)

    Vanda: Gratuluju k první výzvě, "rodinka" českých daring bakerů se nám pomalu ale jistě rozrůstá, což je jedině dobře :D A náhodou je máš nafocené moc hezky! Děkuju :)

    nina: Taky jim v obchodě úspěšně odolávám, ale těm domácím dost těžko, spíš vůbec :D Děkuju moc!

    marysity: Ale né, zase tak vyskoá není :D Moc děkuju!

    happy.lenulka: Děkuju moc! Určitě se ti podaří, nad těmi od Meg totiž úplně slintám :D

    Natali: Moc děkuju, kdyby ještě byly, hned ti dám :)

    toffo: Děkuju moc :D Mě jak honí mlsná, tak to ani spánek nepřemůže, takže tě zcela chápu :D Přesně vím, co myslíš tím, že jeden by to nebyl :D Já jich měla tolik, že jsem to radši ani nepočítala, ale zase byly celkem malé :)

    Anonymní: Moc jsi mě potěšila svým komentářem! Jsem opravdu ráda, že se Ti líbí mé články! Moc děkuju, až se celá červenám :D

    Slanecek: Jejda, to jsem ale vůbec nechtěla, žádná deprese, naopak - musí být radost :) Ty a flink? Nemožné, takových krásných dortů, croissantů, pralinek, co jsi upekla/vyrobila...to já bych si měla brát inspiraci z tebe!

    Lucie: Děkuju! Moc mě tvůj komentář potěšil! Škoda, že jsi je nestihla, vždycky se těším na tvou verzi. Doufám, že se na tvém blogu co nejdřív objeví :)

    Miška: Moc děkuju! Mimochodem blogovatiny je úžasný slovo :D Těší mě, že tě to zaujalo :)

    Lucia: Ale, ale. Ty a nedokázat? To nejde dohromady! Zvládla bys je levou zadní, tím jsem si naprosto jistá :) Děkuju moc!

    katka.hrncek-var: Moc děkuju :)Taky jsem si všimla a myslím, že je to jenom dobře :) No vidíš, to mě ani nenapadlo, že Slováci zastoupení ještě nemají. Zato teď mám super nápad - co takhle ty - být prvním odvážlivcem? Tvé výtvory jsou parádní a jsem si jistá, že by tě to bavilo :)

    Adriana: Adi, strašně moc děkuju! Já jsem teda ve Francii nikdy nebyla, ale doufám, že jsem se jejich croissantům aspoň trochu přiblížila :D Nejsou ani zdaleka tak složité jako zdlouhavé a konkrétně ty bys je určitě udělala na výbornou! Chce to jen hodně času na přípravu. Ještě jednou moc děkuju!

    Lemon and Clove: Muchas gracias por tu comentario. Tienes mi permiso, por supuesto :) Gracias por tu visita :)

    Madla: Děkuju ti moc! Není všem dnům konec, určitě se k nim brzo dostaneš :) Na ten krém nedám dopustit, je to něco jako pudink, akorát domácí a tisíckrát lepší :D

    Martina: Martinko, moc děkuju! Moc to pro mě znamená! K dokonalosti mám zatím ještě ale dlouhou cestu :D

    OdpovědětVymazat
  21. Milá Catalinko, vše nej k prvnímu výročí! Ať se ti stále daří a blogování tě baví!
    Tvé croissanty vypadají božsky!

    OdpovědětVymazat
  22. Uáááá :D Máš je naprosto úžasný! A krásně jsi to sepsala :) Přesně na těhle karamelkách z Lidlu jednu dobu naše rodinka dost ulítavala, skvělý využití! A samozřejmě se přidávám ke gratulantům, vše nej k výročí :)

    OdpovědětVymazat
  23. Páni, já se k přečtení dostala až teď! To je nádhera. Perfektní článek s postupem, jak si vyrobit ty nejlepší croissanty :-D Úplně cítím na jazyku tu máslovou chuť croissantu, který jsem nedávno jedla ve Francii :-) Pokud bych po nich znovu zatoužila, určitě se budu řídit Tvým skvěle popsaným postupem a perfektními fotkami.
    Jsi strašně šikovná a moc Ti fandím! Všechno nejlepší k Tvým narozeninám a blogu ať se daří, je báječný :-)
    P.

    OdpovědětVymazat
  24. HaF: Děkuju moc za přání :) Udělalo mi velkou radost!

    Meg: Moc děkuju! Jo jo, ty karamelky jsou super, na to jak jsou sladké, jsem jich snědla nejmíň 10 najednou :D

    Papaja: Lepší pozdě než-li později :D Děkuju, děkuju a ještě jednou děkuju! Do Francie bych se taky nejradši hned rozjela, kdybych mohla :) Moc si Tvých slov vážím!

    OdpovědětVymazat
  25. Ahoj,

    tak jsem neodolal a recept odzkoušel. Pokus byl korunován úspěchem. Většina croissantů nestihla ani vystydnout. Popravdě mi to nepřišlo ani nijak složitý na přípravu. Jen to neustálé chlazení a čekání z toho dělá problém. Chtěl jsem se zeptat na zkušenost s mražením těsta. Zamražení samotného těsta nevidím jako problém, ale jak to vypadá se zamražením již zamotaných croissantů? Potom by nebyl problém si je péct k snídani třeba každý den.

    Děkuji za rada.

    Honza

    OdpovědětVymazat
  26. Honza: Páni, první zástupce mužského pohlaví na mém blogu a hned se pustil do croissantů :D Jsem moc ráda, že jsi je zkusil! Souhlasím s tebou, není to zas tak moc náročné, jenom ten čas to chce a toho máme všichni tak málo :D K tomu mražení croissantů, mám dobrou zprávu - jde to :) Stačí je hned po vytvoření dát do mrazáku a pak, až je budeš chtít mít k snídani, je stačí nechat při pokojové teplotě přes noc rozmrznout a nakynout. Takže je vyndáš např. kolem 10 večer z mrazáku a ráno v 8 je můžeš dát péct (chce to těch 12 hodin) :)

    OdpovědětVymazat
  27. Tak s tim mražením to je supr zpráva. Až bude některý den špatné počasí, tak jich nadělám tak z 5 kil a zamrazim to. Jen budu muset udělat místo v mrazáku :)

    Honza

    OdpovědětVymazat
  28. Honza: To jsem ráda :D Hmm, z 5 kil, to je téměř croissantové nebe :D Akorát u mě by byl problém s tím mrazákem - mě se tam už nevejde skoro nic.

    OdpovědětVymazat
  29. Tak to je naprosto něco úžasného. Už se těším, jak je budu péct. Za odměnu najdeš něco na mém blogu: http://martininakuchyne.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, moc děkuju za ocenění! Už se na tvé croissanty těším :)

      Vymazat
  30. Ahoj, máš ůžasný blog, jeden recept lepší než druhý :)
    Mám pár otázek na croissanty: mohla bys mi poradit, kde koupit mouku T650?
    Kdybych chtěla udělat slané croissanty, tak se do těsta asi nepřidá cukru, že? A čím se potom nahradí, přidá se víc mouky, nebo se ničím nenahrazuje? Díky Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Poradit určitě můžu :) Mouku T650 (hladká mouka polosvětlá) se dá běžně koupit v Kauflandu nebo Hrušce (prodávají ji pod značkou Mouka z Větrovan). I do slaných croissantů musíš trochu cukru dát, aby ti vykynuly (droždí se cukrem nakrmí a pak vyběhne), ale stačí ho malé množství - cca 40g. Zbylý cukr se pak v těstě ničím nenahrazuje :)
      Doufám, že jsem ti aspoň trochu pomohla :)

      Vymazat
  31. Tak jsme právě dopekla! úúúžasný... trošku jsme musela improvizovat a udělat jen poloviční porci, ale nakonec se zadařilo. Tak moc děkuji za recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem neskutečně ráda :) Nemáš zač a moc mě těší, že ti chutnají!

      Vymazat
  32. Nádhera...chválím

    OdpovědětVymazat
  33. Já se tady k tobě pořád na ty croissianty chodím koukat a furt se k tomu nějak nemám :D Ono to totiž zabere takovýho času, že by si na to člověk měl vyhradit celej den! I když, dnes jsem dělala kynutý skořicový suky a to teda byla taky piplačka na pár hodin, ale ono se to vždycky nakonec vyplatí. Takže v záložce catalina v mým bakelistu už mám croissianty napsaný, takže na ně jednou dojde :)
    (Jo a promiň jak jsem se tě nedávno na facebooku unáhleně ptala, jak se dělá "you might also like", vzápětí jsem to totiž našla :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, trefila si to docela přesně, protože to fakt ten den zabere, ale zase je to strašně dobrý :D Já se pro změnu zase někdy chystám dělat ty suky :))
      Chtěla jsem ti to na to odpovědět, ale nějak jsem to nemohla na své stránce znovu najít. Každopádně moc děkuju za ten odkaz na tvoje sušenky, určitě je zkusím (protože sušenek nikdy není dost a navíc, když jsou nejlepší!) :))

      Vymazat
    2. Blogger by měl nějak vymyslet, aby nám přišlo upozornění na odpověď, když někde komentujem, já totiž na to vždycky zapomenu :D
      No suky fakt doporučuju, akorát je to jak s těma croissiantama, dobré jsou hlavně první den. Já je asi zítra budu dělat zas, tentorkát celozrnný, ať mám aspoň pocit, že je to trochu zdravý :D
      Jak říkáš, sušenek není nikdy dost, já mám aktuálně v plánu asi čtvery :D Taky ty tvoje třešňové :)

      Vymazat
    3. Já mám pocit, že to nějak jde, ale nevím jak :D Každopádně se mi to děje taky a pořád :D
      Tvůj recept už jsem si prohlídla a vypadá báječně :) S celozrnnou moukou budou zcela zapadat do zdravé výživy, takže žádný problém :DD

      Vymazat
    4. Cauvec, tak jsem nakonec croissanty delala, trochu jinak a podle jineho receptu nez ty, ale myslim (velmi neskromne :D) ze se teda povedly dost dobre :). Z druhe pulky testa jsem jeste udelala pan au chocolat, ktery taky brzo napisu, tady aspon ty croissanty : http://zghettablog.blogspot.cz/2013/02/croissanty.html

      Vymazat
    5. Ahoj :) Koukám, že reaguju s pěkným zpožděním. Souhlasím s tebou, povedly se ti dost dobře a taky jsou dost fotogenický a vyvolávají ve mně šílenej pocit hladu!! Těším se na pan au chocolat :)

      Vymazat
  34. cerstve byly moc dobre, ale z pulky testa co bylo v mrazaku pak vubec nenakynuli a byly hnusne :( tobe to slo mrazit ?
    Lili

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc mrzí! Já jsem z toho těsta normálně pekla a všechno bylo v pořádku. Ještě další kus mám teď v mrazáku. Např. toto jsem dělala z toho mraženého těsta: http://catalinapece.blogspot.cz/2012/08/zavin-z-laminovaneho-testa-s.html a všechno šlo jako po másle. Netuším, kde by mohl být problém.

      Vymazat
  35. Ahoj! Ráda bych se zeptala, jestli jde tenhle čokoládový krém použít třeba na promazání dortu ;) a taky jestli náhodou nevíš o nějakym dobrým piškotovým těstu (na dort). Díky Klára ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, určitě :) Měl by držet tvar i kdybys s ním chtěla zdobit. Pokud mi sem napíšeš email, pošlu ti recept :)

      Vymazat
  36. Děkuju, e-mail je: rakla123@seznam.cz - ještě jednou díky ;)

    OdpovědětVymazat
  37. WOW! Tak tohle 100% vyzkoušíme, není nic lepšího než čerstvý croissant s mlékem! Ráda bych pozvala všechny milovníky jídla na náš nový blog www.taste-it-now.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší :) Budu ráda za zpětnou vazbu.

      Vymazat
  38. Jsou naprosto famózní, i když jsem pekla z hladké OO, tak výsledek je fantastický :-)

    OdpovědětVymazat
  39. Tak včera jsem celé odpoledne válela, chladila, překládala, skládala a funěla :D Přes noc jsem chladila, ráno v 7 vstávala ale.. STÁLO TO ZA TO! Sice to nejsou takoví krasavci na pohled, ale ta chuť :D no co ti budu povídat, znáš to sama :D
    Půlku těsta jsem si zamrazila a asi jí brzo zase rozmrazím, protože to byl luxus vážně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markét, to jsem vážně moc ráda :) Je to dřina, ale ten výsledek, ten za to stojí :D Taky mi ta moje odložená část v mrazáku dlouho nevydržela :D

      Vymazat
  40. Ach! To je naprostá senzace!
    Něco tak dobrýho jsem ještě nejedla, už nikdy nechci ty kupovaný hnusy, co by se chtěly nazývat croissantama!
    Mám na nich závislost a nejraději bych si je dělala každý den =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že ti tak moc zachutnaly! Jo, závislost je nebezpečná :D Já jsem si jich pár zamrazila, ale teď už nemám ani jeden, zmizeli nějak moc rychle :D

      Vymazat
  41. Tak jsem se na ně taky vrhla.. Sice jsem měla máslo všude - lezlo všemi možnými směry a otvory, ale nakonec chuťově vynikající.. i když moc nenakynuli.. Mám tedy dotaz.. sledovala jsem to video, kde to pán válí apod a on měl to těsto takové vláčné.. Já jsem ho zpracovávala asi 20min, protože to bylo pořád jako drobenka. Jakou konzistenci těsta jsi měla ty? Koupila jsem mouku "babiččina volba - chlebová", ale označení na ní nebylo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, zkus koupit normální pšeničnou hladkou mouku polosvětlou, to je ten typ 650:) Prodávají ji v Tescu, a vůbec, řekla bych, že musí být v každém supermarketu:)

      Vymazat
    2. To bylo asi tou moukou. Ono je těch chlebových celkem dost a každá saje jinak. Jestli to bylo tak suché, přidala bych vodu. Ta mouka typ 650 se dá koupit - jak píše FaMí - v Tescu, Kauflandu nebo Hrušce (a nejspíš i v dalších, ale ty ve městě nemáme). Jinak těsto má být celistvé a měkké, určitě ne jako drobenka. Pokud by takové bylo i příště, přidávej postupně vodu, protože každá mouka může být jiná :)

      Vymazat
  42. Vypadaji moc hezky!!..SI opravdu sikovna slecna!!:-)..Narazil jsem na tvuj blog nedavno a libi se mi.Zatim jsem pekl jen apple pie,z tvych receptu,ale super,vsem doma chutnal!..At se ti dal dari!:-):-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, díky moc! Jsem ráda, že jsi vyzkoušel apple pie, ten taky miluju, a jen pokračuj dál v pečení :)

      Vymazat
  43. Ahoj, má dotaz :D dnes jsem se do croissanů vrhla a počítám s tím, že kolem 3 odpoledne budu mít hotové těsto. Jelikož má pak těsto 8 hodin odpočívat je možné tuto dobu proldoužit až do dalšího rána? :) přijde mi blbost je péct v 11 večer :D a zas se mi těsto nechce moc zamrazovat... Díky Verča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jo jo, mělo by to být OK - nechat je v lednici do rána. Jak to dopadlo nakonec? Omlouvám se, na blog jsem se po dlouhé době přihlásila teprve včera.

      Vymazat
  44. Z čerstvého těsta byly výborné. Ale druhou půlku jsem dala do mrazáku a dopadlo to otřesně. Silný odér kvasnic, nahořklé těsto, nenakynulo to a při pečení vytekla většina másla. Příště už jen čerstvé

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc mrzí, já je běžně dávám do mrazáku, zrovna nedávno jsem vylovila kus těsta asi po třech měsících a chutnalo úplně normálně. Nemohla být některá součást třeba ne úplně čerstvá? Každopádně jsem ráda, že čerstvé měly úspěch :)

      Vymazat
  45. Všechny ingredience byly čerstvé. Podle příznaků usuzuji, že nastal problém s droždím, ale netuším proč. Použila jsem právě koupené a bylo naprosto v pořádku. Z jedné půlky jsem upekla croissanty, kterým se dostalo označení "nejlepší, jaké jsme kdy jedli", a druhá šla hned do mrazáku, kde pobyla snad měsíc. Nevím, co se stalo. Rozmrazovala jsem těsto pozvolna v lednici a pak postupovala jako obvykle:(. Croissanty byly nepoužitelné, ale udělala jsem pár malých pain au chocolat - ve výsledku trochu spláclé a sušší (připomínaly ty, které se dají koupit v našich supermarketech:)), ale zmizely celkem rychle

    OdpovědětVymazat
  46. No koukám, že máme dost podobný styl na vaření. Já si do kuchyně taky nepotřebuji kupovat žádné speciální věci. Prostě mi stačí hrnec, utěrka, nějaký talíř, běžné naběračky a míchačky. Jak říkám, ani roboty nepotřebuji. Od toho jsem v kuchyni přece já. Snad nejsem taková jediná.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)