sobota 11. února 2012

Zapečená čokoláda

Venku mrzne až praští, sníh nikde, zato slunce svítí a nic z toho. Asi jsem trochu pesimista, ale komu by se chtělo smát, když za oknem je to jak na Sibiři a přesto do toho musím každý den vlézt, abych se dostala do školy. Teoreticky bych mohla jet autobusem, ovšem to bych musela být schopná vyjít z domu 7:45 a ne mých 7:50. Normálně si "krásně" zaběhám a ve škole jsem v příjemných 8:02. Ale v téhle zimě se modlím, abych cestou nepřišla o nohy, které mimochodem stejně půl hodiny po příchodu do školy necítím. Aspoň že je tu ten Valentýn a jeho láska, co nás všechny zahřeje :D Pokud bych ho teda uznávala.

Neříkám, že Valentýn je špatný, ale je to pro mě prostě den jako každý jiný. Samozřejmě každá výmluva k pečení a pojídání čokolády se hodí a já jsem vždy ta první, co je ochotná toho využít. Minulý rok jsem si 14. únor zneužila k výrobě těchto neřestných super čokoládových cookies (označení sušenky je naprosto nevystihuje, protože jsou všechno jen ne suché) a ten letošní hodlám zneužít ještě víc!

Tuhle hříšnou pochoutku (vážně to nejde nazvat jinak!) jsem objevila v jednom časopise, pak jsem zjistila, že to jenom opsali z Apetitu (jak jinak než bez zdroje), ale o to tu nejde. Je to jeden ze starších receptů Apetitu a zaslouží si vyzdvižení a zapamatování. Moc ráda podle receptů nepeču, protože už předem vím, že stejně neodolám a něco si tam upravím, ale tady se mi celkem podařilo dodržet postup i přísady, takže to beru jako svůj osobní úspěch.

Jelikož je to celé o čokoládě, její výběr je alfa a omega celého receptu. O kvalitě čokolád a jejich výběru si můžete přečíst více zde (3. odstavec) a zde (6. odstavec). Já to teď jenom rychle shrnu: žádná čokoláda na vaření od Orionu či Figara, stejně tak ani mléčná. V tomto případě vážně sáhněte po hořké čokoládě. Ideálně se 70 % kakaa (taková Lindt, ale i J. D. Gross jsou skvělou volbou, dokonce i Schogetten 70 % je super už hlavně i pro svou cenu), ovšem pokud nemáte rádi hořkou, sáhněte po té s 50 % kakaa, ale níž už nechoďte.

Další přísadou je smetanový likér. Sice ho tam není velké množství, ale jeho chuť se v čokoládě rozhodně projeví. Ti, co mají alkohol rádi, můžou klidně použít i rum, ale osobně mám pocit, že chuť čokolády celkem přebije tím, jak je silný. Nejideálnější volbou je likér podobný např. Baileys, já s oblibou používám whisky cream, protože je velice jemný a dá se pít i samostatně (já totiž alkohol nemám ráda – nesnesu tu chuť lihu, pokud je příliš silná). Případně domácí vaječný koňak by byl nejspíš tou nejlepší volbou, stejně tak jako jakýkoliv domácí smetanový likér! Ještě co se týče množství, pokud vám alkohol nevadí, dejte 4 lžíce, pokud dezert děláte pro děti nebo nemáte alkohol příliš v lásce, dejte lžíce jenom 2 – takhle to připravuju pro sestru a vždycky si pošmákne.

Čas Valentýna už se nezadržitelně blíží, takže už vás nebudu zdržovat, ať tento čokoládový skvost stihnete včas připravit pro svou/svého přítelkyni/přítele (anebo taky pro sebe, protože je důležité milovat sám sebe :D)!
Ingredience:
50 g máslo
100 g kvalitní hořká čokoláda
1 žloutek
1 vejce
30 g hnědý cukr
25 g jemně mleté mandle
2 až 4 lžíce smetanový likér
máslo na vymazání
jemně mleté mandle na vysypání

Postup:
Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni, necháme vystydnout (ale ne tak, aby nám to znova ztuhlo). Žloutek, vejce a cukr vyšleháme do pěny a do té pak jemně vmícháme čokoládu s máslem, mandle i likér. Lehce promícháme jen do smísení, aby nám vaječná pěna nespadla. Směs rozdělíme do máslem vymazaných a mandlemi vysypaných mističek (kokotek). V této fázi je můžeme zakrýt fólií a dát chladit až na čtyři hodiny. Pečte v předehřáté troubě na 190C asi 8 až 10 minut. Povrch musí zpevnit a vyběhnout nahoru, ale uvnitř to musí zůstat tekuté. V mé troubě to trvá 9 minut. Vyjměte z trouby a ihned podávejte (nečekejte, dezert rychle klesá).

  • Jako valentýnský dezert povrch upečené čokolády posypte moučkovým cukrem tak, že z papíru vystřihnete srdíčko a položíte ho na povrch dezertu. Pocukrujte a pinzetou pak opatrně srdíčko sejměte. Okolí bude bílé od cukru a uprostřed bude čokoládové srdce.
  • Pokud chcete okolí hnědé a srdce bílé, vezměte si velký kus papíru, vystřihněte do něj srdce, přiložte na dezert a pocukrujte. Opatrně papír sejměte a je to.
Závěr:
Můžu vám zaručit, že ten, komu tohle upečete, vám bude ležet u nohou, i kdyby vás předtím k smrti nenáviděl :D V pohádkách je sice nápoj lásky na denním pořádku, ale ve skutečném životě k dostání není, protože my máme zapečenou čokoládu! Ten, kdo tenhle recept vymyslel, byl učiněný génius a já být jím teď hořce lituju, že na to nemám patent :D Čokoládový ráj čokoholika plný čokoládové rozkoše s každou lžičkou čokoládové dobroty. Tolikrát v jedné větě jsem ještě základ slova čokoláda nikdy nepoužila. Všechno je jednou poprvé, jenom tahle čokoláda je i podruhé, potřetí… poenté :D Když do ještě horkého dezertu zaboříte lžičku, na povrch začne vyvěrat sametová čokoládová tekutina se silnou kakaovou chutí, která je příjemně sladká s lehkou příchutí smetanového likéru. Je to zkrátka zážitek.

51 komentářů:

  1. mmmmmmmmmmmm to zní taaaaaak dobře...jak se mám asi udržet a neběžet do kuchyně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nijak, musíš hned běžet a dát si čokoládu :D Děkuju!

      Vymazat
  2. krááásne fotky, a čoko vyzerá taaaaak dobre, chutne....mňam :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, moc dobře to vypadá :). Budu chtít určitě vyzkoušet, jsi moc šikovná a vypadá to moc hezky :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvat se nemusíš :) Taky se mi to často stává :) Moc ti děkuju a dej pak vědět, až ji zkusíš :))

      Vymazat
  4. Týýý joooo, tak tohle je veliká čokoládová bomba! Valentýna sice doma neslavíme, to radši První máj, lásky čas :-), ale tuhle dobrotu určitě vyzkouším co nejdřív, protože je to přesně polde mého gusta. Už jsm se na tenhle recept dlouho dívala, jenže se mi při realizaci sladkých receptů z Apetitu dost často nedařilo (a nebylo to rukama, jak jsem později zjistila), tak jsem moc ráda, že je tenhle recept funkční a určitě jej brzy vyzkouším, mňam :-) Smetanový likér ale nemám, takže budu muset trošku improvizovat :-) Každopádně, opět úžasné fotky a nádehrný dechberoucí popis.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás doma se taky neslaví, jen pro mě je to další čokoládová výmluva :D O častých nezdarech z Apetitu jsem slyšela - taky jich mám několik za sebou :/ Likér můžeš použít téměř jakýkoliv, ale ten smetanový je nej :) Děkuju moc a napiš, až vyzkoušíš :))

      Vymazat
  5. my × mi
    My to víme. (tvrdé y, je nás více, množné číslo)
    Podej mi to. (měkké i, jsem sám, jednotné číslo)

    ale recept uzasny :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za upozornění. Ne, že bych to nevěděla, ale občas se překlep stane - hlavně když spěchám a myslím rychleji, než stíhám psát :D

      Děkuju :)

      Vymazat
  6. Katka, tak nadherne si opisla tvoj dezert, ze mi slinky tecu dolu bradou. Uz mnoho raz som chcela tento dezert vyskusat, ale akosi stale nan nedoslo:))) Po tvojom prispevku, vsak myslim, ze to budem musiet coskoro napravit. Milujem tvoje prispevky ( vzdy tak krasne podane), milujem tvoje fotecky, milujem tvoj blog.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, až tak? :D Děkuju, děkuju a ještě jednou děkuju, moc si mě potešila! A dezert určitě vyzkoušej, je fakt super :)

      Vymazat
  7. Skvělý dezert! Mám vyzkoušený právě z toho Apetitu a dlouho jsem ho nedělala. Že by opět přišla jeho chvíle?:))

    OdpovědětVymazat
  8. To je bomba! Valentýna normálně ignoruju, ale letos jsem se ho rozhodla přebít - a tak každý den v únoru kromě 14. dělám něco se srdcem :-) Ale už mi pomalu docházejí nápady (tuhle jsem ze zoufalství musela vykrájet srdíčka z mrkve a celeru do vývaru), takže děkuji za inspiraci :-)
    slečna Barbora

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, to je naprosto bombastický nápad :D Že mě to nenapadlo taky :D :D Nemáš zač a já děkuju tobě :)

      Vymazat
  9. Katka,tak to je nadherny hriesny dezertik..a po tvojom opise urcite neostali ziadne usta suche :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Marti, moc děkuju :) Moje pusa po návštěvě u tebe rozhodně není suchá nikdy :D

      Vymazat
  10. Mňááám - to vypadá tááák lákavě. Čokoláda je prostě čokoláda a z těch fotek to vypadá tak chutně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! Souhlasím, na čokoládu nikdo a nic nemá :D

      Vymazat
  11. polykám sliny, to musí být skvělé! Jak se ta čokoláda na fotkách leskne! Waw!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Lesk jako blesk :D Ale myslím, že to bude hlavně tím nasvícením :D

      Vymazat
  12. Wow! Čokoláda vypadá fakt nádherně a moje čokoládové muffiny co jsem nedávno pekla najednou vypadají vedle tvého receptu jako suchá a dusivá cihla... :-). Čokoládu můžu kdykoli a kdekoli takže je divu, že jsem pečenou čokoládu ještě nevyzkoušela. Jako vždy máš recept skvěle popsaný tak se do něj pustím co nejdřív :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc, ale rozhodně s tebou nesouhlasím co se týče tvých muffinů! Na ty jsem dostala chuť, jen jsem uviděla tu fotku s krásnými vláčnými kopečky posypanými čokoládou:) Pokud ji vykoušíš, dej mi vědět :))

      Vymazat
  13. Mnaaam to vyzera uplne uzasne...

    OdpovědětVymazat
  14. Jo, tohle je supr dezert, pritel ho miluje a zakazal mi pect ho komukoli jinemu:) btw Apetit to pro zmenu obsleh z jine kucharky, rovnez bez zdroje, dokonce s totoznou fotkou, ani poprve ani naposled, myslim, ze je to tahle: http://www.amazon.com/Good-Food-101-Meals-ebook/dp/B004GKMUWG/ref=sr_1_5?s=books&ie=UTF8&qid=1329228000&sr=1-5 Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani se tvému příteli nedivím :D Děkuju za info - je to celkem smutné, když tohle dělají. Trošku jsem zapátrala a našla jsem náhled té kuchařky a skutečně to tam bylo - úplně do puntíku stejné :/

      Vymazat
  15. Som moc rada, ze som objavila tak nadherny blog. Mas tu tolko perfektnych receptov, ze neviem kde skor kukat a co skor skusit:)) Ocenujem, ze pri receptikoch mas kopu rad, tipov a podrobny postup.Tato zapecena cokoladka sa ti mimoriadne podarila - mnaaam!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za moc milý kompliment a velmi mě těší, že se ti můj blog líbí! Mimochodem čokoláda je fakt super, určitě ji vyzkoušej :))

      Vymazat
  16. http://www.youtube.com/watch?v=4FS6aTOl68Q
    Ale jen poslouchej, nedívej se, klip kazí požitek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, děkuju za odkaz! Písnička je moc hezká, dostala jsem chuť na čokoládu :D Koukla jsem se i na klip a je, no, takový zvláštní :D

      Vymazat
  17. Protože to vypadalo naprosto skvěle, tak jsem se to rozhodla vyzkoušet (se 70% čokoládou). Výsledek? Čokoatak! :-D Ale pro jednoho je ta jedna porce strášně veliká, jedli jsem to po lasagních a zbylo ještě na snídani. Doporučuju trochu zředit nášupem šlehačky ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že jsi to vyzkoušela :) Je to skutečně čokoládová bomba :D Doma teda zvládáme celou proci i místo na další by bylo, ale po lasagních se vůbec nedivím :)

      Vymazat
  18. Všichni už tu vše napsali! Opravdu nádhera a já jen slintám!

    OdpovědětVymazat
  19. Pridavam se k zastupu, je to nadhera! :D Ja jsem teda nebyla moc velky zastance cokolady... Jen jsem minuly tyden snedla dve tabulky Lindt s kouskama mandli a boruvek a pomerancu a mam tak nejak pocit, ze to ve mne vyvolalo pocatek obdobi, kdy i ja budu s nadsenim pokukovat po cokolade :D
    P.S.: konecne jsem vyzkousela tvoje domaci mascarpone, dekuji moc, tiramisu z nej vsem moc chutnalo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) Celkem ti závidím, že na čokoládu moc nejsi - občas je totiž fakt těžké odolat :D Každopádně Lindt je fakt výborná, takže se nedivím, že tě svedla :D Hmmm, že bych si šla dát taky?
      P.S.: Jsem moc ráda, že jsi ho zkusila a samozřejmě ještě víc mě těší, že jsi s ním byla spokojená a chutnalo vám :)

      Vymazat
  20. Ahoj Catalino, narazila jsem na Tvůj web pred Vánoci.. už ani nevím jak... ale to není podstatné :-), dnes jsem usilovně web hledala znovu a naštěstí se zadařilo..chtěla jsem péct něco jiného než své obvyklé kynuté buchty na všemožné způsoby, protože těsto mi vždycky pohodlně udělá pekárna... a tak jsem prozkoumala úplně celý Tvůj web a vybrala si dva recepty, které právě peču... tuto zapečenou čokoládu (je v ledničce a čeká až přijde manžel domů ze sauny) a rybízový koláč se zakysanou smetanou (vždycky dělám akorát koláče s tvarohem a rybízem - klasické kynuté, tak co to neobměnit... je třeba vyprázdnit mrazák :-). Koláč je už jen na zezlátnutí a brzo ho vyndám z trouby.... moc děkuji za skvělou inspiraci a těším se moc na další povedené recepty.... jen dost receptů je už vyšší dívčí, tak jak bude čas a chuť tak budu zkoušet i ty složitější (no co, už jsem v neděli na první pokus zvládla kančí kýtu se šípkovou i švestkovou omáčkou na výbornou tak mám chuť zkoušet kde co :-) ) Hodně spokojených jedlíků všech receptů přeju! Kristina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. PS: oboje se vydařilo na 1 s hvězdičkou, jen pro nás nečokoládomilce to byla čokobomba neskutečná, tak jsem nedojedla..ale manžel to zblajznul... A rybízový koláč? perfektní...v práci se taky oblizují... moc díky za super recepty!

      Vymazat
    2. To mě moc těší, že jsi zkusila hned dva :) Máš pravdu, že tahle zapečená čokoláda je vážně čokoládová od shora až dolů, takže pro někoho může být až moc :) Já zrovna patřím mezi ty, co by čokoládu mohli jíst pořád (což teda není nejlepší :D), ale jsem moc ráda, že i přesto ti chutnala a manželovi taky :)) Co se týče rybízových koláčů, taky jsme vždy dělali doma klasiku s tvarohem, tak jsem si řekla, že možná menší změna by nemusela být špatná :) Složitějších receptů se vůbec nemusíš bát, když jsem to zvládla já, zvládne to každý :) Kančí kýta a šípková omáčka zní skvěle - to je zase oblast, kde teda já jenom tápu. Mimochodem takové kynuté buchty mají své (velice silné) kouzlo!

      Vymazat
  21. Kati, paradne!!! Hned si prosim aspon dva kusy:-))

    OdpovědětVymazat
  22. Tato tortikca vyzera presne ako jedna vo francuzskej restauracii Universal, ktoru som si tot vcera dala a bola som zlozena na lopatky.. zrejme je to taketo nieco, asi tam nebola ani muka.. V kazdom pripade to bola jedna z najlepsich cokoladovych veci, ktore som kedy jedla, take nieco som fakt necakala. Dali tam este navrch zmrzlinu, vanilkovu, bolo to trochu jemnejsie.. Mega dobre. Myslim, ze sa inspirujem tvojim receptom a doplnim to tou zmrzkou.. a zlozim sa na lopatky :) Vela dalsieho zdaru pri peceni (tej bozej cinnosti:)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popisuješ to tak hezky, až jsem na to dostala neuvěřitelnou chuť :D Dokonce i tu vanilkovou zmrzlinu mám. Děkuju moc a pokud recept vyzkoušíš, dej vědět :)) V Apetitu ho vymysleli mimořádně dobře :D

      Vymazat
  23. Ahoj Catalino, tento famózní dezert znám jako "Chocolate Melting Cake", v USA jsem na něm byla závislá (a také ho tam podávali s vanilkovou zmrzkou - bomba!). V Apetitu jsem ho také viděla jako Horký čokoládový dortík, recept byl s kondenzovaným mlékem, přítelkyně bráchy ho podle toho dělala a taky to bylo skvělý. Já zkusila různý recepty a nakonec se mi osvědčil jeden úplně jednoduchý francouzský "fondant au chocolat". Na tom tvým se mi líbí ty mleté mandle a smetanový likér, určitě to jednou podle tebe vyzkouším!! Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Původně jsem myslela, že recept byl dílem Apetitu, ale pak jsem zjistila, že ho vzali z jedné americké kuchařky, kde se jmenoval právě tak, jak píšeš :) Jsem ráda, že tě recept zaujal a pokud se do něj pustíš, dej vědět :)) Čokolády není nikdy dost :D

      Vymazat
  24. Catalino, ten recept je uzasny :)) Urcite ho vyzkousim :D
    Na tom tvem me strasne laka ten liker a jak ctu komentare, chtela bych vyzkouset i ten z Apetitu, protoze jsem schopna smlsat plechovku kondenzovaneho mleka na posezeni :D :D (Jo strasny :D)
    Nevis proto ve kterem dile Apetitu ten recept byl? Mam totiz doma dost vysokou horu apetitu (troufam si rict tak 80 dilu ze 100) a tak by tam snad nekde mohl byt :D
    Jsi skvela :D A dokonce jsi me naucila jen tak sednout na net a cist si recepty :)
    Krasne fotky tak jen tak dal :))
    Becky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Becky, moc ti děkuju za krásný komentář :) Oba recepty jsou vlastně z Apetitu, akorát ten z kondenz. mléka jsem nezkoušela, ale jsem na tom stejně jako ty :D Celá plechovka? Žádný problém :D Bohužel si Apetit nekupuju, takže nemám nejmenší ponětí, ale možná na jejich stránkách najdeš jak recept, tak i číslo, kde to je :)

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)