Cupcaky jsou mrňavé, pěkné, roztomilé, sladké, vynikající malé dortíky potřené jakoukoliv polevou či krémem chcete. Cupcake (jednotné číslo, čti kapkejk, doslova znamená hrníčkový dort) je jeho označení v americké angličtině. V britské angličtině se mu říká fairy cake (čti féry kejk, doslova znamená vílí dort) a v Austrálii ho najdete pod označením patty cake (čti pety kejk, doslova znamená placičkový dort) nebo cup cake. První zmínka pochází z roku 1796 od Amelie Simms v její kuchařce "Americké kuchařství". Tenhle malý dortík se nazývá cupcake, protože se dřív pekl v hrnku (anglicky cup) nebo formičce podobného tvaru (muffinové - čti mafinové - nebo cupcakové formy dřív neexistovaly). Cup cake (v americké angličtině) byl dort standardní velikosti, jehož ingredience se měřily pomocí hrnku - např. 1 hrnek cukru, 2 hrnky mouky atd. Co se týče bristkého názvu - fairy cake - (jak si můžete přečíst na wikipedii), je to obrazný popis jeho velikosti, která by byla vhodná na večírek maličkých víl.
Ty nejobvyklejší cupcaky obsahují mouku, máslo, vejce a cukr. Dle libosti můžete přidat jakýkoliv extrakt (vanilkový, mandlový atd.) nebo mleté ořechy, rozpuštěnou čokoládu, kakao a podobně - jako když děláte normální dort. Recept, který ukážu v tomto článku, je poměrně jednoduchý a tradiční - jeden z těch základních. S těstem se pracuje jedna báseň a já ho miluju tak, jak je - ještě syrové (myslím, že bych ho milovala ještě víc bez toho pečení) a během pečení jeho povrch stoupá do krásných malých kopečků :D Někteří tyto kopečky odkrajují, ale já ne - pomáhají mi vytvarovat krém do pěkné špičky a nemusím toho krému používat tolik (takže pak nejsou tak sladké). Je docela obvyklé, že těsto je po upečení trochu sušší a to je taky důvod, proč cupcaky obvykle mají nějaký druh polevy nebo krému. Část, kterou na jejích výrobě zbožňuju nejvíc, je zdobení. Můžete kompletně popustit uzdu své fantazii!
Možná si teď říkáte, jaký je rozdíl mezi muffiny (čti mafiny) a cupcaky. Cupcaky jsou sladké malé dortíky s krémem nebo polevou. Muffiny jsou něco jiného - jedná se o typ sladkého chlebíčku, který se peče v malých formičkách, aby mohl být konzumován jednotlivcem na posezení. Jsou méně sladké, obvykle bez polevy i krému, těsto je vlhčí a nejlepší jsou hned po upečení první den a měly by se jíst teplé. Navíc muffiny mohou obsahovat sušené či čerstvé ovoce, kousky oříšků či čokolády apod.
Americký krém či u nás máslový krém (v originále American buttercream - čti emrikn batrkrím) je velmi obvyklý - hádejte kde - v Americe. Ten nejjednodušší, nejzákladnější a nejtradičnější sestává pouze z másla a cukru a občas i mléka a/nebo extraktu dle vlastního výběru. Narazila jsem už i na recepty, kde se místo másla používal margarín nebo dokonce sádlo, ale když jde o krém, pro mě existuje pouze máslo a nic jiného. Prostě si nedovedu představit jíst margarínový, natož sádlový krém! Pro mě je máslo tukem numero uno a to hlavně v krémech. Tento krém je založen na nerozpuštěném cukru, který máslu pomáhá držet požadovaný tvar. Je celkem sladký a poměr je 2:1 - dva díly cukru na jeden díl másla. Osobně mi nejvíc chutná odlehčený máslový krém, kde se do másla s cukrem vmíchá kaše podobná pudinku či přímo pudink, cukr je zcela rozpuštěný, a tak vznikne hladký sametový na jazyku se rozplývající krém. Ten americký není vůbec špatný - moje cukr milující sestřička ho má nejradši ze všech - a já ho chtěla vyzkoušet. Je dobrý, ale znám i lepší (o ty se s vámi podělím později).
Myslím, že už toho vysvětlování a popisování bylo až až :) Hned se dostanu k receptu. Nejdřív ale musím přiznat, že mamka s mým výběrem cupcaků moc spokojená nebyla (chtěla něco tradičně českého), ale její kolegové v práci i zaměstnavatel byli spokojení a dokonce si i zbylé cupcaky vzali domů, aby měli na další den, což mě neskutečně potěšilo. Ok, už opravdu končím, tady je recept.
Ingredience:
Cupcaky:
200 g cukr krupice
160 g změklé máslo
4 vejce
240 g hladká mouka
40 g holandské kakao
2 lžičky kypřící prášek
velká špetka soli
80 ml mléko
Máslový krém:
450 g cukr moučka, prosátý
225 g změklé máslo
50 ml mléko
2 lžičky přírodní vanilkový extrakt
Postup:
Cupcakes: Vyložte 18 muffinových formiček (nebo plech na muffiny) papírovými košíčky. Máslo a cukr ušlehejte do světlé pěny. Postupně po jednom zašlehejte vejce vždy jen do smísení. Společně prosejte mouku, kakao, sůl a kypřící prášek. Jemně vmíchejte pouze do smísení moučnou směs a mléko do máslovo-cukrové směsi na třikrát tak, že začnete i skončíte moukou. Otírejte průběžně stěny mísy, bude-li to potřeba. Těsto rovnoměrně rozdělte do košíčků (naplňte je až po okraj). Pečte v předehřáté troubě na 180C asi 10 až 13 minut nebo dokud nevyběhnou. Nechte stydnout 3 minuty ve formičkách, pak vyndejte na kuchyňskou mřížku a nechte zcela vystydnout.
Máslový krém: Máslo ušlehejte do světlé pěny, přidejte vanilkový extrakt a znovu dobře prošlehejte. Otírejte průběžně stěny mísy, bude-li to potřeba. Postupně zašlehejte prosátý cukr a nakonec přidejte mléko. Šlehejte asi 3 až 4 minuty, dokud krém opět není nadýchaný. (Nyní můžete přidat potravinářské barvivo, chcete-li.)
Sestavení: Zdobící sáček s ozdobnou špičkou (čím větší, tím lepší) naplňte máslovým krémem a ozdobte cupcaky dle libosti. Posypte čokoládou nebo ozdobte kandovanými květy atd. (já jsem použila marcipánové květiny, čokoládové ruličky a lístky).
- Pokud chcete udělat vanilkové cupcaky, přidejte 25 g hladké mouky + 2 lžičky přírodního vanilkového extraktu a vynechte kakao.
- Do máslového krému můžete přidat jakékoliv potravinářské barvivo pro hezčí či slavnostnější vzhled.
- Místo vanilkového extraktu můžete použít vanilkovou dřeň z vanilkového lusku a to jak v dortíčcích, tak v máslovém krému.
Já bych řekla mňam :) Snědla jsem pouze malý kousek, protože většina cupcaků byla nenávratně odvezena na uvítací oslavu do mamčiny práce, ale myslím, že i tak můžu říct, že mi opravdu chutnají. Samotné cupcaky jsou trochu sušší (užila bych si je víc, kdyby byly vláčnější), ale celkově jsou moc dobré a dokonce ani ne příliš sladké. Krém je taky velmi dobrý, i když to není ten nejlepší, jaký jsem kdy jedla. Když se obojí spojí v jedno, je to výborné - cupcake se stane sladším a vláčným. Možná, že vanilkové cupcaky by byly příliš sladké, ale tady díky kakau jsou chutě vzájemně vykompenzovány. Ještě musím poznamenat, že vypadají moc dobře a každý je rád (snad :D), že může mít svůj vlastní malý dort, o který se nemusí dělit s ostatními (ano, tentokrát můžete být trochu sobečtí). Je to super volba na párty!
Také v poslední době objevuji kouzlo cupcakes ;) Určitě je to jedna ze super věcí, kterou Amerika dala světu :))
OdpovědětVymazatA mimochodem - užívej si školy a do práce moc nepospíchej. Pak budeš chtít zase zpátky :)
Cupcakes jsou ohromně efektní na těch jejich pyramidových stojáncích, viděla jsem je ale jen na zahraničních fotkách.
OdpovědětVymazatLíbily se mi jako efektní svatební dort.
Jednotlivé kousky se snáze zdobí, než jeden veliký dort, což nahrává domácímu pečení i pro méně zdatné cukrářky.
moc hezké, jako vždy, jen ta velká písmena v nadpisu jsou zbytečně amerikanizujicí - pravopis:-)
OdpovědětVymazatOpět fenomenální fotografie i čtivý recept. Jak už jsem tu psala, nemám americké recepty v oblibě. Cupcake mi také moc nechutnají, bývají suché a krém příliš těžký a sladký. Nicméně jsou velice efektní a pro oko velmi vábivé :-D. Přesně jako ty Tvé :-).
OdpovědětVymazatMilá Catalinko, chceš mě zabít? Nádherné fotky, které u mě spouští Pavlovův reflex!
OdpovědětVymazatPetr: Já vím :D Naši mi to taky říkají, ale když té školy už bylo moc :D
OdpovědětVymazattoffo: No vidíš, to by mě nenapadlo - byl by to určitě originální svatební dort :)
Anonymní: Děkuju :) Já normálně velká písmena v nadpisech nepoužívám, ale ten krém se přímo tak jmenuje, tak jsem se rozhodla ponechat původní pravopis stejně jako u těch cupcakes :)
coco-choc: Děkuju moc :) Zkusím najít nějaké vláčné :D
HaF: Nee, to určitě nechci :D Jenom nalákat k malému zhřešení formou konzumace něčeho sladkého :) Děkuju moc :)
Co dodat, když už tu bylo vše řečeno. Nádherné fotografie, které u mě automaticky spouští Pavlovův reflex :-) le k pečení mě asi tentokrát nesvedeš, protože mám prostě radši "mokřejší" a vláčnější buchty či dortíčky a kombinace sladkého máslového krému by můj (i když celkem mladý) žlučník asi zahnala na neodvratný ústup.
OdpovědětVymazatAle fotky i popis receptu jsou prostě úžasné, o tom není pochyb!
Madla: Děkuji :) Vím přesně, jaký typ buchet máš na mysli (ty mám taky nejradši) :) Jak už jsem psala coco-choc, budu pátrat po "mokrých" cupcakes :)
OdpovědětVymazatOpravdu efektní, líbivé - a jistě dosti dobré, když měly na uvítací party úspěch! A to je hlavní :)
OdpovědětVymazatMáš pěkné fotky.
vilemina: Moc děkuju :)
OdpovědětVymazatahoj :-) chtěla bych na víkend upéci cupcakes... ale ještě nikdy jsem je nedělala... já spíš muffiny, nadýchanější. ale teď bych chtěla slavnostnější, nazdobenější. nemáš typ na jiný krém, aby to nebylo tak máslové? něco jiného, čím se zdobí cupcakes? děkujuu
OdpovědětVymazathappy.lenulka: Na cupcakes můžeš použít klasický máslový krém s pudinkem, smetanu ke šlehání (se ztužovačem) - i když to není úplně ono. Pokud chceš vyloženě svěží krém, mým oblíbencem je tento: http://catalinapece.blogspot.com/2011/05/kumquatove-korenene-cupcakes-s-creme.html. Cupcakes jsou podstatně sušší než muffiny, takže pokud je chceš vlhčí, doporučuji mléko v receptu nahradit podmáslím - budou vláčné :) Omloouvám se za tak pozdní odpověď, byla jsem na dovolené bez přístpu k internetu, tak doufám, že ti to aspoň trochu pomůže :)
OdpovědětVymazatMám dotaz. Kde se dá sehnat vanilkový extrakt?
OdpovědětVymazatAnonymní: Ahoj :) Vanilkový extrakt se dá koupit např. v Marks&Spencer (stojí okolo 100kč) nebo si ho můžeš velice snadno udělat doma: 0,5l vodky dáš do sklenice, přidáš 4 rozkrojené vanilkové lusky, protřepeš, zavíčkuješ a za 6-8 týdnů máš parádní domácí extrakt :) Já si ho tak dělám už asi rok a nemůžu si to vynechválit :)
OdpovědětVymazatDěkuji! :)
VymazatAhoj :) Mohla bys mi prosím prosím poslat na email přesný recept na tu Německou variaci krému na cupcakes? Máslo s cukrem mi přijde moc těžké a sladké... Chtěla bych to odlehčit pudingem, ale nevím jak na to, kolik čeho a jaký je postup... děkuju moc moc
OdpovědětVymazatGabrielle
Gabrielle.M@email.cz
Ahoj :) Žádný problém! Už bys to měla mít na emailu :))
VymazatAhoj, zkusila jsem udělat cupcakes a upřímně řečeno z toho krému se mi dělalo špatně. Vůbec sladký až moc a všechen krém jsem vyhodila. Zkoušela jsem udělat krém, ze sýru typu Philadelpia a krém chutnal super. Zkus taky :) snad nebude muj nazor moc vadit, R.
OdpovědětVymazatAhoj, neboj, tvůj názor určitě nevadí :) V článku píšu, že to je tradiční krém, jak ho dělají v Americe a chtěla jsem ho pouze ukázat :) Má spoustu příznivců ale taky odpůrců. Jinak ze sýru apod. mám taky moc ráda :)) Když k tomuto krému přimícháš právě Philadelphiu (nebo tak něco), tak je to taky dobré.
VymazatAhoj Catalina. Super recet je skvelou inšpiráciou. Zaujímalo by ma, či krém nieje náchylny k roztápaniu hlavne v lete(júl-červenec), konkrétne pri prenášaní v aute a následnom pár-hodinovom vystavení. Chcela by som si upiecť takéto koláčiky na svadbu. Ďakujem za odpoveď. Renáta.
OdpovědětVymazatDěkuju :) Podle mě je tento krém právě jeden z těch stabilnějších a vydrží pár hodin mimo lednici (mamka ho měla na cupcakes, které nesla do práce, takže byly cca 5 hodin v teple a krém držel). Samozřejmě platí, že čím víc cukru, tím stabilnější, ale zase o hodně sladší.
VymazatAhoj, tvoje recepty jsou fakt super inspirace :) Chci se zeptat ohledně tohoto krému, jak moc na cupcakes ztuhne? Přemýšlela jsem, že bych je nazdobené poslala poštou a chci aby to nějak vydrželo v tý krabičce. Nebo nemáš tip na krém, který by vydržel? Díky moc :)
OdpovědětVymazatMoc děkuju, ztuhne hodně, hlavně pokud ho dáš vychladit, pak mu trvá i dlouho, než zase rozměkne. Rozhodně můžu říct, že je to jeden z nejpevnějších krémů. Např. odlehčené krémy (s pudinkem) měknou celkem rychle. Jediné, čeho se fakt obávám, je česká pošta - nevím, nevím, jestli by cupcakes přišly tak,jak jsi je poslala, kdyžtak určitě celou krabici popiš nápisy typu pozor křehké, nepřevracet apod. :)
VymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatmohla byste mi prosím také poslat recept na krém s pudinkem?
Moc Vám děkuji, Jana (s.berry@email.cz)
Dobrý den :) Recept jsem Vám poslala na email :)
VymazatTaky bych chtela moc moc poprosit o ten recept na krem s pudinkem?? Muzu do toho kremu pak pridat i to barvivo potrav. kdyz chci aby byly barevne? dekuju:) radussshka@seznam.cz
OdpovědětVymazatAhoj, recept včetně rady o barvení jsem ti poslala na email :)
VymazatAhoj, mohla bych Tě taky poprosit o recept na krém s pudinkem popř. jiný vhodný na cupcakes? A ještě se chci zeptat, jestli nemáš zkušenost třeba i s nějakou náplní - po upečení udělat otvor, naplnit např, ovocnou směsí a nahoru krém nebo s náplní rovnou péct. Viděla jsem někde, že náplň je např, zmražená, do formy se odměří těsto a náplň se dá do něj nebo po několika minutách pečení. Díky Martina (mahita@centrum.cz)
VymazatA samozřejmě děkuji za rady, postup a krásné fotečky :-) Martina
VymazatAhoj Martino, recept na vanilkový krém jsem právě přidala, pokud bys ho stále chtěla :) Tady je: http://catalinapece.blogspot.com/2015/07/kakakove-cupcaky-s-cokoladovym-kremem.html
VymazatAhoj chtěla bych se zeptat jak dlouho se dají skladovat :) a když udělám ten krém z pudingu můžu to dát do lednice i s tím krémem?
OdpovědětVymazata ještě vydrží to půlhodinovou cestu tramvají a v krabici:D
VymazatZhruba ty 2-3 dny by vydržet měly :) Krém vydrží určitě déle, ale těsto pak už není tak dobré (vysušuje se), nejlepší je právě ty první 3 dny. Tenhle krém musí být v lednici, takže cupcakes určitě skladovat tam. Myslím, že cesta není zas tak dlouhá, takže by krém měl přežít ve zdraví, jenom pozor na velké otřesy :))
Vymazatahoj, krásné fotečky. Já cupcakes miluju!! mohla bych taky poprosit o ten recept na krém s pudinkem? máslový mi taky přijde moc sladký. moc děkuji. hanastrelcova@seznam.cz
OdpovědětVymazatDěkuju moc :) Recept jsem ti poslala na email. Dobrou chuť přeju :))
Vymazatna tohle se nehorazne tesim :)) nemuzu se dockat az je delat a hlavne az je ochutnam :O :)) me oblibene chute dohromady :)
OdpovědětVymazatTo jsem moc ráda, že tě zaujaly :))
VymazatAhoj, chtěla bych se zeptat jestli by se dal na krém použít i obyčejný cukr krystal, moučkový mi zrovna došel :) Děkuji za odpověď.
OdpovědětVymazatNiky
Ahoj Niky, krystalový cukr určitě do krému nedávej, protože i moučkový se v něm zcela nerozpustí, natož pak krystal. Mezi zuby by ti skřípal cukr :) Ale můžeš si udělat moučkový cukr tak, že ten krystalový dáš do sekáčku/mixéru a budeš ho chvíli mixovat, jako když meleš ořechy :)
VymazatAhoj,mohla bych tě také poprosit a ten pudinkový krém nebo jestli máš ještě nějaký jiný?
OdpovědětVymazatPředem děkuji ;)
J.svobodova95@Gmail.com
Ahoj, recept jsem ti poslala na email :)
VymazatTak dnes ich zvladla moja skoro desať ročná dcérka, všetkým chutili.
OdpovědětVymazatTo jsem moc ráda a dcerka je šikulka!
Vymazatahoj, mohla bych tě také poprosit o ten pudinkový krém? :-) Jinak obdivuji všechny recepty, jsi hrozně moc šikovná.
OdpovědětVymazatpředem díky
rezankovapetra@seznam.cz
Ahoj, recept jsem ti poslala na email.
VymazatDěkuju :)
Ahoj, mohla bych taky poprosit o recept na odlehčený vanilkový krém? Tvůj blog mám moc ráda, tak doufám, že porazíš prokarastinaci :) Děkuji moc, můj email avbi2908@gmail.com.
OdpovědětVymazatAhoj, určitě :) Měla bys ho mít v poště.
VymazatA děkuju!
Chtěla jsem se dneska poprvé v životě pokusit o cupcakes, a to podle tohohle receptu :) Jdu si nechat změknout máslo, vlezu do lednice a tam poslední kousíček másla. Jdu za mamkou a ptám se "Tohle je všechno máslo? Víc ho nemáme?" Mamka: "jo, co chceš dělat?" "No chtěla jsem dělat cupcakes.." Mamka "No ale je tam margarín, to je to samý.." "Neni, a navíc v receptu je máslo" "Prosimtě, je to to samý, ty s tim naděláš.." "No, tak to tam místo holandskýho kakaa můžu dát granko, místo vanilky vanilkovej cukr a tak dále, žejo.." :D Naše neverending hádka o nahrazování surovin :D Nakoupim máslo (vzpomněla jsem si na tři ingredience francouzský kuchyně - máslo, máslo a máslo:)) a pak poreferuju :)
OdpovědětVymazat:D Upřímně jsem se u tvého komentáře zasmála, protože přesně to se mi stává. Mám v plánu něco upéct a najednou není máslo, kakao, mléko... Nesmíš se na mamku zlobit :)) Doufám, že budou chutnat :)
VymazatAhoj,
OdpovědětVymazatzítra se též chystám na cupcakes, řádně jsem se připravila a jen podotýkám, že margarín či sádlo se do máslového krému přidává jen jako vedlejší složka, neboť máslo má přirozeně v pokojové teplotě tendenci měknout a řídnout. Používají speciální tuk, jež je složením velmi podobný našim rostlinným margarínům či sádlu. :-)
Sladkostem zdar!
Ahoj, přeju zábavu u pečení a samozřejmě dobrou chuť :) S tím sádlem nebo margarínem v těch receptech to nebylo myšleno jako vedlejší složka, ale opravdu to byl jediný tuk, co do krému přišel :D Každopádně krém jenom s máslem dělám odjakživa a bez problémů vydrží pevný i celý den, v parném létě půl dne, pak už je dost měkký, ale zase tak dlouho by nesnědené cupcaky nevydržely (respektive by skončily v ledničce) :D
VymazatPekla jsem přesně podle receptu...nic jsem nevynechala a dala si opravdu záležet. Dortíky se mi při pečení úplně vylily v košíčků a navíc jsou i po 20 min pečení úplně tekuté:(( nechápu...
OdpovědětVymazatTo je mi moc líto, ale jsi si jistá, že jsi nic nevynechala/nespletla se v gramáži? To těsto ani syrové není tekuté, takže není možné, aby se neupeklo nebo teklo.
VymazatAhoj, chtěla jsem se zeptat, jak dlouho šleháš ten krém, kterým pak zdobíš? Cupcaky miluju, peču je v různých kombinacích, ale vždy ztroskotám na klasickém máslovém krému. Cukr mi v něm vždycky křupe. Bohužel nemám pákového kuchyňského robora, který by máslo s cukrem šlehal za mě a musím se spokojit s ručním a tam nemám asi takovou trpělivost. Přemýšlím, jestli ten cukr křupe právě z důvodu, že ho s máslem šlehám krátkou dobu. Podařil se mi jen jednou a to za přispění horké vody a asi dvaceti minut šlehání, po kterém mi málem upadla ruka.
OdpovědětVymazatBudu ti vděčná za odpověd!
Hürrem
Ahoj Hürrem, moc dlouho ne - tak 5, maximálně 10 minut. Ale u tohoto krému můžeš šlehat třeba tři hodiny a ten cukr ti tam prostě křupat bude - v samotném másle se nerozpustí, na tom je tenhle krém založený. Pokud chceš krém s rozpuštěným cukrem, musíš ho něčím nastavit - např. kaší/pudinkem apod. Jinak já taky nemám toho pákového robota, šlehám všechno pěkně ručním :D
VymazatAhojky, tohle byla moje prvotina, nudila jsem se asi před měsícem doma s chřipkou, tak jsem se rozhodla zkusit něco upéct. A kupodivu se vše povedlo! :D Sice jsem potřebovala víc formiček, ale asi ty moje jsou menší. No a pak byl problém se změklým máslem, jako vařením nepolíbená jsem ho strčila do mikrovonky, no hádejte, jak to dopadlo. :D
OdpovědětVymazatHrozně se mi líbí tvoje propracované detailní recepty, pochopí to i úplný začátečník. ;) Teď už mám za sebou několik várek muffinů, domácí zmrzlinu a chystám se na chocolate chip cupcakes (mám recept od kamarádky z Ameriky, tak by měly být bezvadné) a apple pie, tak snad se to povede...
Péťa
Páni, to jsem moc ráda, že jsi začala takhle péct :) Všude kolem je tolik receptů, že mi strašně chybí čas, abych to stihla všechno upéct, takže se taky pořád na něco chystám :D
VymazatRybička: Ahoj, včera jsem zkoušela podle receptu vyrobit cupcaky a vyšlo to na jedničku! Jen mi docela vyběhly, takže při druhé várce už jsem plnila košíčky těstem jen do 3/4. Ale celkově paráda - díky skvělému receptu a popisu:). Moc děkuju za tenhle úžasnej blog, držím palce, ať se daří ho dál rozvíjet :).
OdpovědětVymazatNení zač, jsem moc ráda, že se povedly a chutnaly :)
Vymazat