pátek 22. července 2016

Ovocné dortíky s mandlemi, smetanou a matcha sirupem

Předtím jsem tu o těch svých zkouškách psala tak nějak vágně, protože jsem se fakt bála, že to zakřiknu (anebo budu mít ostudu, když to nedám :D), ale protože dopadly dobře, tak už můžu s klidem v srdci říct, že šlo o státnice, takže vlastně nic důležitýho. Po státnicích jsem potřebovala asi deset dnů na to, abych se sebrala, protože jsem byla jak po lobotomii, a pak už to začalo být zase dobrý. Zrovna v té době se nám doma nahromadilo pár deset kilo jahod, takže nadešel čas na pořádný jahodobraní. Tenhle recept jsem dělala poprvé už strašně, ale vážně strašně dávno a od té doby ani jednou, měla jsem u něj v sešitě poznámku, že ho mám určitě udělat znovu, a tak se po nějakých osmi letech konečně dočkal. A hned dvakrát.

Ještě skoro už tradiční kolečko o tom, že slibovaný další recept z GoT kuchařky přijde už jako doopravdy příště! Když předtím jsem se potřebovala učit, pak zase znovuobnovit mozkovou činnost a teď je sezóna ovoce, takže se hodí spíš něco, co v zimě úplně připravit nejde. Ale přísahám, že příště už ta zima skutečně přijde! Mimochodem koho čekají státnice, mám k dispozici jednu skvělou radu, která stoprocentně funguje. Nezačínejte se učit předčasně ani příliš pozdě :D Jednou jedinkrát jsem se k něčemu donutila s výrazným předstihem a totálně mě to utvrdilo v tom, že to není správný přístup pro studenta :D Poslední týden před státnicemi, kdy normální student je tak v půlce učení, by se měl dostavit ten adrenalinový nášup, který zajistí maximální výkonnost a neuvěřitelnýho pamatováka, ale když jsem začla tak brzo, zbyl mi akorát pocit, že lepší bude beztak umřít, protože si nic nepamatuju a všechno je příšerný, všichni jsou příšerní a nic horšího už přijít nemůže. A když už byl konečně konec, prospala jsem zhruba dva dny, pletla slova a tak. Takže rozhodně radostné období, na magisterský státnice se těším už teď!

Původní recept na dort jsem odněkud vystřihla, netuším vůbec, co to bylo za časopis, ale podle mých pradávných poznámek to mělo nějaký mouchy - tenkrát mi nestačil krém. Letos jsem to vzala v potaz a udělala samozřejmě další změny :D Původně to byl recept na klasický dort, já ho tentokrát zkusila ve formě mini dortíků. Jsou sice pracnější, ale těsta je méně, krému víc (což já ráda) a na talíři to pak taky vypadá přece jen lépe (aspoň v mém podání, protože krájení dortů mi jinak moc nejde). Každopádně hned po dvou dnech bylo vyžadováno opakování, se kterým jsem se už moc patlat nechtěla v tom vedru, protože při těch tropických teplotách mám znovu sebevražedný myšlenky a modlím se za příchod zimy. Takže jsem to udělala ve formě klasického dortu, což bylo taky moc dobrý, ale zkrátka ve formě zákusků jde o efektnější dezert.

V případě dortíků těsto rozetřu v tenké vrstvě na dva plechy, po vystydnutí z něj pak vykrojím kolečka a je to. Vychází to zhruba na 12 dortíků + odkrojky pro hladového pekaře, krém stačí tak akorát. I na klasický dort dělám jednu dávku krému a těsta tak, jak je uvedeno v receptu. Tím, že jsem u dortíků nanesla i vyšší povrchovou vrstvu krému, došlo k tomu, že mi taťka odmítal věřit, že ty dortíky byly promazaný jen jednou, a u dortu (na kterém je jasně vidět jen jedna silná vrstva krému uvnitř a tenčí pomazaní povrchu) si myslel, že jsem to ošidila! A to teda ne! :D

Co se týče náročnosti, je to fakt hodně snadný a relativně rychlý, i když výsledek by mohl strašit náročností. V těchto vedrech je to ideální volba, protože trouba nepeče dlouho a v kuchyni se člověk taky nezdrží. Jako ovoce jsem použila jahody, protože - jak už jsem psala v úvodu - se jich doma sešlo takový menší množství, ale skvěle se hodí i maliny, borůvky nebo kombinace rybízu, malin, ostružin... zkrátka nějakého bobulovitého nebo měkkého ovoce, co není příliš sladké (např. mango by se mi k tomu úplně nehodilo, ale možná si to dám jako bojovku k vyzkoušení). Krém je ze smetany ke šlehání a kysané smetany, měl by se teda použít ztužovač, aby to nějakou tu chvíli drželo pevně jako skála (a taky drží!). Samozřejmě jsem zjistila, že doma už žádný nemám a na cestu do obchodu jsem byla moc líná vyčerpaná z učení, ale díky všemocnému internetu jsem objevila radu použít škrob (a když se pak člověk koukne na složení ztužovače, je to v podstatě škrob a nějakých pár přísad) a od téhle chvíle už budu používat jen jeho jediného :D Funguje to krásně. Teď jen doufám, že nejsem poslední, kdo na to přišel, když tak budu dělat, že jsem o tom věděla celou dobu!

Ještě poslední poznámka k dortíkům, na jejich vytvoření jsem použila takovou super sestavu z Lidlu, kde jsou čtyři ráfky na mini dortíky (čtyři kovové kruhy o průměru 7,5 cm a výšce 5,5 cm), kterými jsem vykrojila kolečka z korpusu, jedno dala na dno ráfku, naplnila krémem a jahodama, přikryla druhým kolečkem a nechala chvíli v lednici ztuhnout, pak pomocí takového "vytlačovače", který byl součástí balení, vytlačila zákusek z ráfku ven a bylo to. Pro představu to vypadá přesně takto. Rozhodně to jde udělat i bez toho, akorát to bude stát trošku víc nervů. Já jsem z té sady akorát strašně nadšená, tak ji používám všude tam, kde to jde. Už se těším, jak ji vyzkouším na mini verzi tohoto dortu. Ale teď už ten slíbený recept na dnešní dortíky.
Ingredience:
Korpus:
4 vejce, žloutky a bílky oddělené
195 g cukr krupice
strouhaná kůra z 1/2 citronu
1 lžička vanilkový extrakt
75 g hladká mouka
75 g škrob (bramborový či kukuřičný)
1 lžička kypřící prášek
Krém:
375 ml smetana ke šlehání
10 g kukuřičný škrob
50-80 g vanilkový cukr moučka
300 g kysaná smetana
Sirup:
2 vrchovaté lžičky medu
1/2 až 2 lžičky vody
1/4 lžičky prášku čaje matcha
Zdobení:
citronová šťáva
100 g mandle, mleté nebo plátky
cca 600 g ovoce

Postup:
Korpus: Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny, přidáme citronovou kůru a vanilkový extrakt a prošléháme do smísení. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který jemně vmícháme do žloutkové pěny. Mouku, škrob a kypřící prášek smícháme a po částech přimícháme do těsta. Těsto rozetřeme v tenké vrstvě (cca 1 cm) na dva plechy vyložené pečícím papírem (a v případě dortu jednoduše nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy). Pečeme v předehřáté troubě na 180C asi 10 až 15 minut (v případě dortu déle, protože vrstva těsta je vyšší - asi 20 až 30 minut) do zezlátnutí. Vyndáme z trouby a necháme vystydnout.
Krém: Smetanu se škrobem a cukrem vyšleháme dotuha a pak opatrně vmícháme kysanou smetanu a ještě jednou krátce prošleháme.
Sirup: Do rendlíku dáme med, vodu a čaj matcha. Na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme do mírného zhoustnutí. Pak necháme vystydnout tak, aby byl sirup polotekutý asi jako tekutý med (když sirup vystydne úplně, je hutný a neteče, ale stačí ho opětovně lehce ohřát).
Sestavení: Z korpusu vykrojíme sudý počet koleček (průměr okolo 7 cm), každé lehce pokapeme citronovou šťávou. Na jedno kolečko vždy naneseme krém, poklademe ovocem (v mém případě plátky jahod), přitiskneme druhé kolečko korpusu a dáme krátce ztuhnout. Pak potřeme krémem povrch a celý obvod zákusku, který ozdobíme mletými mandlemi (nebo plátky mandlí). Povrch zákusku ozdobíme ovocem a pokapeme sirupem. Dáme vychladit do lednice aspoň na tři hodiny.

  • Mandle (nebo plátky mandlí) je dobré pro zvýraznění jejich chuti opražit na pánvi.
  • Jako ovoce lze použít jahody, maliny, borůvky, rybíz apod. - ideální je měkké a lehce kyselé ovoce.
  • Množství cukru v krému záleží na chuti ovoce, v případě, že použijete rybíz, je lepší dát cukru víc, v případě jahod a malin stačí méně.
  • Pokud máte tekutý med, do sirupu použijte méně vody (0,5 lžičky), pokud je med tuhý jak beton, dejte vody více (2 lžičky).
  • Nejlépe chutná druhý den, když korpus dostatečně nasákne vlhkost z krému, v tom to případě je lepší nechat závěrečné zdobení ovocem a sirupem až na dobu krátce před podáváním, aby ovoce vypadalo a bylo čerstvé.

Závěr:
Občas jsou ty nejjednodušší věci i nejlepší. Korpus je sladký dostatečně, krém jen mírně a ve výsledku se to pěkně doplňuje ještě s ovocem a kyselostí citronové šťávy. Sirup chutná trochu jako čaj, ale hlavně má super barvu, z té nepřestanu být nadšená asi nikdy. Mamka normálně matchu moc nemusí (nebo spíš vůbec), ale tady jí nevadila, dokonce jí chutnala :D Nevím, jestli to všem vážně tak moc chutnalo, nebo byli rádi, že jsem po měsíci a půl konečně něco zas upekla, každopádně si to vyžádalo okamžité opakování. Takže za mě naprostá spokojenost a jsem ráda, že jsem se do toho po těch letech znovu pustila.

4 komentáře:

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)