neděle 29. května 2011

Croquembouche (Piece Montée)

Je konec května a někteří byste možná čekali, že bude následovat další výzva The Daring Bakers. Bohužel tomu tak není a nebude. Alespoň ne tento měsíc. Opravdu jsem ji chtěla udělat, protože je to čokoládový "markýz" a já jsem velký čokoholik, ale tento dezert vyžaduje mražení. A to je právě to, co si teď nemůžu dovolit. Náš mrazák je totiž trošku víc než jen přeplněný různými věcmi (maso, zelenina, ovoce, ryby atd.) a v žádném případě bych tam nenacpala celý plech na pečení/pekáč. Lucie ani Meg tento problém naštěstí neměly, a tak se u nich můžete podívat na krásné a opět velmi originální zpracování! Pak jsem měla ještě jeden osobní důvod a to ten, že v květnu mají naši narozeniny. Jo, jo, oba dva se narodili v květnu. Mamka přišla na svět 25. května a taťka o dva dny dřív - 23. května. Sice to nebylo ten stejný rok, ale přesto si myslím, že to něco znamená. Možná právě to, že si byli souzeni (a taky proto jsou spolu už víc jak 20 let). Každopádně jsem je chtěla překvapit něčím úžasným. Chcete vědět, co to bylo?

Jak už název napovídá, bylo to Croquembouche (čti krokenbuš). Tento ohromující dort přišel z Francie před dávnými časy. Jeho stvořitelem je slavný francouzský šéfcukrář Antoine Careme, který žil v 18. století (a taky v 19., ale jenom krátce). Croquembouche je z francouzského "croque en bouche", což doslova znamená "křupnutí v puse". Ptáte se proč? Je to vysoký kužel tvořený profiteroly (o těch se rozpovídám za chvíli) a ozdobený karamelem, francouzskými mandlemi (mandle v barevné cukrové polevě) a květinami, ale v dnešní době může být ozdobený více méně čímkoliv - čokoládou, ovocem (kandovaným či čerstvým), různými cukrovinkami atd. Všechny tyhle komponenty jsou spojeny dohromady tvrdou křupavou karamelovou polevou - takže když kousnete do jednoho z profiterolů, je nejdřív křupavý, pak měkký a pak krémový. Proto se mu říká Croquembouche.

Další název tohoto dezertu je Piece Montée (čti pís monté), což by se dalo přeložit jako "kus hory". Kuželový tvar může být přetvořen do zcela jiného (viděla jsem např. nádherný "croquembouche" hrad!). Ve Francii to je nejpopulárnější svatební dort.

Než se dostanu ke svému obvyklému povídání, budu se věnovat více teorii. Na paškál si vezmeme profiteroly. Profiterol bych přirovnala k takovému mini-větrníku, který ovšem není prokrojený. Je to druh francouzkého pečiva z těsta "pate a choux" (čti paté a šů), které nejspíš znáte jako odpalované těsto. Toto je jediný druh těsta, které se před pečením ještě vaří = odpaluje, a tento postup zajistí, že během pečení se jeho objem ztrojnásobí. Samotná upečená kulička se ještě profiterolem nazvat nedá. Teprve až po naplnění cukrářským krémem - ve francouzštině crème pâtissière - vznikne profiterol.

Crème pâtissière (čti krém patysié) je typ krému, který je zahuštěný škrobem (obvykle kukuřičným). U nás se mu občas říká žloutkový nebo cukrářský krém. Hlavně ho nezaměňujte s pudinkem - ten je něco naprosto jiného. Sestává pouze z pár základních ingrediencí: plnotučného mléka, vajec, žloutků, škrobu a cukru. Pak se přidávájí další ochucovadla jako je vanilka (to nejzákladnější a nejobvyklejší), čokoláda, káva, kokos, karamel atd. Možností je nepřeberné množství. Tento krém se používá v mnoha francouzských dezertech - profiterolech, eclairs (u nás známé jako "banánky"), mille-feuille, dortech (= gâteaus) atd.

Protože moji rodiče mají narozeniny téměř ve stejný den, tak taky společně slaví. To je docela výhodné, protože nemusím připravovat dva narozeninové dorty (ne, že by mi to vadilo, ale i tak :D) a bát se, že mamka bude mít lepší dort než taťka a naopak. Není to poprvé , co jsem croquembouche dělala. Poprvé to bylo přesně před rokem, kdy to shodou okolností byla květnová DB výzva. Tenhle dort mi naprosto učaroval a hádám, že stejně tak ostatním. Je něčím naprosto jiným, než co jsem kdy viděla. Sestra tenkrát byla moje "parťačka" co se přípravy týče. Dort byl obrovským hitem, ovšem měl své mouchy, kterým jsem se tentokrát chtěla vyhnout. Naše profiteroly se nenafoukly tak, jak bychom chtěly. Taky jsme úplně nepochopily celou tu věc se sestavením, takže nakonec jsme jako podpůrnou strukturu použily skleněnou misku. Musím ale říct, že konečný výsledek byl opravdu pěkný piece montée, teda dokud byl netknutý. Když jsme ho začly jíst, miska byla odhalena a kouzlo se tak trochu vytratilo :D Každopádně to bylo vynikající a uvízl mi v paměti. Takže tento rok jsem se rozhodla pro rodiče udělat dokonalé croquembouche.

Miluju crème pâtissière. Už jsem dělala ten klasický vanilkový, kávový, čokoládový (můj zatím nejoblíbenější), meruňkový a kokosový. Všechny chutnaly skvěle, ale opět jsem musela vyzkoušet nějaký jiný. Rodiče mají moc rádi jahody, čili ani jsem nemusela dlouho přemýšlet. Avšak jeden druh krému by nestačil, a tak jsem se rozhodla udělat ještě karamelový krém. Ten jsem už dělala (recept je ze stránek Marthy Stewart), instrukce jsem následovala do slova a do písmene a skončila se spáleným karamelem (a rozhodně nejsem jediná) a navíc se celý postup zdál zbytečně komplikovaný. Takže tentokrát jsem si postup v receptu trochu upravila a krém se podařil na jedničku!

Co se týče polevy, tradiční je karamel (recept na něj mám ze stránek About). Ztuhne opravdu rychle a v rozhodně se nestane, že by se vám vaše dílo zhroutilo. Nicméně karamel je docela tvrdý, takže když dělám tuhle polevu, používám menší množství cukru a zahřívám to všechno na nízkém plamenu, aby se mi karamel nespálil. Pak ho dám na chvíli stranou vychladnout a okamžitě do něj začnu namáčet jeden profiterol za druhým a lepit je na papírový kužel. Ujistěte se, že vrstva karamelu na profiterolech je opravdu tenká, jinak bude jejich konzumace trochu nepříjemná. Na druhou stranu můžete jako lepící polevu použít čokoládu, ovšem v tom případě nedoporučuju použití papírového kuželu, protože čokoláda tuhne hodně pomalu a hrozí, že vám profiteroly budou odpadávat (nebo byste je tam mohli připevnit párátky, ale to nevypadá zrovna moc vzhledně). Je to tedy na vás. S karamelem je to podle mě snazší a jistější.

Na podpůrnou kuželovou konstrukci je nejlepší použít obyčejnou lepenku, ze které vyrobíte kužel, obalíte ho pečícím papírem a budete na něj profiteroly "lepit" polevou. Tady je parádní video, které vám ukáže, jak si takový kužel vyrobit doma (i když je to anglicky, určitě to pochopíte). Ovšem dort můžete udělat i bez toho jen tak, že profiteroly budete lepit na sebe. V tom případě jich možná budete potřebovat víc, abyste udělali velký dort, protože bez kuželu nemůže být dutý - croquembouche by nedržel tvar a nejspíš by se vám zhroutil.

Své croquembouche jsem ozdobila francouzskými mandlemi, perníčky ve tvaru srdíček, bílou čokoládou a karamelovými spirálami. Chtěla jsem, aby moje piece montée vypadalo "čistě", což teoreticky působí víc elegantně. Ozdobit ho ale můžete úplně jinak podle své fantazie.

Všechny recepty, které jsem pro Croquembouche použila, jsou takovým shrnutím mnoha receptů, které jsem četla na francouzských stránkách a knihách (s tímhle mi pomohla sestra, protože já narozdíl od ní francouzsky ani nežbleptnu - se mnou si pokecáte jen česky, anglicky a trochu španělsky :D). Tento recept na pate a choux je  mým oblíbencem a jsem s ním vždycky naprosto spokojená - pokaždé mi všechno krásně vyběhne, ačkoli recept z DB výzvy nebyl vůbec špatný, tento se mi zdá lepší.
Ingredience:
Pâte a choux:
250 ml mléko
95 g máslo
velká špetka soli
12 g cukr krupice
150 g hladká mouka, prosátá
5 vajec střední velikosti!!
Jahodový crème pâtissière:
250 ml plnotučné mléko
25 g kukuřičný škrob
120 g cukr krupice
1 velké vejce
2 velké žloutky
30 g máslo
1/2 vanilkový lusk
200 g jahodové pyré
Karamelový krém:
300 g cukr krupice
480 ml smetana ke šlehání
60 g kysaná smetana
1 lžička čistý vanilkový extrakt
špetka hrubé soli
Karamelová poleva:
200 g cukr krupice
80 g kukuřičný sirup
60 ml voda
Dekorace:
100 g kvalitní bílá čokoláda
20 francouzských mandlí
10 ozdobených perníkových srdíček

Postup:
Pâte a choux: V pánvi na středním plamenu smícháme mléko, máslo, sůl a cukr. Za občasného míchání přivedeme k varu. Jak začne směs vřít, odstavíme z plotny a vmícháme mouku. Mícháme do úplného vmísení. Vrátíme na hořák a tzv. odpalujeme, dokud se těsto trochu nevysuší a nezačně odlepovat od stěn pánve. Toto je velmi důležitá část a zabere zhruba od 5 do 10 minut. Zda je těsto vysušené, poznáte podle tenké vrstvičky těsta přilepené ke dnu pánve - nesnažte se ji odstranit, prostě ji tam nechte. Přendejte těsto do mísy a vařečkou ho míchejte asi 2 minuty, aby lehce vystydlo (teplota těsta by neměla být vyšší jak 60C). Přidejte jedno vejce. Nejdřív se těsto nebude chtít smísit, ale nakonec se tak stane, jen pokračujte v míchání. Když pak těsto připomíná suchou bramborovou kaši, je čas přidat další vejce. Každé vejce dobře zapracujte do těsta. Těstem naplňte cukrářský sáček s jednoduchou špičkou širokou 1 cm. Na vyložený plech nastříkejte malé hromádky 2 cm od sebe. Každá hromádka by měla být 2,5 cm vysoká i široká (je lepší je dělat spíš vyšší než širší). Prstem namočeným v teplé vodě jemně zamáčkněte jakékoliv špičky, které se vytvoří na hromádkách vlivem stříkání. Pečte v dobře předehřáté troubě na 200C asi 10 minut (NEOTVÍREJTE troubu během této fáze, jinak skončíte s plochými placáky!!), pak teplotu snižte na 170C a pečte dalších 3 až 6 minut (nyní už můžete plech otočit, abyste zajistili rovnoměrné pečení). Vypněte troubu a nechte v ní budoucí profiteroly ještě 5 minut. Teď je z trouby vyndejte a nechte zcela vychladnout.

Jahodový crème pâtissière: Z 250 ml mléka odlijte trochu do mísy a rozmíchejte v ní škrob. Pak do ní zašlehejte nejdřív celé vejce a pak oba žloutky. Zbylé mléko dejte do hrnce, přidejte cukr, dřeň z vanilky i samotný vanilkový lusk. Tuto směs přiveďte k varu a pak z ní trochu odlijte do mísy s vaječnou směsí. Tu stále šlehejte, aby se vám vejce teplem nezdrcla. Zbylou horkou mléčnou směs dejte opět na hořák a nalijte do ní tenkým pramínkem teplou vaječnou směs, přitom stále šleháte. Nepřestávejte šlehat!! a přiveďte k varu. Krém začne houstnout. Vařte asi minutu, pak odstavte z plotny, stále šleháme. Přidáme máslo, odstraníme vanilkový lusk a vmícháme jahodové pyré. Krém nalijeme do mísy, okamžitě přímo na něj přitiskneme potravinářskou fólii (aby nevznikl škraloup) a necháme trochu zchladnout. Pak dáme do lednice aspoň na 2 hodiny.
Karamelový krém: Cukr zahříváme ve větší pánvi na středním plamenu, až cukr zkaramelizuje na jantarovou barvu (dávejte pozor! - tmavě jantarová znamená, že karamel je už lehce spálený a nahořklý). Okamžitě odtavte z plotny, nechte 3 minuty chladnout a opatrně vmíchejte 240 ml smetany ke šlehání. Vraťte na mírný plamen a vařte, až se karamel rozpustí a směs začne vřít (to může zabrat i 15 minut). Odstavte z plotny, nalijte do misky postavené v hrnci s ledovou vodou a za častého míchání nechte karamel 10 minut chladnout. Potom vmíchejte kysanou smetanu, sůl a vanilkový extrakt. Zakryjte a dejte chladit aspoň na 2 hodiny, maximálně na 5 dní. Těsně před použitím vyšlehejte zbylých 240 ml smetany ke šlehání do pevných špiček a jemně ji stěrkou vmíchejte do karamelu. Krátce prošlehejte do ztuhnutí (asi 1 minutu).
Karamelová poleva: V pánvi smíchejte na středním plamenu cukr, vodu a kukuřičný sirup. Míchejte do rozpuštění cukru, zakryjte pokličkou a nechte vařit 2 až 3 minuty. Pokličku sundejte a pokračujte ve vaření za občasného zamíchání, až se barva směsi změní na světle jantarovou. Odstavte z plotny a ihned použijte. Pokud poleva ztuhne, opět ji rozehřejte.
Sestavení: Každý krém dáme do cukrářského sáčku s úzkou jednoduchou špičkou. Dno každého budoucího profiterolu propíchneme touto špičkou a naplníme krémem. Já se snažím mít stejný počet karamelových i jahodových profiterolů. Nejspíš nespotřebujete všechen krém ani profiteroly. Nyní karamelovou polevou přilepte papírový kužel k podnosu, na kterém budete dort servírovat. Dno každého profiterolu namočte do karamelu a přilepte ho na kužel. Začněte u spodku kuželu a pokračujte směrem nahoru. Když je hotovo, je čas na dekoraci. Já jsem čokoládu rozpustila ve vodní lázni a dort jí trochu postříkala. Pak jsem opět použila polevu na přilepení perníčků a mandlí. Nakonec jsem ze zbylého karamelu vyrobila spirály a karamelové "vlasy" kolem dokola. Servírujte co nejdříve!

  • Jahodový creme patissiere je trochu řidší kvůli jahodovému pyré. Práce s ním znamená nepořádek kolem, ale po naplnění z profiterolů naštěstí nevytéká. Já ho chladila přes noc, aby byl co nejztuhlejší.
  • Oba krémy jsou poměrně sladké, ale to je jedině dobře! Samotné choux kuličky "ukradnou" velkou část této sladkosti a dohromady to bude sladké tak akorát - ne moc, ne málo.
  • Karamelový i jahodový krém lze udělat den předem.
  • Můj papírový kužel byl vysoký asi 30 cm a základna měla okolo 15 cm. Použila jsem, tuším, zhruba 80 malých profiterolů, což je přesně množství, na které vám vystačí těsto. Můžete si udělat těsto radši na dvakrát, abyste si byli jistí, že vám pak nebudou profiteroly chybět. Nenaplněné zbylé "profiteroly" pak dáte jednoduše zamrazit a můžete je kdykoli použít.
  • Místo perníčků lze použít jakékoliv sušenky vhodné na zdobení nebo je můžete zcela vynechat.
  • Zajímá vás, jak se to vlastně pak jí? Jednoduše si odlupujete jeden profiterol a pak další a další a další, až tam nezbyde žádný. Díky pečícímu papíru je velmi snadné profiteroly odloupnout, aniž byste si odtrhli i kus papírového kuželu.
Závěr:
Na rovinu říkám, že jsem už docela unavená. Dva dny přípravy (ne celé, ale i tak to bylo náročné), hladovění (abychom byli schopní sníst celou tu věcičku najednou) a konečně - Croquembouche je na světě. Nebo spíš bylo - snědli jsme ho během hodinky. Je to strašlivě dobrý a to se ani nezmiňuju o výrazu obličeje rodičů - plný úžasu a ohromení :D Upečené těsto je lehké jako dech s mírnou mléčnou a máslovou chutí, rozplývá se na jazyku. Jahodový creme patissiere je sladký, lehký, svěží a ovocný - můj velký favorit! Karamelový krém je taktéž lehký, ale zároveň i hutný s úžasně krémovou texturou a perfektní karamelovou chutí. Poleva je opravdu křupavá, ale podařilo se mi udělat vážně tenkou vrstvu, takže to jen lehce křuplo a nikdo se o své zuby bát nemusel :D Moc ráda bych mluvila dál a dál o tomhle králi všech dortů, ale to už by nejspíš nudilo. Zkuste si ho udělat při nějaké výjimečné příležitosti a já se vsadím, že všichni na něj budou zírat se slovy: "Pane Bože!". Na tuto věc se kouká s otevřenou pusou :D

113 komentářů:

  1. Catalina,no toto je uplne DOKONALE!!!si mi vyrazila dych tou krasou:)..Croquembouche ma uchvatil vo filme Desperate housewives,ale nikdy som nenabrala odvahu ho vyskusat..je to podla mna jeden z najluxusnejsich "dezertov" vobec..a ja v praci s karamelom nie som moc dobra,takze mam respekt a sklanam ti velky obdiv..a tie karamelove spiralky ani len nemam tusenia ako sa vyrabaju..no si proste obrovska ŠIKULA:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, Pinterova opät perli s jej FILMOM Desperate housewives...to je ako s tym jej HAPPINES :)))

      Vymazat
  2. Croquembouche je super dezert na jakoukoliv oslavu, sama jsem ho dělala před dvěma týdny a měl velký úspěch. Zaujala mě tvoje obměna náplně, příště ji vyzkouším, určitě to bude parádní :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Catalino, TOHLE je proste PECKA! Je to asi milionkrat slozitejsi nez DB vyzva a ja normalne balim svuj blog a prestavam pect... No ne, kecam, ale ty jsi proste tak sikovna, ze ja se uplne stydim... A taky premyslim, komu bych tenhle dort (a k jake prilezitosti) vytvorila...
    Btw. jak jsi delala ty spiralky z karamelu? Ja to jednou zkousela a dopadla jsem tragicky...
    Lucie (Chez Lucie)

    OdpovědětVymazat
  4. UUUzasnee. Tak prave som si to nastudovala a hned aj hladam prilezitost kedy to urobit!! Raz som robila veterniky a to sa mi celkom podarilo, tak dufam, ze budem uspesna. Parada. Tlieskam!!

    OdpovědětVymazat
  5. tak toto je tutovka! catalina, ja som uplne ohurena! toto je prvotriedne! si neskutocne sikovna, waw, budem dufat, ze aj ja jedneho dna zvladnem nieco tak narocne! naozaj neskutocne! gratulujem!!!

    OdpovědětVymazat
  6. ty jsi bůh!:D prostě paní pekařka/kuchařka:) vážně bych se nenápadně chtěla vetřít do vaší rodiny a hodit veškerou životosprávu za hlavu:) Taky si tuhle famózní věc pamatuju z DH a nikdy jsem si nemyslela, že by to bylo v možnostech normálních smtelníků:) jsi vážně jednička!

    OdpovědětVymazat
  7. No, tak pusu mám až u kolen! Jsi prostě neuvěřitelně šikovná. Všechny Tvé dezerty mě uchvacují, ale tohle! Nemám slov a jen zálibně prohlížím fotografie a tiše závidím :-).

    OdpovědětVymazat
  8. Nádherné...ja len nemo zízam s otorenými ustami pri tvojich majstrovskych kuskoch:-)

    OdpovědětVymazat
  9. ahojky,
    úžasné..klobouk dolů, už jsem jednou taky dělala tenhle dortík, ale bez podpůrného kuželu, lepila jsem jeden na druhý..ale kam se za tebou hrabu, já bohužel nebyla schopná kolem dortíku udělat karamelovou pavičinku :((
    Naprosto vím jak jsi vyřízená, je to takový malý maraton ;) Lada

    OdpovědětVymazat
  10. Až se budu vdávat, chci přesně takový vznešený croquembouche :)) Nejvíc se mi líbí, že se dort nemusí krájet, že si každý jen tak odloupne. C´est genial :)) Velká poklona, tohle je cukrářské veledílo!

    OdpovědětVymazat
  11. Michaela (Recepty z Indie): Děkuju moc :)

    Martina(Dulce de Leche): Moc si toho vážím a děkuju! S karamelem taky nejsem moc zdatná, než jsem se naučila ty vlasy a spirály, spotřebovala jsem tolik cukru, že jsem to radši ani nepočítala :D Croquembouche se neboj, ty bys ho zvládla levou zadní! http://duhlicious.com/2010/05/sugar-work-caramel-spiral/ - tady jsem se inspirovala jenom obrázky, jinak karamel jsem udělala podle receptu, co je nahoře. Trik je v tom, že karamel musí být jakoby už téměř tuhý, že se táhne hodně pomalu. Místo na metlu jsem ho motala na ocílku (je užší).

    Cherry: Úplně s tebou souhlasím, hodí se na každou oslavu :) Pak dej vědět, jak krém chutnal ,až ho vyzkoušíš :)

    Lucie: Lucko, nééé, to by byla věčná škoda! Tvůj blog je už stálice, kde se všichni chodíme moc rádi podívat na tvoje krásnéa originální vytvory! Macarons, panna cotta a hlavně tvoje dorty! Mě se ty spirály podařily asi až takna pátý pokus, protože po neúspěchu mě to akorát naštvalo a neměla jsem chuť pokračovat. A moc děkuju!

    Lucia: Děkuju! Stačí uspořádat oslavu nebo počkat na něčí narozeniny anebo si ho udělat jen tak pro sebe :D Když zvládáš větrníky, bude tohle hračka :) Už se těším na výsledek :)

    Anetka: Moc děkuju! Určitě bys to zvládla, je to spíš časově náročné, jinak na tom nic moc složitého není :) A navíc ty děláš tak krásné dorty (např. Kolibříka :)).

    Moi.Péťa: Děkuju moc, já bych to nepřeháněla :D Noo, ta životospráva mě teď trochu trápí vzhledem k tomu, že do mě ty profiteroly lítaly jeden za druhým :D Každopádně děkuju!

    coco: Moc děkuju za tak krásný komentář a jsem neskutečně ráda, že se ti tu líbí :) Už se těším na tvoje další výtvory a blahopřeju k úspěšnému dokončení všech zkoušek a studia :)

    ludmila: Děkuju moc :)

    Lada: Děkuju, když jsem ho dělala poprvé, taky jsem kužel nepoužila, ale v průběhu se mi začal hroutit, tak jsem ho "podepřela" mísou, což nebylo moc vzhledné :D Jo, jo, je to takový maraton :D Ale stojí to za to!

    La Cuoca: Opravdu moc děkuju! Francouzi to měli s jídlem vždycky zmáknutý a zvlášť s dezerty jako je tento :D

    OdpovědětVymazat
  12. Vše už tu bylo napsané, není co dodat. Je to nádhera, rodiče museli být opravdu překvapeni!!!

    OdpovědětVymazat
  13. Profesionální fotky a naprsot dekadentně luxusní dort! Tohle je opravdu vysoká cukrařina a já obdivuju tvou zručnost a trpělivost při zdobení. Profiteroly mám moc ráda, vždycky je dělám na svátek Antonínů (máme v nejužší rodině tři Antoníny), takže ve mě hlodá malý červík, že bych se o tenhle skvost pokusila ...? Ale vzhledem k tomu, že nejsem vůbec zručná na zdobení, zůstanu asi raději u obligátních a vyzkoušených minivětrníčků: http://madlinakuchyne.blog.cz/1005/netradicne-plnene-domaci-vetrnicky-i
    protože takové krásy bych nebyla schopna dosáhnout. Mít tak někoho, kdo mi připraví takovouhle nádheru, to bych se měla!

    OdpovědětVymazat
  14. Vždycky se těším co nám představíš novýho, ale toto jsem fakt nečekala! Vypadá to jak z nějaké profesionální soutěže cukrářů. Opravdu WOW!!

    OdpovědětVymazat
  15. Ach jo, už jsem to přečetla asi potřetí a pořád nepřestávám zírat :) a pomalu se začínám odhodlávat, že bych se mohla inspirovat a spáchat to místo dortu k mamčiným kulatým narozeninám :) Snad se mi to povede aspoň z půlky tak hezky, jako tobě...

    OdpovědětVymazat
  16. HaF: Děkuju moc :)) Překvapení docela byli :D

    Madla: Moc děkuju, ale zase tak vysoká cukrařina to není a určitě bys to zvládla! Rozhodně se neboj a na Antonína to vyzkoušej, uvidíš, že je to vlastně docela jednoduché, akorát to zabere čas :D

    Pavla: Děkuju moc :D To mě hodně potěšilo :)

    Shira313: Děkuju!

    Meg: To jsem moc ráda, že tě to zaujalo! Udělat to mamce k narozkám je perfektní nápad :) A rozhodně nepochybuju o tom, že to bude krásné, vždyť se stačí podívat na tvoje perfektní dezerty a hned vím, že to bude bomba :)

    OdpovědětVymazat
  17. Že jsi prostě úžasná, to vím dávno. Ale tohle je naprostá BOMBA! Právem je tento "dort" obdivován, protože jeho výrobce musí mít neskutečnou trpělivost. To bych prostě nezvládla :-))) Čisté, precizní, něžné - dokonalé :-) A příště klidně povídej dál, určitě bys nenudila! :-D
    P.

    OdpovědětVymazat
  18. Papaja: Děkuju moc a moc! Trpělivost to trochu chce, ale já vím, že ty bys to zvládla určitě! Stačí se podívat na tvoje náderné fotky a recepty a hned je to jasné :))

    OdpovědětVymazat
  19. Po mesiaci odhodlávania som si povedala, že zamračená a občas daždivá nedeľa, navyše keď je milovaná polovička v práci, je ten správny čas.
    Krémy sa mi podarilo zvládnuť celkom v pohode, len z nedostatku čerstvých jahôd som použila rozmrazené pyré a tak ostal jahodový crème patissière polotekutý aj po dôkladnom schladení, naopak karamelový mi ztuhol tak akurát.
    Ani pri odpaľovaní cesta som vďaka dôkladnému popisu, neprepadala panike ;o)
    Problém nastal, keď som "s hrôzou" zistila, že mám všetky možné špičky do cukrárskeho sáčka, ale rovnú s tvorom 1cm ani náhodou! Použila som cikcakovú a kúskov mi vyšlo 42. Neuvedomila som si, že by som mala väčšej veľkosti prispôsobiť aj dobu pečenia, lebo v rúre sa profiteroles krásne nafúkli a upiekli sa do zlatista. Ale po vybratí spľasli :( a plnenie cez otvor sa nedal zrealizovať.
    No a nakoniec mi nestuhla karamelová poleva - určite preto, lebo som nemala po ruke kukuričný sirup ale taký z jačmenného sladu.
    No čo už, odložila som pripravený kužeľ bokom a spravila pyramídu, profiteroles som narezala ako žemľu a plnila raz jedným, raz druhým krémom a každé poschodie výdatne poliala polevou.
    Výsledok nie až taký pekný, ale chuť je božská.

    Dosť krému mi ostalo, možno dnes skúsim upiecť ďalšie profiteroles, žeby som ich skúsila potom naplnené zmraziť?

    OdpovědětVymazat
  20. Shira313: Jsem moc ráda, že jsi se do toho pustila :) Jahodový krém jsem také měla polotekutý, ale z profiterolů pak nevytékal (asi nějak nasákly tu vlhkost). Moc mě mrzí, že ti profiteroly splaskly - u toho je hodně důležitá teplota trouby, nevyndávat je hned, ale nechat je v ní pak ještě 5 minut "dojít". Ovšem každá trouba peče trochu jinak, tak to možná bude i tím, příště je tam zkus nechat trochu déle a snad se podaří :) Co se týče toho sirupu, upřímně ten tvůj neznám (jestli je tekutý, polotekutý atd.), ale kukuřičný sirup sotva teče, spíš se táhne jako žvýkačka. Hlavně, že vám to chutnalo (to je stejně nejdůležitější) a příště už to bude určitě bez problémů :) Profiterols zmrazit klidně můžeš, ale určitě NEnaplněné! Pokud bys je zamrazila naplněné, po rozmražení by byly úplně rozmočené. Karamelový krém vydrží v lednici zhruba týden, týden a půl a ten jahodový je v podstatě domácí "pudink", takže ho klidně můžete jíst jen tak samotný, pokud zbyl :)

    OdpovědětVymazat
  21. Vďaka za odpoveď, pečiem práve novú dávku profiteroles - na vyššej teplote a nechám ich tam aj dlhšie odpočívať, aj keď to bude skúška mojej trpezlivosti, lebo sa mi opäť nepomestili na jeden plech. Na nete som našla aj dve zaujímavé rady: hneď po vybratí z rúry ich poprepichovať, aby v nich nezostala para a druhá rada sa týka samotného pečenia - vložiť pred pečením do rúry pechový hrnček s vodou. Uvidíme ;o)

    OdpovědětVymazat
  22. Shira313: Nemáš zač :) Mě se taky nikdy nevejdou na jeden plech, ale většinou se mi právě ty, co čekaly ve frontě, povedou ještě víc :D O tom propichování jsem taky četla, ale vzhledem k tomu, jak jsem většinou pomalá, tak by mi to trvalo strašně dlouho. Každopádně pokud to zkusíš, tak dej vědět, jestli to má nějaký smysl :) A podařili se?

    OdpovědětVymazat
  23. Hurá, Hurá - podarili sa :D
    Použila som "z lakomosti" vodu namiesto mlieka a piekla až na 220°C, s plechovým hrnčekom s vodou v rúre, a po upečení poctivo poprepichovala a aj po 2 dňoch sú super, nafúknuté a pritom mäkkučké ;o)
    Práve som v pasíráku dobojovala s kopou červených ríbezlí, nenašiel by sa u Teba schovaný nejaký tip na spracovanie?

    OdpovědětVymazat
  24. Shira313: To moc ráda slyším (respektive čtu :D)! A moc mě těší, že ti chutnají :) S rybízem by se u mě pár receptů našlo:

    http://catalinapece.blogspot.com/2010/10/rybizovy-kolac-s-kysanou-smetanou.html

    http://catalinapece.blogspot.com/2011/04/rybizovy-kolac-s-vlasskymi-orechy.html

    http://catalinapece.blogspot.com/2011/04/hot-cross-buns-horke-krizove-bochanky.html

    Omlouvám se za tak pozdní odpověď, byla jsem týden na festivalu, kde jsem neměla přístup k internetu :/ Doufám, že se recepty budou ještě hodit :)

    OdpovědětVymazat
  25. Tohle vypadá naprosto a úplně nepopsatelně úžasně... až se dotanu z kuchtění pouze začátečnických receptů, bude tohle jedna z věcí, na které se vrhu nejdříve :)
    Mimochodem, úžasný blog :)

    OdpovědětVymazat
  26. Jsem ráda, že jsem tvůj blog našla. Krásný design, působí jak cukrárna. nádherné recepty..těším se až nějaký vyzkouším.
    Martina

    OdpovědětVymazat
  27. Mashlee: Děkuju moc a moc :) Tvůj meruňkový táč taky vypadá skvěle (až nebezpečně dobře vzhledem k tomu, jak je pozdě a mě začla honit mlsná :D). Jsem ráda, že ti blog líbí :))

    Martina: Moc děkuju, pěkný komentář vždycky potěší :D Pokud se do něčeho pustíš, určitě mi pak dej vědět, jak chutnalo (nebo kdyby byly nějaké problémy) :)

    OdpovědětVymazat
  28. To je nádhera nádherná! Chci se o to pokusit, ale už teď se mi klepou kolena strachy:-) Můžu se zeptat jestli se dá někde nalézt návod na ty spirálky? S karamelem nemám úplně moc zkušeností.

    OdpovědětVymazat
  29. Vanda: Děkuju moc :) Kolena se ti klepat nemusí, to určitě zvládneš! Je to jednodušší, než jak to vypadá. V češtině jsem žádný nenašla, ale mě pomohl tento: http://duhlicious.com/2010/05/sugar-work-caramel-spiral/ - tady jsem se inspirovala obrázky, jinak karamel jsem udělala podle receptu, co mám nahoře v článku. Trik je v tom, že karamel musí být jakoby už téměř tuhý, že se táhne hodně pomalu. Místo na metlu jsem ho motala na ocílku (je užší). Snad to pomůže :)

    OdpovědětVymazat
  30. ahoj :-) je to úžasněééé... já se rozhodla ho upéci příteli k narozeninám, ale mám z toho trochu obavy... :-) hlavně z karamelu, ten jsem nikdy nedělala... dáš mi nějaké rady na co si dát pozor? díky Lenka

    (gurmankalenulka.blogspot.com)

    OdpovědětVymazat
  31. Lenka: Děkuju :) Příteli to určitě udělá velkou radost. Hlavní je se nebát :D Lepší je karamel nedělat moc zprudka, nikam nespěchat a dávat pozor, aby se nespálil. Pokud ztuhne, opatrně ho rozehřát na nejnižším plamenu. Kdyby byl s něčím problém, dej vědět a já se pokusím poradit :) Ale určitě to zvládneš!

    OdpovědětVymazat
  32. Ahoj Catalina, prosim ta, ten kukuricny sirup sa da kde zohnat? Mozem pouzit Golden sirup? Dakujem za info. Misa

    OdpovědětVymazat
  33. Misa: Ahoj :) Kukuřičný sirup je (aspoň u nás) k sehnání v každé prodejně se zdravou výživou - stačí říct, že ho chceš na marcipán a prodavačky už budou vědět :) Zlatý (golden) sirup je dost tekutý (kukuřičný je sotva teče - spíš se táhne jako žvýkačka), takže s ním by karamel neztuhnul. Snad to pomůže :)

    OdpovědětVymazat
  34. Dakujem za odpoved, v sobotu sa chcem vytiahnut s tymto vytvorom, len zdobenie bude ine, skusim biele ruzicky s niecim, a cele to musi byt bezlepkove....dam vediet, ako to dopadlo :)

    OdpovědětVymazat
  35. Počkám si na mamčiny narozky a hnedle to zkusím..:) Od tebe to vypadá naprosto úžasně, tak se aspoň trochu přiblížím, monžná, doufám:)

    OdpovědětVymazat
  36. Zdravim, moc me zaujal tento dezert ale chtěla bych ho udělat s obyčejnou vanilkovou náplní a proto bych tě chtěla poprosit, jestli nemáš nějaký vlastní tip na tuto náplň :) díky předem za odpověď :)
    Markéta

    OdpovědětVymazat
  37. Anonymní: Nemáš zač, určitě se pořádně vytáhněš :D Růžičky zní skvěle! Držím ti palce, bezlepkové pečení je vždycky mnohem složitější a teprv u odpalovaného těsta. Děkuju, věřím, že se podaří :)

    locario: Dej pak určitě vědět, jak se mamce croquembouche líbilo :) Děkuju moc!

    Markéta: Těší mě, že tě recept zaujal :) Jeden typ bych měla - je to vlastně ten nejtradičnější krém, kterým profiteroly plní samotní Francouzi - stačí u mého jahodového krému vynechat jahody, cukru dát pouze 80-100g (záleží na vlastní chuti) a naopak dát celý vanilkový lusk. Krém je po vychlazení krásně tuhý a chutná skvěle :) Snad jsem trochu pomohla :)

    OdpovědětVymazat
  38. super, děkuju za radu, zítra večeru dám vědět, jak chutnalo :)

    OdpovědětVymazat
  39. Ahoj Catalina, tu opat Misa...tak dnes som robila tento uzasny zazrak, kremy som si spravila vcera podla tvojho receptu, cesto bezlepkove, ak by niekoho zaujimalo: 100 ml mlieko, 100g maslo, 100g bezlep. muky Promix UNI, trocha soli a cukor podla chuti..pokvapkat vodou na plechu a dat tam aj hrncek s vodou a napuchnu ako oci po flame.:) A je chutne, cely tyzden som skusala cesta, rozne pomery a toto je najlepsie. Kuzel som spravila 30 cm na vysku, 15 cm zakladna cca. Ozdobila som to ako ty bielou cokoladou, velkymi striebornymi gulickami a malymi pucikmi ruzovych ruziciek (take drobne), dole sla striebrista a ruzova stuha s maslou a korunovali to karamelove nite. Inak nie je to tazke, aj spiralky som sa naucila.:))) Takze dakujem za inspiraciu Catalina, vsetkym chutilo a ten vyraz, ked to zbadali stal za celu namahu.:)

    OdpovědětVymazat
  40. Ahoj!
    Tenhle výtvor vypadá opravdu úžasně!!! Nemám slov! :) Už jsem podle tvých receptů zkoušela cupcakes a všem moc chutnaly! Teď se chystám pustit do dalších kousků včetně croquembouche, které bych chtěla udělat jako překvapení na Vánoce :) Jen bych měla otázečku - je nějaký rozdíl mezi kukuřičným škrobem a kukuřičným sirupem? :) Díky moc za odpověď a taky za tvůj skvělý blog! Jen tak dál! :)
    Martina

    OdpovědětVymazat
  41. Markéta: Není zač, jsem ráda, že jsem pomohla :) Už se těším!

    Míša: Vážně tě obdivuju! Jsem moc ráda, že se ti profiteroly podařily i bezlepkové, já naštěstí takový problém zatím řešit nemusím a vím, jak je náročné upéct bezlepkové pečivo, natož ho koupit (aspoň u nás je k dostání max. jeden dva druhy). Tvé dekorace zní skvěle, kéž bych ho mohla vidět :) Dovedu si představit překvapení všech, máš pravdu - to je ta nejlepší odměna za tu práci. Nemáš vůbec zač a moc gratuluju :)

    Martina: Děkuju moc! Moc mě těší, že cupcakes chutnaly a jsem taky ráda, že chceš zkusit i další věci :) No vidíš, to by mě nenapadlo, vánoční croquembouche je úžasný nápad! Kukuřičný škrob je bílý prášek bez chutě a vůně (abych to k něčemu přirovnala, je to něco jako extra jemná mouka, ale je získaná z kukuřice). Zato kukuřičný sirup je tekuté sladidlo získané z kukuřice - není úplně tekutý, táhne se trochu jako žvýkačka, ale zahřátím se "roztaví". I když je obojí z kukuřice, tak jedno je v podstatě mouka a druhé sladký sirup (který je ovšem hustší než ty, co se ředí vodou a normálně pijou). Kdybys měla jakýkoliv další dotaz či nejasnost, dej vědět a ráda poradím :)

    OdpovědětVymazat
  42. Děkuju moc za odpověď :) a jinak doufám, že vánoční croquembouche je dobrý nápad :D bude to hodně práce... vypakovat všechny z domu, abych to mohla v klidu vytvořit a hlavně to pak někam schovat... to ještě nevím, jak udělám :D Tak snad se všechno povede :)

    Martina

    OdpovědětVymazat
  43. Catalina, ja nastastie nie som bezlepkacka, to som robila svagrinej, a musim povedat, ze si vazim to, ze som zdrava.:))) Ale je pravda, ze napriek tomu, ze rada peciem, nelubim kremy, slahacku, rozne plnky atd...nechuti mi to, resp. mliecne veci vseobecne, takze zjem len maloco, peciem pre radost a pre druhych.:) Urcite vyskusam aj dalsie tvoje dobrotky. Misa

    OdpovědětVymazat
  44. Martina: Nemáš zač :) Nápad je to přímo brilantní! Myslím, že postačí, když bude mít zbytek rodiny zákaz vstupu do kuchyně :D Tak to dělám já, akorát pak všem musím podávat věci, co zrovna potřebují a chystat u toho ještě jídlo, když mají hlad :D Určitě se ti to povede :)

    Míša: Aha, ale máš naprostou pravdu, zdraví je to nejdůležitější. Akorát u těch mléčných výrobků se trochu rozcházíme, protože na těch jsem já zase závislá a většinou mi nejvíc chutná právě ten krém a až pak těsto :D Každopádně jsem moc ráda, že jsi tu našla inspiraci a pokud budeš zkoušet i něco dalšího, dej vědět :)

    OdpovědětVymazat
  45. Ahoj,
    ještě bych měla malý dotaz... použilas někdy už dřív udělané a pak zmrazené profiteroly? Potřebovala bych vědět, jestli jsou stejně dobré jako čerstvé a jestli třeba neztratí svůj objem a nadýchanost?
    Díky
    Martina

    OdpovědětVymazat
  46. Martina: Ahoj, jsem moc ráda, že se ptáš, asi jsem to zapomněla do článku napsat, ups :D Jo jo, použila. Skoro vždycky mi jich několik zbyde, takže je co nejdřív po upečení a vystydnutí dám do mrazáku a když je pak chci použít, dám je na chvilku do rozehřáté trouby rozmrazit. Jsou pak jako čerstvě upečené, objem ani nadýchanost neztratí. Pro rychlejší rozmražení se dají i ohřát v mikrovlnce, akorát pak už nekřupou jako čerstvé (stejně jako den staré rohlíky). Takže dávám přednost troubě :)

    OdpovědětVymazat
  47. Ahoooj, jsem strašně nadšená z Vašeho blogu a chci poděkovat za čokoládové lanýže a vlastně za celé tohle Vaše dílo. Zítra se vrhnu na Croquenbush, karamel na krém se mi povedl, takže doufám, že se povede celé dílo. Ještě jednou děkuju :-) S pozdravem Vladimíra

    OdpovědětVymazat
  48. Cauky Catalino, po 8 hodinove DŘINĚ je Croquembush na světě :) první pokus dopadl katastrofalně, z pečícího papíru se nám najednou začala linout lavina protiferolů, takže jsme použily alobal, snad budou držet, zatím drží, poraďte prosím kde jsme udělaly chybu, možná velká vrstva karamelu nebo.... nevím. Zdravíme a přejeme pěkný večer. Katka a Vladimíra Znojmó

    OdpovědětVymazat
  49. Dobrý večer, mám takový dotaz. Na to temperování používáte teploměr? Nebo se to dá nějak odhadnout? Předem děkuji.

    OdpovědětVymazat
  50. Vladimíra: Nemáte zač! To já moc děkuju za tak pěkný komentář a velmi mě těší, že vám lanýže chutnaly! A teď ke Croquembouche. Moc mě mrzí, že se první pokus nepovedl, zatím se mi nestalo, že by mi profiteroly takhle spadly - pokud byste k lepení použila čokoládu, pak se to může stát velmi snadno, ale s karamelem by k tomu dojít nemělo. Karamel začne "tát"/povolovat zhruba po 2 hodinách nebo pokud je v příliš vlhkém prostředí, jinak ale drží jako čert. Ještě mě napadá, jestli vám karamel nestačil vystydnout příliš mnoho a na profiterolech stihl zaschnout dřív, než byly nalepeny na kužel. Na alobale budou držet určitě lépe, akorát už nejdou tak snadno odlepit (alobal se s profiteroly může odtrhnout, tak pozor při konzumaci :)). Dejte vědět, jak to dopadlo, držím palce :)

    Anonymní: Jestli máte na mysli temperování čokolády, tak ano, na to používám teploměr, protože hmatem to poznají jen zkušení profíci (což opravdu nejsem :D), kteří pracujou s čokoládou dnes a denně. Použít lze jakýkoliv teploměr, který má stupnici od min. od 20C do aspoň 50C :) Doufám, že to pomohlo a nemáte zač :))

    OdpovědětVymazat
  51. Aha, takže chyba je na světě, dělaly jsme ho den předem a přes noc byl ve sklepě :) z alobalu nám spadl taky. Přemýšlela jsem, že bych koupila formu, ale na českém trhu asi není, kdybyste věděla, kde jí koupit, byla bych ráda za jakykoliv typ, děkuji a hezký den . Vladimíra

    OdpovědětVymazat
  52. Vladimíra: Tak to bude ono, Croquembouche se musí sníst co nejdřív od přípravy právě proto, že jinak už profiteroly nejsou čerstvé a karamel povolí. Co se týče formy, tak u nás se volně v obchodech neprodává a na internetu jsem také nic nenašla, ale na zahraničních (Německo, Francie) stránkách je prodávají - cena je ale celkem vysoká (např. na Croquembouche o této velikosti je cena od 1400Kč a čím větší tím dražší). Taky přeju pěkný den a doufám, že jsem pomohla :)

    OdpovědětVymazat
  53. 1400 je dost, zustanu tedy u papiroveho kuzelu, stejně se všechny snědly :) budu pokračovat a péct další Vaše dobrůtky, všechny vypadají vábně :) Ještě jednou děkuju za Váš blog. Vladimíra

    OdpovědětVymazat
  54. Vladimíra: Taky bych řekla :) Přece jenom to není dezert, který by člověk dělal každý den, aby se to vyplatilo. Děkuju moc!

    OdpovědětVymazat
  55. Tak tu čtu komentáře o odloupávajících se profiterolech a teda úplně mě to vyděsilo, chtěla jsem to udělat na Vánoce, tak aby se mi to nezhroutilo... máš nějakou zkušenost po jaké době to začíná odpadávat? i kdybych to schovávala v chladu? budu to muset nějak vykoumat... :D

    OdpovědětVymazat
  56. Martina: Bát se nemusíš, jenom to chce sníst co nejdřív po vytvoření. Jednak profiteroly jsou čerstvé jenom necelý jeden den, pak už to není úplně ono a navíc se přímo předpokládá, že se Croquembouche sní během jednoho dne. Karamel, který to drží, začne povolovat zhruba po 2 hodinách, ale profiteroly by na kuželu měly vydržet aspoň 4-5 hodin. Určitě se to nedá udělat jeden den a teprve druhý to servírovat. Můžeš si ale všechny součásti připravit pár dnů předem (profiteroly zamrazit) a v den D to už "jenom" dát dohromady :) A neboj, déle jak den tahle dobrota jedlíkům neodolá tak či tak :D

    OdpovědětVymazat
  57. Tak to jsem nepředpokládala, že by se to nesnědlo ještě týž den :D a s vytvořením všeho předem taky počítám, spíš jen aby to chvíli vydrželo slepené, protože to musím udělat a pak pustit mamku do kuchyně aby udělala večeři, pak než se najíme,.. tak aby to vydrželo tenhle proces :) No asi to risknu a když to náhodou opadá, nějakým způsobem to zkusim prezentovat jako umělecký záměr :D

    OdpovědětVymazat
  58. Martina: Tak to jo :) V tom případě se určitě bát nemusíš, těch šest hodin se to udrží. Takže se klidně navečeřte a pak se můžete s chutí dát do Croquembouche :)

    OdpovědětVymazat
  59. Dobrý den slečno Katko,

    jste neuvěřitelné děvče. Já, která peču a vařím už 40 let k vám chodím nakukovat a obdivuji vaše výtvory. A to jsem sama experimentátorka, která sice umí českou kuchyni, ale stále zkouší něco nového. Tenhle dort i recept mne naprosto uchvátil, takže bude premiéra příští týden k třicetinám dcery. No a když se nepovede, tak ještě stihnu rychle sfouknout původně plánovaný Sachr. Díky za recept. ;-)

    OdpovědětVymazat
  60. Anonymní: Děkuju moc! Teda, takovou chválu navíc od někoho tolik zkušeného si ani nezasloužím (však se teď červenám jako rajče :D). Každopádně mě nesmírně těší, že vás Croquembouche zaujalo a jsem ji 100% jistá, že se vám povede na výbornou a dcera dostane ten nejlepší dárek (domácí dárky jsou ty nejlepší a nejvíc potěší :)). Nemáte zač a určitě dejte vědět, jak vám i dceři chutnalo :)

    OdpovědětVymazat
  61. Ahoj, Catalino,
    Tvůj croquembouche obdivuji od chvíle, kdys recept uveřejnila. Dodala jsem si odvahy a rozhodla se upéct si ho k narozeninám. Vytvořila jsem skvělé krémy a těsto vypadalo také dobře, než jsem ho dala do sáčku, který odmítlo opustit :-) Prakticky jsem vůbec neměla sílu sáček zmáčknout natolik, aby těsto vylezlo a nakonec jsem ho i se sáčkem a slzami vzteku vyhodila. Kde jsem udělala chybu? Nebo je to opravdu jen pro silné ženy? :-)
    slečna Barbora

    OdpovědětVymazat
  62. slečna Barbora: Ahoj, moc děkuju :) Jsem ráda, že ses do toho pustila, ale s tím těstem mě to mrzí - rozhodně není jen pro silné ženy, já sama jsem žena velmi slabá :D Těsto jde stříkat moc pěkně bez nějaké extrémní námahy. Důležité je použít špičku s velkým otvorem, ale v tom nejspíš problém nebude :D Napadá mě, jestli jsi třeba nepoužila malá vejce nebo se náhodou nespletla a nedala tam míň mléka/víc mouky apod. Dělám je podle tohoto receptu už celkem dlouho a zatím se mi nikdy nic takového nestalo (ani ostatním, co to zkoušeli). Po přidání všech 5 vajec je totiž těsto dostatečně měkké, aby se dalo stříkat. Ne, že by teda ze sáčku přímo vytékalo, to zas ne, ale stříkat se dá pěkně lehce. Pokud ho zkusíš znova, dej mi vědět :)

    OdpovědětVymazat
  63. Catalina: Nejsem si vědoma, že bych dala něčeho víc/míň, ale samozřejmě se to stát mohlo. A rozhodně to znovu zkusím, protože ty skvělé krémy potřebují důstojný obleček! Díky za rady!
    slečna Barbora

    OdpovědětVymazat
  64. slečna Barbora: Nemáš zač, držím palce! A jaképak skvělé krémy máš nachystané? :) Už jen u slova krém slintám :D

    OdpovědětVymazat
  65. Hezký den, nemůžu se na tento dortík vynadívat. Jste vážně moc šikovná. Chtěla jsem se zeptat, zda náhodou nejste z Ostravy nebo okolí a zda nepečete i dobroty na prodej. Moc děkuji za odpověď :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc Vám děkuju :) Přiznám se, že ještě nikdy jsem takto nepekla (kromě např. příbuzným na oslavu apod.). Co se týče bydliště, bohužel z Ostravy nejsem. Bydlím ve Vyškově - cca 140km od Ostravy.

      Vymazat
  66. Uz presne vim komu ho udelam :)) Je krasny a proste dokonaly :) :D
    Pak dam vedet jaka byla reakce :))
    becky

    OdpovědětVymazat
  67. ja žasnem, to je napadité a nádherné!!!....aká som rada že sa tu môžem kochať, toľkou krásou a koľko úžasných receptov tu máš :-D

    OdpovědětVymazat
  68. Vypadá to skvěle! Mohla bych tě poprosit o recepty na čokoládový a meruňkový krém? Pokud si dodám odvahu, možná to vyzkouším, i když se bojím, že kuchyně poté bude jak po výbuchu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, určitě můžeš :) Akorát mi musíš napsat email nebo jiný kontakt, na který bych ti je mohla poslat. Mimochodem bát se nemusíš, ale v kuchyni to tak nejspíš vypadat bude :D Aspoň v té mé to tak vypadalo, ale zase já ráda uklízím, až když to mám všechno hotové, takže pokud budeš průběžně, kuchyň zůstane uchráněna :D

      Vymazat
  69. Ahoj, tak se na tohle dílo taky chystám, pro mamku k narozkám, jahodový krém mě ale moc neláká, mohla bys mi kdyžtak na verca.porizkova@seznam.cz poslat recept na čokoládový a vanilkový? A prosimtě odkdud máš cukrářský sáček s nástavcema? Já teď totiž přechodně bydlím jinde, kde nemám svoje zdobičky, ale stejně bych si klidně koupila nové, tak jestli nemáš nějaký tip. A ty perníčky, kterýma to máš ozdobené, tos specielně pekla, nebo to jsou koupené přímo na zdobení? Poslední dotaz - na co namotávalas ty karamelové spirálky? Napadá mě nějaká tužka :D Díky moc, Veronika.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :)
      recept na čokoládový krém je tady: http://catalinapece.blogspot.cz/2011/09/vyzva-daring-bakers-croissants-au.html
      a vanilkový se dělá stejně, jenom vynecháš tu čokoládu a těch 50ml mléka a dáš celý vanilkový lusk :)
      Cukrářský sáček jsem koupila u nás ve městě v obchodě s kuchyňskými potřebami, určitě je seženeš i u vás (nebo v Ikea mají celou sadu). Nástavce (špičky) pak kupuju samostatně ve stejném obchodě nebo je mají i v železářství :D
      Ty perníčky jsem si pekla sama, recept je tu: http://catalinapece.blogspot.cz/2012/04/medove-pernicky.html
      A co se těch spirálek týče, motala jsem je na ocílku (tady se můžeš inspirovat fotkami: http://duhlicious.com/2010/05/sugar-work-caramel-spiral/).
      Přeju mnoho úspěchů :))

      Vymazat
  70. ahoj, prave som dokoncila moj prvy Croquembouche, o hodinku ideme na oslavu, tak verim, ze bude mat uspech. Hlavne mam strach z toho, aby sa dali odlupovat od kuzela, pretoze sa mi zda, ze tam velmi dobre drzia:-)neviem co som urobila zle, ale t karamelova poleva mi ku koncu celkom celkom stvrdla a aj po zohrievani sa uz nedostala do povodnej konzistencie, takze pavucinku ani spiralky som uz nedorobila. Od tvojho kopca ma vsak ten moj daleko, takze klobuk dole pred tvojou sikovnostou!Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, tak to jsem moc ráda a na oslavě určitě sklidí úspěch :)) Karamel na profiterolech ztvrdne, ale díky tomu, že jsou nalepené na pečícím papíru, se dají pěkně a celkem snadno sloupnout. S karamelem to chce občas trpělivost :D Mě trvalo dlouho, než jsem přišla na to, jak přesně ho mé pánvi zahřívat atd. a ještě déle, než se mi podařilo udělat spirálku :D
      Děkuju moc a doufám, že všem chutnalo :)

      Vymazat
  71. Haha, Pinterova opät perlila s jej FILMOM Desperate housewives...to je ako s tym jej HAPPINES :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se, ale tuhle narážku jsem úplně nepochopila. Týká se to nějak článku? :))

      Vymazat
    2. Clanku??? Ty pises "clanky"?? :)) Dakujem teda za dokonaly preklad slova "blog post" :))

      Vymazat
    3. Ano, píšu články (nebo pokud chceš příspěvky). Jako článek se běžně označuje téměř každý příspěvek na blogu/stránkách apod. Podívej se třeba na blog.cz nebo kdekoliv na internetu. Jinak uvítám tvůj dokonalý překlad :)

      Vymazat
  72. Ahoj, toto je prostě supééér dezert a seš fakt skvělá kuchařka, ale mám otázku, když lepíš ty ,,bochánky´´ na ten kužel, nestuhne ten karamel tak, že už to potom nejde odlepit ? :D Jinak se klaním !:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za komplimenty! Když ten kužel obalíš pečícím papírem (jak to popisuju v článku), tak se od toho "bochánky" dají pěkně a celkem snadno odlepit (ale kdybys to lepila např. na alobal, tak tam je to už horší, ten se trhá s nimi) :))

      Vymazat
  73. No ešte že sedím,inak by som padla na zadok :-)
    Nádhera a zároveň aj veľká výzva.To musím skúsiť.
    Ďakujem,Inka

    OdpovědětVymazat
  74. Tak mám odzkoušeno, a už nikdy víc :) Dalo to dost zabrat!
    http://cherriesontop.blogspot.cz/2013/01/croquembouche.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni! Ten se ti povedl! Moc se mi líbí ty růže :) Doufám, že to nevzdáš, to by byla věčná škoda přijít o další krásné croquembouche :)

      Vymazat
  75. Ahoj, moji kamarádi budou společně slavit narozeniny a upřímně jsem ani nemusela ani dlouho přemýšlet, jakou dobrotu jim upeču. Croquembouche byla jasná volba. Ještě nikdy jsem ho nepekla, ale odpalované těsto dělám často a ráda, tak si snad poradím i s tímhle. Moc ti děkuju za inspiraci a za tipy. Tvůj blog je mi velkou inspirací a snad bude mít tento luxusní dort úspěch :-)
    Hürrem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hürrem, díky moc a nemáš zač, jsem moc ráda, že se do něj pustíš, kamarádi budou určitě rádi :)) Budu se těšit na report :))

      Vymazat
  76. ahoj, já se zeptám asi uplně blbě, ale kde koupim tu lepenku na kužel? Nevim, co to je :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V pohodě, nikdo nemůže vědět všechno :) Lepenka je normálně ten materiál, ze kterého je každá krabice - buď můžeš použít teda nějakou krabici (v každém supermarketu ti ji dají zdarma a můžeš si vybrat, jakou chceš velikost), nebo v papírnictví ji budou mít určitě taky a to přímo ji jako velký kus kartonu (tedy neposkládanou do tvaru krabice) - tohle je podle mě asi lepší volba, protože krabice ze supermarketu už byly použité na nějaké zboží.

      Vymazat
    2. díky :-). A jak dlouho prosím vydrží ten karamel? Bojim se, aby mi to neopadalo, budu dort převážet a musí aspoň čtyři hodiny vyržet.. není jistější udělat klasickej karamel cukr/voda? Snad by to zuby přežily :-))

      Vymazat
    3. No, čtyři hodiny je celkem dlouho, ale zvládnout by to měl. Četla jsem, že většinou po dvou hodinách dochází k měknutí karamelu, mě teda vydržel určitě déle, ale k večeru už byl fakt měkčí až měkký. Takže kdyžtak zkus udělat jen z cukru a vody, ten by měl být o něco jistější.

      Vymazat
  77. Tak se zpožděním hlásím, že Croquembouche měl obrovský úspěch. Oslavenci byli nadšeni a nejenom ti. Dělala jsem ho celkem velký, ale i tak se ho půlka snědla během první hodiny. Nakonec zbyly asi jenom spodní dvě řady, o které si všichni chodili říkat oslavencům, jestli by si mohli vzít domů. Není nic krásnějšího a potěšujícího, když vidím, že lidem chutná. A proto miluju pečení. K tobě tady chodím nakukovat pro inspiraci, za kterou ti moc děkuji. Brzy mě zase čeká velké pečení, protože v dubnu slaví narozeniny mamka, bratr, do toho mám s manželem výročí a ještě jsem slíbila něco tchýni... :-D Takže je nejvyšší čas pro ně něco vymyslet.
    A přeju ti krásné velikonoce!
    Hürrem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, tak to je super! A přesně vím, o jakém pocitu píšeš, ten je na tom snad to nejlepší :D Přeju ti spoustu dalších úspěchů v pečení a ještě víc šťastných strávníků :))
      Děkuju moc za přání!

      Vymazat
  78. je překrásný, chci ho udělat příteli k narozeninám,ale zajímalo by mě jak děláte jahodové pyré?jen rozmixujete jahody s cukrem?(čerstvé)? Díky a přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, omlouvám se za opravdu pozdní odpověď. Pyré je jen čistě to ovoce, čili jen rozmixuju jahody, cukr už nepřidávám :)

      Vymazat
  79. zdravim catalina. uz sme so sestrou robili croquembouche tatovi na narodeniny a bolo to vyborne. ale teraz ma caka tazsia uloha, chcem ho upiect svagrinej na svadbu. vybrala som vanilkovy, cokoladovy a kavovy creme patissiere. chcela som sa opytat, na mnozstva, ktore treba pridat na cokoladovy a kavovy, resp. davas instantnu, alebo espreso? a este jedna otazka, ako dlho ta nadhera vydrzi polepena? lebo pravdepodobne ju budem prenasat autom cez cele mesto (tu predoslu len peso do vedlajse ulice a tiez to dalo zabrat). zdalo s ami, ze ten karamel celkom drzal, ale neviem, ci by nebolo lepsie tuto tortu nechat na rychlu konzumaciu po hlavnom chode, do polnoci asi envydrzi, ci? vdaka vopred za radu a aj za recept. hana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Hani, omlouvám se za pozdní odpověď. Do kávového dávám trochu zrnkové kávy - má to pak výraznější chuť - a pak uvařím opravdu silné kafe (klidně jen pár lžiček vody na lžičku kávy - rozpustná, pokud nemáš kávový filtr) a to pak přidám do krému. Kdyžtak tu kávu přidávej postupně, já jsem to poprvé nalila všechno naráz a pak byl krém celkem řídký. Čokoládový dělám přesně jako vanilkový, akorát si bokem rozpustím 100 g hořké čokolády v 50 ml horkého mléka a pak to tam přidám spolu s máslem.
      Co se týče výdrže karamelu, já jsem ho dokončila kolem poledne a navečer už povoloval, takže bych se přikláněla spíš k té konzumaci při obědě (nebo odpoledne).

      Vymazat
  80. Ahoj Catalino,dlouho jsem uvažovala o téhle dobrotě a pak jsem se v sobotu vzbudila a pustila se do práce :-D Měla jsem strach z krému,ale byl vynikající a opravdu s pudinkem nemá nic společného.Profiterolek jsem měla málo,ale to proto,že jsem dělala kuličky nějaké velké,příště uberu na velikosti.Měla jsem z výsledku ohromnou radost,že jsem to zvládla,že je to dobré,že to krásně vypadá.Sice karamel byl úplně všude,ale úplně mě okouzlila výroba vlasů pomocí dvou vidliček :-D Vyráběla jsem karamel jen z cukru,žádná voda atd.Vydržel tuhý tak čtyři hodky,pak už začal měknout.Každopádně děkuji za inspiraci,krásné stránky,skvěle vysvětlené.Jen tak dál :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem fakt moc ráda :) S tím karamelem máš úplnou pravdu, já ho měla taky všude, ale byla to sranda :D Akorát já jsem teda přes karamel nemehlo a když ho dělám jen z cukru, tak se mi podaří ho vždycky spálit, takže tam přidávám ty další věci (možná je to jen placebo efekt, ale s tím se mi to zatím daří nespálit úplně vždycky :D). Každopádně moc děkuju za komplimenty!

      Vymazat
  81. božíí! :))))
    jenom pièce montée se čte ''piés monté'' ;)
    máš to tu úžasný :)

    OdpovědětVymazat
  82. Catalino, prosím tě, jaké máš zkušenosti se zmražením nenaplněných profiterolů? Jsou po rozmražení stejně dobré? Jak je rozmrazovat? Normálně při pokojové teplotě nebo je rozpéct v troubě? Chci připravit croquembouche mamce k narozeninám, jenže máme společnou domácnost, čili utajení bude těžké, tak to musím řádně promyslet a hodilo by se mi profiteroly upéct dopředu. Děkuju! Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lenko, zkušenost mám dobrou, chutnají jako čerstvé. Z mrazáku je dej rozpéct do trouby a měly by být zas jako nové :)

      Vymazat
  83. Už jsem odpoved našla v předchozích komentářích :-) Lenka

    OdpovědětVymazat
  84. Vážně nádhera a všechna čest!! Zrovna se pokouším péct. První těsto jsem měla dost řídké, takže se na plechu rozteklo. Takže jsou to takové mini věnečky, ale taky se to namazané sní... Do druhého těsta jsem místo 5 vajíček dala 4, ať to není tak řídké, ale to je asi zas moc hustné, protože místo pěkných bochánků, mám mini sněhuláčky... druhé těsto už jsem dělala mixérem s hnětacími metlami, protože z prvního těsta mám puchýře. Třetí těsto dělat nebudu, už nemám vajíčka a máslo :( no tak co mě ještě čeká u plnění a stavění??? ..... :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta velikost vajec je tady celkem zásadní, stejně jako to "vaření" těsta před přidáním vajec. Možná poprvé jsi ho neuvařila pořádně (a proto bylo řídké, nikoliv kvůli vejcím) a podruhé tam zase chybělo to jedno vejce. Doufám, že se to pak povedlo a minimálně chuťově tě profiteroly nezklamaly :)

      Vymazat
  85. Moc děkuji za krásnou inspiraci. Dělala jsem včera a měl obrovský úspěch!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, čím víc croquembouchů (jestli tohle jde použít za množné číslo :D), tím líp! :D

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)