sobota 27. srpna 2011

Výzva The Daring Bakers: Čokoládové pralinky s kořeněnou pěnou z bílé čokolády a makadamovými ořechy v medu

Výzva The Daring Bakers na srpen 2011 byla hostována Lisou z Parsley, Sage, Desserts and Line Drive a Mandy z What the Fruitcake?!. Tyto dvě expertky přes sladké nás všechny vyzvaly, abychom udělali hříšně dobré sladkosti! Tato výzva je pro "odvážné pekaře" speciální v tom, že lidé z http://www.chocoley.com nabídli bezva cenu pro vítěze nejkreativnější a nejchutnější sladkosti.

A je to tu zase. Konec měsíce rovná se odhalení velkého tajemství z kuchyně odvážných pekařů. Tentokrát jsem se FAKT vyděsila, protože jedním z takových hlavních úkolů (i když nepovinných) bylo temperování čokolády. Ovšem jak jsem rolovala dolů stránkou a četla dál a dál, vyskakoval na mě přehršel obrovského množství receptů, postupů, tipů, rad a odkazů na další stránky se spoustou receptů, postupů a rad. V hlavě jsem měla pěkný zmatek a chvilku mi zabralo, než jsem se z toho všeho vzpamatovala :D No a pak přišla fáze, kdy se i v mé hlavě začaly míchat nápady na náplně, krémy a všechno možné. Co z toho nakonec vzniklo, se hned dozvíte.

Vezmu to pěkně od začátku. Úkol byl jasný: vyrobit dva druhy sladkostí - jeden čokoládový a jeden zcela závislý na vlastní fantazii. Už zhruba rok jsem měla na svém seznamu (fakt ho mám, kamarádka se mi za to směje :D) truffes au chocolat neboli čokoládové lanýže. Takže první část úkolu by byla splněna. K lanýžům se však vrátím v blízké budoucnosti, chci se jim věnovat trochu víc. A konečně ta druhá část. Při své nedávné návštěvě IKEA jsem si koupila docela pěkné formičky na led, které jsem chtěla někdy v budoucnu vyzkoušet při výrobě pralinek, a proto byla má volba jasná - budou pralinky!

Pralinky je ale potřeba nečím naplnit, a tak jsem rozmýšlela, přemýšlela a vymýšlela nejrůznější kombinace, až mě napadla relativně jednoduchá, přesto celkem neotřelá chuťová směs. Hořkou čokoládu u nás doma mám v oblibě jenom já, ostatní nad tímto skvostem ohrnují nos (a přitom taková Lindt 85% nebo 99% má tak bohatou chuť!), takže bylo jasné, že budou z mléčné čokolády (přece bych to nemohla pak jíst celé sama). Za náplně jsem si vymyslela jednoduchou pěnu z bílé čokolády říznutou kořením typickým pro perníčky a abych tomu dodala trochu další struktury, rozhodla jsem se vytvořit něco, co patří mezi TOP 10 jídel mé sestry - pražené makadamové ořechy v medu. Do každé pralinky jsem pak jeden maxi oříšek natlačila.

Vzhledem k tomu, že tato výzva byla hlavně o čokoládě, musím se o ní zmínit. Každá čokoláda se rozpouští jinak - některá lépe, jiná hůř. Záleží na obsahu kakaového másla a jestli třeba obsahuje i rostlinné tuky (ty by pravá čokoláda obsahovat neměla). Nejideálnější je tzv. "couverture" čokoláda, kterou používají profesionálové a obsahuje vysoký podíl kakaového másla (min. 32 %) - je velmi tekutá a skvěle se s ní pracuje, např. Valrhona. K takové se však na maloměstě nedostanu. A tak jedeme dál. Orion i Figaro obsahují rostlinné tuky, málo kakaa a na jazyku jsou hrudkovité. Tyto určitě nedoporučuji na výrobu pralinek. Z těch dostupných se velmi dobře pracuje s čokoládou J. D. Gross z Lidlu, (hlavně pokud chcete mléčnou - má 35 % kakaa a je velmi tekutá po rozpuštění) je opravdu vynikající - lepší už je snad jen Lindt. Co se týče bílé čokolády, s tou je to horší, v obchodech není moc kvalitních druhů, ale dobře se pracuje s Milkou nebo Schogetten (hlavně prosím ne Orion), i když ani jedna z nich není dokonale tekutá, ale spíš konzistencí připomíná krupičnou kaši. Něco podobného jsem řešila už tady.

Temperování čokolády je proces jejího zahřívání a následného zchlazení tak, aby se dala použít na namáčení či polévání. Správné temperování totiž zajistí, že čokoláda bude po ztuhnutí lesklá, na jazyku jemná a krásně křupne, když se do ní zakousneme. Také se nebude tak rychle rozpouštět při běžné teplotě. Temperováním se totiž docílí toho, aby jednotlivé krystalky kakaového másla byly v čokoládě rovnoměrně rozloženy. Zní to tak krásně, ale docílit toho už tak pěkné není. Připravte se, že čokoláda bude naprosto všude, budete ji mít na rukou, lince, mísách, hrncích a z věčného olizování (přece to jen tak nespláchnu do odpadu :D) budete mít čokolády tak akorát po krk. Taky bych řekla, že pracovat s čokoládou při pokojové teplotě 29,5C, je holý nesmysl a doufat, že to ztuhne a bude křupat, je čistá naivita. Pokud budu mít někdy zase chuť se pořádně zapatlat, bude to v zimě, kdy se doma klepu kosou a čokoláda tuhne raz dva.

Má další rada zní: buďto si pořiďte profesionální formy na čokoládu, nebo se s temperováním ani nenamáhejte. Má čokoláda sice byla temperovaná (zbytky, co jsem dala na pečící papír ztuhnout, se krásně leskly a nebýt to vedro, tak i hezky křupnou při rozlomení), ale moje formičky na led z gumy nemají asi dokonale hladký povrch a po vyjmutí pralinek bylo po lesku blesku. Navíc jsem je musela dát do lednice, jinak by v životě neztuhly, a tím pádem se po vytažení z ledničky "zpotily" a byly orosené. Na chuti jim to sice neubralo, ale na vzhledu nepřidalo. Pokud tedy chcete dokonalé pralinky, dělejte je v zimě a s tím správným náčiním.

Temperování čokolády lze provést mnoha způsoby, zdatné hostitelky výzvy nás seznámily se dvěma. Já jsem lenivá, tak jsem si vybrala ten (podle mě) jednodušší, kdy rozpuštěnou čokoládu "naoččkujete" už temperovanou čokoládou (což je každá, kterou koupíte).

Jsem si celkem jistá, že budete mít zbytky čokolády i náplně a nejjednodušší věc, je sníst je :D Ovšem pokud budete mít čokolády plné zuby po tomhle maratonu, můžete jednoduše vzít nový umytý štetec, namočit ho do zbylé čokolády a potřít jím papírové košíčky na cukroví - aspoň dvě vrstvy. Po ztuhnutí košíček sloupnete a máte jedlý čokoládový košík (u toho jsem si hned vzpoměla na dubnovou výzvu), který naplníte zbylou pěnou a ozdobíte zbylými ořechy (ale ty jsou tak dobrý, že mi je stihlo okolí sníst za 10 minut u televize a nechali mi prosím jenom 3). Teď už jen zbývá se k těm zbytkům dopracovat, co vy na to?
Ingredience:
Pralinky:
200 g kvalitní mléčná čokoláda
Náplň:
150 ml smetana ke šlehání
100 g kvalitní bílá čokoláda
1/4 lžičky mletá skořice
1/4 lžičky mletý zázvor
1/4 lžičky mletý koriandr
1 drcený hřebíček
špetka mletého anýzu
2 drcené kuličky nového koření
Ořechy:
125 g makadamové ořechy
25 g med
15 g máslo
cukr krupice
cukr moučka na obalení

Postup:
Ořechy: Máslo s medem zahřejeme do rozpušění a dobře promícháme. Směs nalijeme na ořechy a důkladně je v ní obalíme, aby žádný ořech nezůstal neobalený. Obalené ořechy včetně zbytků směsi rozprostřeme na plech a pečeme 5 minut v předehřáté troubě na 175C. Pak ořechy na plechu promícháme, aby se nespálily, a pečeme další 2 minuty, opět promícháme a opakujeme, dokud medová směs nezezlátne a nezhoustne a ořechy nejsou zlatavě hnědé (ne spálené!). Celkem je pečeme 10 až 15 minut. Vyjmeme z trouby, přendáme do misky i s medovou směsí, posypeme trochou cukru krupice a během stydnutí je občas promícháme, aby se neslepily. Po vychladnutí každý ořech obalíme v moučkovém cukru.
Náplň: Čokoládu nastrouháme najemno. Smetanu smícháme s kořením a  přivedeme k varu. Vaříme asi 1 až 2 minuty, odstavíme z plotny a vmícháme do ní čokoládu. Necháme asi 3 minuty stát, aby se čokoláda rozpustila, a pak metlou rozmícháme do hladkého krému. Dáme do lednice vychladit aspoň na 4 hodiny. Potom šlehačem čokoládovou hmotu vyšleháme do pěny (jako šlehačku). Nejdřív se bude zdát, že se to srazilo, ale nepřestávejte, šlehejte dál a nakonec získáte krásně nadýchanou pěnu. Ihned použijte nebo skladujte v lednici.
Pralinky: Čokoládu nakrájejte na malé kousky. 2/3 čokolády dejte do ohnivzdorné misky a umístěte na hrnec s jemně vroucí vodou. Miska se nesmí dotýkat vody. Do čokolády se nesmí dostat ani kapička vody, jinak se srazí! Čokoládu lehce promíchejte, aby se rovnoměrně rozpustila. Jakmile je rozpuštěná, začněte měřit její teplotu. Hned jak dosáhne 45C (pozor, je to velmi rychlé!), odstavte z plotny a přidejte malou část ze zbylé 1/3 čokolády. Takto čokoládu "očkujte", dokud teplota neklesne na 27C. Zchladlou čokoládu dejte opět na hrnec a zahřívejte, dokud čokoláda nedosáhne 30C. Čokoláda je nyní temperovaná.
Plnění: Naběračkou nalijte čokoládu do formy na pralinky tak, aby ji celou zakryla. Pákrát s ní poklepte o linku, abyste zamezili vzniku bublinek, pak formu obraťte a nechte přebytečnou čokoládu z formy odtéct. Stěrkou pak odstraňte zbytek čokolády, aby byla jenom v otvorech na pralinky. Dejte na chvilku ztuhnout do lednice. Vyjměte z lednice, naplňte do 1/4 pěnou, do středu každé pralinky vložte ořech, zakryjte pěnou a opět dejte na 5 minut do lednice. Naběračkou nalijte čokoládu po celé formě, poklepte na ni, stěrkou setřete přebytečnou čokoládu a dejte chladit do ztuhnutí. Asi po 1 hodině je z formy vyloupněte a můžete se do nich pustit.

  • Teplota pro temperování čokolády je jiná u každého typu. Pro hořkou zahřejte na 45C, zchlaďte na 27C a znovu zahřejte na 32C. Pro bílou 45C, pak 27C a nakonec 29C.
  • Pokud uděláte během temperování chybu, prostě začněte znova.
Závěr:
Tato výzva mi dala opravdu hodně. Temperování jsem se vždycky chtěla naučit a konečně vím jak na to. Nemůžu říct, že bych si to doslova užila, ale bylo to dost poučné. V kuchyni jsem měla fakt - promiňte mi ten výraz - bordel, čokoláda všude kolem, vedro jak blázen, ale těch 20 pralinek se nakonec podařilo a všem naštěstí moc chutnaly, takže mise splněna :D Pěna byla celkem sladká s hodně zajímavou chutí po koření, trošku to vážně připomínalo perníčky a ořechy byly fenomenální. Nejdřív se na jazyku rozplynula (v tomhle počasí doslova) jemná mléčná čokoláda, následovala nadýchaná smetanová pěna s vůní skořice a nakonec se člověk zakousl do křupavého makadamového oříšku s medovomáslovým kabátkem. Jak to píšu, mám na ně znovu chuť.

33 komentářů:

  1. Daring bakers sleduji už asi dva měsíce a odhodlávám se k vyzkoušení dobrot, ale zatím jsem neměla příležitost komu nebo proč tyto dobroty připravit... Takže si je určitě udělám, ale zpětně... Tyhle pralinky, stejně jako na jiných stránkách, jsou úžasné... Rozhodla jsem se, že je připravím, ale popravdě jsem se rozhodla, že se na ně vrhnu až opadnou ty horka ( a taky až vyléčím zánět žaludku), protože nevím jak ty Catalino, ale já v takovém horku můžu jen ovoce, zmrzlinu a meloun :-))))
    ty košíčky asi zkusím podle tebe... jsou božské!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Tie pralinky vyzeraju uzasne!!! ja bohuzial na taku piplacku nemam nervy ;D

    OdpovědětVymazat
  3. Pralinky jsem zkoušela s kamarádkou nedávno - jednoduchý krém byla korát zabalen do marcipánu. Bylo to sice výborné, ale ještě teď před sebou živě vidím ten neskutečný nepořádek :D Tvůj článek mě však tak navnadil že teď plánuji zkusit další(složitější) kousky :)

    OdpovědětVymazat
  4. Catalino, ty mi davas! Zase takova skvela a neotrela chutova kombinace a ciste provedeni... Pravdou je, ze se mi ulevilo, ze v tomhle pocasi se to nepovedlo ani tobe na 100%, kdyz jsi tak sikovna... Kdybys to mela leskly a krupavy, tak bych se sla zahrabat ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ačkoli pralinky nemusím, tahle kombinace chutí by si mě skutečně získala a kdybych měla dostat takovouhle domácí bonboniéru, vůbec bych neprotestovala. :-)
    Ale tentokrát se do toho pouštět ani nebudu, protože na takovouhle piplačku nemám vůbec nervy a jsem na na takovéhle pidi věci a hlavně zdobení děsně levá.
    Ale ty makadamové ořechy v medu určitě v zimě vyzkouším, ty mě zaujaly fakt hodně!
    A jinak, s tím seznamem jsme na tom stejně, jen mě se čtením mých oblíbených foodblogů (a samozřejmě toho tvého) dost nesnesitelně natahuje :-)

    OdpovědětVymazat
  6. To je nadhera. Katka k tebe ja tak rada vzdy zavitam. Okrem skveleho receptu, nadhernych foteciek vzdy tu najdem aj poucno-zabavne citanie. Si velmi sikovna. Ozaj, este k tej sutazi Výzva The Daring Bakers , daju sa potom tie najlepsie , prip. vitazne kusky aj niekde pozriet? O tej sutazi mas niekde podrobnejsie info? Vdaka za odpoved aj za tu vsetku nadheru, ktorou nas castujes. Ada

    OdpovědětVymazat
  7. Tvůj způsob pojetí výzvy od Daring Bakers je vždy originální a zajímavý. Když přidáš jedlé fotografie a básnické střevo, je to kombinace přímo vražedná. Myslela jsem, že temperování čokolády je mnohem složitější /roztírání na mramorovou desku apod./. Ne, že by to bylo snadné, ale nevypadá už to tak strašlivě. Nejsem si jistá, že se do toho nelehkého úkolu někdy pustím, ale hrozně mě láká představa udělat si vlastní pralinky, které by byly tak dobré jako z čokoládovny ;-).

    OdpovědětVymazat
  8. Mila Catalina,to je zase nadherna "podivana" u teba...dlho som teraz blogy(vratane mojho zanedbavala),ale tusila som,ze ma tu u teba caka nieco specialneho..opat si nesklamala,a cokoladovy zazitok u teba je dokonaly:)

    OdpovědětVymazat
  9. Ať žije Ikea! :D Taky jsem na část pralinek použila tuhle formu na led :) Docela dobře se mi teda pracovalo s bílou čokoládou z Billy, krásně se roztekla a dobře se s ní ty formičky vylévaly.

    A co se týče toho olizování - tomu sem se neubránila ani já a to čokoládu skoro nejím :D Ono to je i rychlejší, než si pořád mýt a sušit ruce... :P Každopádně se těším, že to vyzkouším, až bude chladněji, v tomhle vedru to bylo fakt šílený...

    Máš je nádherný, i já mám chuť ochutnat, a to je co říct :D

    OdpovědětVymazat
  10. Nádhera. Klobouk dolů před tvojí kreativitou, kam se hrabu s tupým (i když vynikajícím) chili. :)
    Beru tě jako výzvu na druhou a slibuju do příští akce mnohem více invence!

    OdpovědětVymazat
  11. Katka, tak takato kombinacia chuti by mi asi nikdy nenapadla ale straaaasne rada by som ju ochutnala. A ten oriesok vnutri!! Mnaaam. Naozaj si velmi velmi sikovna!! Som ocarena!

    OdpovědětVymazat
  12. happy.lenulka: Děkuju moc :) Rozhodně doporučuju zkoušet kouzlit s čokoládou v chladnějším počasí, v tomhle teple je to tak trochu očistec :D K pečení se výmluva vždycky najde a péct můžeš i pro sebe :D Přeju brzké uzdravení žaludku!

    Marianna: Děkuju! Popravdě já v tomhle vedru už taky ne :D

    Miška: Marcipán s krémem zní skvěle :) S tím (ne)pořádkem v kuchyni jsi mě docela potěšila - aspoň nejsem jediná :D Mamka se totiž vždycky diví jak to, že po mě je tam nepořádek a ona tam má pokaždé dokonale čisto :D

    Lucie: Moc děkuju :D Myslím, že na práci s čokoládou mohly holky počkat na trochu chladnější počasí :D Tvoje třešně vypadají velice svůdně (tohle slovo je podle mě perfektně vystihuje), to by zase vůbec nenapadlo mě :)

    Madla: Děkuju moc! Já bych se taky nebránila, ale musel by mi ty pralinky někdo udělat :D Podruhé už bych je nedělala, leda s tím profesionálním náčiním a v zimě :D Ale ty ořechy jsou fakt bomba, určitě vám budou doma chutnat :)

    Ada: Moc děkuju a jsem moc ráda, že ti líbí moje články, nikdy jsem totiž na sloh nebyla moc dobrá :D K té soutěži je více tady (teda spíš všechno :D): http://thedaringkitchen.com/recipe/candylicious - 8. odstavec. Kdy to bude zveřejněno, jsem se tam nedočetla, ale myslím, že to bude stejné jako při té minulé soutěži.

    coco: Děkuju, to básnické střevo mě potěšilo :D Taky jsem si myslela, že to musí být těžší, přímo nadliský úděl. Jedna z metod, co jsme mohli zkusit, bylo právě to roztírání na desku, ale jak se znám, půlka čokolády by skončila všude po kuchyni, tak jsem si vybrala tu "pro líné" :D Pokud se do toho pustíš, doporučuju to zkusit někdy v zimě :)

    Martina: Moc děkuju :) Já zažívám úplně to samé vždy, když navštívím tvůj blog...tolik krásných fotek na skvělé sladkosti :)

    Meg: Přesně tak, Ikea je náš zachránce :D Mám pocit, že jsem je viděla i u několika zahraničních "bakerů". Teď už mám dvě věci, co v Bille chci: bílou čokoládu a mražené kaštany. Bohužel Milka ani Schogetten moc tekuté nejsou, takže jsem otevřená jakékoliv experimentaci s bílou čokoládou :D Děkuju moc!

    Slaneček: Moc děkuju, náhodou chili je skvělý doplněk čokolády, taky jsem o něm uvažovala, ale u sestry by mi to neprošlo, tak jsem nakonec přišla s tímhle :D Mimochodem tvoje pralinky jsou krásně lesklé!

    Lucia: Kdybych ještě nějakou měla, ráda bych ti hned dala :) Děkuju moc!

    OdpovědětVymazat
  13. Díky za poklonu, moc těší! :)
    A dodatečně díky i za to, žes mě k daring bakers přivedla.

    OdpovědětVymazat
  14. Vypadají nádherně! A ta kombinace chutí, musela to být vážně dobrota!

    OdpovědětVymazat
  15. tak toto je bomba! nadhera, krasa, dokonaly zazitok! ochutnat tieto pralinky je moj sen! :)

    OdpovědětVymazat
  16. Slaneček: Není zač, zasloužíš si ji :) Jsem moc ráda, že jsem tě k DB přilákala, čím víc, tím líp a tím větší zábava :)

    Ire, marysity: Děkuju vám moc za krásné komentáře :)

    OdpovědětVymazat
  17. Ahojky :)
    Měla bych dotaz - jaký teploměr jsi použila k měření teploty té čokolády? :)
    Díky
    Martina

    OdpovědětVymazat
  18. Martina: Ahoj :) Já jsem použila náš letitý teploměr na zavařování ovoce. Cukrářský totiž nemám a hlavně většina těchto teploměrů má stupnici až od těch 100 stupňů. Jinak se dají koupit přímo i teploměry na čokoládu, ale s tím zavařovacím jsem si vystačila :)

    OdpovědětVymazat
  19. Tak toto je vážne bomba ! Práve som nakúpila formičky na pralinky, lebo idú Vianoce a som sa rozhodla, že budú pralinky :-) A tieto som teraz objavila, to je vážne niečo nadpozemské ! Len by ma zaujímalo, ako poklepávaš gumenou formou o linku, zdá sa mi to trosku complicated :-)
    A myslíš, že teplomer na mäso bude OK ?
    Ináč tvoj blog priebežne čítam a si fakt úžasná šikulka !

    OdpovědětVymazat
  20. aiculka: Děkuju :) Pralinky jsou super dárkem! Já jsem použila gumovou formu na ledové kostky z IKEA a ta není úplně měkká, takže se s ní klepalo celkem snadno, ale např. v Lidlu jsem teď viděla formičky na pralinky a ty byly teda hodně měkký, takže takovou formu bych pevně vzala do ruk za oba konce a párkrát bych s ní zaklepala o stůl/desku, všem bublinkám to asi nezabrání, ale ty největší to zlikviduje :D Co se týče toho teploměru - pokud má rozsah od těch 25 do aspoň 50 stupňů, tak ho určitě můžeš použít :) Ještě jednou moc děkuju!

    OdpovědětVymazat
  21. máš nádherný blog, tak sa teším že som ťa objavila :-)))...a tie fotky a recepty, nádhera!!! Veľmi rada budem aj sem nakúkať, prajem krásny dník! :-))

    OdpovědětVymazat
  22. tie pralinky sú nádhernééééé :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za oba milé komentáře :) Velmi mě těší, že se ti tu líbí!

      Vymazat
  23. Pralinky jsou nádherný! Až přijedu o víkendu ze školy domů tak se do nich určitě musím pustit.. Už jsem je jednou zkoušela, ale jen tak jednoduše jsem rozpustila 3 druhy čokolády a lila je prostě přes sebe do formiček. Mám také ty silikonové z IKEA , ale nešlo mi to moc dobře ven, i když jsem je nakonec vydolovala :) Myslíš, že by šlo eventuálně trochu potřít vnitřek formiček slabou vrstvičkou olivového oleje? Asi by to na chuti nemělo moc změnit, co myslíš? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :) Přesně jak píšeš, taky mi to z těch forem nešlo jako po másle :D Co se týče toho oleje, tak to upřímně nemám tušení. Na chuti by to nejspíš nebylo poznat, ale napadá mě, že pokud bys je dala do ledničky, tak by ten olej mohl ztuhnout a vytvořit na pralinkách takový bílý film, nebo aspoň když dám olej do lednice, tak 75% oleje ztuhne do takové bílé masy :D Vážně nevím, třeba by to fungovalo. Každopádně budu moc ráda, když mi napíšeš, jak to dopadlo :))

      Vymazat
    2. Tak jsem se o to pokusila včera znovu a jen jsem mašlovačkou potřela vnitřek formiček, opravdu jen slabounce, skoro to ani nebylo znát.. :) a fungovalo to! Pralinky jdou po ztuhnutí skvěle vyloupnout a po bílé ani stopa :)

      Vymazat
    3. Paráda, jsi šikulka :)) Příště je potřu taky :D

      Vymazat
  24. Krasne pralinky Catalina!Na take nieco sa ja zatial neodvazim...mozno neskor ked nazbieram viac skusenosti.A z akeho materialu je ta biela ciapocka na vrchu kazdej pralinky? Je to cokolada alebo pena? Inak aj ja som si tvoj blog velmi oblubila,ako vacsina tu prispievajucich.Kazdy tvoj opis je pre mna ako taka mensia poviedka.Nechce sa mi verit ze si mala problemy so slohom...citam si ta skoro kazdy den vecer pred spanim,ako ked malym detom cita mama rozpravku na dobru noc :-) bavis ma viac ako facebook. Tesim sa na kazdy tvoj prispevok a verim ze ich este bude vela prevela :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Jsem moc ráda, že můj blog mezi tvé oblíbené :) Spokojený čtenář vždycky potěší! Co se týče těch slohovek, já jsem totiž vždycky psala takovým moc dětským stylem a o něčem vážnějším to prostě nešlo :D K tvé otázce, je to bílá čokoláda - do formičky jsem trochu kápla, nechala ztuhnout a pak jsem na to nalila tu mléčnou čokoládu :) Ještě jednou děkuju, moc si toho vážím!

      Vymazat
  25. U temperování čokolády je nejdůležitější nepřekročit teplotu 46°C při jejím rozehřívání. Jakmile ji jednou „přehřejete“, vyskočí na ní tukové skvrny i přes veškerou další snahu. Máte někdo tip, jak takovou čokoládu zachránit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem si jistá, že když dělám normální polevu na buchtu apod. 46C určitě překročím :D Aby ta čokoláda tekla, přidávám do ní trošku oleje (1-2 lžičky), babička dává trochu sádla a někdy, když není zbytí, přidám trochu ztuženého tuku. Pokud do ní tedy přidáš jeden z těchto tuků, skvrny ti na ní nevyskočí, akorát pro samotné pralinky to není ideální - spíš ji pak můžeš použít jako polevu apod. :)

      Vymazat
  26. Na domácí pralinky vypají oravdu krásně a ta náplň! Budu ji muset brzy vyzkoušet :-) Ohledně temperování čokolády, ono je to trochu složitější. Byla jsem v Budapešti na kurzu Chef parade - pralinky a z toho co jsem tam viděla mi šla hlava kolem. Na pralinky opravdu nejsou moc vhodné silikonové Ikeácké formičky na led, chce to formu z tvrdé umělé hmoty. V Ikea by se kolem vánoc měly začít prodávat ;-) Další nezbytností je mramorová deska a digitální teploměr, protože my jsme při temperování čokoládu měřili asi 6x, než jsme dosáhli kýžených 27°C. I přes to, že kurz byl v zimě, museli jsem čokoládu taky dávat do chlaďáku, poté jsme pralinky naplnily, uklidili opět do lednice a po konečné vrstvě čokolády pralinky putovaly do lednice znovu. Nakonec by mělo jen stačit do formy z boku několikrát praštit a pralinky vypadají ven samy. Jinak ten kurz je i v Praze a je naprosto úžasný! Nejsem zrovna příznivce takovýchto hromadných akcí, ale čokoládu miluju a i přes vyšší cenu to stálo za to ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za všechny informace! Je mi jasné, že to nebude tak jednoduché (to by bylo asi až moc krásný :D), ale i tak mi z toho tekly nervy :D Právě všude vidím jen ty silikonové formičky a po zkušenostech s touhle formou chci jen ty plastové, ale zatím jsem na ně nenarazila (ale v té Ikei si na ně počíhám!). Ono taky ty čokolády, co se normálně dají koupit v obchodě, nejsou to nej na výrobu pralinek, takže věřím, že kdybych měla všechny ty správné věci (a zkušenosti), budu nejspíš mluvit jinak :) Každopádně to musel být úžasný zážitek, jednou si asi takový kurz dám k narozeninám nebo Vánocům :D

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)