sobota 4. prosince 2010

Speculaas

Prosinec už je tu, Vánoce téměř také a těší se na ně lidé po celém světě. Při pohledu z okna vidím zimu. Chladnou, studenou, mrazivou a ledovou. Tato slova ji vystihují docela přesně. Taky si přeju, aby sněžilo, ale z nějakého neznámého důvodu se tak neděje. Znáte přeci ten nádherný pocit, když sedíte v křesle zabalení do teplé deky, přátelé a rodina zpívají koledy, vy držíte šálek horkého čaje a za oknem sněží. Krásné malé zářivé sněhové vločky se pomalu snáší k zemi. V té chvíli se cítím šťastná a spokojená a mám chuť na něco sladkého. Konkrétně na sušenky. Na Speculaas.

Speculaas (čti Spekylás) jsou tradiční nizozemské sušenky často pečené během Vánoc. Obsahují spoustu různých a jedinečných koření a také většinou neobsahují vejce, protože mají být křupavé, nikoliv měkké a vlhké. V obchodech lze koupit podobné sušenky zvané ovšem Spekulatius. Nicméně Speculaas a Spekulatius není to samé. Spekulatius jsou kořeněné sušenky, které se pečou v Německu, Rakousku a pár dalších zemích, kromě Nizozemska. Obvykle obsahují vejce a také se liší použitá koření. Takže nezaměňte jedno za druhé.

Tyto sušenky se tradičně dělají 5. prosince, protože v Nizozemí je to Den svatého Nicholase, u nás je to Mikuláš. Tento den je pro Holanďany velmi důležitý.

Toto se můžete dočíst na Wikipedii:
"Ve dnech vedoucích k 5. prosinci (začíná to příjezdem svatého Nicholase do Nizozemska na konci listopadu) položí děti své boty před krb a zpívají písně o Sinterklaasi. Často do bot přidají i mrkev jako dárek pro koně svatého Nicholase. Následující ráno pak v botách najdou malý dárek v podobě sladkostí či malé hračky. Navečer 5. prosince přinese každému dítěti, které se chovalo hezky, dárky Sinterklaas. Samozřejmě nakonec dostane dárek úplně každé dítě. To se provede tak, že pytel s dárky se dá ven na zahradu či jen pryč z obýváku a následně buď soused, nebo rodič udeří do okna či dveří a předstírá, že je Sinterklaasův pomocník. Další možností je najmout si někoho, kdo se převlékne za Sinterklaase a dárky doručí osobně. Sinterklaas nosí biskupské roucho včetně červené kápě a mitry a má mnoho pomocníků s černými obličeji a pestrobarevnými maurskými šaty. Tato tradice oblékání je již dvě století stará. Pomocníkům se říká "Zwarte Pieten" (něco jako Černí Petři). Mýtem je, že pokud se děti nechovaly slušně, Zwarte Pieten strčí všechny tyto děti do pytle a Sinterklaas je odnese do Španělska (věří se, že Sinterklaas pochází ze Španělska, kam se po 5. prosinci vrací). Proto mnoho písní o Sinterklaasi stále naráží na pozorující Zwarte Pienten a soudícího Sinterklaase."

U nás je to trošku jiné, máme místo Nicholase Mikuláše a toho doprovází anděl s čertem. Slovo speculaas pochází nejspíš z latinského speculum, což znamená zrcadlo. Těsto by se totiž mělo tvarovat pomocí speciálních dřevěných vytlačovacích forem, které mají reliéf a ten se pak obtiskne do těsta. Bohužel se mi tyto formy sehnat nepodařilo, takže jsem použila svá stará dobrá vykrajovátka a výsledek byl taktéž skvělý.

Vím, že je docela pozdě vám dávat tento recept, protože už zítra je 5. 12. Ten čas ale letí, že? Ale nevadí. Nemusíte je dělat zítra. Jsou skvělé, ať už je uděláte kdykoliv a já si jsem jistá, že vy, váš manžel, děti nebo přátelé je budou milovat a bude jim jedno, jestli je uděláte zítra nebo příští týden. Koneckonců Speculaas jsou vánoční sušenky a Vánoce přicházejí (jěště neodešly :D).
Ingredience:
250 g hladká mouka, prosátá
125 g změklé máslo
125 g tmavý hnědý cukr
2 lžičky mletá skořice
1/2 lžičky mletý hřebíček
1/2 lžičky strouhaný muškát. oříšek
1/4 lžičky mletý zázvor
1/4 lžičky mletý kardamom
1/4 lžičky mletý bílý pepř
špetka soli
1 lžička kypřící prášek

Postup:
V míse smíchejte mouku, sůl a kypřící prášek. V další míse vařečkou smíchejte máslo s cukrem a kořením do krémové konzistence a plného promísení všech přísad. Pak postupně přidejte mouku do máslového krému - celkem ve třech dávkách. Chvíli hněťte, dokud se nevytvoří hladké pevné těsto. Bude trochu suché, ale to nevadí. Zabalte ho do fólie a dejte chladit přes noc. Vyndejte z lednice a nechte ho změknout při pokojové teplotě asi 30 minut. Znovu ho krátce prohněťte, aby změklo a bylo možné ho vyválet. Vyválejte ho na lehce pomoučněném vále (ideálně mezi dvěma fóliemi) na tloušťku 5 mm. Vykrajujte tvary dle libosti. Dejte je na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 160C asi 8 minut. Barva by se neměla změnit - pokud okraje ztmavnou na tmavě hnědou, už je to trochu spálené (což znamená trochu hořkou chuť), takže buďte opatrní! Nejdřív budou sušenky po vytažení z trouby měkké, ale pak zpevní a stanou se křupavými. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

  • Pokud by vám těsto nešlo vyválet, nacpěte vždy kus těsta do formičky na pracny až po okraj a pak vyklepněte na plech (nepečte ve formičkách - nepěkně by se vám sušenky zdeformovaly). Tak pokračujte se zbytkem těsta, pak upečte dle receptu.
Závěr:
Já je miluju, fakt! Cukr vytvoří úžasnou karamelovou chuť a kombinace koření je božská. Vždycky mě baví nechat ostatní hádat, jaká koření se v těstě ukrývají, nikdo to nikdy nepozná :D Mamka poznala, že je tam skořice a muškátový oříšek, ale pak nic, jenom řekla, že je to něco unikátního a pro ní zatím nepoznaného :D Nicméně každá sušenka má příjemnou nasládlou chuť po kardamomu, je křupavá a zanechá ve vás touhu po další a další. Původně by se do těsta měl použít světlý hnědý cukr, ale já je mám radši s tmavým - konkrétně s tmavým cukrem Muscovado - má velmi karamelovou chuť :) Toto je další ne tak tradiční druh vánočních sušenek, které teď děláme každý rok, protože si o ně všichni říkají.

63 komentářů:

  1. Zrovna planuju, jake cukrovi letos udelam a protoze nechci zadnou ceskou klasiku, tak se mi tenhle recept moc hodi... Diky

    OdpovědětVymazat
  2. Tééda, tak tohle se mi hodně líbí. Škoda, že už mám napečeno a že mě sklátila choroba, jinak bych se do nich hned vrhla. Vypadají náramně!

    OdpovědětVymazat
  3. Lucie: Není zač :) Pak dejte vědět, jak se zadařilo :)

    Madla: To nevadí, příští rok jsou taky Vánoce :) Doufám, že se brzo uzdravíte a že to není nic vážného, abyste si vánoční svátky užila pěkně v pohodě :)

    OdpovědětVymazat
  4. testo mi odpociva v lednici - nejak jsme prheledla fazi michani cukru s masle do peny, ale nejakou drobivou hmotu jsme vypracovala, tak snad to dobre dopadne.. kdyztak je taky "tradicne" vtlacim aspon do pracnovych forem..

    OdpovědětVymazat
  5. farfalla: Hlavně když těsto drží pohromadě :) Akorát doporučuji těsto z těch formiček na plech vyklepnout a nepéct to v nich - obávám se, že kvůli kypřícímu přášku by se vám mohly trošku "zdeformovat". Nebo ho pořádně prohněťte, ono trochu změkne a pak se dá vyválet. Tyto sušenky mají být opravdu křupavé, tak nějaké to hnětení navíc jim až tak neuškodí :) Pak dejte vědět, jak se povedly, a zatím vám přeju hodně štěstí a doufám, že vše půjde jako po másle :D

    OdpovědětVymazat
  6. Slibné stránky, líbí se mi. Přidám si je do svých odkazů.

    OdpovědětVymazat
  7. nakonec jsem tu drobivou hmotu dala mezi dvě fólie, uplácla v rovnoměrný kopeček a začala válet. tím tlakem se to nějak spojilo a tak už pak šlo i vykrajovat, jednolité těsto jako na perníčky, prostě úplná vánoční pohoda.děkuji:-)

    OdpovědětVymazat
  8. farfalla: To jsem moc ráda, že se dílo podařilo :) Moje těsto bylo taky trochu sušší, tak jsem ho nechala zteplat a pořádně prohnětala rukama a pak už to šlo jako po másle :)

    OdpovědětVymazat
  9. sušenky se mi moc líbí, ale mám už delší dobu jeden problém...zaboha nemůžu nikde sehnat mletý zázvor!:( poraďte prosím v jakém krámě se dá sehnat:-) díky moc za odpověď:-)

    OdpovědětVymazat
  10. Anonymní: Jsem ráda, že se Vás recept zaujal :) Co se týče toho zázvoru, mají ho v oddělení koření téměř v každém hyper/supermarketu - já ho kupuju většinou v Albertovi hypermarketu, Kauflandu nebo Tescu. Vyrábí ho jak Vitana, tak Kotányi, stojí okolo 15kč :)

    OdpovědětVymazat
  11. díky, já jsem práve koukala v tescu i kauflandu a asi jsem měla smůlu nebo špatné oči:-D už aspoň vím po jaké značce koukat:-) díky moc:-)

    OdpovědětVymazat
  12. Anonymní: Není zač :) Jsem ráda, že jsem pomohla :)

    OdpovědětVymazat
  13. Tento receptík mě velmi zaujal vzhledem k množství použitého koření. Proto to nemohlo dopadnout jinak a dnes, kdy se nám v mrazivém počasí venku linul od úst ledový "kouř" jak o Vánocích, jsem se do nich pustila, tedy do vlastního pečení, těsto trůnilo v lednici od včerejška. Pravda, z 5mm vysoké placky byla 3-4 mm, což ale nic nezměnilo na faktu, že sušenky kořením nádherně provoněly celý byt (pekla jsem je 10-12 minut v elektrické troubě). A výsledek - výborná chuť a každé křupnutí sušenek v ústech se rovnal božskému požitku :-) Takže moc díky za receptík a v dohledné době budu muset vyzkoušet i pár další, co jsem si u Tebe na stránkách vyhlídla.
    Na závěr ještě jedna velká pochvala. Všechno máš překrásně nafocené a o každém receptíku píšeš tak vemlouvavě, že bych měla chuť vyzkoušet je všechny!!!! :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Veronika: Když jsem je poprvé ochutnala koupené z obchodu, tak mi taky strašně chutnaly a prostě jsem je musela zkusit vytvořit podomácku :D A jak jsem zjistila, kolik různých druhů koření do nich patří, o to víc jsem je chtěla upéct :D Jsem moc ráda, že jsi je vyzkoušela a úplně nejvíc mě těší, že Ti tak zachutnaly :) Pokud vyzkoušíš i další recepty, dej mi vědět :)) Moc děkuju za pochvalu a vůbec za tak milý a krásný komentář!

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj, máš moc krásný blog a nad těmi recepty se opravdu jen sbíhají sliny:). Toto cukroví vypadá vážně skvěle a doufám, že si najdu čas ho letos vyzkoušet, chtěla jsem se zeptat, jestli znáš tento recept: http://theboywhobakes.co.uk/2010/08/gevulde-speculaas-dutch-spice-cake/
    nebo jestli nevíš o někom, kdo má na svém blogu český postup:). Děkuju moc, krásný svátek.

    OdpovědětVymazat
  16. Eliška: Děkuju moc a těší mě, že tě recept zaujal :) Bohužel ten recept, na který se ptáš, neznám ani jsem ho u nikoho neviděla :(

    OdpovědětVymazat
  17. Nevadí, děkuju, že jsi mi odpověděla:). Já do pečení stejně nejsem tolik zapálená, takže jen upéct tyto speculaas pro mě bude vrchol mých kuchařských dovedností!:D. Měj se krásně:)

    OdpovědětVymazat
  18. Eliška: Nemáš zač :D Dej mi pak vědět, jak chutnaly. Taky se měj moc hezky :)

    OdpovědětVymazat
  19. Tak jsem také neodolala a vyzkoušela... Pekla jsem je jako milou drobnost k adventu, tudíž 24 koleček a srdíček, která jsem nazdobila čísly. Vím, není to už klasika, ale přítel si nestěžoval :). Ba naopak, mlaskání a spokojenost veliká! Tím pádem i já děkuji za tento recept, ale i za celé stránky, kam se vracím ráda nejen pro inspiraci a blbuvzdorně napsané recepty, ale i jen pro krásné počtení a pokoukání... Díky a krásný a voňavý advent :)
    J.

    OdpovědětVymazat
  20. J.: Moc mě těší, že jsi se do nich pustila :) Podle mě je to naprosto super nápad upéct je na advent, akorát se obávám, že je téměř nemožné sníst denně právě jen ten jeden kousek :D Jsem moc ráda, že se ti stránky líbí a moc děkuju za přání! Taky tobě a tvým blízkým přeju krásné a chutné Vánoce :)

    OdpovědětVymazat
  21. Tak včera jsem se pustila do konečné výroby Speculaas a nevím, čím to bylo, ale vůbec se mi nedařilo. Dodržela jsem přesně recept i postup, ale těsto se příšerně drobilo a nedalo se vůbec vyválet. Tak jsem nakonec kousky těsta natlačila do vykrajovaček, opatrně vykrajovačku odklopila a upekla. Chuťově jsou moc dobré, ale nemám je tak hezké jako ty na fotkách. Fakt nevím, v čem mohl být zakopaný pes.

    OdpovědětVymazat
  22. Madla: Ono to těsto je poměrně suché, takže je vážně potřeba si s ním hodně pohrát a nebát se ho pořádně prohníst, nakonec se pěkně spojí. Pekla jsem je na Mikuláše a těsto je fakt suché, ale po pořádném prohnětení se stane celistvým :) Teď už ho ani nevyvaluju a rovnou ho dávám do formiček na pracny a vyklepnu na plech - tak mají moc pěkný vzhled i po upečení (je to v Poznámkách). Každopádně jsem moc ráda, že chuťově se vydařily :)

    OdpovědětVymazat
  23. Tak těsto je po velké námaze v ledničce. Trošku jsem si zanadávala při tom hnětení,ale nakonec se to +- spojilo :D Myslím, že to zítra ani válet nebudu a rovnou to nacpu do formiček,ať nemusím nadávat znova :D
    Díky za Tvůj recept, už těsto chutnalo skvěle! :D :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že těsto je dost tuhé, ale po upečení má super chuť a hlavně krásně křupe :D Já už ho teď taky dávám rovnou do formiček (např. na pracny), má po vyklepnutí i ten ozdobný povrch :D I když vyválet jde taky, ale je to o dost pracnější :)

      Vymazat
    2. Tak dílo hotovo. Jen nevím proč jsou to takový bledulky:( Na tvých fotkách jsou nádherně hnědé, ale já je mám béžový :D Možná to je třtinovým cukrem? Ale chutnají parádně :)

      Vymazat
    3. Záleží na typu cukru, jaký jsi použila - já do nich dávám tmavý Muscovado cukr a ten je skoro černej. Takže s normálním třtinovým budou světlejší :) Ale věřím, že na chuti to nic neubere.

      Vymazat
  24. Nemůžu sehnat mletý hřebíček a kardamon :( Catalino, kde je kupuješ prosím? Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lenko, hřebíček kupuju normálně vcelku např. v Albertu/Tescu atd. a pořádně ho rozdrtím ve hmoždíři (myslím, že od výroby mletý se prodává jen o Vánocích, ale je možný, že na něj narazíš v nějakém tom větším hypermarketu celoročně). Kardamom kupuju v Marks&Spencer, mají ho taktéž vcelku, takže opět poslouží hmoždíř. Ale občas právě v těch hyper/supermarketech stojí stánky s kořením (možná i na vánočních trzích budou) a tam kardamom prodávají přímo už mletý :)

      Vymazat
    2. Děkuju moc. Zjistila jsem, že oboje koření v mletém stavu prodává Sonnentor, tak se dneska zajdu podívat do obchodu, kde u nás Sonnentor prodávají. A když nepochodím, zkusím hmoždíř.

      Vymazat
    3. Mletý kardamom se dá koupit v Makru - Stodůlky, i když jen v množství asi 250g :-) zato ale mnohem levnější než na předvánočním trhu. S mletým hřebíčkem mám také problémy, ještě půjdu zkusit Kaufland na Vypichu, tam mají velké oddělení s kořením.

      Vymazat
    4. Mám pocit, že u nás v Kauflandu ten kardamom taky prodávali jen v takovém "malém" množství :D Nakonec jsem si ho koupila v M&S (protože je to jen taková malá lahvička), ale příště půjdu do tohoto už mletého (protože nadrtit kardamom je fakt zkouška trpělivosti :D). Ale ten hřebíček se dá klidně použít z hmoždíře, rozpadá se pěkně :)

      Vymazat
  25. Tak nakonec jsem hřebíček namlela na ručním strojku na kávu, který jen tak na ozdobu stojí v kuchyni. Příští týden se pustím do perníčků :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, ten jsme taky kdysi měli doma, ale nám tam, chudák, stál jen na tu ozdobu. Doufám, že i perníčky budou chutnat :)

      Vymazat
  26. Ahoj Catalino, tak letos jsem se do nich pustila znovu. Jsou strašně dobré ;-)a všem doma moc chutnají. Jak jsi mluvila o těch formičkách, tak je teď mají v Tchibu :-). Bohužel mají jen tři motivy, ale aspoň něco.

    Kristýna

    http://www.tchibo.cz/Pecici-formy-na-adventni-susenky-spekulatius-2-ks-p400022144.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuju moc za info. Rozhodně vypadají moc hezky!

      Vymazat
  27. Včera jsem zadělala, dneska upekla a už si na nich pochutnává celá rodina. Jsou opravdu výborné! Moc děkuju za skvělý recept :)

    OdpovědětVymazat
  28. S těstem jsem sice docela bojovala, ale stálo to za to! Obávám se, že do Vánoc nevydrží a budu muset upéct další várku, jak jsou vynikající! Díky, Nikola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač a moc mě těší, že tolik chutnaly :)Nám do Vánoc taky nevydržely :D

      Vymazat
  29. ahoj chtěla jsem se zeptat,proč se mi sušenky z krásného tvaru jakoby roztekly a ztenčili, nevíš? andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, to netuším. Těsto je dost suché, takže by se to stát nemělo. Nepřidávala si do něj vodu nebo jinou tekutinu?

      Vymazat
  30. ahoj tak jsem je dnes dělala znova s novým těstem a taky se bohužel tvar roztekl, tak nevím..andrea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ak sa ani na druhy pokus nepodarili, chyba bude v tebe. Pridavas klasicke maslo?

      Vymazat
  31. Tak tohle byl boj! Ale nakonec se povedli a vypadají skvěle! Zítra je nafotím a dám na blog! :-) Díky za recept!

    OdpovědětVymazat
  32. Ahoj, jsem ceska zijici v Holandsku. Jenom nahodou jsem nasla tyto stranky i tento recept. Musim rict, moc, moc hezky napsany clanek (opravdu uplne presne jak to tu v Holandsku je) a recept taky super. Ja sama speculaas taky miluju.Co jeste vic dodat, jenom to, ze stranky jsou super.Preji vsechno dobre.Dagmar

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dagmar, moc děkuju! Jsem moc ráda za potvrzení od někoho, kdo je přímo u zdroje :))

      Vymazat
  33. Dobrý den,
    asi kravina dotaz, ale lze pouzit do susenek pernikove koreni? Ma kuchyn zrovna korenim neoplyva z důvodu nevyuziti. Dekuju
    Mirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Mirko, určitě to jde, ale bude to přece jen chutnat jinak, jako perníčky :D

      Vymazat
  34. Perníčky nechcu. Tak to koupím mletý zázvor, cardamon a bilý pepř. Stejně mám pocit, že je nebudu péct jednou a dost! Tyto sůše jsou totiž mňam společně s Norimberskými perníčky :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna tyhle tři koření se pak dají využít i na slaná jídla, která se dělají přece jen častěji než sušenky :D

      Vymazat
  35. Co by to udělalo, kdyby se do těsta přidala lžička melasy? Opravdu. Piplám, pipláš, pipláme:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tohmle množství nejspíš vůbec nic. Jestli to tam chceš přidat kvůli tomu, aby se těsto lépe vyvalovalo, tak ho doporučuju tvarovat spíš ve formičkách na pracny, ze kterých ho pak vyklopíš na plech a upečeš. Je to rychlejší, než ho vyvalovat :)

      Vymazat
  36. Dát ho tam až tak ntně nemsím. Jen mne napadlo, když máš v receptu třtinový cukr tmavý kvůli karamelizované chuti, tak jsem si říkala, že bych k třtinovému světlejšímu přidala trochu melasy. Ale v zásadě ho v těstě mít nemusím :-D O vyvalování ani tak nejde. Těsto si stejně vzhledem k bezlepce musím upravit, takže v tomto případě mi jde čistě o chuť.

    OdpovědětVymazat
  37. Vcera upekane. Dnes konzumovane. Jak nemam moc rada korebene jidlo, tak tyhle sůse me fakt bavi. Jen jsem do testa, pac mam bezlepku a testo by nemelo fakt co drzet, pridala vajecny bilek. Testo suprove drzelo a snad jsem tim bilkem moc nehresila a nevytvorila jine sůse nez ty Vase.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem fakt moc ráda a je super, že to šlo upravit i na bezlepkovou verzi. Ten bílek je určitě v pohodě, bez mouky je to prostě složitější, to se nedá nic dělat :)

      Vymazat
  38. Skoro všechny recepty jak na třené, tak sušenky, či Vánoční cukroví se dá udělat v bezlepce. Kynuté je to horší.
    Použila jsem chlebovou Nutrifree. Drží LÍP, než koláčová. Ovšem bez vychytávek jako je rum či bílek to nefunguje. Dala jsem i trochu melasy a jsou fakt úžasné. Sice je nemám tak tmavé jako Vy, ale já je žeru! :-)
    Děkuji za super recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tady na tyto používám tmavý hnědý cukr, má takovou hodně sytou (skoro až čokoládovou) barvu, takže proto jsou tak hnědé, z klasického třtinového cukru jsou světlejší, ale na chuti to nic nemění :) A nemáte zač, já děkuju za tipy na bezlepkovou variantu, určitě i ostatním se to bude hodit, pokud nemůžou lepek.

      Vymazat
  39. Velké díky za recept. O Spekulacius známý z dětství jsem se pokoušela několik let, ale stále to nebylo ono. Až tento recept je to pravé, chutná snad každému a je to příjemný protiklad k přeslazenému vánočnímu cukroví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač :) Jsem moc ráda, že právě tento recept je to, co jste hledala! Letos jsem je taky pekla k Vánocům a padly za vlast hned druhý den :D

      Vymazat
  40. Dobrý den, zadělala jsem těsto na sušenky, ale bylo hrozně lepivé, musela jsem přidat asi o 100 g mouky navíc. Nevíte, kde se mohla stát chyba? Děkuji, Jana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Jano,
      to mě mrzí, ale opravdu mě nenapadá, čím by to mohlo být. Vzhledem k tomu, že se do těsta žádná tekutina nedává, je tam jen trochu másla, mívám naopak docela práci, aby drželo pohromadě. Nemohlo se stát, že jste ho třeba omylem naředila nějakou tekutinou nebo přidala vejce?

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)