neděle 9. října 2011

Hruškový koláč s ořechy a skořicovou drobenkou

Soudě podle pohledu z okna našeho bytu, je tu podzim. Nefalšovaný barevný chladný podzim. V předsíni se mi kupí bedny plné vlašských ořechů (na Vánoce jich přece třeba tuny), červených jablíček a v neposlední řadě taky kila hrušek. Ten tam jsou dny, kdy jsem vyšla ven jen v tričku a neomrzly mi všechny končetiny. Teď už zase musím vytáhnout všechny ty šály a bundy, svetry a dlouhé kalhoty. Nevím jak vy, ale po létě se v tomhle oblečení vždycky cítím jaksi svázaná a trvá mi docela dlouho, než si na to zvyknu. Taky moje chutě se mění, ledničkové nepečené dezerty mě nechávají chladnou (fajn, kecám, sním všechno vždy a všude :D) a střídá je chuť na hutné typicky české buchty a koláče, nákypy, bábovky a pečená jablka. A jak už jsem psala výše, kolem mě je spousta hrušek a ořechů a byla by škoda toho nevyužít.

Mimochodem mám takový pocit, že příšte už tu můžu rovnou psát recepty na vánoční cukroví - stačí se kouknout do obchodů a zdá se mi, že svět se už fakt zbláznil. Nebo jsem jediná, kdo si všiml, že v Kauflandu mají vánoční sortiment už od posledního SRPNOVÉHO týdne? A od minulého týdne už mají Vánoce i v Lidlu a Albertovi. Vsadím se, že Tesco, Globus, Spar a Billa nejsou o moc pozadu, i když jsem v nich nebyla. Vánoce mám fakt děsně ráda, ale není na ně přece jen trochu brzo? Já bych teda asi nechtěla jíst přes čtvrt roku staré vánoční pečivo jako jsou ty balené štoly v obchodech. Teda asi jim nic nebude, ale přijde mi na hlavu, že něco takového vydrží čerstvé přes půl roku. Ale dobře, konec o Vánocích, jejich čas teprve přijde. Ale dovolte mi ještě jednu poslední otázku - máte už nakoupené dárky? Mně se totiž zdá být ještě moc brzo, potřebuju k tomu tu krásnou vánoční atmosféru, jinak nic nevyberu.

A teď už ke koláči. Když mi bylo 14, začala jsem si zkoušet různý recepty z časopisů - vždycky jsem je pečlivě vystřihla a nalepila do svého deníku s recepty, připsala tunu poznámek o tom, co příště změnit apod. Už jsem se k nim ale nikdy nevrátila. Nedávno jsem na tento deník zase narazila a zjistila jsem, že v něm přece jen je pár receptů, které jsem označila 5 hvězdičkami (jakože fakt stojí za hřích :D). A úplnou náhodou byl mezi nimi i recept na hruškový koláč. Mé poznámky jasně uváděly, co všechno změnit, aby to bylo ještě lepší, a tak jsem si řekla: "Proč ho nezkusit?" Myslím, že je dobře, že jsem se do něj pustila.

V původním receptu (z časopisu) se do těsta dávalo tak malé množství cukru, že výsledkem byla hmota bez chuti, a tak velké množství droždí, že by stačilo na tři koláče. Do náplně zase měly přijít pouze lískové oříšky a povrch se měl zdobit mandlovými tyčinkami. Já vážně nevím proč, ale jsem toho názoru, že zdobit se má tím, co je uvnitř. Nedodržuju to teda vždycky, zase takový puritán nejsem, ale občas mi to je dost proti srsti, nemůžu si pomoct. Navíc lískové oříšky mají celkem výraznou chuť, která se mi k těm hruškám tolik nehodila, vlašské ořechy mi k nim pasují víc (což je čistě můj osobní názor) - aspoň v tomto koláči. No a aby to teda vyhovovalo té mé zásadě, místo lískáčů dávám půlku vlašských ořechů (které jsou chuťově taky dost výrazné) a půlku mandlí (které jsou naopak docela jemné a po smíchání se vším ostatním mají lehkou marcipánovou vůni). Tak ořechy nepřebijí chuť drobenky a hrušek. Jo a hrušek dávám taky víc, díky nim je celý koláč dokonale vláčný, vlhký a šťavnatý. A pokud jsou vaše hrušky betonové (jako ty moje), tak se vůbec nebojte - změknou i ti nejtvrdší chlapi, předvařovat se tedy nemusí.

Drobenka, to je má nejoblíbenější část na každém koláči. Musí být máslová, dostatečně sladká, akorát křupavá, ale zase ne suchá. Dělám ji vždycky v poměru 1:1:1, čili stejně cukru, mouky i másla a pokaždé je dokonalá (teda podle mě :D). Mouku dávám většinou polohrubou, protože hrubou vždycky zapomenu koupit, ale stejně nikdy nevidím rozdíl. A mám pocit, že s tou polohrubou mi chutná víc, ale to už je věc osobního názoru.

Taťka je už od mala fakt šíleně zapáleným cyklistou a jeho bratr taky tak. Zrovna když jsem koláč upekla, tak byli oba na cestě k nám domů z jednoho cyklistického setkání. Znám taťku - jakmile pak ucítí jídlo, snědl by i koně :D Přála bych si mít jeho metabolismus, protože nikdy nepřibere ani deko. No a strejda, ten je ještě hubenější a vždycky, když mu někdo nabídne něco k jídlu, jeho odpoveď zní: "To ne, já nemůžu. Hubnu." Hned jak přijeli, říkám, že jsem upekla koláč. Strejdovu odpověď už znáte, ale hádejte kdo neodolal? Správně, můj hubnoucí strýc :D Ach jo, tak bych taky chtěla hubnout, jenže on to vůbec nepotřebuje. No nic, jdeme péct.
Ingredience:
50 g mandlové tyčinky
Těsto:
200 ml vlažné mléko
375 g polohrubá mouka
4 g sušené droždí (1/2 balíčku)
80 g cukr krupice
špetka soli
75 g změklé máslo, pokrájené
Náplň:
5 vajec
100 g cukr krupice
150 g mleté mandle
150 g mleté vlašské ořechy
900 g hrušky (oloupané, bez jadřince)
Drobenka:
100 g polohrubá mouka
100 g cukr moučka
100 g studené máslo, na malé kousíčky
1 lžička mletá skořice

Postup:
Těsto: V míse smícháme všechny suché přísady včetně másla, přilijeme mléko a promícháme do hladkého těsta. Rukama ho pak hněteme asi 5 až 10 minut, až je pružné, hladké a jemné. Utvoříme z něj bochánek, zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo asi na 30 až 60 min kynout (až svůj objem zdvojnásobí). Pak těsto opět krátce prohněteme, vyválíme na velikost plechu (30 x 40 cm) a přeneseme na vymazaný a vysypaný plech. Vytáhneme okraje (aspoň 3 cm - náplně je opravdu hodně).
Náplň: Hrušky nakrájíme na pláty silné asi 2 cm (zhruba na čtvrtky).Vejce s cukrem vyšleháme do světlé pěny (cca 10 minut) a zlehka vmícháme oba druhy mletých ořechů.
Drobenka: Mouku, skořici, cukr a kousíčky studeného másla rychle hněteme konečky prstů, až se utvoří malé drobky a všechny přísady se spojí. Nehněťte příliš dlouho, jinak máslo změkne a místo drobenky vznikne těsto.
Sestavení: Ořechovou náplň nalijeme na těsto, poklademe pláty hrušek. Koláč zakryjeme a necháme asi 10 až 15 minut kynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 180C. Koláč posypeme rovnoměrně drobenkou, pak mandlovými tyčinkami, dáme do trouby a pečeme 10 minut. Teplotu snížíme na 160C a dopékáme ještě asi 35 až 45 minut dozlatova. Párátko zapíchnuté do středu koláče na sobě nesmí mít drobky, ale dáváme pozor i na to, abychom ho příliš nevysušili. Necháme vychladnout a podáváme.

  • Chcete-li, můžete místo obyčejného cukru použít do těsta i do náplně domácí vanilkový cukr. Já to tak dělám a koláč pak má naprosto báječnou vůni i "hlubší" chuť.
  • Pláty hrušek dávejte těsně vedle sebe, klidně i přes sebe. Vždycky použiju všech 900 g a koláč pak chutná náramně.
Závěr:
Myslím, že strýc potvrdil, že koláč k jídlu byl :D Taťka byl šťastný, že jsem prý konečně udělala něco normálního (= českého, klasického, nenovátorského; tím mě trochu naštval) a já jsem byla taky spokojená, protože mi to hodně chutnalo. Povrch koláče je krásně křupavý díky mandlovým tyčinkám, drobenka byla podle mě úplně úžasná - navlhlá od hrušek, lehce křupavá, akorát skořicová, až bych napsala celý odstavec jenom o ní. Těsto je naštěstí celkem tenké (nemám moc ráda velkou vrstvu těsta u takových koláčů, protože je trochu sušší) a jen lehce sladké. No a konečně náplň - báječně šťavnatá a lehce sladká po hruškách s výraznou chutí ořechů a jemným marcipánovým aroma po mandlích. Hrušky pečením dokonale změknou (ale nejsou blátivé, to zase ne!) a zkrátka je to strašně dobrý.

22 komentářů:

  1. Katka,super, zabavne napisane:)radost citat:)a samozrejme aj pozerat,kolacik priam stelesnuje moje jesenne chute:))

    OdpovědětVymazat
  2. Samozřejmě, že v těch ostatních jmenovaných obchodech jsou už Vánoce taky :D Já si s dárkama ještě počkám, na Vánoce je pro mě přece jen ještě trošku brzo :) Ale ořechy snad abych už začala loupat, bude jich třeba jako vždy spousta. Jen ty hrušky mi doma chybí. Vypadá to luxusně, miluju drobenku :)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky bych chtěla mít v předsíni bedny jablek a hrušek. Sice tady na intru mám pravda alespoň tu předsíň, ale bedny s ovocem nejsou ani tady ani doma.
    Chuť si nikdy nedokážu představit, ale to skupenství musí být vážně skvělé.
    Vánoce mne děsí. Letos jsem nějak ve finanční tísni, což se mi nikdy nestávalo. Jenomže prázdniny peníze žádají. Aspoň bude zajímavější něco pro ostatní vymyslet. Přeci jen se dvěma miliony není takový problém udělat dojem.

    OdpovědětVymazat
  4. Joooj, naozaj taky paradny jesenny kolac, ja tieto tvoje milujem. Po ribezlovom urcite vyskusam aj toto. Orechy s cimkolvek su bozske:-))

    OdpovědětVymazat
  5. Orechy mi bohužiaľ už dávno došli a na nové ešte čakám :o)ale hruškový koláč som tento víkend robila aj ja a to so zázvorom a medom - to aby sme sa zahriali :D

    OdpovědětVymazat
  6. catalina, pozri najnovsi prispevok na mojom blogu! :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherný koláč, hrušky a oříšky cítím až u nás doma! Krásné fotky, skvělý postup - inu jako vždy!

    OdpovědětVymazat
  8. Martina: Děkuju :) Obvykle se mi moc nedaří psát něco zábavně, takže tohle mě vážně těší :)

    Saša: Děkuju!

    Meg: Já to tušila :D Jeden obchod nemůže být pozadu za druhým :D Souhlasím s tebou, i na mě je ještě moc brzo. Vánoční šílenství mě většinou přepadá až koncem listopadu :D A děkuju moc!

    Pája: Děkuju! Třeba Ježíšek jablka a hrušky nadělí :D S penězi jsem taky vždycky naštíru, ale u nás doma jde spíš o to, že jsme spolu a máme dobré jídlo, takže dárky jsou jenom takové symbolické :)

    Lucia: Moc děkuju :) Máš pravdu, ořechy jsou skvělé se vším (i samotné) a s těma hruškama bych je mohla pořád :D Pokud ho vyzkoušíš, dej vědět :))

    Shira313: To mě mrzí, snad brzo dorazí, bez ořechů to v zimě nejde :D Hmmm, hrušky s medem a zázvorem zní naprosto dokonale! Mňam!

    Anetka: Už jdu na to :)

    HaF: Děkuju moc! Těší mě, že se ti článek i fotky líbí :)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak hlasím - koláč vyzkoušen! A maximální spokojenost - chuť naprosto boží, nijak zvlášť složitý recept... paráda! :) Upekla jsem ho včera večer a když jsem šla dnes ráno dolů na snídani, půlka plechu už byla pryč :D Takže chutná všem :)
    Takže obrovský dík za recept!! :)

    Pájo (a samozřejmě i všichni ostatní :)) - jestli hledáš inspiraci na Vánoce, mrkni na můj blog (http://martina-a-la-maison.blogspot.com/) právě přidávám recepty na jedlé dárky :) (a zdaleka ještě nekončím, budou přibývat další)

    (doufám Katko že ti nevadí, že si tu dělám reklamu :))

    OdpovědětVymazat
  10. Teda, člověk si na týde odběhne do proodnice a tady to voní po hruškácha mandlích (má oblíbená kombinace). Jinak vánoční šílenství na začátku podzimu mě taky upřímně děsí, ale letos jsem se rozhodla, že budu na Vánoce rozdávat jedlé dárky, které jsem vyráběla už v létě, takže mí blízcí dostanou různé marmelády a džemy a k tomu vždy krabičku vánočního cukroví. Teda pokud se mi vůbec podaří nějaké vánoční cukroví upéct, s neustále plačícím miminkem a mírně hyperaktivním batoletem za zády (před zády, na zádech ...). Škoda, že teď velice dlouhou dobu nebudu moct kynuté, hned bych si koláček dala, je v něm přesně to, co miluju a ta chuť musí být úžasná!

    OdpovědětVymazat
  11. Já se nemůžu na vaše fotky vynadívat :))) jím i očima :D

    OdpovědětVymazat
  12. Katka, prijemne citanie a skvely receptik. Hrusky a orechy nepochybne skvela kombinacia. Uz len ho vyskusat:). Katka, mas na mojom blogu maly darcek, tak nakukni ku mne na blog.

    OdpovědětVymazat
  13. Martina: Děkuju moc a moc :) Jsem strašně ráda, že tobě i rodině tak moc chutnal :) A tvá "reklama" mi určitě nevadí! Byla by přece škoda, aby takové krásné tipy na dárky nedostály náležité pozornosti (např. ten brusinkový likér zní naprosto skvěle!) :)

    Madla: Gratuluju k narození chlapečka, je nádherný a 100% roztomilý, ten přece nemůže zlobit :D A jedlé dárky jsou super! Cukroví se ti určitě podaří upéct, starší ratolest můžeš zaměstnat jako ochutnavače :D Děkuju moc :)

    Nikki Finn: Moc děkuju!

    Adriana: Děkuju moc za cenu! Udělala mi velkou radost! A tvůj milý komentář samozřejmě taky :)

    OdpovědětVymazat
  14. Jak krásně teplé můžou být podzimní tlumené barvy, i bez použití typické červené, fialové a oranžové. Třetí foto mě baví.
    Přesně tento typ ovocných koláčů mám nejraději, tenké kynuté těsto, navrh nejraději borůvky :-). Vystřihovánky a zápisky - v dnešní internetové době dost archaický, o to více milejší materiál. Také schraňuji jeden takový kroužkový blok. Co dodat k poslednímu odstavci - no jo, chlapi. Cituji: "Dobře krm tu bestii."

    OdpovědětVymazat
  15. Máš to krásně nafocené, souhlas s Toffo!
    Vypadá to hodně chutně, kombinace to je fajnová. A čte se to dobře, potvrzuji:)

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj, úžasné recepty a úžasné fotky! obdivuju, jak máš vždycky všechno naaranžované a sladěné, klobouk dolů! máš nějaký profi foťák? vypadjí vážně skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  17. toffo: Děkuju moc! Takový pořádný borůvkový koláč bych si hned taky dala :D Nevím proč, ale mám radši recepty raději sepsané na papíře, ve virtuální podobě se o ně bojím, protože stačí jeden okamžik a hned je všechno pryč, takže s tebou rozhodně souhlasím, že je to milejší :)

    vilemina: Moc děkuju :) A jsem moc ráda, že článek je čtivý :))

    Radka: Děkuju za tak krásný komentář, moc mě potěšil :) Ani bych neřekla, že je můj foťák profi :D Používám kompakt Panasonic DMC-LZ8. Tak nějak se teprve učím fotit :D Občas použiju i taťkovu zrcadlovku, ale ta je starší, a tak nemá příliš vysoké rozlišení, a proto s ní moc často nefotím.

    OdpovědětVymazat
  18. Daniela: Kamarád pořádal hruškobraní, já si nasbírala kila hrušek a tak jsem se pustila do tohoto skvělého koláče. Udělala jsem jiné těsto, kynuté mi tolik nejede, náplň podle vás, drobenku podle domácích zásob a musím říct, že jste mě dostala do kolen! Dokonce i kamarád, který je k mým výtvorům velmi kritický uznal, že tohle se opravdu povedlo, takže moc děkuju za skvělý typ a těším se na další vaše typy :) maturitě a pečení zdar!

    OdpovědětVymazat
  19. Daniela: Takové hruškobraní by se mi teď taky hodilo :D Už jsem totiž stačila všechny hrušky úspěšně zlikvidovat. Jsem moc ráda, že vám náplň ke ke koláči tak moc chutnala :) A nemáte zač, to já děkuju za vyzkoušení :))

    OdpovědětVymazat
  20. Verča: ahojky všem, zajímalo by mě, co jsou ty mandlové tyčinky, nikdy jsem o tok neslyšela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Verčo, mandlové tyčinky (někdy se jim říká i hranolky) jsou loupané mandle, které jsou nasekané na takové hranolky/tyčinky. Prodávají je ve všech obchodech a můžeš si je udělat i doma - oloupané mandle rozkrájíš, ale chce to hodně trpělivosti a síly. Vypadají takto: http://www.google.cz/imgres?um=1&hl=cs&biw=1179&bih=531&tbm=isch&tbnid=1QmB0dcO5H1mqM:&imgrefurl=http://www.muslimix.cz/category.php%3Fid_category%3D145&docid=_8Rufys6cF_L3M&imgurl=http://www.muslimix.cz/img/p/68-20-thickbox.jpg&w=600&h=600&ei=mNR6T9yPJNDa4QSBr_yHBA&zoom=1&iact=hc&vpx=113&vpy=144&dur=2408&hovh=225&hovw=225&tx=108&ty=134&sig=103880033493328513751&page=1&tbnh=154&tbnw=171&start=0&ndsp=10&ved=1t:429,r:0,s:0

      Vymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)