neděle 24. října 2010

Rybízový koláč s kysanou smetanou

Právě je sezóna červeného rybízu a protože máme zahrádku, mám ho každý rok obrovské množství. Možná bych měla říct příliš obrovské :) Obvykle tam musím jít v červenci a nějaký nasbírat. Většinou skončím s košem o váze 4 kg a na začátku srpna je tam znovu a já si doma připadám jako v království červeného rybízu. Velké množství skončí v mrazáku (takže je naprosto přecpaný) a zbytek toho velkého množství je přetvořen ve vynikající rosol. Ale co s tím dalším zbytkem?

Takže každý rok hledám další nové recepty a taky se snažím vytvořit své vlastní. Ten nejobvyklejší, který existuje, sestává z křehkého nebo piškotového těsta, vrstvy červeného rybízu a lehce oslazeného bílkového sněhu. Ovšem nemohu dělat tento dezert pořád dokola, protože by se všem časem přejedl. Už jsem zkusila rybízové cheesecake (ale jen z tvarohu a nebylo to ono), jogurtové dorty, třívrstvé piškotové dorty a další a další. Všechny jsou si většinou podobné, ale chuť je přeci jenom trochu odlišná.

Koláč, který jsem si vybrala tentokrát, je poměrně typický pro českou kuchyni, aspoň co se týče ingrediencí. Původní recept jsem našla v jednom časopise, ale několik věcí jsem změnila a konečným výsledkem je sladký koláč s lehce nakyslou chutí červeného rybízu. Doufám, že ho vyzkoušíte, protože to je něco jiného než tradiční koláče a dorty, ale stále je to skvělý dezert k nedělnímu obědu :) Dobrá, už vás nebudu dál mučit - tady je recept :)
Ingredience:
Těsto:
100 ml mléko
6 g kypřící prášek
110 g cukr
100 g máslo
300 g hladká mouka
2 žloutky
Náplň:
70 g cukr
20 g vanilkový cukr
2 žloutky
250 g měkký tvaroh (vanička)
250 g kysaná smetana
Sníh:
4 bílky
200 g cukr krupice
1 kg červený rybíz

Postup:
Těsto: Smíchejte rukama všechny přísady dohromady a vypracujte tuhé hladké těsto. Pečící plech (30 x 40 cm) vyložte pečícím papírem a těsto na něj rovnoměrně rozetřete. Jde to těžce, ale není to nemožné :)
Náplň: Šlehejte všechny přísady do smísení a rovnoměrně rozetřete na těsto.
Sníh: Šlehejte bílky s cukrem, až se zformují tuhé špičky (zabere to několik minut) - do pevného sněhu. Přidejte červený rybíz a jemně vmíchejte vařečkou. Rovnoměrně rozetřete na koláč.
Pečte v předehřáté troubě na 170C asi 15 minut. Pak teplotu snižte na 150C a pokračujte v pečení, dokud povrch lehce nezezlátne. Nechte úplně vychladnout (jinak by se to rozpadlo) a pak servírujte.

  • Moje rodina rozhodně má ráda sladké, takže pokud vy ne, přidejte méně cukru (ale jen do těsta a/nebo náplně, ne do sněhu!).
  • Můžete použít mražený rybíz, ale nerozmrazujte ho nebo bude rozmočený.
  • Můžete použít i jiné druhy rybízu (jako červený, bílý atd.).
Závěr:
Tento koláč je velmi dobrý. Křupavý na povrchu, jemný a měkký uvnitř. Perfektně se tu snoubí kyselost rybízu a sladkost náplně s těstem. Miluju tu krémovou hladkou texturu kysané smetany, ale nebojte, není vůbec kyselá. Já a moje rodina jsme si vychutnali kousek včera na balkoně při pozorování západu slunce. Byla to perfektní tečka za náročným dnem.

32 komentářů:

  1. Ahoj. Recept je super. Doma jsme zkoušeli s červeným a černým rybízem. A taky s borůvkama. Všechno na jedničku. Díky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Anonymní: Není zač a já jsem moc ráda, že vám koláč doma chutná :) Vidíš to, borůvky by mě nenapadly - pokud se k nějakým letos ještě dostanu, tak to zkusím taky :D Přeju dobrou chuť :)

    OdpovědětVymazat
  3. Naprosto famózní koláč :o) Určitě ho budu dělat častěji.

    OdpovědětVymazat
  4. Cherry: Děkuju! Jsem ráda, že ti chutná :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Catalino, výbornej koláč, určitě zkusim znova a třeba i s jiným ovocem (zkoušela jsi to s jiným?). Co se rybízu týče, příště dodržím množství cukru, dala jsem ho míň, ale rybíz z mamčiný zahrádky byl dost kyselej, takže by to sneslo klidně i víc. A ještě jeden začátečnickej dotaz (nejsem v pečení moc zběhlá): ty bílky se šlehají rovnou s cukrem, nebo se nejdřív ušlehaj a pak se zašlehá cukr? Já rovnou nasypala cukr do bílků a pak začla šlehat a vůbec mi to nechtělo tuhnout - psala jsi několik minut, já to po 12ti vzdala, bylo to jakž takž tuhý, ale ne jako klasickej sníh. Byla to taková lesklá hmota. Určitě se mi nezformovaly žádný "špičky". Předem děkuju za radu, Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě jedna věc, z těch fotek to vypadá, že máš jasně oddělenou krustičku napovrchu, ale přitom v receptu radíš smíchat rybíz se sněhem a ne s náplní, což jsem udělala, čímž ten rybíz zůstal na povrchu a později krusta změkla těma šťávama, tudíž moc křupavý to nebylo. Jak jsi docílila, že máš ten rybíz pod tou sněhovou krustou a ne v ní? Jinak fotky mýho výplodu tvýho receptu jsem dala na Facebook a mělo to pěkný ohlasy! :-) Zuzka

      Vymazat
    2. Ahoj Zuzko :) Moc mě těší, že jsi s koláček spokojená :)) Zatím jsem ho s jiným nezkoušela, protože máme doma doslova tuny (no dobře, ne úplně doslova :D) rybízu, takže ho dávám skoro všude :D S tím cukrem je to dost individuální, náš rybíz je taky hodně kyselej a navíc sestra třeba kyselou chuť nesnáší, takže jí to ještě přislazuju navíc :D K tvému druhému dotazu, já ty bílky šlehám rovnou s tím cukrem,tedy stejně jako ty, ale 12 minut mi to netrvalo. Vzniklý sníh není tak pevný, jako když šleháš samotné bílky, ale když zvedneš metličku, tak vzniklé špičky (respektive hmota, která se od metličky oddělí) by se neměly hned ohnout a padat zpátky, ale měly by držet, případně se zohýbat docela pomaloučku. Kdyžtak příště zkus cukr dávat postupně a uvidíš, jestli to bude lepší :)
      K té krustičce, ta je zcela dílem náhody :D Možná to bylo tím, že mi rybíz ve sněhu hodně klesl, a tak navrchu zbyl samotný oslazený sníh. Pokud bys po ní tolik toužila :D, tak si část toho sněhu dej bokem a pak jím celý koláč před pečením potři. Už se běžím mrknout na facebook :)) Moc děkuju!

      Vymazat
    3. Moc děkuju za podrobnou odpověď! Ať se daří, Zuzka

      Vymazat
    4. Děkuju a nemáš zač :))

      Vymazat
  6. Ahoj, dneska som piekla a bol výborný:) trošku som si zmenila recept, ale všetkým chutil. Milujem tvoj blog:):). Piekla som už aj cupcakes od teba a vyborné:). Najbližšie sa chystám na tortu od teba;). Ďakujem za úžastné recepty. Pekný deň a veľa veľa úspechov v kuchyni. Alica

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za komplimenty :) Jsem moc ráda, že jsi koláč i cupcakes vyzkoušela a že všem chutnaly! Děkuju za přání a také ti přeju hezký den :))

      Vymazat
  7. ahoj,tvoje recepty jsou super!nemáš nějaké receptiky na vánoční cukroví?
    Iva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ivo, děkuju moc! Recepty na vánoční cukroví určitě budou (kdyžtak na blogu už nějaké mám z minulých let :)), ale přijdou až v listopadu :)

      Vymazat
  8. Ahoj Catalino,tak budu čekat až se nové van.recepty objeví:-)ty staré (jak pises)najdu kde?nějak se mi nezobrazuji....
    Iva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :) Ty staré můžeš najít v seznamu receptů (jsou většinou zařazeny pod sušenkami apod.) nebo v archivu. Některé jsem zvýraznila tady: http://catalinapece.blogspot.cz/p/to-prave-poteseni-pro-zaprisahle.html

      Vymazat
  9. Ahoj,tak už jsem vše našla. Vždycky jsem hledala přes telefon a tam se mi vše nezobrazovalo:-)prave sedím u PC a vybiram inspiraci na Vanoce. Máš nějaký zajímavý recept na klasické linecké??každopádně vanilkové rohlíčky peču letos podle tebe:-)
    IVA.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jo :D Mám v plánu dát sem náš "rodinný" recept na linecké, ale ten teda není nějak speciální :D Co se týče těchto tradičních kousků, většinou moc neexperimentuju :))

      Vymazat
  10. Ahoj, dneska jsme tento tvůj recept vyzkoušeka, a jen jeden dotaz, kdyz jsem koláč nakrojila zjistila jsem, že mám ve spodu spoustu vody, takže těsto je rozmočené:-( nevíš čím to?
    Díky Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, to bude nejspíš tvarohem (mohl být hodně vodnatý) a taky jsi ho možná nepekla dostatečně dlouho. Každá trouba je jiná, příště ho zkus péct na nižší teplotu po delší dobu, to by mělo problém vyřešit :)

      Vymazat
  11. Také se podělím s mým pečením: u roztírání těsta jsem myslela, že zešílím, lepilo se, trhalo a plechu se vůbec nechtělo uzpůsobit, ale nakonec jsem to doslova rozpatlala a pokračovala ve výrobě. Při pečení jsem si moc nebyla jistá, zda už je to hotové, při okrajích už byl sníh hodně hnědý, ve středu ještě ne. Pekla jsem necelou hodinu a bylo to dobré. Celkové hodnocení: vynikající letní, osvěžující dezert, po kterém se jen zaprášilo! :-) Jen se mi zdá, že moje konzistence dezertu není tak pěkná a pevná, jak ta tvoje. Děkuji za recept a tvůj úžasný blog, který doporučuju, kde můžu! :-)
    Kristina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kristino, jsem moc ráda, že ti koláč chutnal :) Možná bylo příliš teplo, a tak se tuk v těstě rychle tavil, to se mi občas taky stane a mám chuť s ním praštit o zem :D V takovém případě ho na plech prostě ručně namačkám a nepokouším se ho vyválet. Jinak co se týče konzistence, zkus ho příště péct na nižší teplotu a po delší dobu, to by ho mohlo víc propéct a vysušit, aby byl pevnější :)

      Vymazat
  12. Mila Catalina, velmi pekne dakujem za svkely kolac.Dnes som upiekla. Svokra mi dala cierne a cervene ribezle. Mala som ich tak pol na pol, spolu 900 g. Stacilo uplne. Za tepla sa mi zdal dost sladky, ale teplo umocnuje sladku chut, po vychladnuti mi uz bol akurat. Kolac chutil aj manzelovi a hlavne dcerke, ktora pecene domace kolace dost odmieta jest. Tie cierne ribezle to uplne vyzdvihli, fakt ta kombinacia cierne a cervene bola vynikajuca :)
    Este raz vrada a chvalim cely blog a prekrasne foto :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To moc ráda slyším a hlavně, že chutnal i dceři, protože domácí koláče jsou zkrátka nejlepší :) Děkuju moc za pochvalu!

      Vymazat
  13. Catalino, koláč je naprosto úžasný, stejně jako všechny recepty zde uvedené. Vytvořila jsem si návyk na váš blog a zdá se mi kruté, že poslední příspěvek je z října loňského roku. Ale chápu, že máte své důvody. Každopádně, když mi není dobře, jdu sem a dobře si udělám, stačí jen přečíst recepty a povídání. Přeji vše dobré! Milada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milado, moc děkuju za krásná slova, udělala mi velkou radost, snad teď vás trošku potěším, po dlouhé době jsem to tu opět oprášila a doufám, že už napořád :)

      Vymazat
  14. Dobrý den, to je poprvé, co píšu k nějakému receptu. Koláč byl naprosto dokonalý a sklidil velký úspěch. Když jsem ho pekla, tak jsem o něm teda často pochybovala, ale výsledek je úžasný. Mouku jsem použila mix pšeničné, spaldove a trochu cizrnove, cukr trtinovy, dala jsem ho trochu míň a mohla bych ho mít jeste míň, ale měla jsem jen 700g rybízu, tak to bude tim. Děkuju za recept a jdu se podívat na další Vaše recepty. Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to mě moc těší a ten mix mouky se mi hodně líbí! Jinak co se týče toho cukru, tak to bude tím menším množstvím rybízu, ale taky každý sladí jinak, doma sladíme občas trochu víc, to je pravda :D

      Vymazat
  15. Dobrý den, jsem na tom stejně, také recepty nekomentuji, ale tento recept mě přiměl k tomu,abych reagovala - koláč jsem včera pekla, je perfektní, vynikající. Vzala jsem ho do práce kolegům - během chvíle půl pekáče pryč, odpoledne asi zmizí druhá půlka a rodina ani neochutná :-)) Moc děkuji. Karolína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky moc děkuju, hned mám veselejší den! Jsem ráda, že tak zachutnal :)

      Vymazat
  16. Ahoj Catalino,

    Dekuji za recept! Dnes jsem ho poprve vyzkousela a urcite ne naposledy :) Pecu stejny kolac ale pouze se snehem a krehkym testem, ale vzhledem k tomu, ze pritel ma rad kolace "mokre", tak tento recept je presne to, co jsem hledala roky!

    Kombinovala jsem cerny a cerveny rybiz a nemichala snih s ovocem, ale polozila ho na nej (tak to delam vzdy se snehem, potom vypada ta krusta lepe a neopoti se). Pravda je, ze jsem byla trochu ve stresu, precejen kazda trouba pece jinak a tak jsem to na horky vzduch dala na zacatek radeji na 160 a pekla dele. Tech 170 by mi ten vrsek sezehlo natotata, navic ja se snadno nekde zapomenu ;)

    Jinak to testo, to byl opravdu horor, patlala jsem to tam, lepilo se mi to jak na ruce, tak na papir a hlavne tak, jak jsem to nepotrebovala :)

    Nakonec se to ale vydarilo perfektne!

    Dekuji a doporucuji ostatnim, co maji zaplavu rybizu :)

    TH

    OdpovědětVymazat
  17. Tak jsem ho dnes zkusila,měla jsem málo rybízu tak jsem udělala napůl s borůvkami a musím říct že výborný "lepší" moučník �� ( i když u roztírání první vrstvy jsem měla všelijaké pocity ,ta se opravdu roztírala těžko ��)

    OdpovědětVymazat
  18. Jdu hned natrhat rybíz a upéci koláč, když ho všichni tak chválí

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)