neděle 1. ledna 2012

Vánoční anketa a cukroví

Jak rychle přišly, tak ještě rychleji odešly. Řeč je opět o Vánocích. Možná jste si všimli, že jsem tu měla anketu týkající se cukroví. Já jsem na něj totiž ujetá, a proto slídím i u ostatních, jak to mají s pečením :D Otázka zněla: kolik druhů cukroví pečete na Vánoce? Celkem odpovědělo 460 hlasujících, za což jsem nesmírně vděčná, protože číslo je to poměrně dost vysoké.A teď už k výsledkům:
  • 3 % (15 hlasujících) cukroví buď nepeče, nebo ho dostává.
  • 4 % (19 hlasujících) peče úctyhodných 21 a více druhů cukroví!
  • 6 % (31 hlasujících) peče též úctyhodných 16-20 druhů (sem zapadám i já).
  • 18 % (83 hlasujících) peče mezi 11-15 druhy.
  • 28 % (132 hlasujících) letos napeklo mezi 1-5 druhy cukroví.
  • 39 % (180 hlasujících) peče celkem 6-10 druhů cukroví.
Počet hlasujících po součtu sedí, akorát v procentech dostanu pokaždé jen 98 %, takže 2 % hlasů tam blogger někde zašantročil :D Rozhodně jde ale vidět, že naše tradice vánočního pečení neupadá a za to jsem moc ráda!

Abych to zbytečně neprotahovala, já jsem letos udělala 17 druhů, ale na fotce už je jich jen 12 (zimtsterne, úlky, speculaas, perníčky a meruňkové koláčky už jsme stihli úspěšně zkonzumovat :D). Recept na vanilkové rohlíčky najdete tady a na zbytek se tu bude postupně objevovat před dalšími Vánoci. Jenom Pohádku dělala babička (teda dovezla nám toho mnohem víc, ale tyhle jediné se mi podařilo uchránit - hlavně přede mnou :D). A za Opitého Izidora děkuju Arion! Toť vše k letošním vánočním svátkům a už se na vás všechny těším v novém roce, který začal teprve před pár hodinami! A pokud už vám sladké leze krkem (což se samozřejmě nemůže stát :D), zkuste upéct třeba chleba.

24 komentářů:

  1. jedno vypadá líp jak druhé, já bych si klidně ještě dala :))

    Fashion&Chocolate

    Elle ღ

    OdpovědětVymazat
  2. Tebe bych chtěla mít doma :-)) mňam mňam

    OdpovědětVymazat
  3. Teda Káťo, ty válíš! Já se letos kvůli zdravotním potížím vzmohla ztěží na deset druhů, to bych se s tím mohla jít tak akorát zahrabat :-) Jsi borec, stihnout tolik druhů a ještě k tomu upéct tak výborný chleba (ten bych si teda dala momentálně raději, dík zažívacím potížím jsem byla skoro téměř ochuzena o ochutnávání vánočního cukroví). Klobouk dolů!

    OdpovědětVymazat
  4. 17 druhů??? To už je diagnóza:-)) já byla ráda, že jsem zvládla blbé perníčky, a to se mi ještě "povedla" řídká poleva, takže zdobení nestálo za nic. Ale zase jsem je všechny úspěšně rozdala. Vánočky budu péct v únoru nebo březnu, zkrátka po zkouškách. A repete perníčků dám na Velikonoce, abych se taky pocvičila ve zdobení. Ty Vánoce jsou na houby - zápočty, zkoušky, shánění dárků a ještě pečení - já na to fakt nemám... Mamka dokonce letos dělala jen sosáky (=vosí úly) a pak ořechové křupky (které zvládla sníst sama). A shodly jsme se, že nám to stačilo, já dodala pár perníčků, babička x druhů, z nich ovšem za poživatelné jsem považovala asi 3. Popravdě řečeno, já jsem mnohem radši, když se něco dobrého spáchá v průběhu roku, než všechno dohromady, člověk je tím zcela přesycen a nevychutná si to.

    OdpovědětVymazat
  5. TAké některé roky peču ty tmavá sádlové koláčky - jsou opravdu boží. Do důlku ráda mixuju rybízovou marmeládu s brusinkami, aby červená dostala opravdu výraznou chuť. Která pusu sevře, aby se pak rozplynula v sladkých drobečcích.

    OdpovědětVymazat
  6. Cože, Catalino to mi chceš říct, že na ta nádherná brusinková kolečka s krémem a neodolatelně vypadající( a jistě i chutnající) dordonetky s Dulce de Leche (bože, jen jak to píšu mám na to strašnou chuť - přecpaná sladkým?já bohužel nikdy:) budeme muset čekat až do příštích Vánoc?:-O
    No tak to je po mně!!:))

    Jinak naprosto parádní fotka, máme stejný stojan na cukroví, jen ten obsah je bohužel "trochu" ubožejší (no dobře, úpřímně, asi bych se propadla, být fotka toho našeho vedle téhle parády)
    Ale já mám výmluvu zkouškový a zápočty, to vždycky zabírá:))

    OdpovědětVymazat
  7. Ty jsi šikulka! 17 druhů! A tak překrásných :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Nadherneeeeeeeeee. Si velka sikulka. Tlieskam

    OdpovědětVymazat
  9. Teda Catalino! To vypada skvele - vetsinu jsem nikdy nevidela ani o nich neslysela... My meli doma jen pepparkakor, shortbreads s brusinkami a pistaciemi, kastanove kostky s cokoladou a kakaem, arasidove cihlicky a mini-cokoladove cupcakes s marcipanem... Me to cukrovi proste nebavi... Jsi fakt dobra!

    OdpovědětVymazat
  10. Catalina, ty si šialená!!! 17 druhov? To u nás sme mali problém skonzumovať mojich 5! Toť som ešte práve ešte zbytky odkladala pre sliepočky...

    OdpovědětVymazat
  11. Elle: Děkuju moc :)

    Kate: :D Děkuju!

    Madla: Ale no tak, vždyť ty jsi udělala taky spoustu báječných druhů cukroví a ještě se zvládáš postarat o děti! Navíc se musím přiznat, že mi pomáhala sestra - sama bych si to asi moc nedávala :D

    OdpovědětVymazat
  12. Olinka: Ale pomáhala sestra :) Perníčky úplně stačí, ty jsou nejvánočnější (i když takové rohlíčky... :) ). Taky je peču na Vánoce i na Velikonoce a při zdobení mi občas pěkně tečou nervy :D S těma zkouškama je to fakt blbý, já jsem zatím ve čtvrťáku, tak to není tak hrozný, ale děsím se příštího roku :/ K tomu přesycení, to já (občas bohužel) prostě neumím. U sladkýho jsem jak splachovadlo a můj žaludek je bezedný :D

    toffo: Úplně s tebou souhlasím! Tyhle já miluju už od dětství. Schválně doma vybírám tu nejkyselejší marmeládu, kterou je naplním co nejvíc, aby to pořádně vyvážilo tu sladkohořkou chuť koláčků :)

    Arion: Jé, to zní, jako bych vás chtěla týrat :D Což samozřejmě nechci, ale myslím, že v létě by se nikdo nedělal s cukrovím :) Jo jo, stojan je z IKEA - dala mi ho sestra k narozeninám :) Ale prosím tě, s Izidorem, cukrovím od babičky a tvými vánočkami musel být úžasný!

    Markett, Adriana: Mockrát děkuju :)

    Lucie: Děkuju! Ovšem tvoje cukroví taky není zrovna známé :D a zní naprosto luxusně! Hlavně ten shortbread, ten fakt zbožňuju (takže ho nesmím dělat ani kupovat, jinak ho doopravdy sním naposezení všechen). Doufám, že dáš na blog recepty!

    Dora: Zase tak zle bych to neviděla :D Sice jich bylo 17, ale dělám je spíš v menším množství a hodně toho pak dáváme babičce, tetám, dědovi, zkrátka všem příbuzným, co navštívíme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dekuju :-) Ja nevim, jestli mam ted davat na blog vanocni cukrovi, asi to necham az na pristi vanoce... Ale shortbreads delal muj ex-drahy a ma recept na blogu (kdyby sis to s nim rozmyslela-mrk, mrk) http://jendovakuchyne.blogspot.com/2011/12/shortbreads-s-brusinkami-pistaciemi.html

      Vymazat
    2. To je asi pravda :D Ale jsem moc ráda za ten recept na sušenky s arašídovým máslem a ty čokoládovo-kaštanové kostky :) Mít teď doma burákové máslo, jdu hned na ně :D A děkuju za odkaz na ten shortbread - uvidíme, jak dlouho dokážu odolat, protože to vypadá neodolatelně :D

      Vymazat
  13. Krasa! sadlacky jsme uz par roku nedelali, takze asi inspirace na pristi rok, oprasit to zapomenute :))

    OdpovědětVymazat
  14. Zdravím Vás! Jako Váš tajný mlsoun jsem Vám u mě v blogu nechala překvápko :)

    OdpovědětVymazat
  15. B.: Děkuju :))

    Meg: Jo jo, sádláčky jsou má srdcovka :)

    .sovička.: Jé, děkuju! Moc mě to potěšilo :) A klidně mi můžete tykat :)

    OdpovědětVymazat
  16. Pisem uz trochu oneskorene, ale klobuk dolu pred tolkymi druhmi, wow! Si fakt sikovna, vsetka cest :) ja som to napevno zredukovala na styri. Tak nech truba stale dobre pecie ;) prijemny den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdy není tak pozdě, aby nemohlo být ještě později :D Moc děkuju! Čtyři druhy bohatě stačí, hlavně když je domácí :))

      Vymazat
  17. Při jaké teplotě pečete sádláčky, aby se neroztekly?

    OdpovědětVymazat
  18. A kolik z vás dělalo mandlové rohlíčky?:-)

    https://cukrovakralovna.wordpress.com/2015/12/01/pecenicko-cukrovicko/

    OdpovědětVymazat
  19. Já tyto Vánoce pekla teda jen 5 druhů, myslím si, že to stačí. Navíc s pečením nemám tolik zkušeností a raději sázím na klasiku, tedy vanilkové rohlíčky, perníčky, linecké atd. To mi prostě jde nejlépe. Tyto Vánoce jsem navíc prakticky žádné cukroví ani nezkazila. Co se mi ale pokazilo byl můj hnětač těsta. Ten to vánoční pečení nějak nezvládl a spálil se, takže budu muset někde sehnat nový.

    OdpovědětVymazat

Děkuju za návštěvu mého blogu! Pokud se vám recept líbí, máte nějaké připomínky či nesrovnalosti, dejte mi vědět prostřednictvím komentáře. Všech reakcí si velmi cením a odpovím co nejdřív :)